標題: 喜愛的紫羅蘭 [打印本頁]

作者: celia2328    時間: 2013-7-7 10:17 PM     標題: 喜愛的紫羅蘭

喜愛的紫羅蘭
[attach]2479756[/attach]

[attach]2479757[/attach]

[attach]2479758[/attach]

[attach]2479759[/attach]

[attach]2479760[/attach]

[attach]2479761[/attach]

[attach]2479762[/attach]

[attach]2479763[/attach]

作者: vandas    時間: 2013-7-8 12:12 AM

很漂亮的非洲紫羅蘭.
樓主喜歡收集特別外型的?
以前也收集了不小, 可惜搬家後全都掛掉

比較喜歡這兩株, 雙色鑲邊.

非洲紫羅蘭跟紫羅蘭是不同的花卉, 以下才是紫羅蘭 Matthiola incana

作者: sthaiyang    時間: 2013-7-8 01:42 AM

这个我也有 太晚了不上图了 改天照下来补上
作者: ob51330    時間: 2013-7-8 10:06 AM

很美丽的非洲紫羅蘭,喜欢第一图红色的,可惜冇香味,吾係就真正.like
作者: celia2328    時間: 2013-7-8 07:50 PM

第三幅圖的紫羅蘭是最難種, 我用了兩年時間才有今日咁大, 當時剛種時好快就死, 好彩求到一兩塊葉, 但都好難生根, 不段剪呀!剪呀! 又怕它死, 我班同事都幫我很多, 我都好多謝佢地, 見它終於起根, 成長, 我和同事都好高興, 每日返公司見到它, 覺得一切煩惱都一數而空 呵...呵....
作者: chowold2    時間: 2013-7-8 10:16 PM

我鍾意呢盆葉有花紋,我都有一盆差不多樣子嘅
作者: vandas    時間: 2013-7-9 12:30 AM

第三幅圖的紫羅蘭是最難種, 我用了兩年時間才有今日咁大, 當時剛種時好快就死, 好彩求到一兩塊葉, 但都好難生根, 不段剪呀!剪呀! 又怕它死, 我班同事都幫我很多, 我都好多謝佢地, 見它終於起根, 成長, 我和同事都好 ...
celia2328 發表於 2013-7-8 07:50 PM
那麼, 樓主的葉子是在網上交換/求 而來?
您是用水插的方式讓它長根?
作者: celia2328    時間: 2013-7-9 01:10 AM

是舊同事給我的, 系呀! 我是用水插式的
作者: vandas    時間: 2013-7-9 01:35 AM

是舊同事給我的, 系呀! 我是用水插式的
celia2328 發表於 2013-7-9 01:10 AM
用水插我有一個難題:
葉子插在水中生長良好, 長根後也在水中長出新葉,
奇怪的是新葉浸在水裡面1-2個月仍ok, 反而上了盆便開始死亡.
激死!
作者: chowold2    時間: 2013-7-9 09:48 PM

用水插我有一個難題:
奇怪的是新葉浸在水裡面1-2個月仍ok, 反而上了盆便開始死亡.
激死!
vandas 發表於 2013-7-9 01:35 AM
上了盆便開始死亡。。。通常係用舊泥有菌令到發霉而死亡.
作者: vandas    時間: 2013-7-10 01:15 AM

上了盆便開始死亡。。。通常係用舊泥有菌令到發霉而死亡.
chowold2 發表於 2013-7-9 09:48 PM
當然唔會用舊泥咁傻啦, 舊泥都冇營養.
不過, 包裝泥放得耐會唔會有菌呢?
作者: chowold2    時間: 2013-7-10 12:05 PM

當然唔會用舊泥咁傻啦, 舊泥都冇營養.
不過, 包裝泥放得耐會唔會有菌呢?
vandas 發表於 2013-7-10 01:15 AM
新泥如果受潮放得耐一樣會有菌,另外一個有菌原因就係用舊盆而冇做消毒殺菌
作者: e_savrin    時間: 2013-7-10 12:33 PM

用水插我有一個難題:
激死!
vandas 發表於 2013-7-9 01:35 AM
網路上有一篇文章提到 :
如果純用水插 , 在水裡面長出來的是 "水根" , 而在土中長的是 土根 , 這兩種有不一樣, 因此在水裡長的, 上盆後根要重新長, 如果適應不良 , 很容易就 再見了.
因此,用水插後, 後面應該用純水耕 , 如要種土裡 , 最好一開始用 介質或直接插土 .
我以前也是用水長根後,移到盆中(用 3 合一土) , 也是 失敗 , 目前在試 "純水耕中" ...
用介質 (水草或蛭石) 來長根,發芽 , 然後上盆就 OK , 已經成功.....
作者: vandas    時間: 2013-7-10 01:24 PM

讓我再述說一次:
用水插至長根後, 轉而插在以水草或蛭石形成的物料中, 等到發芽便可以上盆, 對不對?
正有一枝水插中, 遲些試這個方法.
謝謝分享經驗!
作者: doginger    時間: 2013-7-18 07:48 PM

非洲紫羅蘭也是我所喜愛的,在我家中只有她呢!
作者: 10vs1    時間: 2013-8-3 05:59 PM

第3張那個..青葉白花 很漂亮牙,而且是我第1次看到!!
作者: 20070618    時間: 2013-8-15 04:02 PM

用水浸, 見生長到一組葉的話,  大小少就可以上盆,
根留泥土下, 一組葉留泥土上, 上盆前D泥加湿先,
上盆後就直接種唔好落水喇, 由其是D葉,濕水好易死,
等大咗,生咗好根先母子脫離, 咁又有好多盆.
作者: chowold2    時間: 2013-8-16 11:58 AM

用水浸, 見生長到一組葉的話,  大小少就可以上盆,
根留泥土下, 一組葉留泥土上, 上盆前D泥加湿先,
上盆後就直接種唔好落水喇, 由其是D葉,濕水好易死,
等大咗,生咗好根先母子脫離, 咁又有好多盆. ...
20070618 發表於 2013-8-15 04:02 PM
好多謝你分享你嘅心得,如果可以貼D靚相黎睇下就更好
作者: animetv    時間: 2013-8-18 11:26 PM

我小學嗰時都種過紫羅蘭,係紫色ge,同屋企人一齊種
紫羅蘭比人ge感覺真係好高貴同優雅

不過因為佢ge葉唔掂得水,有一次突然落兩我地唔知...d葉就爛哂了...
大家擺窗邊記得要注意......
作者: chowold2    時間: 2013-8-19 12:33 PM

我小學嗰時都種過紫羅蘭,係紫色ge,同屋企人一齊種
紫羅蘭比人ge感覺真係好高貴同優雅

不過因為佢ge葉唔掂得水,有一次突然落兩我地唔知...d葉就爛哂了...
大家擺窗邊記得要注意...... ...
animetv 發表於 2013-8-18 11:26 PM
你現在還有沒有種非洲紫羅蘭?

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0