標題: 發洩抱怨黎呢度 [打印本頁]

作者: lux1261    時間: 2007-10-8 02:32 PM     標題: 發洩抱怨黎呢度

我地呢班打工仔成日要受氣.
受老板氣.受亞頭氣.仲要受埋人客氣................
等我開個地方比大家抖下氣、發洩下、讓大家有個泉息既機會.
留言吧!同我地分享下!唔好屈響心裏!
將D衰野送走  
作者: ljw1982    時間: 2007-10-8 02:44 PM

来支持下先!!:014: 我的人工好低啊!!:019:
作者: BeckyWoon    時間: 2007-10-8 04:37 PM

:onion03: 一时连同事既气都要受啊!!
作者: vwwo    時間: 2007-10-8 05:27 PM

呢个世界有太多唔公平既事!:019:
作者: jacksonkua    時間: 2007-10-8 05:29 PM

点解 点解 点解无份当主角  !!!

点样 先可以人甘  

BYE!BYE!

正所谓:"人望高处;但身在高处;不一定看得比我远!"

作者: shiucho123180    時間: 2007-10-8 06:56 PM

太唔公平喇,太唔公平喇
成日要返早,
應該返多啲夜先得。:019:
作者: 星明月日朗    時間: 2007-10-8 07:15 PM

無端端收到pm叫我入黎~
原來入來食怨氣
食得多無咩益喎

作者: totorabbit    時間: 2007-10-8 07:43 PM

我做裝修嘅
我嘅工作雖然冇氣受:onion14:  
但係啲客人就要麻帆:onion18:
要改個樣整個樣
不過都好想發洩吓:024:
作者: bourget    時間: 2007-10-8 09:23 PM

ai~ya~~亞妹叫我黎做咩事呀 ﹖﹖
我仲以為開 party 添 ﹗
原來系。。。:onion03:  
作者: kitty50    時間: 2007-10-8 09:40 PM

大姐姐叫我黎做咩事呀 如來係咁:onion14:
打工仔我末試過 做老板專駡火記就試過:onion31:
作者: wwinglin    時間: 2007-10-8 11:53 PM

點解d人咁衰架
買之前又唔問清楚,一雙情願
買佐之後又要減價, 又唔比錢
真係衰到貼地
:onion15: :onion15:
作者: terenceng    時間: 2007-10-9 12:14 AM

傻傻地!我支持你!但要等我在公司!受气我才来!!:onion14:
作者: jwxie518    時間: 2007-10-9 12:37 AM

啪啪
作者: shineboy09    時間: 2007-10-9 01:04 AM

個個老細正老餅
做錯少少野就罵到你死死下。。。
唉~~
作者: chu553358    時間: 2007-10-9 10:26 AM

阿妹叫我入呢仲已為有麼大件事
點知原來係..........不過我好似無咩要發洩
ai有 d麻煩客係唔適合既時候入呢 阻住晒
作者: 炎之贵公子    時間: 2007-10-9 09:57 PM

支持下你!!!
不过我家阵仲读紧书 等我以后毕业做佐工先黎发泄
作者: jerky    時間: 2007-10-11 10:48 AM

.......發洩完就舒服鳥~~

作者: 假書僮    時間: 2007-10-19 02:32 AM

我比人屈同誣衊,好惨呀!
作者: lux1261    時間: 2007-10-19 02:54 AM

原帖由 假書僮 於 2007-10-19 02:32 發表
我比人屈同誣衊,好惨呀!
唔需要大在意!
人生不如意事十常八9!
作者: monmon01    時間: 2007-10-24 02:35 AM

Most customers give me a hard time!!:onion31: :onion31:
作者: heliossai    時間: 2007-10-27 09:44 AM

死八婆,死肥豬
作者: ray101    時間: 2007-10-29 12:53 PM     標題: 型同漢奸的經理

作者: canz85    時間: 2007-11-1 09:57 AM

一帆风顺,无风不起浪,有因必定有果。
你现在的失败,将会是你未来的成功~~~~命命中必定有注定~~~你是成功的料,你去到那里都会成功 大家别气馁吧~~
作者: 人一个    時間: 2007-11-2 07:15 PM

