標題: 大家相信~鬼~是否存在 [打印本頁]

作者: o獎門人o    時間: 2006-7-30 07:52 PM     標題: 大家相信~鬼~是否存在

8 w# e% E3 ?! g$ U% o* @公仔箱論壇大家相信~鬼~是否存在

8 z8 u- O1 i1 G; `# a! |+ Hwww1.tvboxnow.com
, G, U8 x- x8 C6 y* K0 W1 Z. qtvb now,tvbnow,bttvb中國人稱之為"鬼"
6 C6 r1 N' ~: V8 o公仔箱論壇西方人稱之為"靈"

3 K+ ?# h$ c+ [* s2 O  o+ V$ cwww1.tvboxnow.com
  T: J/ g5 n) {% m( A* u公仔箱論壇--究竟"鬼"係--
4 Z/ E5 @( l, ?6 p; x, m* |4 wTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。人類心理所產生的
恐懼??
9 a! c1 L8 |/ H  V% k1 H8 T1 Ywww1.tvboxnow.com定係真實死後
存在的物體/質?? TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: m4 \0 z$ n4 |/ U
又或是時間空間所停留的
殘留影像?? TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; z5 Z+ v8 L: a

' Z7 t/ z# C6 E' c$ B6 y請大家討論一下:D:D:DTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% V. t& |* {9 W* e5 K( [% n$ W
# X( m! o, t' [: Q( N' ^5 e) v
7 B# [5 Q  z( y$ f- S
作者: 超人    時間: 2006-7-30 08:06 PM

我話鬼係冇處不在嫁..tvb now,tvbnow,bttvb3 j& y$ p* W0 l! r
因為我d fd有好多都撞過鬼..
( {' B2 b7 ^2 o4 Q! qTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。不過我冇wo
作者: -=uni=-    時間: 2006-7-30 08:39 PM

i believe ghost is exist. cos i saw it when i was a child. it is so scared.
4 }6 O# c- P$ N$ t- T! aTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。In western spirit or oriental ghost, i think is the same.....just their looks is different...
作者: 十壇主十    時間: 2006-7-30 11:14 PM

一定無啦........我唔相
, C6 l' `9 Q1 Rwww1.tvboxnow.com信有鬼啦總之....
作者: dadadidi    時間: 2006-7-30 11:20 PM

作者: 出奇蛋oO    時間: 2006-7-31 12:01 AM

我信有另一個空間
作者: PrinceMemory    時間: 2006-7-31 04:04 AM

我從來都唔信
9 Q4 l6 V( ?  k8 v1 U+ }TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: q. U# ^* t' a) q8 [$ e
我好怕一個人行番屋企 -> 我唔係怕有鬼, 係怕有賊
, ^) a7 z# Y% n& R- D* W0 f9 l% Q; X+ _9 b! E
好多時有d 野都係人做出黎
8 m6 Y$ M: d% o0 v4 j人嚇人 冇藥醫
' F+ `( h7 }8 Z! T公仔箱論壇even 真係有......點解你地會覺得佢會害到你?
% n) N3 N3 o! q9 t- q( O點解你唔可以反擊?
& h: {2 S* ^2 r" O0 O( R公仔箱論壇5 d6 N! D8 e6 z  M0 \# e$ T- x) |
成日聽人講有乜乜經歷......起碼有80% 係假咖喇tvb now,tvbnow,bttvb: I( s& y2 u0 _1 ~! j
果20 % 咪就係真係一個人真係夜麻麻囉
9 [+ h+ M6 C$ @, W7 N( zTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。www1.tvboxnow.com( Y3 n% k& G! s0 k& Y5 n
心中唔信, 0%懷疑' {  |7 g, \, N
咁你想見到都難喇
作者: jwxie518    時間: 2006-7-31 04:27 AM

我覺得咁樣諗啦TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! W+ e% Q2 s% l( }: W% O
我係天主教 所以我堅信中國人同西方人所稱既惡鬼係魔鬼
. _! V" `9 }+ H4 ^3 Rtvb now,tvbnow,bttvb而我地亦相信好人死左之後就算去左天堂, 係有可能落黎人間睇下我地
' z- I$ v3 T8 [" Z! W# c
1 _/ Z& L9 ?  V# o; D$ u& VTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。鬼, 我覺得呢個名應該針對個d惡人
7 E6 X: ~6 ~& D5 i$ }2 d至於平時d人話撞過鬼, 我認為有真有假, 而真真假假無得驗證
% h3 D7 m: f  u# V& }1 jtvb now,tvbnow,bttvb一個人要踏踏實實做人
4 R# v0 P7 j2 p9 p. hwww1.tvboxnow.com唔好做心慌既事就好了TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 _( A9 F$ @% v2 @  Q
& C! G/ Y2 j% z! t5 ?& U6 z
d人話見過自己家人, 係教會既角度, 同埋我自己既觀點, 我地都承認有呢d可能
' C) \! E" A4 x! y) ^公仔箱論壇報夢? 我諗亦有可能
作者: ksl0724    時間: 2006-7-31 04:24 PM

