標題: [冷知識分享] 薑可以止血 [打印本頁]

作者: 鬼鬼    時間: 2007-5-12 09:24 PM     標題: 薑可以止血

薑可以止血
- V  B2 a8 q! j! I% eTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。是一位朋友教我的~有一次我開權時不小心界親手指~傷口好深~係咁流血~我自己完成都止唔到血~d血係咁滴 ..咁岩我朋友黎到~一見到我咁樣~佢即刻走入廚房~切左兩片薑(大約半cm厚)再用刀輕輕拍一下~以為用一片薑按住我個傷口~按左大約一分鐘之後~血已經唔再係咁流~之後佢再用另一片薑再重複做一次~已經唔再流血喇~~
, B% Q. R( m% q9 _  m  n% mwww1.tvboxnow.com自從我知道薑可以止血之後~我都教左我d朋友~佢地試過都work~
3 s2 o6 u' D, K# \7 \/ pwww1.tvboxnow.com
; A6 U9 M$ O. c4 |2 ~3 |& rwww1.tvboxnow.com當然~如果發生意外之後而又止到血~都要睇下個傷口大唔大又或者深唔深~如果深同大的話~就要即刻去睇醫生~可能要連針~9 a( E* Q1 G$ x1 Z/ c
公仔箱論壇: _: i8 A. j9 n9 Y$ ~& E4 m( L
呢d都係我既經驗~依家係呢到同大家分享一下~:tongue: TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。' e, c2 a" Q0 n5 Q3 q* T% O( e

7 I2 @7 m1 j1 Q1 n7 Hwww1.tvboxnow.com
1 K* h; d; F! b1 Jwww1.tvboxnow.com[ 本帖最後由 鬼鬼 於 2007-5-13 05:39 AM 編輯 ]
作者: lux1261    時間: 2007-5-13 04:34 AM

D字太細睇唔到喎**鬼鬼兄**
作者: 鬼鬼    時間: 2007-5-13 05:40 AM     標題: 回復第 2 帖由 lux1261 所發的帖子

咁樣睇到嗎???????????????????????之前已經唔係好細個囉啵d字@@?
作者: df8529176    時間: 2007-5-13 05:55 AM

作者: lux1261    時間: 2007-5-13 06:20 AM

thank you for sharing !!!
9 V. n  x5 ~- ?" ~# j公仔箱論壇您辨事勍率都好快!多謝你的細心!公仔箱論壇/ R7 _( Q" C7 o4 F  a  z$ Z

作者: h2o    時間: 2007-5-15 12:33 AM

ooo 真係work架咩?公仔箱論壇+ {/ [2 H9 y& `" f$ E
要試試囉~thanks ^^
作者: char_char3000    時間: 2007-5-15 03:57 PM

good to know that, thanks 鬼鬼兄!!
作者: fuukjason    時間: 2007-5-15 11:58 PM

thx
作者: rockmantsui    時間: 2007-5-23 12:52 PM

thanks thanks thanks

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0