日日ot只是买餐pizza....:019:
你要我忍几久。。。。。:019:
作者: lux1261    時間: 2007-11-6 10:19 PM

放左工返黎坐下!:onion14:
就快試用期滿.老細好喜歡我!:onion05:
希望加多D人工!
作者: char_char3000    時間: 2007-11-6 11:41 PM     標題: 回復 #25 lux1261 的帖子

原創 : 恭喜賀喜亞妹

恭喜恭喜
咁妳幾時有埋"辛紀"
老細咁鐘意妳
實聽妳嘅道理
妳又唔駛嘥氣
人工加硬比妳
妳係頸好返未
健康指數掂未
試用期滿就嚟
必定要撑得起
了解健康道理
並非錢銀換嚟
亞妹妳要爭氣
別太粗之過急
凡事都咪亂嚟
樣樣事都如意
妳就咪覺出奇
全因亞妹妳
擁有一套絕技
令到人人皆大歡喜
皆大歡喜!!!!!

作者: lux1261    時間: 2007-11-10 08:35 PM

今晚要OT .聽日星期日又要頂工...............
唉!點解我甘命苦架! :onion03:
作者: chu553358    時間: 2007-11-10 11:35 PM     標題: 回復 #26 char_char3000 的帖子

呢位朋友咁好詩意既:014:
之前睇過你一篇關於澳門既
而家又一篇關於阿妹既
真係唔加你分都唔得 哈哈
作者: lux1261    時間: 2007-11-11 04:07 AM

點解我甘黑仔
作者: lcw1234    時間: 2007-11-13 01:45 AM

原帖由 lux1261 於 2007-11-11 04:07 AM 發表
點解我甘黑仔
亚妹~~~~~ 你有响度无啊??
作者: lcw1234    時間: 2007-11-13 01:46 AM

有么嘢事无怕讲喔~~~~
作者: lux1261    時間: 2007-11-14 03:40 AM

無事.不用擔心:019:
作者: kai@chong    時間: 2007-11-17 10:41 PM

作者: lux1261    時間: 2007-11-18 06:57 AM

原帖由 kai@chong 於 2007-11-17 22:41 發表
天天扣人工
唔係甘慘吁!
作者: cmming    時間: 2007-11-23 12:42 AM

我的上司啊!好心你不要這麼煩啦!你知不知你好難頂啊!
作者: maui    時間: 2007-12-6 10:54 AM

人工好低,一时连subcon气都要受啊...but my boss din FxxK me b4 ker...!!!
作者: lux1261    時間: 2007-12-7 04:06 AM

今日忙到飛起!
作者: davidhhchan    時間: 2008-1-5 10:28 PM

very cham....n cham..
作者: paxpax    時間: 2008-1-20 06:09 PM

我都好鬼唔開心,上司D氣要受連同事都要受。明明佢要表現自己的能力,到做衰咗D嘢就賴晒人,重衰到係上司面先訢苦。我真的好鬼激氣。
作者: lux1261    時間: 2008-2-3 07:28 PM

有一份無人工!又用好多時間..仲要比人用粗口問侯!
作者: wewea    時間: 2008-2-8 06:52 PM

我要发泄啊 啊 啊啊啊
过年都要加班!
作者: crazie    時間: 2008-2-8 08:35 PM

早兩日,同個白癡客互橙,番到公司即同老細炒鑊勁既!
差的陏手互 Dup咁滯… 真係想唔撈賈啦… 但又要供呢樣…供個樣…

頂!

卒之 搵到 啊 Jack Daniel … 整係佢肯聽我講…
有時真係賤過地底泥!
作者: lux1261    時間: 2008-2-9 11:46 AM

辛苦死拿!年初一去睇醫生...
囉左5日病假..
亞妹初七開工!:onion14:
作者: long571    時間: 2008-4-21 11:18 PM     標題: 回復 #1 lux1261 的帖子

唉~外面的世界就是这磨不公平的啦!想开点啦!加油呀?
作者: wng123    時間: 2008-5-9 11:52 AM

我支持你!
作者: hand9wong    時間: 2008-5-11 01:26 AM

公司內有一些不知做什麼廢物還可以生存到
每天只會想把公司的高層擦
這間還是上市公司
真是把所有股東教飛
:024: :024: :024: :024: :024: :024:
作者: mc3212006    時間: 2008-5-28 02:35 PM