應該有tvb now,tvbnow,bttvb. F4 O1 M% o+ b: O* I# ?7 _
呢個世界出得黎ge都係平衡6 j% ^0 T' l: E6 q
有賊就自然有警察
1 ^( }( k9 W# Z  q9 Q% rTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。有神就必然會有鬼la
作者: echobe    時間: 2006-7-31 04:56 PM

有~~( j" [. h; t  i$ z
係第二個空間黎~~
作者: andone    時間: 2006-7-31 11:17 PM

I think the Christianity has the similar definition for 鬼 as many other religionTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ v* t' u4 ~. f: g. @. R7 I4 }6 }
evil spirit exists mostly in the mode of "心魔"
# {: x1 N6 ^* D, u! ?* Ytvb now,tvbnow,bttvb3 Q0 t) Z" T3 P& e
temptations are their main duty 公仔箱論壇3 K% ]' W- {3 |' I
when tried to lure us to deviate
1 J% I. K$ ~7 q( `2 D; p5 f* r8 h: ltvb now,tvbnow,bttvb
- u( d, b  d7 x0 E9 [www1.tvboxnow.com
, O) u; w! f% cwww1.tvboxnow.comwell, they lived in our hearts !!!
作者: ed_teck    時間: 2006-7-31 11:27 PM

i think have, but not everywhere la...
作者: allornothing833    時間: 2006-8-1 04:56 PM

有!
作者: JOY    時間: 2006-8-2 04:16 AM

有都唔奇0Y,仲有咁多用科學解釋唔到既野.
作者: 我系曲奇仔    時間: 2006-8-2 10:41 PM

虽然未见过,但系都相信噶~不过我觉得就算见到都吾需要恐惧~同一个地球就应该和睦相处啦~吾理系人定系...
作者: pizzakei    時間: 2006-8-3 02:30 PM

我相信~  靈體應該是存在的~ 我未見過, 亦不想見~~ 見過就是知道~~
' V8 v& R4 Z! J6 ^+ t4 p公仔箱論壇; u% q+ D6 j# X6 {" p2 R/ x# |
相信是因為信所以就信~
作者: sugar糖糖    時間: 2006-8-4 04:14 PM

我信
作者: ho1976    時間: 2006-8-6 02:16 AM

鬼在人心
作者: you_you    時間: 2006-8-6 03:25 AM

原帖由 出奇蛋oO 於 2006-7-30 09:01 PM 發表www1.tvboxnow.com3 t5 Y/ i+ ~% O8 l/ ?
我信有另一個空間
4 I4 @, V$ ?/ V7 Qtvb now,tvbnow,bttvb
  k, K9 A. o) r/ k+ ?9 i8 X/ S公仔箱論壇
! h; b7 L" i& S  r+ C) A! btvb now,tvbnow,bttvbyes... me 2 ...i think so  :-SS
作者: fifa352    時間: 2006-8-14 09:12 PM

肯定有的,至少从小到大我对这一直深信不疑.
作者: suki722    時間: 2006-8-15 04:24 AM

I turst, absolutely trust
作者: jhl445    時間: 2006-8-15 08:22 AM

I thought that it is exist because my mom see it at least 3 times in  the high street (Sai ying poon) near the park, after that my mom have bad luck almost 2 yrs, loss job and sick all the time. This happen almost 30 yrs ago
作者: suki722    時間: 2006-8-16 07:43 AM

of course la, everywhere, everywhere, nothing is impossible in this World
作者: BomberFatbo    時間: 2006-8-17 12:27 AM

其實大家都係“鬼”,又叫靈魂,只不過我們各自上了一個人形有機體,才能在這個世界學習,就如人駕駛汽車,來比喻靈魂操控人身。0 Y- U9 G: H2 U6 G

4 M' w, H3 t3 \9 F  E" fwww1.tvboxnow.com好奇怪有些人會對個“鬼”字有負面感覺,我認為“鬼”與“神”沒有代表好與壞,好與壞只是不同價值觀下之產物,是人類無中生有的東西,也是世間有咁多紛爭的原因,要談論都是談論“靈魂”較好。
作者: hktigger    時間: 2006-8-18 04:25 AM

