標題: 傾傾講講《神探高倫布》收視欠佳的原因(投票活動) [打印本頁]

作者: leekwoklam    時間: 2013-4-22 11:25 AM     標題: 傾傾講講《神探高倫布》收視欠佳的原因(投票活動)

本帖最後由 leekwoklam 於 2013-4-22 11:28 AM 編輯 7 ~% y# ]9 d# v( z

3 z( G% {1 B2 l' [- Kwww1.tvboxnow.com傾傾講講《神探高倫布》收視欠佳的原因(投票活動)TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. z" n# n* O2 [4 t5 z
[attach]2237103[/attach]

$ Y3 s( d- m- b$ f2 ~& @' n《神探高倫布》收視欠佳的確係事實,種種理由五花八門,每位會員可最多選5項。
# k$ O: ?; _0 O4 L: T0 [% X公仔箱論壇

" F; N) a: D. YTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。其他原因﹝選此項者可於回帖時寫出,合理者有獎﹞www1.tvboxnow.com" S% N) i% M6 i9 t
有心會員回帖時可講出你哋認為合理嘅原因,内容出色者有額外賞勵
所提供理由將有可能加進投票選項。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。0 c5 p9 ~1 B  s

作者: za10001    時間: 2013-4-22 11:35 AM

this soap is boring.
作者: tc70177    時間: 2013-4-22 12:29 PM

情節完全0吾緊接. 戲情又完全唔make sense. 其實可以好好...好似以前嗰套'難兄難弟' 或者'神探李奇.' 爆笑...我諗係因為寫嘅嘢比較真實, 又輕輕誇大, 所以好笑.
作者: hpw2003    時間: 2013-4-22 02:26 PM

totally blur .... where it is leading ...
作者: cantonai    時間: 2013-4-22 03:47 PM

the worst drama.not interesting at all.
作者: Da5678rk    時間: 2013-4-22 04:56 PM

. e( A3 V5 R, {. T3 |0 W4 [TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
$ V* O0 y  p6 ]2 q+ K( etvb now,tvbnow,bttvbepisode 8,9,10, Columbo in coma, no action. Waste too time on the female police and the mad girlfriend. The story concept is good at start, then they start to waste time and become ridiculous at the middle of the series.
作者: tehlim    時間: 2013-4-22 08:33 PM

worst drama
作者: 屁屁zzz    時間: 2013-4-22 08:41 PM

祥仔的頭髮好假
作者: tyuwai    時間: 2013-4-22 09:19 PM

劇本麻麻, 畀人眼高手低之作, 不過都值得鼓勵嘅, 起碼無記肯作D新嘗試, 唔會成日都一個模倒出嚟咁.
作者: rowing111    時間: 2013-4-23 12:31 AM

我觉得还可以啊`为什么收视会差啊`
作者: tonyc2388    時間: 2013-4-23 12:44 AM

no good story stuid
作者: seedzo    時間: 2013-4-23 07:05 AM

谢谢
作者: leekwoklam    時間: 2013-4-23 11:14 AM

; ?+ z$ b  ^' }2 ~0 k) r1 ]tvb now,tvbnow,bttvbTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 p$ ?3 ]% V7 |, q' M( F8 H( V
故仔/劇情唔吸引
" A! v  Q1 j- z- n$ Q! y
吸引力呢就見仁見智啦。不過我記得《巴不得爸爸》都係玩懷舊及穿越時空回到六十年代﹝記唔記得嗰個好似時光隧道嘅衣柜﹞,又唔見有問題,《神探高倫布》無時光隧道,不過有啲場境都幾科幻,單睇劇照以為係山寨版Matrix。亦可能《神探高倫布》兼有“精神分裂”的劇情先出事都唔奇嘅,可惜而家劇情真係吸引唔到我追落去﹝但職責所在我會支持到大結局嘅。﹞

7 x' ]" d0 G, aTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
% v4 U3 j3 w3 M0 ?' p; J! e* YTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。[attach]2242251[/attach]. T1 X* W# f( C) Y9 y2 f: A2 B- s
[attach]2242253[/attach]

