標題: 《神探高倫布》懷舊+偵探+添哥+視帝,再加一個蕭正楠 [打印本頁]

作者: leekwoklam    時間: 2013-4-9 10:26 AM     標題: 《神探高倫布》懷舊+偵探+添哥+視帝,再加一個蕭正楠

本帖最後由 leekwoklam 於 2013-4-25 01:17 PM 編輯 公仔箱論壇* y. a) y$ x( N: a& ^3 t
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. s& W- x4 \0 n# c; G' \
《神探高倫布》懷舊+偵探+添哥+視帝,再加一個蕭正楠
8 t' A- P+ |* A- Q7 hwww1.tvboxnow.com[25/04/2013]8 c* z. v3 v% k1 G8 Q- R
向賭神發哥致敬
) L6 K6 W. S! }; Q公仔箱論壇
[attach]2253314[/attach][attach]2253350[/attach]
! J7 k9 x6 V* e) J
布布傻時之後的連續幾個場境(尤其冲涼戲),你話唔係向《賭神》致敬都唔得啦係咪?" X. \5 c. g. k
但小弟強調抄橋並無問題,只要效果唔差就得,睇高倫布令我回憶起全盛時期的發哥,當係意外收獲架啦。公仔箱論壇, Z' s6 v6 U7 I3 D' }# U# I

' X" D- v; a3 @" D$ D1 }' Rwww1.tvboxnow.com
[24/04/2013]
* M' ?; v7 f0 ytvb now,tvbnow,bttvb為本劇說幾句公道說話:www1.tvboxnow.com1 c1 b# P% _  @: `! Y
以下是網絡的評語,不代表小弟的意見,但希望用來平衡一下各方好好壞壞的聲音,啱唔啱聽都可以參考一吓。
* d& G( P6 E  B% H. y$ F* u# awww1.tvboxnow.com1。祥仔演技好。這劇編得差,也可能導演要求他這般表達。不能全怪罪他。
; m8 }$ W% s6 A/ L! P2。他仍有非常好的作品。一個不理想的作品不能抹殺他的修為。我們祥仔飽經風浪,不會給看死。
5 C+ O  X3 H& X! F9 S公仔箱論壇3。添哥操刀的劇,添哥自己也要監控。他看漏眼一次,不代表所有作品都不好。公仔箱論壇4 i4 A, |* B9 y% e; E

9 s. v# s5 t# `8 utvb now,tvbnow,bttvb

; J' Y' o7 D0 \) X$ o& N[13/04/2013]
$ s3 t; G5 a3 Xtvb now,tvbnow,bttvb
[attach]2180272[/attach]公仔箱論壇  X: G: `& t# J8 u! ^  B. w2 p9 u
懷舊:tvb now,tvbnow,bttvb$ k* K8 w' ?: ^8 S4 V! b: X/ [7 P
懷舊好吖!有一批60後、70後觀眾(包括小弟)做躉,加埋師拉都喜歡懷舊嘅多,咁即係收視率有保証啦。
1 L0 M- W3 ?* y* i# w7 {
[attach]2180269[/attach]
6 I; V, s9 A* \. }, M& v) p偵探:www1.tvboxnow.com* |% E) S! J5 D1 u. i
又係好吖!不論中外,探案劇長拍長有係因為好多觀眾都鍾意睇戲之餘兼職做埋探員,甚至幻想成為高倫布個partner一起緝捕疑犯,現實生活係無可能嘅,追劇可以一償宿願嘛。

2 ~* I' k3 P" y  c' V
7 v. z/ v. k1 [  }. n% |0 d公仔箱論壇添哥:公仔箱論壇" k. R0 x4 G( \" ?4 C" s
金牌監製李添勝其實過咗退休年齡好耐,再加上多次公開表示無論精神及肉體均已不堪負荷,其精心炮製的劇集可說是播一部少一部,所以《神探高倫布》更顯矜貴。不過有消息話為幫無記打仗迎戰新電視台,添哥會將真正退休期押後,係就好囉,無記老闆高層開心、演員開心、觀眾開心,但就辛苦了添哥。