我相信有,人死後靈體應該係一o的能量電波來的,但我相信只要你唔係得罪佢,佢都唔會無端端害人既!!  如果唔係咁俾佢害死o個o的人變埋鬼落去追打佢,到時真係鬼打鬼!!   :angry
作者: wokech73    時間: 2006-8-18 02:47 PM

got... i beliave have gorst
作者: 道道道    時間: 2006-8-18 04:16 PM

hard to say, i stay in a middle.
作者: VAMPIRESZE    時間: 2006-8-21 08:54 PM

我百分之一百相信有鬼存在!
9 g8 z2 m) t" [4 G: i/ ]0 b% r因為..................................
作者: squallmhy    時間: 2006-8-21 10:40 PM

应该无!
作者: nbkiller    時間: 2006-8-24 05:53 PM

人死后的一种能量的转化 应该就是"鬼"吧
作者: woofy    時間: 2006-8-25 04:59 PM

純屬虛構
" M) ^8 l+ ]- m* n# eI don't think there are ghosts. It's just something that people made up.公仔箱論壇0 t, M* n) B5 x
Most of the times they are just scaring themselves.
作者: o獎門人o    時間: 2006-8-25 09:49 PM

凡回覆達30個或以上www1.tvboxnow.com5 F) k7 X- N: ]8 L; z" i
該貼將變為精華貼I & + 15分

作者: tonyyyf    時間: 2006-8-26 11:18 PM

無所不在
作者: Skittles    時間: 2006-8-27 08:39 PM

我覺得係無所不在的!8 H. P4 r2 r6 A" ^! \
可能身邊都有...你又唔知架喎
作者: yangxu0406    時間: 2006-8-29 04:27 AM

应该没得吧`~?
作者: 夜月    時間: 2006-8-29 12:13 PM

當然有~~有神必有鬼~~
: e: _4 I: G! A$ X% `% {, d4 H) d% d$ \
8 \' E1 f) d9 U6 D$ x因為我家人經歷過~~
作者: vierihyc    時間: 2006-8-29 08:34 PM

鬼神之說此終都未經證實, 不過我就會諗, 你未出世之前個靈魂o係邊到黎呢? 過身之後又會去o左邊到呢?
0 e+ ~; d6 q2 Zwww1.tvboxnow.com$ \8 e" U0 m1 \+ V  `
所以我相信異道空間...有人曾經講過當一個bb 正準備出世果陣就會有一個靈魂入bb體內, 亦即係投胎...
7 r% @4 @: G7 x公仔箱論壇TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( \8 @7 O8 y/ R
我又覺得我地生存緊o既係一個空間, 死後或等出世o既靈魂係會出現o係另一個空間...
作者: manman5678    時間: 2006-8-31 01:37 PM

我認為是時間空間所停留的   殘留影像公仔箱論壇: ~1 {% U7 t. ]& W8 g$ j7 p

. f7 v8 C1 G7 d2 a( A+ x) }; E曾經有聽說過 北京故宮係黃昏會出現一D宮女係宮內走過..
( O3 O( p2 v, F% |' W
) t, ]' b0 D2 R' u1 U- t; k+ N% R公仔箱論壇之後有人解釋話個D 只係好似錄影機甘 錄低左既影像..唔知因咩原因或方法"播"返出黎甘
, J& i- H0 I. b& T0 k8 k( Ptvb now,tvbnow,bttvb公仔箱論壇# D' O. W8 H7 |
所以D人先會見到好似宮女既影像走過
作者: sky_tw    時間: 2006-9-24 02:15 PM

我信有另一個空間 !什么鬼都会有的!
作者: SUblimity07    時間: 2006-9-24 09:24 PM

世上无奇不有,相有鬼
作者: pan_prz109    時間: 2006-9-24 11:39 PM     標題: 也许有,但我没有看过。

看到后我会几个月睡不着觉,所以我不希望看到。。。。[-X
作者: John023    時間: 2006-9-27 03:13 PM

肯定有,无論任何人反駁我,答案還是一个!因為....................我親眼見過.:-O
作者: tonyyyf    時間: 2006-9-27 06:29 PM

