標題: [分享] 唔该坐旁边的人。。我驾车的时候。。请收声。。 [打印本頁]

作者: wk.hoo    時間: 2008-6-10 11:57 AM     標題: 唔该坐旁边的人。。我驾车的时候。。请收声。。

你可唔可以在你驾车个阵。。有个人在度批评你驾车唔可以咁又要咁吗??

你可以忍受吗??

[attach]388132[/attach]

作者: toyo88    時間: 2008-6-10 12:00 PM

我会伸他一脚落车~~!!
作者: wk.hoo    時間: 2008-6-10 12:31 PM

原帖由 toyo88 於 2008-6-10 12:00 PM 發表
我会伸他一脚落车~~!!
咁有吉士。。你真唔真敢胆伸啊。。
作者: vwwo    時間: 2008-6-10 01:22 PM

我都周时做紧呢样野。。。。。。
作者: cck_my    時間: 2008-6-10 01:33 PM     標題: 回復 #4 vwwo 的帖子

我都想问下, 何解呢? 觉得无安全感或天生唠叨?
作者: wk.hoo    時間: 2008-6-10 01:39 PM

原帖由 vwwo 於 2008-6-10 01:22 PM 發表
我都周时做紧呢样野。。。。。。
唉。。你知唔知咁会影响驾车那个人架。。。:019:
作者: vwwo    時間: 2008-6-10 02:19 PM

原帖由 wk.hoo 於 2008-6-10 01:39 PM 發表

唉。。你知唔知咁会影响驾车那个人架。。。:019:
同样地会好影响坐车既果个人。。。。
作者: toyo88    時間: 2008-6-10 03:26 PM

原帖由 wk.hoo 於 2008-6-10 12:31 PM 發表

咁有吉士。。你真唔真敢胆伸啊。。
睇边个LO~老母就唔敢喇~~
作者: pk21    時間: 2008-6-10 06:09 PM

話說駕車時可看見一個人真的性格...我當然會忍一時風平浪靜.自然地,  身邊的人會收聲.
作者: wk.hoo    時間: 2008-6-10 10:59 PM

原帖由 pk21 於 2008-6-10 06:09 PM 發表
話說駕車時可看見一個人真的性格...我當然會忍一時風平浪靜.自然地,  身邊的人會收聲.
哦。。咁我就唔信你没发过脾气了。。

男人真系没几多个可以忍受到咯。。
作者: wk.hoo    時間: 2008-6-10 11:00 PM

原帖由 toyo88 於 2008-6-10 03:26 PM 發表

睇边个LO~老母就唔敢喇~~
哈。。哈。。。算你钟有D孝心。。
作者: toyo88    時間: 2008-6-10 11:49 PM

原帖由 wk.hoo 於 2008-6-10 10:59 PM 發表

哦。。咁我就唔信你没发过脾气了。。

男人真系没几多个可以忍受到咯。。
甘你有试过举中指无呀??
作者: izzytkwwan    時間: 2008-6-11 01:09 AM

I don't think this is a women problem, cos when I drive my husband do the same, keep telling me this and that.......
作者: Lanpa    時間: 2008-6-11 03:52 AM     標題: 回復 #1 wk.hoo 的帖子

这样他是为了你好~~叫你要小心开车~~~
她也是担心你的安全啊!!!
你在她的时候都这样了。。
你想看你一个人时~~~~
你唠叨的她有多么的担心你哦。。。。。。。:onion18:
作者: visitor    時間: 2008-6-11 03:56 AM

原帖由 toyo88 於 2008-6-10 11:49 PM 發表

甘你有试过举中指无呀??
我成日都舉
如果我隔離個女人講野時, 我將個hi-fi開大聲d, 當聽佢唔到
作者: misc_acct001    時間: 2008-6-11 07:52 AM

totally agree 呀, 駕車既時候, 出聲最多既仲一定係女的...
仲有時冇 la la 叫話有車, 小心...  馬路實有車架 la....  得閒俾佢咁叫一叫, 點專心開車呀.....
所以我會停下來, 叫佢開!!!
作者: wk.hoo    時間: 2008-6-11 12:49 PM