$ K* W$ [& j* n, H7 m, @[attach]2180270[/attach]9 Y9 [3 n. ^6 D0 F1 X/ H" J/ q
其實想起唐詩詠又想講多少少添哥,初初見唐詩詠配黎耀祥 的劇照有啲擔心,撞啱報章娱樂版又以「中佬配嫩旦」來形容二人是次的合作,小弟唔係刻意要將唐詩詠跟鄧萃雯及胡杏兒(《巾幗梟雄》系列女主角)兩大視后比較,但外形上麻麻哋襯,話晒唐詩詠後生細女細過祥仔差不多20年,如果硬要扮成熟去遷就便會流於唔自然。但係李添勝出名眼光獨到,選角鮮有失手,就如佢揀中當年未爆紅的祥仔做柴九為例。[註:李添勝當監製咁耐在選角方面係試過一次瀨嘢,就係當年無記重拍《書劍恩仇錄》時錯選“彭文堅”飾演“陳家洛”,彭文堅更幾乎是一劇玩完,從此絕跡視圈]。我見有添哥撑唐詩詠,所以信心多番少少咁啦。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) |) L. U( u0 ]6 m

8 L9 }+ W, I( w1 h: @/ k1 B- r8 x視帝:TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: _3 p9 q' [* q; t- ^  f$ R0 O  c8 Y
黎耀祥 一人分飾 高牛及高倫布當然無難度,相反其拍檔唐詩詠又係一人分飾梅妹及司徒男,前者為高青梅竹馬兒時玩伴後者交際花,唐詩詠出道時間不短惜未見太多好評,以前做祥仔細妹頗順眼,首次跟視帝做情侶可謂升呢考試,能否撑得起第一女主角?網友唔知有無期待或擔心呢?請回帖講講啦。

0 v+ d3 S/ @5 ?+ k- Owww1.tvboxnow.com公仔箱論壇7 P6 c6 T8 N8 q, U/ g- w) f2 p
蕭正楠:2 X" v& @! X$ O' y: O7 Z4 `3 J. ?: S
[attach]2180271[/attach]

% D9 ]" V  D9 v: G9 p6 U' G  @3 cwww1.tvboxnow.com哈!各網友唔駛鬧無記負責排劇集檔期的高層,演員連接出現兩線甚至三線劇的現象已經成為本台特色—「即係一定有,無反而唔正常」。睇片段時感覺係敖嘉年嘅包平安(第二男主角)較蕭正楠重戲份,蕭正楠嘅蔡飛龍照計應該唔會同《仁心解碼》II哨牙仔醫生混淆,因為兩角的質感好唔同,只係希望“蔡飛龍”此正義警員角色唔好「出事」,否則《仁心解碼》II“唧榮”為蕭正楠帶起的氣勢,唔知會唔會........
作者: 男人魅    時間: 2013-4-9 02:35 PM

祥哥嘎戏点都要支持下嘎啦!~
作者: gigi831008    時間: 2013-4-9 03:39 PM

我希望這套戏有意外收獲啦
作者: breezefeeler    時間: 2013-4-9 05:17 PM

这里面萧正楠终于不是个搞笑角色了,好帅的样子!
作者: leekwoklam    時間: 2013-4-9 07:46 PM

[attach]2181050[/attach][attach]2181051[/attach]
# a. {' k& U9 ^: j另一亮點係《神探高倫布》好多鬼.............佬鬼妹演員參與,男有正式鬼佬布偉傑(布曾在<兄弟幫>透露自己有陰陽眼,見鬼多過食飯)及演得更唱得的 Joe Junior 。
9 y' q0 r9 q, r) |, d5 j/ D公仔箱論壇[attach]2181049[/attach]