作者: william109    時間: 2013-4-23 12:51 PM

Hopeless TVB
作者: colbyng    時間: 2013-4-23 05:07 PM

神經探長9倫布
作者: cantonai    時間: 2013-4-23 06:24 PM

hate to watch the mad girlfriend .
作者: elvis333    時間: 2013-4-23 06:36 PM

其实都唔错既~ 可能好多人睇唔明
作者: kipper0426    時間: 2013-4-24 06:07 AM

tempo有低慢
. h$ ^1 t$ X" ?) Ewww1.tvboxnow.com情節上有不少牽強之處,估計劇本撰寫應該在很趕的情形下完成的tvb now,tvbnow,bttvb: _+ L& b7 t; ?8 |
演員演技ok,但點解整體不通順?
5 c3 {, d: Z, E% P) @同<<初五>>一樣,有同樣的問題
作者: leekwoklam    時間: 2013-4-24 11:07 AM

本帖最後由 leekwoklam 於 2013-4-24 12:10 PM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb$ X; t" F& _, Q8 U' A0 Z9 L

( r5 m4 i6 E; ?; [- R6 h. Mkipper0426 幾有見地,如果再補充多啲就更好。
  ?. H0 `4 |  U( F% I- P, b' \0 _
0 a* E( Z+ J* X! h% t/ T[attach]2247865[/attach]
作者: miliki    時間: 2013-4-24 03:33 PM

覺得套劇....神神化化gum......
作者: oguikia    時間: 2013-4-24 05:30 PM

lap sap drama , 没有剧情重组啊?导演!!
$ ^2 r' x5 M1 D6 M6 [TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。加上角色配对~ 烂!
作者: alibabahon    時間: 2013-4-24 07:41 PM

蕭正楠好有機攞男飛躍
作者: tks5th    時間: 2013-4-24 07:45 PM

非常喜欢
作者: dranimals    時間: 2013-4-24 08:28 PM

no story
作者: JohnLoh23    時間: 2013-4-25 12:27 AM

this drama is so exciting !!
作者: hate520    時間: 2013-4-25 12:34 AM

馬賽好煩
作者: tonyc2388    時間: 2013-4-25 12:50 AM

garbage dont catch up the story
作者: leekwoklam    時間: 2013-4-25 10:35 AM

馬賽演金伊娃感覺麻麻公仔箱論壇8 U- H2 x+ q! _1 q+ n+ o
唉...,話“伊娃在香港長大,大學時期在英國度過,所以帶有中西兩方女性特質,外表剛強但內心如同小女孩”呢一點馬賽做到嘅。但係話佢係熱愛什麽西洋劍,又話佢喺蘇格蘭場受訓時係什麽技擊冠軍、練得一副好身手就真係好難接受囉。
www1.tvboxnow.com8 s! E) t% \  v) J# L
0 a" k' J, [% R! ~# n' {
[attach]2253295[/attach]. z2 [: A* N" J5 L( R7 t3 Q
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 R$ X6 r7 Y6 w9 l: i# r
% z9 a) M4 K$ q7 k

作者: Hl2000    時間: 2013-4-25 12:45 PM

so sad
作者: Hogohmo    時間: 2013-4-26 12:10 AM

I think we typically like to cheer for the good guys and hate the bad guys. This time, there are no bad guys. Columbo is both the good and bad guy. Audience will get confused whether they should love or hate Columbo. Besides, if they can write him as a character with some internal struggle, that would draw more sympathy. However, now when he is bad, he is all the way bad. And he is so smart that everybody is being manipulated by him. Finally, what is all these leading to? Why does he want to be a detective after all?
作者: flyger    時間: 2013-4-26 02:47 PM

第一集都未睇完就無睇了,TVB依家D劇真係沒有最垃圾,只有更垃圾。成出戲通街都係痴線佬痴線婆。
作者: man0405    時間: 2013-4-26 05:28 PM

故仔/劇情唔吸引公仔箱論壇6 S( ~2 E1 [8 _- i; M' U* Y
布布金金太惡了
作者: clitang    時間: 2013-4-26 09:28 PM

very disapointed. good actor but the story line is very bad. Don't understand what is it trying to say. I give up.
作者: butyu    時間: 2013-4-26 10:44 PM

