標題: 關于hktv的劇集,我有野講 [打印本頁]

作者: 猪扒王子    時間: 2014-12-20 02:58 AM     標題: 關于hktv的劇集,我有野講

目前剩系出左三套,第一套警界綫,聽過呢套劇個名好耐,由吾發牌個日起就有人叫左個口號“我要睇警界綫啊”,所以對呢套劇尤其希望大,但都是以失望結束。成套劇布局混亂,前因後果解釋得極度牽強,開頭講張軍,我心諗如果做埋甘多衰野打劫殺人,走私軍火,行賄都可以查無證據的話香港警察都要吃屎咯,仲有飛SIR的角色更加無厘頭做埋甘多犯法事到最後都可以包裝成一個好警察,我真系接受吾到咯。
% T0 J0 t4 u, d& j2 |* _$ iwww1.tvboxnow.com第二套開台劇選戰,頭三集拍得非常好有美劇的質量,我非常想這套劇是完全是權術不要有殺人的劇集,可惜從第四集結尾死左個人起就幻滅了,劇情也由我最不想發展的方向發展了。。公仔箱論壇0 R1 f" x. X: c* y8 E" T/ K8 {
第三套來生不做香港人,呢套劇我睇了6集暫時系三套劇中我認爲是最差的,首先不得不講下D配樂實在配得太差了,劇情已經吾吸引人咯仲要配埋同劇情完全吾夾勁難聽的音樂,頂吾住了。公仔箱論壇; P. U3 g, n# Z- x; O3 Z$ ]3 H  _
www1.tvboxnow.com7 _1 r8 ^: f- x4 z( e; j

/ Z! ^# i4 h8 n' ]& {  }tvb now,tvbnow,bttvb希望各位大人吾同意我觀點的話指正一下大家慢慢討論,請吾好人身攻擊。
作者: lhy92725    時間: 2014-12-22 11:33 PM

其實我對港劇(所有,不特指TVB還是hktv)已經失望同吾睇好耐
. K4 W7 J& f( d2 h. B* `$ k但由於王生投資同誠意,我又好奇地睇下他旗下的劇集公仔箱論壇9 B  S: E0 |7 `% m
確如樓主的講法,依然是失望
( V( F' E) ~$ @3 C2 |TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。警界線,同一貫的港劇基本無分別,我甚至覺得他不如"忠奸人"及"使徒行者",雖然呢兩套都吾系好
) X4 E9 H( Y. u3 T; [" c來生不做香港人,睇第一集已經無追落去的衝動,點吸引人?
, p+ T. X" t0 X- j7 ntvb now,tvbnow,bttvb唯一還有希望的就是選戰了,雖然吾系無缺點,至少題材同內容相信系無牌的電視台先可以出到街, P% _8 p# X: j2 j7 v8 X1 F, @7 K
於是我發覺港劇末路是編劇編審眼光放吾開,一成不變造成,始終系果班人果個圈永遠出吾到好的劇集
作者: 猪扒王子    時間: 2014-12-23 01:52 AM

2# lhy92725 的確系,編劇好似演員一樣來來去去個幾個,思路已經定位了好難有什麽新突破,希望王生大膽d起用多d年輕的編劇演員尋求新出路吧,爲港劇重上顛峰開辟條新道路
作者: Pedestrian_A    時間: 2014-12-23 04:35 AM

你忘了很多HKTV員工來自TxB!  以前已經製作低質素電視劇, 在新電視台只會繼續製作低質素電視劇...
作者: kmang    時間: 2014-12-23 03:33 PM

今日刚刚睇完晒警界线……睇到最后觉得唔多合理!个结局我觉得都几求其……觉得有D雷声大,雨点小嘅感觉
作者: lhy92725    時間: 2014-12-23 04:41 PM

希望睇多出有無驚喜啦
作者: 金田Sam    時間: 2014-12-27 04:40 PM

你忘了很多HKTV員工來自TxB!  以前已經製作低質素電視劇, 在新電視台只會繼續製作低質素電視劇...
4 s; p" Z  G* Ftvb now,tvbnow,bttvbPedestrian_A 發表於 2014-12-23 04:35 AM
www1.tvboxnow.com1 K4 A4 }0 Z3 o+ ]# S6 E! x
$ U/ l  I* ~& G- r2 k) k
香港地少人多,生活迫人,無論點醉心演藝事實者都要食飯為生活打算,
( F8 c& {* v4 C+ t5 n拍電視劇的收入亦要為真正的米飯班主(廣告商)所認同才可.....TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ M% X1 K' s  z# w

