標題: 淹蔥有蔥 [打印本頁]

作者: ausho    時間: 2012-9-5 07:16 PM     標題: 淹蔥有蔥

你有蔥,在下一次不要扔掉了白色的兩端。只需淹沒在一杯水,並將它們放在一個陽光明媚的視窗。你洋蔥會開始逐漸變得幾乎立即和可以幾乎無限收穫。只需使用廚房用剪刀把你吃飯的需要。定期清空水、 沖洗掉的根部和給他們一些新鮮水
作者: vandas    時間: 2013-3-6 04:24 AM

[編輯轉貼] 青蔥自己種

說到青蔥,幾乎所有家常菜都會用到它,算是每家廚房中的固定食材。

來自紐西蘭的 Talia 分享了讓青蔥再次生長的方法,我想我們很快就不需要再上街買青蔥,直接在家拔蔥的日子來了!

[attach]2084571[/attach]

現在就從廚房找幾把青蔥,從蔥白的地方切一段起來,保留青蔥底部的根,至少保留 3 公分左右。

[attach]2084572[/attach]

接著把切下來的蔥白放進裝水的容器裡,慢慢的培養,幾天後你會發現切斷的蔥白開始發出新芽。

[attach]2084573[/attach]

這時拿出裝有土壤的盆栽(或是家裡的花園),翻鬆土壤,把剛發出新芽的蔥白們移植到土壤裡。別忘了每天替蔥兒們澆水,就像照顧小孩一樣,青蔥們會一天一天的慢慢長高,直到發育成熟的那天!

[attach]2084574[/attach]

是不是非常簡單,大家有空可以實驗看看,以後做菜不怕臨時沒蔥還得上街買。

另外偷偷告訴大家,芹菜也很適合用這種方法來再次生長喔!

作者: chowold2    時間: 2013-3-6 10:55 AM

有咁好嘅方法都唔早D講,上個星期我仲去買左D種子
作者: vandas    時間: 2013-3-6 01:02 PM

有咁好嘅方法都唔早D講,上個星期我仲去買左D種子
chowold2 發表於 2013-3-6 10:55 AM
買蔥種子!? 咁係正式蔥囉.
記得拍低整個過程.
作者: mauho    時間: 2013-3-21 03:37 PM

看過ausho樓主,淹蔥有蔥的做法,也試試吧……大約一個星期到,便見成果,以後有新鮮蒽用!!!                                                                                            [attach]2130029[/attach] 再 多謝ausho樓主分享!!!
作者: 10vs1    時間: 2013-4-2 03:14 PM

早知道有這個方法....等我白白浪費左咁多年的廚餘!!
作者: 亞良    時間: 2013-4-3 10:08 AM

ausho兄, 我長期都有種, 方法同你一樣, 但是只收成1-2次, 她們會越生越細條同沒有青綠.
作者: 亞良    時間: 2013-4-3 10:11 AM

7# 亞良
作者: vandas    時間: 2013-4-3 10:31 AM

ausho兄, 我長期都有種, 方法同你一樣, 但是只收成1-2次, 她們會越生越細條同沒有青綠.
亞良 發表於 2013-4-3 10:08 AM
用水種, 會好像5樓那樣; 越來越黃, 看上去像韮黃.
作者: chowold2    時間: 2013-4-4 10:50 AM

我就嚟有蔥吃啦
[attach]2161209[/attach]
作者: 亞良    時間: 2013-4-4 11:02 AM

chowold2兄, 上圖種法我試過, 不過最好一札過放落去會好DD,時間會長D``小弟愚見.
作者: chowold2    時間: 2013-4-4 12:16 PM

chowold2兄, 上圖種法我試過, 不過最好一札過放落去會好DD,時間會長D``小弟愚見.
亞良 發表於 2013-4-4 11:02 AM
除非你冇地方,分開D會好D,D蔥大得好快好密
作者: Cutieeric    時間: 2013-4-4 06:01 PM

5# mauho
雖然買菜都有葱送,但係種同水栽都容易~不妨一試,多謝各師兄姐分享
作者: mauho    時間: 2013-4-4 08:27 PM

5# mauho
雖然買菜都有葱送,但係種同水栽都容易~不妨一試,多謝各師兄姐分享
Cutieeric 發表於 2013-4-4 06:01 PM
在街市一歐元,有時買到三札葱,看到題目‵淹蔥有蔥′才試試,我最享受它生長過程,也算休養生活一種享樂!!!!
作者: onlybest46    時間: 2013-4-5 08:30 PM

