返回列表 回復 發帖

**原创笑话比赛 总决赛**

,  描述: 投票第二回合
多選投票: ( 最多可選 2 項 ), 共有 71 人參與投票

投票已經結束

8.51% (8)
21.28% (20)
21.28% (20)
22.34% (21)
2.13% (2)
24.47% (23)
您所在的用戶組沒有投票權限
呢次投票已經完畢,多謝大家的真誠既一票,我代衆位參賽既會員同大家講聲多謝!由於某些原因,總決賽的賽果會遲下先公佈 大家耐心等待,多謝大家先

II. 第二个回合正式开始投票

以下全部都系笑出新天地原创笑话比赛既入选原创作品,希望大家都自动参加去投出你地认为最好的作品!注意,参加者系可以投自己一票的,每人可以投2票)

评分准则:

票数会分别由各位会员和版主们投出
最多票数者会胜出这次比赛

会员 75%
版主 25%

重复介绍下我地丰富既奖品

冠軍= 100萬TVB$
亞軍= 80萬TVB$
季軍= 60萬TVB$
版主赏识大奖= 40萬TVB$

安慰獎=20萬TVB$ +宠物一只
特别奖= 10萬TVB$

以上所有胜出者都会有20功勳作为奖赏,可能会更多
另外冠軍除了可以賺錢賺功勳外
還可以把他的作品頂置加精华

版主赏识大奖我本人选出(可以系入选既作品当中,又或者在落选既名单中),安慰獎我会留卑第4名的选手,特别奖卑第5,6名。。。。。。

(2 个星期为限,7/12-7/26)比赛结果公布

等咩啊,投票最实际~~
入选的6个作品如下:

原帖由 蜃樓 於 2007-6-27 05:38 PM 發表。
<原創比赛作品>烏鴉口

小明今日好緊張,
因為今日要大考,
返學途中,
佢見到一隻貓,
跟住佢就叫要貓講D說話黎鼓勵佢,
隻貓就話: 加油呀!你一定攞到好既成績架~~
小明聽到隻貓咁講,
佢D信心都大左D,
跟住佢見到隻烏鴉,
佢又叫要烏鴉講D說話黎鼓勵佢,
隻烏鴉就話: 放心啦~我支持你,你一定攞蛋既...

原帖由 gemini338 於 2007-6-21 01:00 PM 發表。
<原创比赛作品> 誰 醉 了 ?

<原创比赛作品> 誰 醉 了?

真人真事, 發生在我自己身上的, 哈哈哈~

話說有一個晚上, 我和一班朋友去吃火鍋:

地點: XX 海鮮火煱酒家
時間: 晚上 9 時 48 分
人數: 5 人 (2 男 3 女) (當然包括我 啦..)
故事主角: 朋友 A

圖片附件: hinabe.jpg (2007-6-21 01:02 PM, 20.62 K)

這 5 個人一起吃火鍋, 吃的是普普通通的一個鴛鴦鍋 (一邊清湯一邊沙嗲) (有圖為証) , 當中一定少不免飲啤洒......

當時, 席上的 朋友A 和 一男子, 不斷飲呀飲........ 也不知飲了多少支洒, 滔滔不絕........的講呀講........,

突然, 其中朋友 A伸手叫 '伙記' 狀, 我們問他, 叫 '伙記' 做セ呀?

朋友A答 : 我想叫'伙記' 熄咗 '沙嗲' 那邊火呀, 果邊 d 湯好滾 la....
(我們聽後, 立即制止他, 心想鴛鴦火鍋爐怎能熄一邊呢?? 他真的飲醉了.........)

可是, 己來不及啦.......他真的開了口......
,
,
,

朋友A 說: 伙記, 幫我熄咗 '沙嗲' 果邊爐 ar.....

伙記: 呆了一呆....(好像被他嚇呆的)
伙記答 : 先生, 熄了 '沙嗲' 果邊爐, '清湯' 那邊 d 火會很大喎......

伙記講完, 立即揮袖而去........

