返回列表 回復 發帖
0 e3 V1 F1 }2 B1 Y% _) ^. h" Q1 `tvb now,tvbnow,bttvb
5 w- J- K, @* C( j2 T" b公仔箱論壇
leekwoklam, welcome back! 未睇先要講林峰造型, 佢個髮型好韓feel呀, 你地覺唔覺呀??公仔箱論壇4 s) w7 p4 J7 Y# q8 s' `& [
大文細佬 發表於 2014-8-23 01:53 AM
1 {4 c( q4 v: j5 Twww1.tvboxnow.com- r" ?4 y& Q$ k$ `+ J2 S8 n
啲"陰"係有啲似嘅,但唔算抄啫,畢竟林峰都唔弱嘛,係咪?
! v3 `: W; {# Ztvb now,tvbnow,bttvb - j2 N  H" |5 i( p6 F. E) T
過去3個月無乜點睇無記劇集,改睇咗的啲日劇韓劇.始終美劇日劇創意高及製作認真,我連《忠奸人》都係DL咗全套先一次過"完成善舉".
! `# Q& B' }+ F6 W公仔箱論壇

% v3 S+ Z1 b# S不過《使徒行者》賣點頗多,主要係阿佘同林峰做臥底,以前好少見,我一向都欣賞林峰嘅工作態度,見佢演技亦漸見成熟,好多角色掌握得幾好,所以支持一吓佢.唔知你同其他會員對林生有乜嘢睇法呢,話晒係佢喺無記最後一擊吖嘛.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
歡迎樓主回歸詳細介紹新劇。希望別來無恙、身体安康。大大回歸使成個劇集吹水區又回復生氣 tvb now,tvbnow,bttvb) }0 a' d* M( {# G# Y! G3 Q
www1.tvboxnow.com4 x4 T* |4 r4 s  _7 h
              其實呢几個月J神及各位版大都用咗好多心機主持、介紹劇集,幸苦晒 ...
' }, {, f5 S5 K+ n0 ~# W, Q. \6 wmnb1123 發表於 2014-8-22 02:10 PM
tvb now,tvbnow,bttvb: c8 S) c5 b. F: ~6 w7 d9 S( C
哈哈,又見番mnb1123你同幾他幾位老友,真好.
0 B8 P: N( D5 y; M% b% HTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。多謝關心,今次回流希望可以支持到去台慶月囉.
这个介绍令我感觉非常清晰,哈哈 又再令我加深了对这部戏的期待!!TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 C" k1 o7 l" I7 {2 ]" B* }
yueshan74 發表於 2014-8-23 06:16 PM
公仔箱論壇  Q5 X! z+ ?1 d2 ^# i8 N
多謝你喜歡.
& C$ E' |6 c; i1 Z2 _; H  z; T& n6 A因為我打字慢,攪咗差唔多3-4日先寫完,唔知係咪幾個月無寫劇評生疏了一點.
( r, d6 b! K' n/ t- XTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。希望啓播後你番嚟回帖再傾,我會每週更新內容幾次.
終於播咗第一集,主要我係睇佘詩曼,原來今次又做類似[絕代商嬌]的[三水妹]果種角色,換轉七八年前甚至更早的十月初五的月光時,佘小姐全無難度做得入型入格討人喜愛,但今時今日造型上還可以,雖然仲係咁靚女,但畢竟年紀己經....仲做呢種臥底古惑妹,說服力己經唔高,以今集睇又係典型的[三水妹]古古惑惑喜走精面,很喜歡睇佢的寸寸貢有小聰明有急才的醒目女仔,佘詩曼很適合。
7 x0 f; {( |+ B8 N( n: i
/ f$ x9 v2 A( u* H' e# B4 ^1 R' R6 ywww1.tvboxnow.com林峯都好,是否又係臥底古惑仔不知道,照第一集睇有交待背景,看來應該不是,林峯狀態不錯,外型還像廿多歲,只是,個人覺得還沒看到甚麼驚喜之處,林峯能演出的應不止如此,三哥苗喬偉,正義的好警察,緊張下屬之心在第一集己顯示出來,相信追尋五個臥底下落會佔第劇的大部份劇情,只是現今的臥底戲變得個個年紀都有返咁上下,[無間道]的威力真不可看小,從前的警察臥底,只是20出頭時為求破案升職快,及年輕人膽正命平勇於嘗試,年過30再入黑社會當古惑仔查案的,現實中應該沒有了,tbb再有這類劇情的劇集,倒不如真如今次戲中的那個被三哥發現不是變節的演員吧,用多些年輕人做臥底角色,給這些機會新晉新面孔的男演員試試吧,可觀性和說服性也較大,林峯,佘詩曼過往在戲中曾做過些不少專業人仕,今次這樣回塘,觀眾的舊記憶要洗去不是一時三刻就可以。.....