一個貪字,做成今日的不和社會!如果些老闆不是不知足,我們根本可以很快樂地生活!知足常樂,不要貪心已夠的東西了!大家可以開開心心呢!南柯一夢,貪到的,到最後也是帶不走呀!
作者: HUAXING    時間: 2008-6-20 12:50 AM

现时生活叫苦连天,样样都起价,唯有工资没起价,一个字讲嗮,惨
作者: janison    時間: 2008-6-25 11:47 AM

我支持你!:onion31:
作者: kwongkoo    時間: 2008-9-1 05:44 PM

我老細,保亞物業管理有限公司拖糧,拖足兩個月。
我就快成仙,不食人間煙火。
作者: kaphin    時間: 2008-9-7 08:51 PM     標題: HIHI

係啦,,,唔好以為自己做 耐,,就係到扮哂大家姐咁先 架,,,又唔做野喎,,返嚟係到
作者: tcwwah    時間: 2008-9-15 04:33 PM

thanks 4 telling us the useful tips
作者: jjwah    時間: 2008-11-20 10:35 PM

我係做運輸嘅‧死人老細個個月都拖糧‧頂佢個肺
作者: hvs    時間: 2008-11-28 05:39 PM

Thank you for sharing
作者: shinn98    時間: 2008-12-8 09:18 PM

人工底。。。。。
没钱收
作者: Kantaro    時間: 2008-12-18 11:22 PM

thx for sharing
作者: Kantaro    時間: 2008-12-18 11:22 PM

thx for sharing
作者: jjwah    時間: 2008-12-23 12:27 AM

‧個死人老細成半年未出糧‧就嚟要食樹皮

作者: oldbb    時間: 2008-12-28 09:44 PM

i just lost my job before Xmas, having a cold cold Xmas and new year now
作者: oldbb    時間: 2008-12-30 08:53 AM

i just lost my job.............ar............
作者: jjwah    時間: 2008-12-31 08:33 PM

你地點都好過我幾個月都未出到糧、比個老細點我點到 今日鼓起勇氣去勞工處‧ 無奈
作者: kam338    時間: 2009-1-19 03:07 AM

死做爛做都喺雞碎咁多人工.仲要畀人呼呼喝喝.依家仲要失埋業.世界真喺唔公平無天理
作者: chiayee86    時間: 2009-1-20 12:57 AM

我,家姐,姐夫,都是帮我的亲戚打工。而我就安排到我个我的家姐,姐夫同一间公司。今天当我是请假,昨天是OFFDAY,本来明天我也想在拿多一天年假,这没知道 个我的姐夫骂像个屁 !!!!!!
他说 他的爸爸明天要做手术喔 !他还说我没来谁帮忙整理文件 如果他来做的活就得很夜才能回到家喔!!!

如果有的选 ,千万别去你的亲戚公司打工。
请年假有罪吗,我真的很想问社么是年假。

我已经做到超过我的工作时间,你还想着样????

我真很累很累,我很想个你说我像辞职了!!!!
作者: lux1261    時間: 2009-1-20 06:48 AM

原帖由 chiayee86 於 2009-1-20 00:57 發表
我,家姐,姐夫,都是帮我的亲戚打工。而我就安排到我个我的家姐,姐夫同一间公司。今天当我是请假,昨天是OFFDAY,本来明天我也想在拿多一天年假,这没知道 个我的姐夫骂像个屁 !!!!!!
他说 他的爸爸明天要做手术喔 !他还说我没来谁帮忙 ...
同亲戚打工就是甘無耐!
作者: canz85    時間: 2009-1-20 07:47 AM

原帖由 chiayee86 於 2009-1-20 12:57 AM 發表
他说 他的爸爸明天要做手术喔 !他还说我没来谁帮忙 ...
要放弃之前,请考验这几点。。。
你的行业有潜能吗?
你在这间公司,你能看到你的未来吗??
你在这公司的"重量"是多少呢?
老实说 。。做那份工作都会面临一样的问题,不管是老板或员工。。最重要是看你怎样用EQ+IQ去面对。。。
作者: skyerskyer    時間: 2009-3-16 11:52 PM

今天果個八婆,來公司嘈到大大聲,搞到個個都知,麻鬼煩,阻住阿姐收工,頂她個肺,自己不知返來,就臨放工來搞搞震,又話不通知她,收下風大姐!自己霉就照下鏡,睇下自己衰檥,嘈,嘈,嘈........................................