* ?  `+ m3 N# ^! ?8 g; u' L4 V8 rtvb now,tvbnow,bttvb劇集好唔好睇只係觀眾主觀意願,廣告商求的係產品銷量同市場價值,
( l9 [3 O4 g) v& f! F8 B2 b  LTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。一套爛劇植入廣告能令商品大賣,在商言商而言係求之不得,www1.tvboxnow.com, n9 Y9 Z" c& M0 c+ j: |/ {4 L
一套好戲大收旺場,但產品廣告無法拓展米飯班主無從得益,www1.tvboxnow.com1 G; a! b0 t% u
那麼,要好劇是為了甚麼?
, c3 O' @1 n; p% U& g: b公仔箱論壇
% F/ h$ v. b6 n, }! u# htvb now,tvbnow,bttvb新台,HKTV,現時的製作費係先付出,相信要長期維持高質量是沒可能,
4 L6 r- m# T6 F& K. p/ M! \5 J頭炮,二炮,三炮打不晌時,第四炮要發射就..........tvb now,tvbnow,bttvb, @; [3 c6 w2 Z; J! |" L- A
搞電視製作如果容易搵到食,亞視就唔使經營得如此困難要長期虧蝕。
作者: b1991    時間: 2015-1-1 12:11 PM

一部未体过路过,系未真系感好体啊?
作者: lhy92725    時間: 2015-1-7 10:00 PM

但聽聞"來生不做香港人"有港女睇得幾有共鳴哦
作者: mnb1123    時間: 2015-1-15 03:06 PM

啱啱睇完"來生不做香港人"第25集大結局,我覺得係近期拍得非常好ge劇集,劉美君演ge強國有錢婆以為有錢乜都可以搞掂,入形入格。# L: Z( A; q7 i  e& A  C% |
張可頤.潘燦良ge港女港男真係好合拍.劇中好多示威.抗議場面真係熟口熟面,咁多港視中最正一套
作者: lps3a    時間: 2015-1-21 12:40 AM

來生不做香港人我就認為係3套中最好的一套
8 \8 p$ [7 `& ^' s5 Z  n6 Y開頭雖然比較老土加我最討厭的慘情故,但後邊對兩地矛盾幾到位,而且不是那種一味指摘的故事,劇中對兩地的互相睇法好到位,而且不會要求表達對錯,觀眾可自行反思,絕非時下一味只打鬧的作品
作者: mnb1123    時間: 2015-1-21 11:03 AM

來生不做香港人我就認為係3套中最好的一套
5 X6 e$ A. ?. A4 K+ m9 @開頭雖然比較老土加我最討厭的慘情故,但後邊對兩地矛盾幾到位,而且不是那種一味指摘的故事,劇中對兩地的互相睇法好到位,而且不會要求表達對錯,觀眾可自行反思,絕非時 ...
4 v! z5 j! Z: P& Y2 [/ D; |9 btvb now,tvbnow,bttvblps3a 發表於 2015-1-21 12:40 AM
# A0 L3 u' p' A* u6 m- Jwww1.tvboxnow.com非常有見解,一針見血
作者: on0099    時間: 2015-1-22 02:27 PM

多一點選擇,總比沒得選擇好!TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% a2 D' H3 U3 E2 D
若能有更多不同題材,更多不同角度的觀點,更可豐富視野。# R6 t5 n4 e. w5 W/ A. c
[有競爭,才有進步!]
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-1-22 04:33 PM

看了2集童話戀曲201314, 演員ok, 挺搞笑
作者: mnb1123    時間: 2015-1-23 03:10 PM

睇咗6集,唔錯,關楚耀、蔡穎恩有青春氣息,石修、蘇永康、廖碧兒、劉玉翠好戲之人,睇得過
作者: pknoface    時間: 2015-1-26 07:06 AM

我就淨係睇咗"選戰"和"警界線"兩套. TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 F/ Y  X& l2 c