評分次數

• timmaxsing

leekwoklam... 呢個就係點解你發帖我一定支持嘅其中一個原來, 除咗你好比心機編輯啲內容之外, 你真係一個好有heart好respect每一個回覆者嘅feedback嘅... 呢個其實係一個基本respect人嘅態度, 你不單止回覆我地每一個, 同時仲要好用heart咁回覆我地嘅見解.. 比個like你都唔夠呀! 億個likes喇!0 R0 \- S9 e2 e( o3 Q

1 [! @/ R4 Y9 a* a講番tvb啲劇.. 我都好似你咁dl咗最近幾套劇.. 但仲未睇呀.... 叫做啱啱睇完係馬明嗰套, 都ok嘅!.. 公仔箱論壇) M) q' E4 h# |0 O' |! o
呢套未dl呀.. hahahahaha...應該啱啱先至有seed.. 希望唔好失望喇! 睇你對呢套劇嘅拆解.. 應該唔錯.
終於播咗第一集,主要我係睇佘詩曼,原來今次又做類似[絕代商嬌]的[三水妹]果種角色,換轉七八年前甚至更早的十月初五的月光時,佘小姐全無難度做得入型入格討人喜愛,但今時今日造型上還可以,雖然仲係咁靚女,但畢 ...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 h5 X  }. e+ E
金田Sam 發表於 2014-8-26 01:11 AM
8 P* B; v1 p; lwww1.tvboxnow.com% l1 ]4 v3 |/ ~  P; M
金田Sam你真係無用錯名呀! 第一集已經可以抽絲剝繭得咁詳盡! 佘詩曼一向都好戲架喇! 不過真係好似你咁講.. 佢敵唔過年紀.. 唔可以再演妹妹仔角色lu...
公仔箱論壇6 E) a1 o  i9 ?$ P& g
2924631! X( G5 h1 H- S) {) G& s
啲"陰"係有啲似嘅,但唔算抄啫,畢竟林峰都唔弱嘛,係咪?% R' \( R" f# ~4 ~
www1.tvboxnow.com: K' z1 P. e% M" b$ v
過去3個月無乜點睇無記劇集,改睇咗的啲日劇韓劇.始終美劇日劇創意高及製作認真,我連《忠奸人》都係DL咗全套先一次過"完成善舉".
2 s  ?( [! w! p  O( J: `* C+ o8 ttvb now,tvbnow,bttvbwww1.tvboxnow.com) d. N3 a4 f, T7 R& _
不過《使徒行者》 ...
/ P7 A. F# F) @( oleekwoklam 發表於 2014-8-25 03:58 PM
7 j5 R0 o+ f4 O6 J( T4 E. n% d公仔箱論壇* u" V/ y% I( x
如果林峰返去幫佢爸爸手都好架! 唔知會唔會呢?? tvb now,tvbnow,bttvb9 r& y3 k- C; i" l
佢拍劇比起好多演員嘅機會都算多架喇! 不過佢都好比心機去研究演技, 至於呢套劇.. 真係要好睇編劇編得好唔好喇... 睇呢班演員嘅演技應該好好.. 如果呢套劇情故事好.... 就係佢地嘅伯樂喇! .. 有好劇要有好演員.. 有好演睇都要有好劇本架嘛.. 睇下林峰今次好唔好運遇到伯樂喇!
唔知有沒中間人甘好睇呢
/ t' W) H0 R7 n& z( P# zwww1.tvboxnow.com
8 }7 k& b4 l2 G0 m% E3 z公仔箱論壇金田Sam你真係無用錯名呀! 第一集已經可以抽絲剝繭得咁詳盡! 佘詩曼一向都好戲架喇! 不過真係好似你咁講.. 佢敵唔過年紀.. 唔可以再演妹妹仔角色lu... ..., w# _+ G2 q  `( O
大文細佬 發表於 2014-8-26 02:12 AM
5 z1 r; h  r- L& q7 R) f
0 o( ~8 t  i( }* u 謝謝大文細佬的抬舉,這個論壇我來得不多,戶口名字我在每個論壇也只用這個,可惜在其他地方遭受禁言了,才回來。
5 ]+ M# h; n, @公仔箱論壇TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* A4 ~* s, s' O& k" I; U
佘詩曼是屬於在早期己是做女主角的人材,年輕時的她經常演出比實際年紀大的角色,以佘詩曼的演戲能力,演出機會,掌握或把握角色能力相當好,可能為人是真的有小聰明,初時演古裝扮相很美,靜態的她靜若處子,但動的如十月初五時,就動如脫兔,相當機靈。tvb now,tvbnow,bttvb  y0 S5 E! p% k1 W
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) }& L; {/ C% H3 c
今次角色丁小嘉,換在七八年前做會是全無問題,今天亦只是年紀問題,演出還如當年一樣駕輕就熟,佘詩曼不知何故越來越瘦,與林峯現時看似已是姐弟戀了,使徒行者中還做回廿多歲那種在戲中的小角色,無論做得多好也總令人覺得不太自然,是戲中的角色問題。
' Q, L9 Z4 z7 S& K1 Ntvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb, h6 z2 U: n& n+ J
tbb現時看來編劇監製主導了劇集,計算的並不是戲中人物的合理發展或重要性,而只是為遷就其他的事,一些商業性的決策,例如如何加重或減少個別演員的戲份,如何編排演員演出,計算檔期,展示對tbb忠心的可以戲中無故加插大量情節給角色,是本末倒置了,製作亦經常給人有[慳本]的想法,爆炸場面也只是在影像上加點影片特效就算,給人[假到死]的睇法,這次可能擔心開場已悶倒觀眾所以先來個[回顧],意圖先製造令觀眾緊張的情緒,但若是這樣今次又得了反效果,戲中9個月後兩主角還生存,亦即是戲中這[九個月]無論情節多緊張也不會死,以[80人追斬]作開場,林峰保護佘詩曼,一把手鎗能趕眾多敵人,敵人有三把手鎗卻兒嬉地林峰開了幾鎗就能克制,真係做戲咁做,逃入汽車中還有大把時間傾計,描寫佘詩曼寧自殺也不願拖累林峯,是想做出戲中將會是臥底丁小嘉在這時才被揭發,做了甚麼大事才會被追殺,追殺者同樣有手鎗,但居然全不敵林峯的那把,這是甚麼道理?
" p- S; Y4 e; c3 ]! cTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。www1.tvboxnow.com0 s9 Z( O2 L! j
tbb編劇,別太刻意製造甚麼效果,等情節通順合理後才做吧,應是寫好故事大綱,配合演員的能力寫出其合理性及演員能做到的範圍,讓演員發揮所長,不要因製作費又或者為加重演員戲份,製造無故太多不必要也不合理的情節,加太多情情愛愛的談情戲能討好誰? 戲名也改了[使徒行者],貼題一點吧!! 近的[點金勝手]遠的[衝上雲霄二],兩套也是死在無故太多談情戲,使人印像扣晒分,何苦呢?

