標題: [中式食譜] 炸雞軟骨 [打印本頁]

作者: iceorange    時間: 2007-3-21 12:26 AM     標題: 炸雞軟骨

材料: (4 人份量) 4 n5 |: i4 c6 e1 j
  雞軟骨   400克
; R' w; O' Q/ k公仔箱論壇檸檬汁   適量 公仔箱論壇, F6 d9 q4 ~* V5 w& ~
油   適量
) u3 [. r. d' d4 y$ [* dTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  0 Y6 G! C! E8 Y1 ?7 `3 k- m
調味料:tvb now,tvbnow,bttvb: [# y3 {0 V8 G) T7 e9 ?6 ?
  醬油    1湯匙 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% V$ s3 W2 v1 z
雞粉    1/4茶匙
4 s9 k" f8 R9 `+ K$ Y( h( r黑胡椒碎    適量 公仔箱論壇7 e  c) V; A* g* N! j

) a& t& J3 k$ J8 v做法: www1.tvboxnow.com, P+ d5 H7 w* u! D1 l( [# \+ w5 S
  1. 先把雞軟骨解凍,抹乾,以調味料拌勻,備用。
( {4 g1 P3 f5 l$ k/ h: E/ vTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2. 燒滾油,下雞軟骨以慢火炸約3分鐘,盛起,瀝油,上碟,下檸檬汁拌勻,即成。
% X; K) ^3 J* F: e; mwww1.tvboxnow.com  2 v9 J- V! b2 [6 b0 j5 F
小貼士:
& w# Z2 k+ {! E: i' Qwww1.tvboxnow.com  此菜式可改為將已調味之雞軟骨放入焗爐內,以160℃烤約15分鐘,能達致相同的效果。
作者: MagicAndy    時間: 2007-3-21 08:16 AM

我最鐘意呢個送酒小食,不過如果再加一d炸脆左ge白飯魚就更好食。
作者: carmen_girl    時間: 2007-3-31 03:32 AM

邊度有鶏軟骨賣阿 我都想整啊
作者: arming    時間: 2007-3-31 04:52 AM

原帖由 carmen_girl 於 2007-3-31 03:32 AM 發表。 公仔箱論壇, Q4 V" [& P. b, O, p2 h2 j8 `; Z
公仔箱論壇0 G8 ^$ j. L% V6 _; t% ~. j
公仔箱論壇3 }6 e  F9 ?- i0 b" u# _4 ~; z. L
我係佳寶度買過,不過我唔係炸,我係齋放落wok炒,因為會出好多油架。
! V2 ?& c/ a$ M小貼士:雞粉改做准鹽,同埋解凍個時用溫水解凍咁會比自然解凍無咁‘聲’架
作者: MagicAndy    時間: 2007-3-31 07:46 AM

原帖由 carmen_girl 於 2007-3-31 03:32 發表。 0 L: W2 N; I) K8 d; R+ Q
4 H; T5 Y! l6 \; stvb now,tvbnow,bttvb3 k/ J- x) [* k0 j/ q7 C& b
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% c) g: E# d* i" z  U
呢個就係我話果個 丁香魚腰果雞軟骨係大排檔食$48 :-"  香港就易搵外國就難搵d啦
  I1 }. B/ c3 g4 H公仔箱論壇

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0