; r4 r" o) N- w$ J9 M"警界線"  d5 ^, @# e2 U  F
開頭個幾集都仲有一集一集睇落去. 直到pandora出現嫁禍將軍起, 真係覺得唔知拍緊勿. 啲劇情越來越離譜, 方藻晴可以冒认佢家姊方藻文起警署自出自入放炸彈, 見方藻文個仔而冇人懷疑, 兩姊妹起警署既時間又冇沖突, 真係神之又神. 自從呢集開始飛集睇結尾. 睇完揺咗幾下頭, 冇言.....
* ?* `! d3 Q( {7 _& `+ P. h) W3 J公仔箱論壇
! E% a8 G+ u2 b# Y"選戰"公仔箱論壇& ?) s) X. [) U( z6 k7 b& e
我覺得呢套暫時仲睇得下, 有啲要追落去既感覺, 睇到依家葉晴既性格一如既往的突出. 她堅持自己信念, 有個性, 做事臨危不亂. 在自己團隊各精英既合作献策下一招一式化解對手既攻擊. 劇情都合邏輯. 希望睇下去會保持水準啦.
: Z. t* F" y2 Ctvb now,tvbnow,bttvb- Y1 l: \* H# v$ M6 O2 \
以上純粹個人愛好和意見.
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-1-26 03:44 PM

我就淨係睇咗"選戰"和"警界線"兩套. TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( J0 ]1 a" M% n8 w
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, p3 e* @# E6 P. L7 s( Q" Z; H
"警界線"- ]  }. M3 t% d# Q8 L! W( f
開頭個幾集都仲有一集一集睇落去. 直到pandora出現嫁禍將軍起, 真係覺得唔知拍緊勿. 啲劇情越來越離譜, 方藻晴可以冒认佢家姊方藻文起警署自出自入放炸彈, 見方藻文個 ...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 }8 ?8 i( I, A8 X. t! P' Z
pknoface 發表於 2015-1-26 07:06 AM
大廚,貓貓和我看並討論警界線時你去了哪裡!!??
3 ~7 _" ~! E% [
+ x) f; ?* ]% Y5 v4 Ywww1.tvboxnow.com童話戀曲201314看了六集, 故事普通演員不差但出來效果不錯
作者: hashonet    時間: 2015-2-1 05:45 AM

其實唐寧是有演技的。
2 V# b8 F) L1 e1 \& d, g, c( Hwww1.tvboxnow.com但是她的模樣跟size要找到到合適的劇本當主角是比較困難的。
7 s4 s' o( R) M& f/ iwww1.tvboxnow.com6 ^' Q+ d' {8 W* O5 w3 v; Y5 q
應該要走宣萱的路線,接看看法律的戲劇。(但是HKTV的劇情貌似都偏沉悶,有一點深度,比起TBB的拍攝進度是有一點不足,但是TBB的結局都很趕,像是被三五頭野狼追咬。『警界線』則讓我以為劇情突然太監了……一轉折就結束,一堆事情沒有交代……轉的又不順,感覺上是急速右轉以後撞上警車,被一堆阿SIR圍住,幾傻眼。)9 a, T+ _1 U1 s: l6 A

* b: ?- z! n  E- m) x8 p& `www1.tvboxnow.com我記得唐寧在天涯俠醫裡面展露的演技蠻有亮點的,但是最近幾部戲怎麼都變成這樣的戲路?tvb now,tvbnow,bttvb2 [* }% U8 a/ a5 t' {

8 Z5 d" ?! N: v% D公仔箱論壇完全是化地為牢……把自己困在一個慌張的角色裡。www1.tvboxnow.com5 u" c7 A3 J  J7 B) w; l
她應該多試試看一些反叛角色,不要老是接好人的角色。
* d& {4 D# Y1 o6 I% K公仔箱論壇不是每一個人都可以在『好人』這樣的角色中發光發亮,有時候反派的角色反而容易磨練演技。
作者: 老影迷    時間: 2015-2-4 12:40 PM

上一個月底才看完警誡線,在起初感覺很不錯,劇情緊湊,富含懸疑,可惜尾後安排的孖生姊妹佈局略嫌不合理,令人對該劇的印象大打折扣.
作者: lhy92725    時間: 2015-2-4 03:46 PM

估吾到A生有睇呢出戀曲哦tvb now,tvbnow,bttvb3 t6 h: E7 b& D/ w
聽聞香港果邊因為呢套劇
: I. r7 M1 N: h( J) v3 T# ]www1.tvboxnow.comHKTV的收視已經去到臨界點了tvb now,tvbnow,bttvb$ U2 ]# |9 E2 Z, J
吾明為咩吾將選戰提出來連續播挽救下
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-2-4 04:31 PM