又話要立即安排,又話浪費她時間,安排都要時間,早啲返來就好,真一死八婆,頂她個肺,趴她個街,她同她啲fd都是死八婆,早啲通知你個fd就無事,都不知边個阻边個,你話要點就要點,你是边個,你是趴街死八婆,等我遲啲做你老闆,我日日鬧死你,等你找到惡老闆,日日刻簿你,日日問候,做死你........................

死八婆,你俾fd 害死你....................頂..................趴街死八婆...........................
作者: skyerskyer    時間: 2009-3-16 11:55 PM

如果她明天敢再來嘈,我天天鬧死你,等你真是找到惡老闆, 日日問候你..............................你個死八婆
作者: jojok    時間: 2009-3-27 09:51 AM

成日做做下野又毛做,點解會係我.做咩甘失敗呀.
痛定思痛.想儘辦法來解決.
作者: dream1972    時間: 2009-4-23 06:37 PM

嗨!我是新仔。。。。想埋堆参你们“Shan"。。。
我都是打工一族
我在公司做了两年。。。工钱才加过一次酱大巴。。。
其他同事来做工就像去internat cafe。。。。
我来做工就像只“狗”
原因就是我和老板没亲戚关系。。。
虽然是股东生意,但是我偏偏under了个公私不分的老板。。。
要应付四给老板已经够苦了,加上个“太子仔”和“皇马跨”
人家来上班上网上足八个钟 我就要做足12个钟
人家太阳晒屁股才来上班,太阳没下山就放工,我就太阳出来前到公司,回家时从不知太阳从那个方向走
看在钱份上 顶硬上啦。。。。。
作者: cocacola87    時間: 2009-5-26 08:53 PM

我都要黎發泄下啦。。。
真係唔明點解D老細凈係睇表面。。。
我明明有做野就話我無做野。。
就好似今日咁。。
我11.30am開工。。。我10.45am就到公司。。
搞下我D野12.00pm就出去做野。。。
返到黎都2.30pm。。。飯都未吃。。
所以同同事去吃個飯。。吃到3.00pm度。。
返黎同事話我知老細有野交代羅。。
話如果個貨有到就送個野俾個客人。。
結果個貨5.00pm先到。。
貨到左。。結果有D野唔妥。。我又未整過。。所以我就話等老細返黎再打算。。
因為我今日都有多少頭痛+牙痛。。。不過無請假
點知老細今日無返黎。。凈係8.00pm果時打黎插我。。
話點解個貨唔送俾人。。。我咪解釋話有野唔妥羅。。
老細就話咁咁咁咪得羅。。又話我E排都好鐘意拖遲D野。。。係咁插。。
哇。。大佬我晨咁早就返黎公司搞掂D野。。。你咁話我。。我真係好火羅。。
又無話低D野好趕。。。我點知啊。。
我問同事。。同事都話老細無講低話好趕。。
加埋我病緊都幫你做工。。你想點。。
我真係好唔明白你想點。。
作者: jordan99    時間: 2009-6-20 10:49 AM

傻傻地!我支持你!但要等我在公司!受气我才来!!:
阿妹叫我入呢仲已為有麼大件事
點知原來係..........不過我好似無咩要發洩
ai有 d麻煩客係唔適合既時候入呢 阻住晒

作者: godsteal    時間: 2009-6-22 12:56 AM

no pay leave .... Holly ..
作者: weiquan123    時間: 2009-7-3 08:42 PM

讲真,我就无咩点啦,因为凡事都有第一次,一开始就要求甘高,以后点样做落去,受气就每个人都会有既,我就觉得呢D系一种考验咯,又系我地踏入社会既一D必须既经验,凡事体开D,生活就会更好,不过上司太过分就要卑D好也距体下,我地呢D打工既都唔系好欺负
作者: edwardwong85    時間: 2009-7-9 10:38 AM

作者: ls1209    時間: 2009-7-11 07:53 PM

日日循環~~~死做爛做~~無限loop
morning俾老闆小
afternoon俾個客小
放工前再俾同事冷言冷語
作者: cutecutepig    時間: 2009-7-28 11:30 AM