相信有鬼
作者: 77888877    時間: 2006-9-27 10:39 PM

寧可信其有,不可信其無
作者: golo    時間: 2006-9-27 11:58 PM

就好似微生物和細菌等,事實有但肉眼睇唔到。
作者: davidhulk    時間: 2006-10-14 11:07 AM

我相信这世界上是有一些超现实与科学不能解释的东西。我相信鬼的存在。不过我相信只要不做亏心事,就算有鬼也不用怕。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。6 ]0 m5 d% g- P6 A3 H1 U

作者: sky_tw    時間: 2006-10-25 03:06 AM

有!7 O1 w6 i+ G: `3 c9 _7 n' f
我看过!
作者: journey77777    時間: 2006-10-27 06:22 PM

當然存在!
作者: truly0~0    時間: 2006-10-30 04:21 AM

我信呀...tvb now,tvbnow,bttvb% g. d( H7 L; J5 I
因為我同個 fr 一齊見到的...
( B+ D& f, P- N# Htvb now,tvbnow,bttvb無理由大家同時間眼花吧....
作者: 牙KA    時間: 2006-10-30 10:37 AM

梗信..
1 R  S7 y' |6 q5 n, R+ |www1.tvboxnow.com見過既點會吾信呢?!
作者: johnsonwjr    時間: 2006-11-1 12:35 PM

I believe on this
作者: hazeangel218    時間: 2006-11-2 02:35 AM

:-SS gives me the goosebumps when i think about it, i do believe there is ghosts everywhere
作者: raul0703    時間: 2006-11-2 09:23 AM

我相信有呀
作者: ~R    時間: 2006-11-2 12:54 PM

信就有架啦~" q0 n/ ^$ S% l& f$ P! t. \
唔信梗係冇架
! b8 F3 Q% @! G, I* jwww1.tvboxnow.com我就信喇~~哈哈
作者: 121892    時間: 2006-11-14 07:59 PM

有~~
* |+ O& c; ]6 y# Ttvb now,tvbnow,bttvb係第二個空間黎~~
作者: haocao    時間: 2006-12-30 11:47 AM

i dont know .but  i believe it is exist
作者: linearfilter    時間: 2007-1-1 04:16 PM

從小生長的環境讓我相信有詭的存在..tvb now,tvbnow,bttvb1 H; w  j# j7 _( y
為什麼?!說不出來耶~只是相信而已
作者: 一笑    時間: 2007-1-6 02:42 AM     標題: 睇你点睇啦

作者: 一笑    時間: 2007-1-6 02:47 AM

所谓鬼或灵体,称号不同而已,信不信由你咯,西藏密宗称之唯中阴身,也就是人死后留在另外一个空间的身体,只要他自己承认或相信自己已经死了,就会转世投胎,上天下地啦,中阴身只是一个过程。不能转世的就会留在这度空间之内了,能不能看他他们就要看你自己的磁场和这度空间的磁场是否相同啦。不是你想见就见到的
作者: dinlo0220    時間: 2007-1-6 07:21 AM

i think it does exist, only in spiritual form. if we dont mess with them, they dont mess with us.
作者: yu4312591    時間: 2007-1-6 07:47 AM

世界之大无其不有。也许还有许多为知的空间。
作者: fanny5656    時間: 2007-1-14 01:42 AM

有...! e% h# e- e7 ~4 W
同埋我覺得如果相信有神的話...
. N: Y  w- i+ m6 F* A就一定有鬼...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 E* L1 {; T9 T+ q
如果無神論的話...就會無...
. p% Q7 R8 v# J2 J1 E% x' dtvb now,tvbnow,bttvb
/ x7 b+ a- F1 w. C, w% mTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我聽過這樣說法...tvb now,tvbnow,bttvb- ?. c1 B; s/ ?/ l% x+ r
你死前信有鬼的話...公仔箱論壇6 P; t. S0 B5 \! o. T" C, M
死後...你就會去那個世界...
% q( T$ A* C8 Z: Z' n' m公仔箱論壇如果唔信...死後...就會原全消失...公仔箱論壇" h! D; t1 g' @9 @1 Q
tvb now,tvbnow,bttvb8 w3 x! f! z8 ^, h3 _
有無...都係睇你點睇...
作者: hosm303    時間: 2007-1-14 01:55 AM

無所不在
作者: nihaosyous2    時間: 2007-2-15 09:58 PM

hao de
作者: stvb    時間: 2007-2-16 07:12 AM

無所不在
9 ]5 c7 p' K) T6 i
' S, m: F' `  s, e
作者: gridiron_16    時間: 2007-2-16 08:52 AM

原帖由 出奇蛋oO 於 2006-7-31 12:01 AM 發表。 8 w9 z% n- a1 Z2 K
我信有另一個空間
tvb now,tvbnow,bttvb$ i3 H6 @$ n( x* F
i agree
作者: Actnow06    時間: 2007-4-26 01:36 AM