估吾到A生有睇呢出戀曲哦
' U2 J/ l( l* W- |) \* q3 l! x3 K6 L0 m公仔箱論壇聽聞香港果邊因為呢套劇! H/ U7 s' }. K7 S5 Z2 ~
HKTV的收視已經去到臨界點了
& I  m* d1 A5 Q( I吾明為咩吾將選戰提出來連續播挽救下
# l/ {  m! n" C3 E  TTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。lhy92725 發表於 2015-2-4 03:46 PM
tvb now,tvbnow,bttvb4 E$ l! D2 i+ D  o. W1 T1 K" f  c
又叫我A生www1.tvboxnow.com5 z8 H, @1 {$ P" j* ~. j

0 b) N, N, k) {' g% F7 Z! l" i公仔箱論壇童話戀曲201314我可以舒服看不易說這樣或那樣! 還是那句話整部劇麻麻地但出來結果好...公仔箱論壇4 x$ b" T% c( x

& b0 G( a1 h, j公仔箱論壇選戰&警界線很多無厘頭的東西... 特別是選戰用文字交代劇情  ?4 V2 d( w: B. S# I6 G3 X9 F( V' @

/ L" A( `! O* d! y9 k& @/ pwww1.tvboxnow.com收視問題是你期望HKTV過高! 香港人仍然會投訴並繼續看TxB...
作者: lhy92725    時間: 2015-2-4 05:54 PM

吾系我期望高(我轉睇美劇已經好多年了)系香港人期望高,或者是對王生期望高tvb now,tvbnow,bttvb$ x& L6 ]% _/ z( U/ ^8 P
可惜種種原因造成今日個局面,大家都吾願意睇到嘅
作者: mnb1123    時間: 2015-2-5 11:01 AM

猫姐講得冇錯,係大家對王生有D期望。另一個原因係大眾有鋤強扶弱嘅心態,TDB一向一台獨大,好多時睇劇冇得揀,大家都想多個選擇,而且有競爭先有進步,再加上政府欺人太甚,令到好多人都想王生攞到牌。
作者: lhy92725    時間: 2015-2-5 11:40 AM

可惜暫時未能人滿意,希望遲D有改善啦
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-2-5 03:07 PM

問題是大多數人習慣了TxB劇集形式
作者: mnb1123    時間: 2015-2-6 02:32 PM

+ U/ \9 R0 q- `# }4 `1 }6 \$ GTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: D% g; Q" _% b
老爺(=路爵爺)講開慣性收視,令我記起我阿爸、阿媽以前係香港争電視睇。一個話亞視都幾好:《變色龍》、
; c" F# A4 F5 T( t公仔箱論壇《大地恩情》、《天蠶變》.......另一個就算唔睇都要霸住睇無記,唔得閑睇一轉台馬上要轉噃無記。咁就有排嘈啦。我想呢D就係老爺講嘅大多數人習慣了TxB劇集形式。
作者: lhy92725    時間: 2015-2-6 02:54 PM

習慣佢嘅形式無問題
: H. z& q3 i- }  S2 tTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。問題系現在無佐競爭
+ J6 [+ T$ h5 tTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。佢地嘅製作越來越求其公仔箱論壇& ~1 p( U6 I# G
而現在網絡上可以得到嘅資源太多tvb now,tvbnow,bttvb* }, L4 k% K+ l% K
令到D人見識多佐,就自然視覺疲勞的啦
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-2-6 03:32 PM

老爺(=路爵爺)講開慣性收視,令我記起我阿爸、阿媽以前係香港争電視睇。一個話亞視都幾好:《變色龍》、
' k; v( b0 o# c  _" f! @《大地恩情》、《天蠶變》.......另一個就算唔睇都要霸住睇無記,唔得閑睇一聽轉台馬上要轉噃無記。咁就 ...( U* M0 y* g* f! b0 b& }9 _9 {
mnb1123 發表於 2015-2-6 02:32 PM
請叫我路人甲9 k1 L6 a( f7 R: X6 ], u
www1.tvboxnow.com; @, ?& I8 B( u7 J' M7 B* U# R+ H& w
香港人習慣很難改變
作者: jc2628    時間: 2015-2-9 08:45 AM