劇本改錯名.不應叫神探高倫布,常常頭痛發顛.所以應叫[神經高倫布].
作者: hashonet    時間: 2013-4-26 11:11 PM

被故事拖累
. y0 Z) j2 g' r# }4 rtvb now,tvbnow,bttvb這些演員都是中生代演員里頭有些亮眼的一群,但很明顯被劇本拖累了。
, Y- X% H. U% S/ Z# Jtvb now,tvbnow,bttvb我個人認為導演也要負責,鏡頭&分鏡都勾勒不出劇情。
0 \3 W7 p4 Y4 Q" Q- ]6 w8 E各位不覺得人物過多之餘,直接壓住劇情...像是要捧演員,卻捧過頭,弄巧成拙的感覺。公仔箱論壇2 [& i* E4 I5 ^9 {6 ?- V$ {4 M  [
原本第一集挺期待的....別說爛尾了,前幾集就該腰斬換劇了。(美劇習慣XDDD)
作者: 好好男人    時間: 2013-4-26 11:32 PM

唉,开头太差啦,点改都无用
作者: keyman2009    時間: 2013-4-27 11:03 AM

worst drama
作者: ffhk    時間: 2013-4-27 05:00 PM

the story just not constructed good enough.... is different from the soap before but just not that standard
作者: sourdough    時間: 2013-4-27 11:41 PM

作者: terrywwc    時間: 2013-4-28 01:03 AM

故事爛係離奇咁
作者: s0235    時間: 2013-4-28 03:20 PM

剧情写得乱七八糟,来来去去查案只有金伊娃及9527萧正楠,十分不合理
作者: chan0202    時間: 2013-4-28 05:05 PM

應該是布布同娃娃吧
作者: isayoyo    時間: 2013-4-28 11:04 PM

馬賽戲份過多,對白太長,廣東話吾準,兩位男豬腳無戲份,無吸引故事情節,有乜睇。。。
作者: kenny0082    時間: 2013-4-29 01:45 AM

同节目巡礼噶内容相差太大,一D都特出唔到神探呢2个字。
作者: leekwoklam    時間: 2013-4-29 07:45 PM

無論祥仔配嘅係唐詩詠或馬塞都係覺得唔夾唔襯
) F3 S* X- g) c' U, {www1.tvboxnow.com
呢一點顯然易見,的確點補救都係唔襯。睇唐詩詠專登演得老誠成熟啲,希望縮減實際上跟祥仔年齡上的差距,詩詠已經好努力可惜效果一般,馬賽呢?更加唔駛再講落去啦啩,但伊娃的真命天子係蔡飛龍,情況無梅妹的表現咁令人不安。% E# g" O* \( S$ T
[attach]2279303[/attach]

作者: ilovedrsc    時間: 2013-4-29 09:08 PM

劇情唔吸引.
作者: kasumi_wong    時間: 2013-4-29 09:09 PM

呢出劇似係講兩個神經干探的故事。
作者: saiii    時間: 2013-4-30 05:46 AM

應該話公仔箱論壇4 M. C* _+ V; j& F+ _
呢套戲係摞嚟摧毀裏面所有演員www1.tvboxnow.com- O1 U7 T. e( a' y, y: J
尤其馬賽
, a  L: F4 L. t" a# o" ~& Wd戲太差成套戲佢成只大頭公仔咁頭大身細
作者: kasumi_wong    時間: 2013-4-30 11:30 PM

覺得劇情離題啰,成出戲唔係主要講查案,講兩個癡線佬,一個癡線婆嘅故事。
作者: Raymond1225    時間: 2013-4-30 11:33 PM

對於個故仔有點失望
作者: dicj    時間: 2013-5-1 12:30 AM

boring
作者: wisekid    時間: 2013-5-1 02:58 AM

我選其他原因:
2 x. G3 Y( m( M; |www1.tvboxnow.com: C% l% S2 E5 X. t  n
1)劇情進展緩慢;公仔箱論壇) q' r  E/ K; k  w
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! q6 v5 h* X% y  B+ x9 h& y. J& @$ \
2)太多歇斯底里的戲,在黃金時段令人覺得煩厭TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 U3 n$ F7 f5 M

1 \: V; h% p, _3)劇情有時不合理,例如有場戲明明講述高侖布已推入手術室,包平安去教堂為他祈禱,不旋踵高又穿著有型整齊地出現教堂- 到底高侖布有沒有入到手術室呢?
作者: Alucard_cheok    時間: 2013-5-1 04:47 AM

劇情實在太悶了!!在高伦布和包平安昏迷的時候,有兩三集都是是說女主角的故事。一個每天寫鬼日記,一個每天發神經。OMG~Xl
作者: ekincheang    時間: 2013-5-1 09:38 AM