原帖由 Lanpa 於 2008-6-11 03:52 AM 發表
这样他是为了你好~~叫你要小心开车~~~
她也是担心你的安全啊!!!
你在她的时候都这样了。。
你想看你一个人时~~~~
你唠叨的她有多么的担心你哦。。。。。。。:onion18: ...
但是。。你唔是揸快车个阵才多多野批评喎。。

她是拿她自己的一套理论来批评你揸车的技术喎。。
作者: wk.hoo    時間: 2008-6-11 12:50 PM

原帖由 misc_acct001 於 2008-6-11 07:52 AM 發表
totally agree 呀, 駕車既時候, 出聲最多既仲一定係女的...
仲有時冇 la la 叫話有車, 小心...  馬路實有車架 la....  得閒俾佢咁叫一叫, 點專心開車呀.....
所以我會停下來, 叫佢開!!! ...
唉。。我就是遇到你咁的情形。。女人。。我的眼是看到前面有没野架。。
作者: error403    時間: 2008-6-11 01:11 PM

咁應該憸討下自已手車係咪唔係咁好坐,有時乘客坐得好唔舒服,司機自已會唔知
作者: rickyeva    時間: 2008-6-11 05:39 PM

通常都會將 hi.fi . 開到好大聲,當佢發 up 瘋 ,話知佢。

如果係阿媽,我會開到蟻爛咁幔。比後面D車 xuck , 就最好,如果吾係咁,基本上佢個口係不停咁俄,直至我

發皮氣為止。拍埋一邊等佢自己收聲。:onion14:  ...
作者: vwwo    時間: 2008-6-13 05:17 AM

原帖由 error403 於 2008-6-11 01:11 PM 發表
咁應該憸討下自已手車係咪唔係咁好坐,有時乘客坐得好唔舒服,司機自已會唔知
呢句真系好岩我听!!
作者: yyhobar    時間: 2008-6-13 11:40 AM     標題: 回復 #15 visitor 的帖子

當然喇, 可以就忍吓, 如果忍唔到就佇在安全地方落車走咗去咪得咯..........你話係味???:onion14:
作者: william仔    時間: 2008-6-14 10:15 AM

原帖由 wk.hoo 於 2008-6-11 12:49 PM 發表

但是。。你唔是揸快车个阵才多多野批评喎。。

她是拿她自己的一套理论来批评你揸车的技术喎。。
i agree with you。:019:
作者: wk.hoo    時間: 2008-6-14 12:35 PM

原帖由 william仔 於 2008-6-14 10:15 AM 發表

i agree with you。:019:
唉。。。是男人的都有遇过咁的情形。。。:019:
作者: wk.hoo    時間: 2008-6-14 12:36 PM

原帖由 william仔 於 2008-6-14 10:15 AM 發表 i agree with you。:019:
又可能她地是为我地著想。。。但是,她地唔注多批评的话。。会更加安全咯。。:019:

作者: posman    時間: 2008-6-14 05:59 PM

原帖由 wk.hoo 於 2008-6-10 11:57 AM 發表
你可唔可以在你驾车个阵。。有个人在度批评你驾车唔可以咁又要咁吗??

你可以忍受吗??
依个话题我好像在某某电台听过评论!

假如是短途不想听她讲野还可以! 走长途不找个人吹下水会好闷啊!
作者: lux1261    時間: 2008-6-14 06:18 PM

唔该男人。。我驾车的时候。。请收声。。:024: :024: :024:
作者: 夜雨馨    時間: 2008-6-14 06:59 PM     標題: 回復 #27 lux1261 的帖子

:024: 我都系甘话
作者: vwwo    時間: 2008-6-14 08:20 PM

原帖由 lux1261 於 2008-6-14 06:18 PM 發表
唔该男人。。我驾车的时候。。请收声。。:024: :024: :024:
强烈撑你呢句!!!
作者: faijim    時間: 2008-6-14 09:54 PM