來生不做香港人好睇,CCTVB 唔會亦唔敢拍呢啲劇。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 C' d. b% I% t! Z7 [- N/ a2 e; c
選戰都好正。警界線係有虎頭蛇尾。9 O. [' L% q, t5 s
總的來說,王生嘅電視劇係有水準,有誠意的,俾到觀衆不一樣的感覺。
$ H" {7 U. W0 o- A# H. V希望佢可以俾到壓力CCTVB,等佢都做好啲。
作者: 月騎超人    時間: 2015-2-23 09:15 AM

hktv我覺得ok吖,起碼有興趣想追,D演員演技又唔會太差。
作者: 木人仔    時間: 2015-2-26 10:07 AM

呢個台唯一既特色就係反中共,其他無特別,開始覺佢自吹自擂果時好威,好似好好睇咁,所以佢上唔到牌都覺可惜,結果一睇就係勁無聊既政治劇,實在係無咩與趣睇
作者: lhy92725    時間: 2015-2-27 07:01 PM

最近好似無曬聲氣!真系有D可惜
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-2-28 04:45 AM

最近好似無曬聲氣!真系有D可惜
& H0 f) s) B% O: q6 q公仔箱論壇lhy92725 發表於 2015-2-27 07:01 PM
這種品質沒有可惜
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-5 04:46 PM

我阿媽係黑玫瑰故事主題新鮮但出來結果... 低B!  最後幾集故事很倉促...
! `5 n+ c+ U9 e' @tvb now,tvbnow,bttvb第二人生頭5集不錯, 之後不知道因為我還沒有看  故事主題改變和遺憾... 有趣
作者: lhy92725    時間: 2015-3-5 05:32 PM

最近呢出好睇麼?仲有無甘低B啊
作者: ladtec    時間: 2015-3-5 07:17 PM

哈哈我最主要都係睇動畫
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-6 05:02 AM

最近呢出好睇麼?仲有無甘低B啊
8 W0 l& P1 P& Fwww1.tvboxnow.comlhy92725 發表於 2015-3-5 05:32 PM
故事很好! 當然細節有一點小問題...
作者: lhy92725    時間: 2015-3-16 11:13 PM

第二人生我睇佐三集 ,演員問題依然無改善
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-17 07:49 AM

第二人生我睇佐三集 ,演員問題依然無改善tvb now,tvbnow,bttvb. f3 y+ d% ]" z) u' X5 v0 d
lhy92725 發表於 2015-3-16 11:13 PM
改善?兩到三年以前拍攝, 一直沒有提供意見.  " B% i1 I' Q- b! r7 ~3 a3 y
公仔箱論壇, `5 Z) |, V( A6 S: j" I! M
如果hktv沒有關門, 兩到三年會有改善!
作者: mnb1123    時間: 2015-3-17 09:48 AM

真係唔知捱唔捱到2-3年,如果亞視關門大吉hktv就機會大D,真係阻住地球轉!
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-17 02:29 PM

真係唔知捱唔捱到2-3年,如果亞視關門大吉hktv就機會大D,真係阻住地球轉!
6 W' C, r! ]( b$ x公仔箱論壇mnb1123 發表於 2015-3-17 09:48 AM
沒有資源生產更多電視劇還有一些倉底電視劇要播
作者: lhy92725    時間: 2015-3-17 09:47 PM

王生最終都會敗在錢果方面
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-18 03:47 AM

本帖最後由 Pedestrian_A 於 2015-3-18 03:48 AM 編輯 公仔箱論壇4 S# G5 T7 ^% x* K& W

% `% W8 e( G! w% S, `TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
王生最終都會敗在錢果方面
; w) J# J( v4 p: `! d0 d# L1 z' X公仔箱論壇lhy92725 發表於 2015-3-17 09:47 PM
因為他製作的東西不比TxB.好太多
作者: ivegigi    時間: 2015-3-19 06:13 PM

而家好似冇咁好睇 小左人講
作者: upgraded    時間: 2015-3-20 05:55 PM

看来 TVB 会是赢家。。。
作者: lhy92725    時間: 2015-3-20 10:01 PM

因為他製作的東西不比TxB.好太多TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* [0 q% |  o( y/ t" A5 E3 R. V
Pedestrian_A 發表於 2015-3-18 03:47 AM
其實如果不是被打壓無得領牌
* s; M' A+ f5 U; A" X& j公仔箱論壇大家一齊用免費頻道,都未必不能形成競爭嘅
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-21 04:49 AM