一集都没看過~~ 看日劇好過
作者: carmen820    時間: 2013-5-1 09:42 AM

真係唔多好睇, 成日講野多過做戲, 好悶
作者: sychoi    時間: 2013-5-1 09:45 AM

劇情很爛,到想看發展再決定值不值得看,已遭家人反對。
作者: on0099    時間: 2013-5-1 11:18 AM

1.又係敖嘉年搭黎耀祥, 睇得多都悶.
" A( M0 A5 ^! J7 W' itvb now,tvbnow,bttvb2.黎耀祥D戲又幾勁, o係過去十年,大家都有目共睹. 視帝? 都係TVB自己吹出o黎o既
9 @: r+ A# f& G( E( G/ i' E1 |3.敖嘉年真係好樣衰, 樣衰並唔係罪, 但要識知醜.tvb now,tvbnow,bttvb% @* n7 N% S$ C
4.添哥都係*sorry*啦
作者: 马克文    時間: 2013-5-1 12:48 PM

totally not what present in the 2012 presale...
! @: o. p% g8 \( t) A! O' _www1.tvboxnow.comsadness..
% t; w  P6 F0 @8 g- q) ]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。wasted too
作者: lubyoo    時間: 2013-5-1 12:55 PM

蔡飛龍(蕭正楠)和金依娃(馬賽),大談感情戲,難看死啦~跟片名完全脫節
作者: epjimmy    時間: 2013-5-1 03:52 PM

蕭正楠出得太多啦,套套都係佢
, d2 R0 J- d+ z& fTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。其實個故仔唔錯...
作者: ls1209    時間: 2013-5-1 03:53 PM

神探但係太少查案戲喇9 K) D: V  L( I" O* Q% {- j/ M
科幻+查案應該唔錯
作者: ampro12    時間: 2013-5-1 05:29 PM

baddddd
作者: ls1209    時間: 2013-5-1 05:48 PM

badddddwww1.tvboxnow.com: o  Z: r3 P' ]' l5 _% k% b9 K
ampro12 發表於 2013-5-1 05:29 PM
邊方面bad啊~~?
作者: beargamer    時間: 2013-5-1 07:19 PM

有冇人同我一樣,覺得馬菜好屎戲?
作者: 小雪子    時間: 2013-5-1 07:48 PM

初初個幾集都幾好睇!但之後就越睇越神化,男女主角三個好似都由精神病院走出來的,睇到我都覺得有D神經錯亂!
作者: alex9394    時間: 2013-5-2 12:45 AM

的確71後,無記以無再拍英治時期的主道劇,而一做就知,無記以經完完全全變質了.
作者: EricKen    時間: 2013-5-2 01:37 AM

我覺得選錯時代,故事很好!放系現代一定好睇過呢個60-70年代!
作者: saiii    時間: 2013-5-2 01:52 AM

唔係咯.成個劇本已經好匪夷所思" E, C4 ]4 X3 L6 ~7 t
唔係話我哋唔想接受新嘢; q7 K* Y, Z( n6 J
係佢哋d劇本真係差到貼地今次
作者: ls1209    時間: 2013-5-2 02:54 PM

劇情問題囉 推進太慢tvb now,tvbnow,bttvb, C; ~# o) T  l% Y( E
道具佈景我反而覺得幾好
作者: hcat123    時間: 2013-5-2 04:43 PM

馬賽演金伊娃感覺麻麻.
作者: mdboy888    時間: 2013-5-2 05:18 PM

那天看到包平安扒糞找戒指
3 w. J/ ]% w; C- m0 R( d  b然後滿手大便去找醫生房找腦科醫生講數% r. p3 D. T. c( G& ~+ c
那個腦科醫生居然沒有任何嫌惡或聞到惡臭的表情公仔箱論壇" B7 p. Y3 q$ ?$ [' I; k& R! i/ I6 E
此為不合理1
; ^( N4 o& d$ b
! l+ j" w! k4 B6 P1 j- {: x0 ]5 }$ ?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。之後鏡頭帶回病房
4 I: _( P% Z1 a0 j# Y( x高倫布挖出一堆屎尿找出戒指, O8 F$ v5 b; C, H
照理說戒指應該流到化糞池去
, O2 B  A# X! c7 Iwww1.tvboxnow.com怎麼可能挖到
& [0 D7 b, E, n. A, Z) ^# T8 m公仔箱論壇此為不合理2
作者: rowing111    時間: 2013-5-2 10:58 PM