òkkee , very nice movie
作者: faijim    時間: 2008-6-14 09:54 PM

作者: faijim    時間: 2008-6-14 09:55 PM

作者: faijim    時間: 2008-6-14 09:55 PM

作者: faijim    時間: 2008-6-14 09:56 PM

作者: faijim    時間: 2008-6-14 09:56 PM

作者: faijim    時間: 2008-6-14 09:57 PM

作者: wk.hoo    時間: 2008-6-14 10:29 PM

原帖由 vwwo 於 2008-6-14 08:20 PM 發表

强烈撑你呢句!!!
唉。。讲句公道的说话啦。。边个都少出句声就好了。。。:019:
作者: lux1261    時間: 2008-6-14 11:49 PM

原帖由 wk.hoo 於 2008-6-14 22:29 發表

唉。。讲句公道的说话啦。。边个都少出句声就好了。。。:019:
係你自己話..唔该女人。。我驾车的时候。。请收声。。

應該話司機話事.請勿羅疏!

作者: bourget    時間: 2008-6-15 06:18 AM

我駕車既時候有個男人係我間離﹐ 話我甘。。甘。。甘。。
個果係我爸爸 ~~~

作者: cas.cas    時間: 2008-6-15 10:12 AM

thank for you
作者: wk.hoo    時間: 2008-6-15 11:50 AM

原帖由 lux1261 於 2008-6-14 11:49 PM 發表

係你自己話..唔该女人。。我驾车的时候。。请收声。。

應該話司機話事.請勿羅疏!

我知错咯。。。是我一下打错字。。。阿妹。。。你唔好怪我喇。。。
作者: wk.hoo    時間: 2008-6-15 11:54 AM

原帖由 bourget 於 2008-6-15 06:18 AM 發表
我駕車既時候有個男人係我間離﹐ 話我甘。。甘。。甘。。
個果係我爸爸 ~~~
咁你咪同你爸爸讲第二个话题咯。。分散他批评的说话咯。。
作者: 夜雨馨    時間: 2008-6-15 11:54 AM

原帖由 wk.hoo 於 15/6/2008 11:50 AM 發表

我知错咯。。。是我一下打错字。。。阿妹。。。你唔好怪我喇。。。
早知今日可必当初。其实男女平等,女人驾车未必唔安全
作者: wk.hoo    時間: 2008-6-15 12:13 PM

原帖由 夜雨馨 於 2008-6-15 11:54 AM 發表

我没讲女仔揸车差。。。我只是想分享下我的遭遇。。。我没恶意架。。。
作者: posman    時間: 2008-6-15 03:03 PM

原帖由 wk.hoo 於 2008-6-15 11:50 AM 發表

阿大,不好卸她, 我撑你啊!!  :024:

再嘈就给她好看!
作者: posman    時間: 2008-6-15 03:07 PM

原帖由 夜雨馨 於 2008-6-15 11:54 AM 發表

没话你地驾车唔安全, 但是你地影响其他人安全呢!!
作者: nikotina    時間: 2008-6-21 06:58 PM

i cannot stand lo,haha..
作者: 哈利斯兵团    時間: 2008-6-23 08:20 AM

我直接车他去山卡拉地方再一脚飞他落车。。。哈。哈。。
作者: posman    時間: 2008-6-23 10:03 PM

原帖由 哈利斯兵团 於 2008-6-23 08:20 AM 發表
我直接车他去山卡拉地方再一脚飞他落车。。。哈。哈。。
甘你飞左你条女落车了吗?
作者: mickeybblim    時間: 2008-6-25 10:27 PM

如果是妈妈坐旁边就会: :019:
1.你看..你看前面有车...
2.小心...前面有车要转弯...
3.小心...对方的车超车..
4.小心...有motor...
5.小心...有人过马路..
6.驾车,不要讲电话啦!!!!!!!!!!!!!
7.不要驾酱快啦~~~

等等等....
可是我从来没说妈妈..偶尔会说"我知道啦"
我知道妈妈是担心...

如果是爸爸坐旁边,情况比较好
压力没酱大..
有时候会说,看好来...