其實如果不是被打壓無得領牌5 A/ i/ j9 g$ J7 X! t. P
大家一齊用免費頻道,都未必不能形成競爭嘅! K4 Q5 z  |; \" W2 d; x
lhy92725 發表於 2015-3-20 10:01 PM
另一個ATV
作者: lhy92725    時間: 2015-3-21 10:19 PM

又吾至於嘅,D劇唔系話完全無質素嘅
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-22 03:30 AM

又吾至於嘅,D劇唔系話完全無質素嘅
$ P6 D9 s* S' n5 U4 t( ~lhy92725 發表於 2015-3-21 10:19 PM
香港人不懂如何轉台
作者: mnb1123    時間: 2015-3-22 09:25 AM

香港人不懂如何轉台
. z1 H. \) ^3 g  {: g5 X- K公仔箱論壇Pedestrian_A 發表於 2015-3-22 03:30 AM
. B# y. Q5 M% K5 j6 y
另一個角度睇,D人忠心不二 我就邊個節目好睇就睇邊個。有套叫《導火新聞線》唔知路人甲大哥、猫姐有冇收睇,聽聞唔錯。
作者: lhy92725    時間: 2015-3-22 10:40 AM

我等緊做完一起睇,睇介紹系唔錯
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-22 03:25 PM

% p% g, f- s6 [; l! wwww1.tvboxnow.com另一個角度睇,D人忠心不二 我就邊個節目好睇就睇邊個。有套叫《導火新聞線》唔知路人甲大哥、猫姐有冇收睇,聽聞唔錯。
+ p' ~7 R; }6 x+ u( i  U3 Dwww1.tvboxnow.commnb1123 發表於 2015-3-22 09:25 AM
想看但下星期開始忙
作者: kipper0426    時間: 2015-3-25 10:45 PM

《導火新聞線》 算周家怡代表作吧?
作者: mnb1123    時間: 2015-3-26 01:47 AM

睇評論話周家怡做得好好,DL咗12集仲未睇
作者: timmaxsing    時間: 2015-3-26 04:32 AM

《導火新聞線》好像唔錯喎,我到找資料守候開帖比大家討論下及玩活動先.........
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-26 04:45 AM

《導火新聞線》好像唔錯喎,我到找資料守候開帖比大家討論下及玩活動先.........www1.tvboxnow.com& l+ A/ f/ e9 H; o% m
timmaxsing 發表於 2015-3-26 04:32 AM
Busy this weekend and will go traveling after Easter...  
作者: timmaxsing    時間: 2015-3-26 05:00 AM

Busy this weekend and will go traveling after Easter...  TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。0 y3 N2 h: j, A4 M3 I1 i: A0 i2 h
Pedestrian_A 發表於 2015-3-26 04:45 AM
You Travel ... with me to open the discussion about the article?
作者: mnb1123    時間: 2015-3-26 07:21 AM

《導火新聞線》好像唔錯喎,我到找資料守候開帖比大家討論下及玩活動先.........! c6 m  ~% z$ P+ r) h0 Z+ n) \% D
timmaxsing 發表於 2015-3-26 04:32 AM
tvb now,tvbnow,bttvb  [& F1 `' T! @, |' B
公仔箱論壇8 ?/ Z% Q3 b% I9 Q
幸苦晒J神!
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-26 02:31 PM

You Travel ... with me to open the discussion about the article?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。& S" n# o7 B( d4 R( Y, L  Q
timmaxsing 發表於 2015-3-26 05:00 AM
是一個傳統每次我去旅行,你派獎金
作者: lhy92725    時間: 2015-3-26 06:20 PM

睇評論話周家怡做得好好,DL咗12集仲未睇
9 r, t/ R* t' h, k9 gTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。mnb1123 發表於 2015-3-26 01:47 AM
, \5 j6 k& e2 {# y( m/ FTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我空間下載吾到,要等文武兄一次過比百度盤我先下到公仔箱論壇# Z9 T9 P# E& z& ]/ S5 p0 b
所以要遲D做完曬先開始睇
作者: jeongseo    時間: 2015-3-31 01:34 AM