个人感觉任何电视剧看起来麻麻都是剧情惹的货`当然演员也很重要```
作者: chan0202    時間: 2013-5-3 12:05 AM

呢套可以話係新開始連視帝地位不保
作者: BeiDouChef    時間: 2013-5-3 12:18 AM

這部好像小孩才看得懂的戲
$ P6 _+ F/ w) `# O* _: \( Gtvb now,tvbnow,bttvbTVB的戲越來越差了 我真不知道他在做什麼
作者: Gunlex    時間: 2013-5-3 11:59 PM

故仔/劇情唔吸引 故事脈絡有點散亂
作者: fjgts78    時間: 2013-5-4 12:29 AM

剧本唔得,演员搭配也不合理,还是很多问题造成的
作者: Niko_Kwan    時間: 2013-5-4 01:21 AM

其他原因 & 故仔/劇情唔吸引tvb now,tvbnow,bttvb/ z4 p8 B7 S6 _6 c3 j. R; m
這只是小弟的個人感覺而已。那些劇情抄完又抄,抄完又抄,例如三角戀﹑四角戀﹑你不愛我但我可以為你死為你亡……這樣的劇情幾十年都沒變(可能這就是肥皂劇了)。
作者: jsl3000    時間: 2013-5-4 09:00 AM

Story is boring and does not make sense. Not interesting at all. I forced myself to watch several chapters but can't force myself to watch this series anymore. TVB should have chop this series off at once. Wasted everyone's valuable time watching this... Major disappointment
作者: tbboy    時間: 2013-5-4 04:01 PM

故事太神化,完成無興趣!
作者: tim7    時間: 2013-5-4 10:40 PM

超87lol都不好看 = =
作者: tim7    時間: 2013-5-4 10:42 PM

真戚神探長9倫布
作者: jonsum21    時間: 2013-5-5 11:18 AM

神经睪伦布
作者: timmaxsing    時間: 2013-5-5 12:44 PM

故事太神化,沒有條理
作者: timmaxsing    時間: 2013-5-5 12:49 PM

劇情無新意
作者: hoyin41414    時間: 2013-5-7 10:18 AM

too bad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: longlong8540    時間: 2013-5-7 10:33 AM

布布...布布...布布.....布布布.,..
作者: choicechoi0230    時間: 2013-5-7 12:38 PM

我覺得呢套野好唔掂呀
作者: timmaxsing    時間: 2013-5-7 01:02 PM

對白及劇情錯亂百出,令人不想追下去。
作者: timmaxsing    時間: 2013-5-7 01:05 PM

故事太戲劇化
作者: pieces    時間: 2013-5-7 04:18 PM

個年代同故事唔ngam我
作者: timmaxsing    時間: 2013-5-7 04:31 PM

劇情是60年-70年代左右,當時的警員是說皇家警察,但劇中馬賽(金伊娃)的對白說:我係香港警察?
: |; c7 C( w* t# s% _公仔箱論壇當時年代有健牌M3買嗎?平安拿住支M3煙 , 還要把該香煙給它特寫,向高探長說對白? 對白及劇情先後等等.....道具問題,錯亂百出,令人對該劇集的序述.....等出現混亂。
作者: ×Babii珊﹏    時間: 2013-5-9 03:45 AM

開頭不好,,劇情太慢,,要到結尾才好看
作者: zkent00    時間: 2013-5-9 11:57 AM

it's boring
作者: l199093    時間: 2013-5-9 09:53 PM

TVB成日拍埋D低質劇 播曬RUNNING MAN好過啦
作者: clitang    時間: 2013-5-9 10:47 PM

very boring show. Hope that TVB will improve.
作者: 留美博士    時間: 2013-5-9 11:35 PM

我覺得劇情不夠精彩,如果可以更生動,那麼收視就不會太爛
作者: qw0109218    時間: 2013-5-10 03:30 AM

我觉得后面几集比较好~前面10集有D不知所谓罗~~
作者: mun2    時間: 2013-5-10 03:07 PM

看紧第12集,仲系浪费紧我时间。 马赛? 唔掂啦!!!2集的戏可以拉到12集!!!!
作者: aeul    時間: 2013-5-10 03:57 PM

悶。破案劇情太少,總體很松散,突出不了“神探”二字。
作者: mrfusion    時間: 2013-5-10 04:46 PM

waste of time, it start with non-sense, and only get worse. TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 p  M# O& |6 c; B8 g1 ~* ]$ }- u, _
$ N" ?" A* ?' e. A4 K
And as some of people say, is not even a cop movie.

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0