点解呢个世界甘唔公平!
好委屈!有咩理由我做sales executive既,commission要同系office既tele-sales平分???!!!
我系出面做到死下死下,仲要时时受人客气,睇巨地面色,office个个就日日系公司上下网,接下电话,咩理由平分!!!好唔公平!
货又系我送,银行都系我去,sales又要我做!有时觉得自己似送货既多过似sales!攞就攞一个人份粮,做就做几个人份工!真系叫巨自己去死!!!
作者: disneybebe    時間: 2009-8-11 10:26 PM

我呢個situation,,我相信好多人都經歷過既,,,
我係一個sales, 係暑期工,,咁呢,我係上個月既某日唔係好舒服...個頭又暈又痛,
同個經理講,,佢話"頭痛丫?!飲保礦力啦,冇事家啦。"
我好想返屋企睇我平時睇開果個doctor啦...
佢話"我唔覺得你有咩問題喎,唔駛返去啦"
我個個同事都幫我口,,佢死都唔比我返,,咁好啦,,死死地咁做埋果日啦...返到屋企樓下,個醫生走左啦~冇得睇,咁我就食粒止暈藥..就去訓啦
第2日,,都冇乜點好轉,,不過都要返(唔返既話...我唔會有好日子過)...點知返左去半個鐘唔夠,,就出事......睇唔到野.....好暈...咁就call白車入左院啦......唉.........等緊白車黎果時佢仲話"你都唔係好大件事者,,記得聽日比返張病假紙我"
你話呢d係咩經理丫,,個個同事都好有心,連平時對我好冷淡既主任都關心我...個經理咁x街,, 小小小小小!!!! \ . / +
作者: ycm04048    時間: 2009-8-14 08:25 PM

这个世界就是酱的啦!
不公平!!!!!!
作者: kenny2269    時間: 2009-9-24 05:04 PM

有没搞错,老板买新车,工人没花红!!
作者: siuyoyo2005    時間: 2009-9-30 08:18 PM

大家+油呀!!~
十扑你..
作者: lisasecretgirl    時間: 2009-10-6 03:19 PM

每次坏人我做,好人老板&上头做, 气死了!!!!
作者: lux1261    時間: 2009-11-14 06:44 AM

做工做到得半條人命!
作者: daviddk    時間: 2009-11-22 12:50 PM

人工低,没commission,做到整只狗将~~~~
作者: wqm1334    時間: 2009-11-27 08:21 PM

good ya
作者: lux1261    時間: 2009-12-3 07:44 AM

我就黎死得!
作者: crashersus    時間: 2009-12-3 11:02 AM

85# lux1261

5好死住啊...发生么事啊??
作者: lux1261    時間: 2009-12-9 06:49 AM

85# lux1261

5好死住啊...发生么事啊??
crashersus 發表於 2009-12-3 11:02
做工好辛苦!
作者: crashersus    時間: 2009-12-9 11:44 AM

记得适时休息啊...

我做埋今日...听日就开始放假到明年啦...

终于可以休息啦...
作者: lux1261    時間: 2009-12-12 07:16 AM

记得适时休息啊...

我做埋今日...听日就开始放假到明年啦...

终于可以休息啦...
crashersus 發表於 2009-12-9 11:44
我等24.25.26.27/12 放假
作者: BTch    時間: 2010-1-3 11:44 PM

作者: fannhf    時間: 2010-1-8 10:21 AM

受人二分四,無辨法啦!
作者: kk112999    時間: 2010-1-10 01:30 PM

各位診所姑娘,請留意此人
前幾天此人來診所來病,一開始時態度已經有問題,本來佢自己約3點的, 但卻3點20分才出現,明顯是遲到,而且一黎就問下一個係唔係到佢,之後我地姑娘答佢前面還有3個,

佢大大聲話自己約左3點點解要等3個,之後我地答小姐他們都是約了3點的, 而且是3點準時到的, 之後又講左一大輪話自己趕時間, 硬要我地幫她插位,已經讓她看先, 之後醫生檢查要她先去一去廁所再回來, 咁醫生當然會睇先下一個先的啦,