3 b) S1 J2 @+ U% t1 ]: \www1.tvboxnow.com女嘅就更有驚喜,最唔似鬼妹嘅鬼妹「陳明恩」,睇預告片及劇情簡介三人的戲份都好似不輕,再加上對添哥揀角有信心,成為本劇另一令人期待的元素。& K# q% Y8 ~- V/ c3 E5 [. ?7 F

j( U- T  H2 S! ?1 eTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。

作者: johlu    時間: 2013-4-9 08:08 PM

希望唔會係虎頭蛇尾啦就好!
作者: zedtam    時間: 2013-4-9 10:10 PM

有視帝柴九哥,應該5會既:D
作者: secret88    時間: 2013-4-10 07:07 PM

我也觉得他们中佬配嫩旦 :P
* _& z; x5 d* Y$ _希望看结局会觉得他们很match
作者: superrod    時間: 2013-4-10 08:42 PM

: b9 Y( C+ {7 D公仔箱論壇添哥有信心
作者: tehlim    時間: 2013-4-10 08:57 PM

祥哥的戏点都要支持下
作者: wanlee    時間: 2013-4-10 11:31 PM

睇上係麻麻哋襯
作者: gigi831008    時間: 2013-4-11 12:30 AM

這套剧覺得敖嘉年好靚仔, 好有型, 角色都唔錯!剛看第1集, feelling OK.
2 g5 }/ f5 M' B3 ~剛看了仁心2, 好鐘意哨牙仔, 需未出現, 但一直他演出都唔錯, 可奸可忠. 好期代今次演出. 公仔箱論壇4 o( E7 }  n# `( O# z& @
祥哥就唔洗說吧! 唯獨兩位女角色就有點担心了! 希望唔好好似名媛中的 "朱晨麗" 咁, 拖垮整套戏吧!公仔箱論壇/ ^( h% m4 s; j8 _/ Z- d1 [6 ~
唔說了! 開始 .... 第2 集 .
作者: wayllon    時間: 2013-4-11 01:05 AM

好期待啊 觉得不错啊
作者: alex9394    時間: 2013-4-13 02:39 AM

我睇廣告,馬賽點解唔係叫皇家香港警察呢,我想問下
作者: bb4748    時間: 2013-4-13 11:56 AM

蕭正楠 830到930 ~tvb now,tvbnow,bttvb, J" q  ?0 J0 Z, {8 l; @# t
一直都要看他,混亂了~~
作者: entmenet    時間: 2013-4-16 10:49 AM

TVB不行了,都不好看
作者: swdlhk    時間: 2013-4-17 01:24 AM

好好睇
作者: huit    時間: 2013-4-17 10:15 PM

點解六十年代背景o既劇,啟德機場個場景似整到八十年代,今時今日要上google做資料搜集查舊相有幾難?
作者: pizzaisme    時間: 2013-4-17 11:43 PM

一個字~~~悶
作者: 6767123    時間: 2013-4-18 02:24 AM

好帅子
作者: 屁屁zzz    時間: 2013-4-18 08:40 PM

套戏麻麻哋!!!!
作者: hpw2003    時間: 2013-4-21 11:13 AM

interesting ..
作者: superfan    時間: 2013-4-21 11:27 AM

蕭正楠的表現也十分出色!
作者: ilovedrsc    時間: 2013-4-21 08:15 PM

睇上麻麻哋
作者: poisonxp    時間: 2013-4-23 12:20 AM

听个名就得得地....不过港剧拍呢个题材硬系好似唔多够吸引力....
作者: leekwoklam    時間: 2013-4-24 11:19 AM

以下是網絡的評語,不代表小弟的意見,但希望用來平衡一下各方好好壞壞的聲音,啱唔啱聽都可以參考一吓。www1.tvboxnow.com$ ^* x) n$ l% t( ?' R  y$ Q2 K, m
4 j( E5 o: a5 i; m1 s; T( I
1。 他演技好。這劇編得差,也可能導演要求他這般表達。不能全怪罪他。8 P7 o( K0 Y! P4 n+ B
2。他仍有非常好的作品。一個不理想的作品不能抹殺他的修為。我們祥仔飽經風浪,不會給看死。公仔箱論壇8 i8 e6 a! x4 _
3。添哥操刀的劇,添哥自己也要監控。他看漏眼一次,不代表所有作品都不好。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* X* j4 Y2 D5 e