一定有!!不過,我從未見過;TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 p' b/ X  t* D( T% p2 c
希望一世人都見'佢'唔到,因為...
& R: {3 c  v8 wwww1.tvboxnow.com唔想俾佢嚇死!!
作者: 13149394    時間: 2007-5-7 02:26 AM

一定有啊,我看过。
作者: shhak47    時間: 2007-5-10 11:30 PM

应该没有吧, 我不太相信
作者: sure329080    時間: 2007-5-11 04:00 PM

我不认为有,一想到也挺恐怖的,宁愿相信没有。
作者: Carmen8244    時間: 2007-5-12 07:28 PM

I think ghost is everywhere.
作者: chynchyn84    時間: 2007-5-31 04:45 PM

have!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: nokiaaofo    時間: 2007-6-1 01:54 AM

是人的脑波残留下来的能量体。
作者: louise2007    時間: 2007-6-6 07:11 AM     標題: 回復第 1 帖由 o獎門人o 所發的帖子

一定無啦........我唔相信有鬼啦 ....
作者: bioo    時間: 2007-6-6 04:48 PM

那要死了,先知啦~~~~~~~~~
作者: Cicico    時間: 2007-6-6 05:58 PM

不确定额!!!
作者: 9203299    時間: 2007-6-6 11:36 PM

i think so.
作者: cchinfatt    時間: 2007-6-22 06:44 PM

相信有~" f7 T' y# H, M6 ?; Z' k1 C
通常在树下...墙壁角落..
作者: po12139    時間: 2007-9-21 11:13 PM

:019:
作者: a.d.lee    時間: 2007-10-2 01:00 AM

沒見過!但!一定有!
作者: crashersus    時間: 2007-10-2 01:34 AM

I believe there is.....cos i believe there is GOD mah..
作者: green_lemon    時間: 2007-10-3 05:51 AM

我信。
作者: luisjiang    時間: 2007-10-3 11:25 AM

因为不是亲眼见到....我不信
作者: lutta    時間: 2007-10-4 07:50 PM

我信有
作者: po12139    時間: 2007-10-17 12:23 AM

作者: chankg    時間: 2007-11-9 11:15 PM

作者: jun93    時間: 2007-12-7 04:27 PM

一些东西很难讲的!!应该有吧!
作者: cmsim_06    時間: 2007-12-7 04:29 PM

i believe....
+ {* X- L) P- f8 ]$ ]+ Icoz i got that experience....
作者: yan87    時間: 2007-12-7 04:29 PM

我觉得是有的咯!:onion03:
作者: 爱情-天使    時間: 2007-12-7 04:38 PM

未見過唔信:onion14:
作者: WISAN    時間: 2007-12-31 11:23 PM

我朋友看过!!!他吓个半死!在我的母校后山!
作者: jeo    時間: 2008-1-1 04:24 PM

i believe it...
作者: ccb3344    時間: 2008-1-2 03:53 AM

一定有 肯定有 我見過
作者: kfcu    時間: 2008-1-7 04:30 PM

我不信有鬼,我推测那些灵异现象应该都是一些错觉,幻觉或者某些罕见的物理现象。tvb now,tvbnow,bttvb! S5 F, W8 S, p( W
退一步说,即使世界上真的有灵体存在,都有克制它们的方法,是不是?
' N' r+ P6 C  E' b1 f! ewww1.tvboxnow.com何况人怕鬼三分,鬼怕人七分,只要我们做人处事能够做到光明磊落,不做亏心事,那么夜半敲门也不惊了。
作者: kelvinkklu    時間: 2008-3-20 04:51 PM

信則有不信無!!!!善哉善哉!!!
作者: kingcity888    時間: 2008-3-20 05:59 PM

oh, that is true
作者: bowie0314    時間: 2008-3-24 10:00 PM

:onion14: 有又好.冇又好.知多一點不是壞事,人有好壞,鬼也有善惡.
作者: chawchaw    時間: 2008-4-8 12:46 AM     標題: 回復 #1 o獎門人o 的帖子

BELIEVE IN:014:
作者: kk1314888    時間: 2008-4-9 04:23 AM

一定無啦
作者: WiNg_myWay    時間: 2008-4-22 05:51 PM

信則有,不信則無
) c  e! [  K) E7 Z9 s) z: ?+ `不過好多靈異野發生左都解釋唔到.../ i  F# F# A/ L- Z
所以我信有

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0