朋友的话,他们不会多说什么..
事关...我的驾车技术很好:014:
parking都没问题的...
作者: william仔    時間: 2008-6-30 01:46 PM

原帖由 wk.hoo 於 2008-6-10 11:57 AM 發表

你可以忍受吗??
My half is always do that, I really ............
作者: wk.hoo    時間: 2008-6-30 04:15 PM

原帖由 william仔 於 2008-6-30 01:46 PM 發表

My half is always do that, I really ............
哈。。哈。。讲到起晒火喎。。受害者之一。。哈。。哈。。
作者: 大黄菊    時間: 2008-6-30 04:32 PM

跟你们分享一件事。。。事发生在我同事的身上

当他载他妈妈外出时。。。as usual will 指指点点。。
worst thing are。。他妈妈会紧张到替他扭stering
甚至拉起 handbreak
作者: vwwo    時間: 2008-6-30 05:16 PM

原帖由 大黄菊 於 2008-6-30 04:32 PM 發表

当他载他妈妈外出时。。。as usual will 指指点点。。
worst thing are。。他妈妈会紧张到替他扭stering
甚至拉起 handbreak ...
甘咪好易制造车祸???
作者: wk.hoo    時間: 2008-6-30 08:32 PM

原帖由 大黄菊 於 2008-6-30 04:32 PM 發表

哗。。。咁重过危险啦。。咁你真是叫你同事唔好再载他妈妈出街了。。
作者: william仔    時間: 2008-6-30 08:56 PM

Horrible than my half!!!
作者: 大黄菊    時間: 2008-6-30 10:09 PM

原帖由 wk.hoo 於 2008-6-30 20:32 發表

哗。。。咁重过危险啦。。咁你真是叫你同事唔好再载他妈妈出街了。。
他也想啊。。但是妈妈的命令他又不敢说 NO

他是那种很孝顺父母的人 。。。很难做得到  
作者: wk.hoo    時間: 2008-7-1 01:01 PM

原帖由 大黄菊 於 2008-6-30 10:09 PM 發表

他也想啊。。但是妈妈的命令他又不敢说 NO

他是那种很孝顺父母的人 。。。很难做得到  
噢。讲左好D喎。。是都唔爽个一阵。咁都好过一起卦。。
作者: shannon0730    時間: 2008-7-1 01:44 PM

我的男友也是这样,有时我就收声,
但当我听到他的啰嗦时,就会觉得影响我的注意力,
但其实过后想回也觉得他真的关心我,过后我也比较小心驾驶.
作者: 大黄菊    時間: 2008-7-1 04:07 PM

有些时候我也会这样。。可是有发生过他真的看不到有车从旁边驶过来
给他吓一吓。。胃都会抽筋

我们这些坐在旁边的没事做当然会望左望右,当然会告诉驾车的人什么什么的~~~
ofcourse 尽量不要唠叨到他连车都不会驾
作者: shannon0730    時間: 2008-7-1 05:00 PM

希望任何会员想对你身边的朋友/爱人提出提醒时,尽量早点提出,
不要最后一秒才高声喊:“小心,你怎么没看清楚,有没有搞错?”,
这样他/她就算早就提高警觉也会被你吓一跳!!!!!!!!
作者: wk.hoo    時間: 2008-7-1 10:21 PM

原帖由 shannon0730 於 2008-7-1 05:00 PM 發表
希望任何会员想对你身边的朋友/爱人提出提醒时,尽量早点提出,
不要最后一秒才高声喊:“小心,你怎么没看清楚,有没有搞错?”,
这样他/她就算早就提高警觉也会被你吓一跳!!!!!!!! ...
噢噢。。就是咁了。。我就是要这样了。。。
作者: shannon0730    時間: 2008-7-2 02:53 PM

原来大家有着一样的愿望....
作者: 哈利斯兵团    時間: 2008-7-3 02:10 PM

边个系你驾紧车的时候甘Q吵啊?咪开大部唱机咯!
作者: shannon0730    時間: 2008-7-3 06:16 PM

原帖由 哈利斯兵团 於 2008-7-3 02:10 PM 發表
边个系你驾紧车的时候甘Q吵啊?咪开大部唱机咯!
我看你过后还会更糟,
一场世界第四次大战会开战.....
哈哈哈哈哈...
小心晚上睡觉时,有人在旁....
作者: markloo    時間: 2008-7-3 06:27 PM