評分次數

• timmaxsing

leekwoklam... 呢個就係點解你發帖我一定支持嘅其中一個原來, 除咗你好比心機編輯啲內容之外, 你真係一個好有heart好respect每一個回覆者嘅feedback嘅... 呢個其實係一個基本respect人嘅態度, 你不單止回覆我 ...
' z% ]2 ]' x: I7 S. Y0 Ytvb now,tvbnow,bttvb大文細佬 發表於 2014-8-26 02:07 AM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 N( W1 m4 t4 r+ {- J4 i7 @' O
好嘢、好嘢.几個月後又見番大佬高見.而家又有個金田,仲有眾位高手,真係百花齊放、論壇生氣勃勃,睇完劇集再睇各位見解,對套劇更加了解加深一語惊醒夢中人。真係多得呢版的量魂人物-摟主leekwoklam 多謝晒
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。0 [" O/ }( M& O- L
公仔箱論壇$ q8 A5 c: U* a' `0 O1 s7 K& L. j( ~9 \
謝謝大文細佬的抬舉,這個論壇我來得不多,戶口名字我在每個論壇也只用這個,可惜在其他地方遭受禁言了,才回來。公仔箱論壇* e, \) y. V8 O- n& n& k$ K
tvb now,tvbnow,bttvb% T5 H" s! \# L9 H5 U  e# v9 g) I
佘詩曼是屬於在早期己是做女主角的人材,年輕時的她經常演出比實際年紀大的角色,以佘詩 ...
' f8 O& A/ l8 |& t) v金田Sam 發表於 2014-8-26 08:15 AM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* Y- Y6 m/ }+ j% Y8 B$ H4 x4 {