多一个台选择,,对观众来说都是好事来架
作者: molaytau    時間: 2015-4-13 12:06 AM

我淨係睇過"我阿媽係黑玫瑰" 咋, 我個人來講, 比較中意睇D 輕鬆話題的作品,平時生活已經受很多壓力, 老實講, 我睇劇旨在輕鬆下, 或者因為咁, 我的要求唔高。tvb now,tvbnow,bttvb- h# P( c3 O2 z7 f, j: u# s
公仔箱論壇  ^: v& B; Z$ y: u4 a5 K
而呢套劇, 惠英紅做一個同時係英雄的媽媽, 入型入格, 我中意佢。估吾到姜大衞都搞得笑,美琪BB都做得OK, 不過都係有好多社會問題的情節, 感覺悶左D, 不過去返D gag位都吾差架, sale 埋家庭溫暖添。但係有一點忍吾住要彈的就係 太血腥 囉, 明明有D 位吾一定要show埋出來, 又有手指神功造成的傷口, 又有箭射穿頸, 又有電鋸生鋸人, 太核突!! 明明笑片好心佢吾好整到咁恐怖啦...
公仔箱論壇( \- K/ J$ p/ J5 y( M2 @5 I
www1.tvboxnow.com6 k  _  m. I2 I3 \. x1 H
題外話: 我睇左好多彈港產劇的評論, 係,質素吾係咁高, 但係嫌三嫌四之下, 我又好奇, 究竟大家心目中「好睇的劇」係點ge呢??! 夠創新? 夠經典? 夠搞笑之餘又貼近社會爭議? 定係 要夠感動? 夠情情答答? 夠勵志? 夠卡士?
  Q( f; j- w- W; R9 s5 ^www1.tvboxnow.com. F9 {" k7 E" f1 w6 s# X* G7 R" x
而我自己有偏好, 最近幾年中意睇 王祖藍, 佢做戲擺到明就假比你睇, 但佢的劇故事鮮明,選角用心, 往往能製造話題,是笑話... 很多劇都有搞笑成份, 但睇完就吾記得笑在邊度, 但係我睇老表, 會記得笑在邊度, 做做下野, 再諗返起會傻笑... 呢方面有少少似周星馳 星爺的戲, 就係會令人記得...
! O. v% A9 X9 c. {www1.tvboxnow.com
# ?1 V7 g8 d% F+ `1 _  e' o公仔箱論壇很開心有這樣的人做劇同做戲。
7 Z1 N# F  y1 D) b  l1 C  r# F

作者: mnb1123    時間: 2015-4-14 05:38 AM

我都有睇"我阿媽係黑玫瑰"。影后惠英紅、姜大衛都係好戲之人,劇本普通但佢哋交充戲。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。6 [6 w5 _: [5 s1 I9 c: h
好同意MO姐既題外話。其實每個人要求唔同,睇法唔同,感覺唔同。公仔箱論壇8 C) L: X/ Y& g5 H& |& b% w
每套劇緊係有人中意有人彈,中意既繼續,唔中意既轉台。得一個臺冇得轉可上綱D.L睇其它嘢......
+ Z# c3 J: V7 R7 s+ E有時睇完套劇大家討論下、彈下、讚下。或者一路睇一路彈,講出個人感受,有時间可以參予發表意見,' x* S, {2 h. I: M& b# h2 k% b! m
冇時间發表意見既閃人。呢D就係J神開呢個討論區平臺俾大家吹下水既目的同地方!

作者: yannie06    時間: 2015-4-25 07:07 AM

繼續期待, 不過電視無得睇
作者: molaytau    時間: 2015-4-25 08:17 PM

63# mnb1123
/ n7 A3 ^  v5 c2 J  S" Vtvb now,tvbnow,bttvb幾時變左mo 姐? 我只是浪人級數... 千祈吾好咁講...小的不敢公仔箱論壇/ q4 S" N1 }! C) K  C- T, t
tvb now,tvbnow,bttvb8 |3 g" J& p' V4 f3 t. k; c# U
係啊, 一齊share感受真係幾好, 我恨自己搵得呢個討論區太遲,
' Q; K2 ?( x" e! z, j4 Z# P3 X1 a$ Nwww1.tvboxnow.com
+ ^) k/ `- j( Swww1.tvboxnow.com

- n8 n" B1 ?( `! f  X7 t6 vtvb now,tvbnow,bttvb早一點搵到的話, 就可以傾多D, 好似之前一年咁, 都尚且有D話題可以熱烈討論一下, 而家吾係吾想, 但因為質素關係已經無心機追劇, 連睇都好少, 上到來都吾知講乜~ 故已淪為稀客, 請原諒... 真心希望多返D好劇(好些少又睇得過的劇,都吾望佢好好多架啦), 咁又可以再暢所欲言一番...
作者: mnb1123    時間: 2015-4-27 06:27 AM