哈哈 不知不覺想到今年初所重的水仙花 不過還是謝謝您的分享
作者: jesyy    時間: 2013-4-6 09:36 PM

我也是這樣用泥種法,真的很快有蔥吃,長種長有.
作者: dororo    時間: 2013-8-6 10:48 PM

30幾蚊算唔算貴? 不過一次用唔哂

作者: b-boomer    時間: 2013-8-7 06:38 AM

以前種過洋蔥+青蔥, 泥下是洋蔥, 泥上面是青蔥.
作者: chowold2    時間: 2013-8-7 12:03 PM

30幾蚊算唔算貴? 不過一次用唔哂

dororo 發表於 2013-8-6 10:48 PM
30幾蚊全部定係一包?我呢度最平一蚊4包,最貴一蚊2包
作者: chowold2    時間: 2013-8-7 12:07 PM

以前種過洋蔥+青蔥, 泥下是洋蔥, 泥上面是青蔥.
b-boomer 發表於 2013-8-7 06:38 AM
你講得啱,洋蔥泥上面真是似青蔥

作者: dororo    時間: 2013-8-7 08:07 PM

30幾蚊全部定係一包?我呢度最平一蚊4包,最貴一蚊2包
chowold2 發表於 2013-8-7 12:03 PM
30幾蚊一包呀
作者: dororo    時間: 2013-8-7 08:08 PM

chowold2 發表於 2013-8-7 12:07 PM
未見過香港有連根連葉既賣 !
作者: b-boomer    時間: 2013-8-8 01:58 AM

chowold2 發表於 2013-8-7 12:07 PM
direction , 種是洋蔥, 種出青蔥,
就一半一半,
泥上全部出青蔥,
直割來食到收割洋蔥時,
結果泥下全是洋蔥, 種大些, 種細些.   
作者: chowold2    時間: 2013-8-8 12:42 PM

我跟 direction 種, 深種是洋蔥, 淺種出青蔥,
我就一半一半,
但泥上全部出青蔥,
一直割來食到收割洋蔥時,
結果泥下全是洋蔥, 深種大些, 淺種細些.   
b-boomer 發表於 2013-8-8 01:58 AM
我從來都以為洋蔥同蔥係兩類植物,原來係可以變。D洋蔥葉同蔥葉食味有乜唔同?
作者: chowold2    時間: 2013-8-8 12:46 PM

未見過香港有連根連葉既賣 !
dororo 發表於 2013-8-7 08:08 PM
當然冇啦,要自己種先有,冇理由賣D根比人,洗乾淨要好多功夫
作者: b-boomer    時間: 2013-8-9 12:24 AM

24# chowold2

乜唔同, 魚都食.
割少少放入口試.
食時只割外面的食,
要割蔥心.

作者: chowold2    時間: 2013-8-9 11:43 AM

你話我種呢D係洋蔥定係蔥,我現在割哂成枝蔥綠黎吃,留返個蔥頭繼續種
[attach]2508207[/attach]
作者: c9on77    時間: 2013-9-2 11:25 PM

Thanks for sharing~
作者: hkgorchid    時間: 2013-9-3 06:48 AM

I'm doing the same for years already. Some plant food is necessary for stronger roots.
作者: swng1    時間: 2013-10-4 01:56 AM

我喜歡唐人芫茜的味,因為比較濃味.我用以上方法去種一樣成功.
作者: dororo    時間: 2014-3-26 07:38 PM

有冇版友知係咩蔥?
2條買左一蚊

種左5日

作者: 13-12-31    時間: 2014-3-26 10:14 PM

紅蔥 ?

[attach]2705718[/attach]
作者: chowold2    時間: 2014-3-28 11:58 AM

有冇版友知係咩蔥?
2條買左一蚊

種左5日

dororo 發表於 2014-3-26 07:38 PM
香港D蔥貴唔貴D呀,2條買左一蚊,自己種絕對有着數。
我想問下呢兩張圖片是不是同 2條蔥,點解浸浸下會由白蔥變成紅蔥?
作者: dororo    時間: 2014-3-28 07:07 PM

香港D蔥貴唔貴D呀,2條買左一蚊,自己種絕對有着數。
我想問下呢兩張圖片是不是同 2條蔥,點解浸浸下會由白蔥變成紅蔥?
chowold2 發表於 2014-3-28 11:58 AM
買返黎撕左面層 紅蔥頭就會變左白色
第一張相係浸左4小時 已經見到出左小小 生命力超強
作者: 3oooooo    時間: 2014-5-28 09:11 AM

我試過切左個尾種返入泥,佢都會生長

有冇人知係超市買啲BASIL連土果啲係咪可以種住,冇咁快殘?
作者: greenling    時間: 2014-5-28 08:54 PM

很好的方法..等我試一試.
謝謝分享.

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0