佛陀有個故事。

在旅途中,碰到一個不喜歡他的人。連續好幾天,好長的一段路,那人用盡各種方法誣蔑他。
最後,佛陀轉身問那人:「若有人送你一份禮物,但你拒絕接受,那麼這份禮物屬於誰的?」
那人答:「屬於原本送禮的那個人。」
佛陀笑著說:「沒錯。若我不接受你的謾罵,那你就是在罵自已?」
那人摸摸鼻子走了。

重點就在於,只要心靈健康,別人怎麼想都影響不了我們。
若我們一味地在乎別人的想法或說法,就會失去自主權。
作者: wk.hoo    時間: 2008-7-3 10:40 PM

原帖由 markloo 於 2008-7-3 06:27 PM 發表
佛陀有個故事。

在旅途中,碰到一個不喜歡他的人。連續好幾天,好長的一段路,那人用盡各種方法誣蔑他。
最後,佛陀轉身問那人:「若有人送你一份禮物,但你拒絕接受,那麼這份禮物屬於誰的?」
那人答:「屬於原本送禮的 ...
唉。。我都想我可以咁。。但是,真的有几个人可以做到。。有几个呢??。。。可能是。。。没。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
作者: wk.hoo    時間: 2008-7-3 10:41 PM

原帖由 shannon0730 於 2008-7-3 06:16 PM 發表

我看你过后还会更糟,
一场世界第四次大战会开战.....
哈哈哈哈哈...
小心晚上睡觉时,有人在旁....
哈。。哈。。是啊。。如果,上张帖的朋友可以咁做到的话。。。讲真咯。。我就唔信了。。
作者: 哈利斯兵团    時間: 2008-7-4 02:06 PM     標題: 回復 #72 wk.hoo 的帖子

哈。。哈。。我做过佐了,哈。。哈。。不过好彩无事。。喜。。
作者: 哈利斯兵团    時間: 2008-7-4 02:16 PM     標題: 回復 #72 wk.hoo 的帖子

咪甘拉哥仔,耐基都话 just do it 咯!
作者: wk.hoo    時間: 2008-7-4 05:14 PM

原帖由 哈利斯兵团 於 2008-7-4 02:06 PM 發表
哈。。哈。。我做过佐了,哈。。哈。。不过好彩无事。。喜。。
噢噢。。咁好彩!!??唔似你的。。。风格喎。。
作者: wk.hoo    時間: 2008-7-4 05:16 PM

原帖由 哈利斯兵团 於 2008-7-4 02:16 PM 發表
咪甘拉哥仔,耐基都话 just do it 咯!
噢噢。。讲到咁有勇气。。又唔见你发威。。
作者: 哈利斯兵团    時間: 2008-7-4 08:38 PM     標題: 回復 #76 wk.hoo 的帖子

发佐咯...我发出“超级赛亚人第一级”力量添噢!。。。不过她是“超级赛亚人第二级”
作者: wk.hoo    時間: 2008-7-4 09:57 PM

原帖由 哈利斯兵团 於 2008-7-4 08:38 PM 發表
发佐咯...我发出“超级赛亚人第一级”力量添噢!。。。不过她是“超级赛亚人第二级”
唉。。当我没讲过野啦。。。赛亚人。。唉。。
作者: 哈利斯兵团    時間: 2008-7-4 11:02 PM     標題: 回復 #78 wk.hoo 的帖子

我去搞搞猪咯!
作者: cmming    時間: 2008-7-5 03:09 AM

這樣好危險,人家在駕車都是在旁邊不要作聲。
作者: nicboy2955055    時間: 2008-7-5 10:54 AM

雖然5可以接受..but..會忍..
作者: wk.hoo    時間: 2008-7-13 03:02 PM

原帖由 nicboy2955055 於 2008-7-5 10:54 AM 發表
雖然5可以接受..but..會忍..
哈。。哈。。忍到没得忍个阵就会爆架啦。。。
作者: yng    時間: 2008-7-14 09:51 AM

如果我系坐隔离果个位,我会尽量收声,因为我知道如果我一直话他,第一驾车既人会晤专心;第二驾车既人一定会发火。为佐安全同埋唔想展开骂战。。。我会静静地。。。如果你唔信得过对方既驾车技术,就唔好坐他架车。
身为驾车人士,我都唔钟意人地系旁边话我,所以我好明白果种感受。。。
作者: rockyguo    時間: 2008-7-14 03:48 PM