而我們只好
原帖由 lux1261 於 2007-6-21 06:19 PM 發表。
<原创比赛作品>好大好靚既公園

有一家人剛剛從HK移民到歐洲。
爸爸每天都要開車上班、
媽媽在家中照顧三個小朋友。
有一天爸爸休息、
而三個小朋友又不用上學、
所以爸爸想帶小朋友出去戶外活動下、
他想起天天開車都經過一個好大好靚既公園、
那處有一個好大的停车场、
又有一個好大的噴水池、
入口处又有一座大石像、
D大樹亦排列得整整齐齐、
見到的都是綠油油的草地、
地方又很清潔、
總之這個公園令人感覺好舒服、
好心鄺神而。
爸爸這樣形容、
小朋友當然舉腳讚成啦、
而媽媽馬上收拾野餐的東西、
爸爸還替三個小朋友的單車搬上車、
實行一天的"公園家庭樂"
一家人很開心上車嘻嘻哈哈的去公園玩、
到達拿!爸爸泊好車、
小朋友騎單車、
媽媽拿著一袋二袋野餐的用品、
一家五口直入大門。
見到一塊大石碑寫著、、、、、、

<盧森堡國家墓場>
原帖由 crystalwong 於 2007-6-24 01:29 PM 發表。
<原创比赛作品>警察 & 犯人 都話唔好郁啦

警察 : [ 警察咪郁,舉手唔係我就開槍 ]
犯人 : [ 阿sir,唔郁又點舉手呀,我舉手就會郁架啦喎 ]
警察 : [ 舉手呀,唔係我就開槍 ]
犯人 : [ 好 好 好 我舉手 ]
警察 : [ 唔好郁呀,快D放支槍落地下 ]
犯人 : [ 你又話唔好郁,又話放支槍落地下,你想點呀,阿sir ? ]
警察 : [ 我話唔好郁呀,快D放支槍落地下呀,唔放我就開槍 ]
犯人 : [ ok ok 我放 我放 唔好開槍呀,阿sir ]
........... 警察開槍殺死左個犯人 ...........
警察 : [ 都話叫你唔好郁啦,唔郁咪唔會死囉 ]

原帖由 david460 於 2007-6-22 09:40 PM 發表。
<原创比赛作品>猴子

上禮拜六我姐姐帶我姪女回來玩,而她的年齡才二歲當玩到了日出半天高時.

我姐就跟她說:十二生肖的動物故事,說著說著.......

我姪女就說:媽咪那我屬什麼呢?

你是屬小猴子呀!又聰明又可愛,結果我姪女就嘟著嘴不講話.

我姐就說:妳怎麼啦?我姪女還是不說繼續嘟著.

我姐笑笑的說:小猴子有什麼不好?

我姪女開口說:小猴子屁股紅咚咚的被火烤到哪裡可愛了.

我姐就說:不會呀!

我姪女嗚嗚的說:媽咪我不要屬猴子啦!不要啦!嗚嗚...

我姐又說:那你要屬什麼?

我姪女說:要屬.........................

大象

原帖由 nesta0013 於 2007-6-20 01:06 PM 發表。
<原创比赛作品>三只兔子

三只兔子来到一家饭馆,要了三份蛋糕。东西刚端上桌,他们发现都没带钱。

大兔子说:我最大,当然不用回去取钱。

中兔子说:派小兔子去最合适。

小兔子说:我可以回去取钱,但是我走之后,你们谁也不准动我的蛋糕!大兔子和中兔子满口答应,小兔子走了。

因为腹中空空,大中兔子很快将自己的那份蛋糕吃完了。可是,小兔子迟迟不见踪影。第三天,大中兔子实在饿极了,不约而同地说:咱们还是把小兔子的那份吃了罢。

正当他们要动手吃时,隔壁传来小兔子的声音:“如果你们敢动我的蛋糕,我就不回去取钱了!”

我投左比我自己同埋比gemini338,
佢個故事個伙記好底死
我投盧森堡國家墓場夠清靜
大哥支持你:014:
好大好靚既公園 作品:014:
我支持妳
祝妳拿到no1
我投左啦 :014:
迪士尼樂園歡迎你
I also vote la!!  
我支持#4, "警察 & 犯人 都話唔好郁啦"
Very funny....
我投了警察那个 超搞笑的
I voted #2 sure win. !!!!!!!!!!!

#2<原创比赛作品> 誰 醉 了 ? gemini338
#3<原创比赛作品>好大好靚既公園 lux1261

我投左2及3。
火焰幫大家庭主路元帥。
投‘好大好靓的公园‘真的很搞笑哦!!
all also funny but de 5 story ...haiz
三隻兔子嗰個有抄襲嫌疑.... 我記得之前睇過個差唔多嘅...
i vote #2.....sure win!!!!