6 c, o# E( _4 C; |  e- m公仔箱論壇

作者: alex9394    時間: 2013-4-24 12:54 PM

有日開電視睇左陣,好睇唔講得啦,過得去咁啦,可睇可唔睇
作者: south_panda    時間: 2013-4-24 01:58 PM

我觉得黎耀祥饰演高倫布遇到了瓶颈~
3 Y0 d+ z' N; M* ^' j8 m# Y* a. V  W高倫布是一个IQ 高和较为冷血的人,不过黎耀祥把他演得太僵硬,尤其是每次高倫布很自大的时候,那眼色太刻意了~
0 K( a# t1 w+ V5 m6 Zwww1.tvboxnow.com其次是故事太荒缪,高倫布中中第二次枪时,他的身体竟然可以自我康复,而且还把他的细胞给了包平安~TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。0 w6 ^% p8 f: P& ]+ i
第三,女主角外表不配黎耀祥,每套戏剧都会有年龄差距,唐詩詠或馬賽配黎耀祥,外形不匹配看起来就是中佬配嫩旦~ tvb now,tvbnow,bttvb; B. A. e) C  |. l) D7 ^( T+ A
+ \5 I* a4 O8 z* Q( X, }- X
p/s 外表匹配真的很重要,好像这套戏,谁会发现其实江欣燕大过徐荣8岁呢?
* @+ x! F2 l' k0 e4 X+ l  ]/ CTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
# P1 w( i- T2 ~. l' x8 A0 a公仔箱論壇
作者: za10001    時間: 2013-4-25 05:06 AM

first start is boring
作者: za10001    時間: 2013-4-25 05:07 AM

i watch first chapter
作者: painkiller3118    時間: 2013-4-25 04:28 PM

蕭正楠 is nobody
作者: a13068mu    時間: 2013-4-26 05:23 PM

睇左第一集觉得5系几好!
作者: asdfghjkl4321    時間: 2013-4-26 08:32 PM

呢个,希望d配角生生性性啦~都未知出戏up乜
作者: wongjackysp1    時間: 2013-4-27 03:46 AM

而家TVB啲人越少,就黎冇野睇架啦
作者: kachitlin    時間: 2013-4-27 06:51 AM

作者: stussysky    時間: 2013-4-27 11:58 AM

作者: 16111982    時間: 2013-4-29 09:17 AM

好討厭馬賽呀。。。
作者: Yowhatupman    時間: 2013-5-2 02:11 PM

我睇廣告,馬賽點解唔係叫皇家香港警察呢,我想問下
3 X) f' V1 P( F/ P, r; C( ctvb now,tvbnow,bttvbalex9394 發表於 2013-4-12 10:39 AM
" ?; O! n4 X4 e6 t( U, Y3 n# s$ j

2 y# p# r, s* }& ]; Q因為事頭婆喺1969年先至賜封"皇家"名銜俾香港警察,而套劇個背景應該喺1969年之前。
- Z# K  n# [8 r公仔箱論壇所以馬賽先至會叫香港警察。
作者: mrfusion    時間: 2013-5-2 02:25 PM

]1 u" ^# h0 h2 Q& ~+ p; s; bTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。johlu 發表於 2013-4-9 08:08 PM
' G( E6 u4 t2 P公仔箱論壇
2 l; U  o" d$ s: n  }" l* rwhat do you mean, is snake head, is hopeless from the beginning.
作者: jsc8201    時間: 2013-5-4 12:12 PM

作者: 黑曼巴wr    時間: 2013-5-11 04:48 PM

确实看起来帅

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0