宁愿不开。。。。睇下距点。。。。。
作者: vwwo    時間: 2008-7-15 07:04 PM

原帖由 rockyguo 於 2008-7-14 03:48 PM 發表
宁愿不开。。。。睇下距点。。。。。
呢招对付女朋友就话得啫,如果坐你隔离果个系“外母”呢?
作者: toyo88    時間: 2008-7-15 07:47 PM

原帖由 vwwo 於 2008-7-15 07:04 PM 發表

呢招对付女朋友就话得啫,如果坐你隔离果个系“外母”呢?
揸住去撞大树,一于同归于尽~~~~~~~~~~~~~
作者: vwwo    時間: 2008-7-15 08:27 PM

原帖由 toyo88 於 2008-7-15 07:47 PM 發表

你讲野啊,我就唔信你有甘勇!
作者: toyo88    時間: 2008-7-15 08:29 PM

原帖由 vwwo 於 2008-7-15 08:27 PM 發表

你讲野啊,我就唔信你有甘勇!
发泄下嘛.............
作者: vwwo    時間: 2008-7-15 08:42 PM

原帖由 toyo88 於 2008-7-15 08:29 PM 發表

发泄下嘛.............
唔通你真系有个甘既外母???
作者: toyo88    時間: 2008-7-15 08:46 PM

原帖由 vwwo 於 2008-7-15 08:42 PM 發表

甘又无~~~
作者: wk.hoo    時間: 2008-7-15 11:43 PM

原帖由 toyo88 於 2008-7-15 07:47 PM 發表

噢噢。。阿三。。请你讲一句。。你好x型啊。。。。
作者: wk.hoo    時間: 2008-7-15 11:45 PM

原帖由 vwwo 於 2008-7-15 08:42 PM 發表

哈。。哈。1。唔通惊姐身受其害??!!
作者: vwwo    時間: 2008-7-16 12:09 AM

原帖由 wk.hoo 於 2008-7-15 11:45 PM 發表

哈。。哈。1。唔通惊姐身受其害??!!
甘都俾你估中。。。。。。。。
作者: ZIQIAN    時間: 2008-7-19 10:18 AM

如果是女友的話,果個女友就好唔稱職囉
作者: vwwo    時間: 2008-7-22 11:49 AM

原帖由 ZIQIAN 於 2008-7-19 10:18 AM 發表
如果是女友的話,果個女友就好唔稱職囉
如果系女友的話,果個女友通常都系同你已经好多年既。。。。。
作者: roanna28hk68    時間: 2008-7-23 10:26 PM

It is absolutely wrong because the angle of view is diffrent from the driver.  For example, the driver can see the road is safe to go, but the passanger side will see it is danger.  Therefore, do not interupt the driver when driving.  According to the law that don't talk to the driver when the car is moving.
作者: danny仔    時間: 2008-7-24 10:33 AM     標題: 回應 roanna28hk68 第 96 篇文章

但如果不跟司机讲话,有些case因为司机打瞌睡而导致意外发生

各有各的case,最好睇定先同司机讲野

我个人就无么问题,因为要人带路
作者: posman    時間: 2008-7-24 11:52 PM

原帖由 danny仔 於 2008-7-24 10:33 AM 發表
但如果不跟司机讲话,有些case因为司机打瞌睡而导致意外发生

各有各的case,最好睇定先同司机讲野

我个人就无么问题,因为要人带路 ...
Bar 打,我好闷啊!!~
作者: stephenhor    時間: 2008-7-26 03:44 AM

Aiya 大家无畏伤和气啦! 这个问题顺水是观点与角度,男人啊她架车你吵撞了车大家都会伤,干粹上车就睡觉吧!!!
作者: stephenhor    時間: 2008-7-26 04:05 AM

驾车是靠你的敏感性和判断力而不是只要到目的地而已,而没理会其他的车,放松的不要搞到车跟你有仇,我看到大部分都是抱着驾盘很危险,最后我问你们一个问题为什么F1 RACE ,GT RACE 都没妞子呢???

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0