返回列表 回復 發帖
良兄你話我D番薯葉幾時先可以收成

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
真匿名
隨時食都得啦,重大棵过良兄个D,用保鲜袋打包Ups寄过黎得吾得

chowold2師兄, 好翠綠, 食得拿~~~攞頂尖泥食留番D枝(看似種左2星期)長食長有, 越老枝粗`葉越茂盛. 通常我攞泥放落湯粉食,再加D幾粒蜜糖豆好看又好食
ob51330大哥, 蕃薯葉以E貓左給你, 收唔收到

評分次數

• chowold2

谢谢分享...
chowold2師兄, 好翠綠, 食得拿~~~攞頂尖泥食留番D枝(看似種左2星期)長食長有, 越老枝粗`葉越茂盛. 通常我攞泥放落湯粉食,再加D幾粒蜜糖豆好看又好食
ob51330大哥, 蕃薯葉以E貓左給你, 收唔收到 ...
亞良 發表於 2013-6-26 01:30 PM
正呀,以後可以出去摘D葉黎煮即食麵
真匿名

起左幾星期, 終於搞點, 以後唔怕鳥兒,但老鼠就唔知, 都幾辛苦. 明年夏季可以種茄里子同藍莓, 買左五噸有機泥, 有排用. (多謝 vandas 師姐提醒. 發泡膠箱種長根植物是不太好, 下面D泥好濕淋淋, 水份太多會整死D根, 我用發泡膠箱種有蜜糖豆, 紫番薯, 韭菜, 芹菜, 只得鬼佬生菜種五盆, 現在食左四盆是OK, 最後個盆都幾靚仔, 期他果D真是麻麻地, 這是個人意見)

評分次數

• chowold2

良兄做了一個溫室,點解唔加牆?你買左咁多泥,有排你做
真匿名

今年真失敗, 蜜糖豆全軍盡失, 豆都無一粒食, 起好個溫室, 防到鳥但防唔到老鼠, 親身拔起晒唔益D死老鼠, 明年再戰, 專心參與Vandas姐的自組迷你花園_活動篇 同 種下D香菜, 剛剛找到以前種的冬瓜相同大家分享下

評分次數

• chowold2

見到良兄整好個溫室,呢樣野我有興趣可以詳細介紹下嗎?
真匿名
良兄,你咁多冬瓜又節瓜食吾食得哂呀, 好勁啊 !

評分次數

• chowold2

各式其式的植物都有人種,幾好嘗試.

評分次數

• chowold2

良哥, 點解溫室防唔到老鼠, 唔明.

我用發泡膠合開洞之後在室內種菠蘿, 暫時還可以.
您d生菜睇落都唔錯, 冬瓜、節瓜更加冇得頂啦.
良哥, 點解溫室防唔到老鼠, 唔明.

我用發泡膠合開洞之後在室內種菠蘿, 暫時還可以.
您d生菜睇落都唔錯, 冬瓜、節瓜更加冇得頂啦.
vandas 發表於 2013-8-1 12:55 AM
蘭姐室內種菠蘿夠唔夠光? E+我菠蘿個用個盆種係室外,冬天我都要搬反入屋
真匿名
蘭姐室內種菠蘿夠唔夠光? E+我菠蘿個用個盆種係室外,冬天我都要搬反入屋
chowold2 發表於 2013-8-1 12:31 PM
室內放的地方有貝許陽光到, 還可以.
另一株已出葉的放露台曬到燶
我都知未有根不應曬太陽, 最初見佢曬吓幾好, 現在知道曬太多.