佢又係到吵xx的,問點解要睇下一個先,之後我地答這是醫生的意思,佢唔出聲,

之後過了30秒又話唔再見醫生, 開藥俾佢走, 到醫生睇完個個之後, 我地又執好藥,佢又話要見多次醫生,之後睇完出黎, 收錢時又話同醫生講左要分單的喎,

點解唔分呀!係櫃台大大聲的,"我明明同佢講左的喎, 點解唔分呀!, 搞錯d咩呀!我問醫生,醫生話問左佢點分,但佢無答喎.出好晒單又話無錢要去提款, 一支箭的走左,

去到我地就收工即係5點幾, 中途我地打左好多次電話俾佢無人聽,佢打黎話趕住返工明天先俾錢, 但我地話化驗個d唔留得過夜的, 而且醫生講明收到錢才拿去化驗所,

講左一輪又話要同醫生講, 佢個電話又斷線,之後又打黎,我話等等我俾醫生同你講, 佢又話唔駛, 話搵左朋友上黎代佢俾錢, 之後我親手的將分好的單同藥俾晒佢朋友.

醫生話佢投訴我地態度唔好, 但醫生話唔駛理佢, 佢有問題的,

希望佢唔好再黎.

過左幾天, 佢打電話黎叫我地等佢配埋藥先好收工,好心等下佢, 上到黎又話要見醫生, 可惜醫生走左,之後又話點解要食藥, 又點解要食咁強的藥, 最好笑是問點解要錢,

之後還指住我話係咪係打俾我話唔駛錢的,我答, 我無打過電話俾你喎,

面目可憎的, 又大大聲係到話我地搞錯, 最後又話唔配藥就走左, 但又返轉頭喎,

一入到黎, 大大聲的話上次d收據無俾我喎!我大聲的答, 我上次係親手俾你的朋友的,

佢就爆晒咁罵, 我忍你好耐, 你咩態度!咁對客的呀!真係垃圾, 我俾咁多錢, 咩態度呀!

一邊搵袋一邊罵, 佢朋友還細細聲講, 你搵下先啦,無停過一直罵, 你唔識道歉呀!咩態度呀!我話''唔好意思, 小姐你咁大聲講晒, 所以我咪咁大聲答你囉.''

之後佢話我邊有大聲呀!我向你醫生投訴過你態度唔好的了,

我上網睇你地醫生"略"錢的, 出名"略"錢呀!

我實唱衰你地的, 你姓咩呀!!走到出門口.

這女人已經睇了3個專科醫生都不行,

明顯是出現左我地今次的事件,

而我地明顯是第4個受害者,

請各位同行小心,

佢好易認的, 她登記時話,不登記ID號碼, 不登記電話,不登記地址.

我地無佢張相但佢個樣好似我睇過的某本漫畫人物.(十分相似)(認真的)
作者: fannhf    時間: 2010-1-11 02:14 PM

睇開些吧!去到那裡都是一樣,就算老闆也要受氣!
作者: miuwow    時間: 2010-3-8 05:06 PM

痴線架,無時間仲係到不停改,改左成年啦,改夠未呀,真想吾做,搵個份工呀,救命
作者: suitachan    時間: 2010-3-25 11:09 PM

re :#92樓…

我都做過診所…都試過遇到d脾氣臭既病人…
真係唔明咁文明既社會竟然會有d咁xx既人…
一個人品好既人係健康d真係冇錯…
起碼冇咁易因心理影響佢地生理!!!

希望當d人步入他人職場時都能將心彼心!
唔好故意難為職員…
即刻係消費者..職員都唔係收你錢比你出氣架囉!!
作者: COMICBOY1102    時間: 2010-4-4 01:47 PM

实做的人不会升职,识讲的人升得比谁都快。
为什么这么不公平。
老板是不是瞎了眼。
他妈的
作者: chong5012    時間: 2010-4-14 09:53 PM

真麻烦,,,,,,,,,,,打工,,,,,
作者: chong5012    時間: 2010-4-14 10:04 PM

个个死卜街,,,,,,,,,,,ceo,以为自己好型,,,过马路小心点,,,
作者: chong5012    時間: 2010-4-14 10:06 PM

还有COO,,,,,,,希望
作者: tungwind    時間: 2010-4-27 11:31 PM

最慘係要同老細對落個班福祿壽負鑊,
這是指定工作範疇,

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0