63# mnb1123
9 g. V. D3 e! U3 n. T; ]. {$ ]幾時變左mo 姐? 我只是浪人級數... 千祈吾好咁講...小的不敢tvb now,tvbnow,bttvb) N- _3 N# q; V6 @2 E% r7 Z
公仔箱論壇" E1 N! J& S5 n$ T6 T5 z
係啊, 一齊share感受真係幾好, 我恨自己搵得呢個討論區太遲,
4 C: L4 @6 k  p1 w2 R公仔箱論壇
( k# c0 U3 ]  L: u& n9 {公仔箱論壇
0 n7 O) K8 @: g1 `9 |- n公仔箱論壇早一點搵到的話, 就可以傾多D, 好似之前一年咁, 都尚且有D話題可 ...
; N# Q1 R: Y9 F$ bTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。molaytau 發表於 2015-4-25 08:17 PM
公仔箱論壇( f3 B( f1 B& ]6 i/ l
都係一句啫,客氣客氣。級數只是虛無。公仔箱論壇( c0 P$ _$ w+ _
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。& J! P9 @0 ?) m0 e
今年我都追少咗劇,睇咗TDB嘅《四個女仔三個BAR》《師奶MADAM 》《八卦神探》,
- X2 @- q9 _! |6 I# Ftvb now,tvbnow,bttvb港視嘅《來生不做香港人》《選戰》《童話戀曲》《第二人生》《我阿媽係黑玫瑰》《導火新聞線》。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, c, a7 a$ k  G: w, \: t
其中有幾套係Hea住睇,反而睇多咗綜藝、時事.......節目。
作者: lhy92725    時間: 2015-4-27 11:35 PM

原來MBB都追劇追得幾貼) A% l3 m: _+ |$ x+ r
港視的劇,目前為止真正有水準的其實只有導火新聞線
9 G+ l6 z8 h0 @! P8 a& I公仔箱論壇系拍的幾到,演員的演出幾有水準,即使其實無幾個屬大牌,但確實交到戲
& }1 \0 P; Z8 {3 F$ E! ~tvb now,tvbnow,bttvb之之前只有選戰有D睇頭,但儘限題材新穎,演員大部份不算合格
( o% N. t/ `) A  a  jwww1.tvboxnow.com其他幾套就好一般了
作者: perdana2015    時間: 2015-6-4 01:24 AM

選戰凈系攻本土市場,可能賣唔到星馬
作者: mnb1123    時間: 2015-6-8 02:26 PM

選戰呢套劇講選舉中既種種黑暗手段,係政治上全世界都一样咁黑暗。應該唔會 賣唔到星馬
作者: mnb1123    時間: 2015-7-7 02:11 PM

呢两日睇緊《還來得及再愛你》由唐禹哲、詩雅、尹子維、姚樂怡、應昌佑、湯怡、陳安瑩、陳家樂....等主演。
" ^6 Z. ?2 t3 ]) y故事大綱:
+ p9 o/ k& @) K3 [1 gwww1.tvboxnow.com224歲的男主角(唐禹哲)
為一段傷逝的愛情守護了200年。這個在鄉村長大的年輕人,曾經經歷巨變:" r% X  T, p. \  K6 H9 b+ o
全村人,包括他心愛的人都被惡魔殺死、獨剩他一個被吸血男爵(尹子維)救回 ─ 活著,卻心如冰封公仔箱論壇8 X3 y# M, H; ?3 ]5 o6 K
心痛,卻哭不出來。直至遇上生命力強、積極面對人生的女主角(詩雅),不經不覺融化了他的心。
, S8 E' A  N( \0 v, W男的,擁有不死之身軀,女的,也許八十年就是她的一生。這段愛情究竟是天意弄人,還是天作之合呢?
" w9 |( V" n/ N: t# j/ ctvb now,tvbnow,bttvb暫時睇咗3集,故事唔錯,不過男主角因角色-心如冰封-卻哭不出所以看落木口木面,以後6集
- o8 m# g: @5 f0 \% N) Q公仔箱論壇唔知會唔會好D,全劇共9集完。
) [/ {- a% E# K) D- }www1.tvboxnow.com

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0