- F3 R3 G, u- O3 s9 iTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。開場一幕比人圍,唔知你同其他會員有冇睇我主帖26/08/2014嗰段呢,我一路睇阿佘同林峰講野就一路留意啲打手,效果有啲喜劇feel,不過就無傷大雅嘅。
  @- N% p! k/ P8 [3 \8 {好嘢、好嘢.几個月後又見番大佬高見.而家又有個金田,仲有眾位高手,真係百花齊放、論壇生氣勃勃,睇完劇集再睇各位見解,對套劇更加了解加深一語惊醒夢中人。真係多得呢版的量魂人物-摟主leekwoklam :c ...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# E& g5 o1 g' w/ |. r
mnb1123 發表於 2014-8-26 02:57 PM
tvb now,tvbnow,bttvb6 R- i" T2 `5 J$ L* H
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。& [) y6 ?" B  n7 [0 U7 C
阿佘好生鬼,你又覺得林生做成點嘅?
5 t% A- b! J/ Y4 Z  ~tvb now,tvbnow,bttvb
) U0 `% d; E) L8 G7 C' v2 ?
leekwoklam... 呢個就係點解你發帖我一定支持嘅其中一個原來, 除咗你好比心機編輯啲內容之外, 你真係一個好有heart好respect每一個回覆者嘅feedback嘅... 呢個其實係一個基本respect人嘅態度, 你不單止回覆我 ...
; e5 u. Z6 N& n, Utvb now,tvbnow,bttvb大文細佬 發表於 2014-8-26 02:07 AM
/ @2 m+ _  i" D$ Q

x  D" Z! g5 x' k' a咁你回帖時都好有心機啫,係咪?公仔箱論壇- Z6 M6 m3 I2 j$ o$ G  R; j6 _; H
tvb now,tvbnow,bttvb% s3 I' e/ p4 j. Z) j7 L
唔好意思呀細佬,我話劇中唯唯學「化骨龍」講對白,我驚你唔明呀,因為你咁後生,我擔心你或其他會員唔識張家輝個化骨龍係乜水啊,比張劇照補充吓先。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! n- ~/ a/ D& U* J
( E' {: u" I/ J) k* s
tvb now,tvbnow,bttvb2 ?; d7 C% t1 C3 n
8 T3 a2 I. C5 p6 p
化骨龍講嘢啲語氣真係好過癮,有啲懷念佢。
6 x. ^; `  I! ^www1.tvboxnow.com. v/ c% Z% m0 D4 o1 M+ `
公仔箱論壇# ]$ c) F0 J( M4 G( t
! E1 F, y+ q; F3 B9 `! P  R2 G
開場一幕比人圍,唔知你同其他會員有冇睇我主帖26/08/2014嗰段呢,我一路睇阿佘同林峰講野就一路留意啲打手,效果有啲喜劇feel,不過就無傷大雅嘅。 ...tvb now,tvbnow,bttvb# }2 \4 R( ~! z# S0 F2 w" ^- j
leekwoklam 發表於 2014-8-26 05:24 PM
www1.tvboxnow.com( [; u* ?0 G; y) ]9 [
對呀...lam兄,開場一幕男女主角比人圍及追真精彩,但lam兄及大家論壇之友,是否留意到兩主角在車箱中開槍的場面呢?其實在鏡頭剪接時不少效果特出爆玻璃、子彈在槍管出,特技人在車上比林峯主角用槍打下來時,也用了一些特別效果架!
2 R8 N  ]1 b4 w9 |$ C4 F) s$ A/ R1 d! p% G4 {
咁你回帖時都好有心機啫,係咪?
# t" ^. ?( o0 X" Wtvb now,tvbnow,bttvb6 z) u2 v% d9 u7 O& t: A
唔好意思呀細佬,我話劇中唯唯學「化骨龍」講對白,我驚你唔明呀,因為你咁後生,我擔心你或其他會員唔識張家輝個化骨龍係乜水啊,比張劇照補充吓先。www1.tvboxnow.com" \9 W8 Z7 R( H
化骨龍講 ...
3 I% C1 K9 `" W$ \$ oleekwoklam 發表於 2014-8-26 05:44 PM
2 U9 w8 Y0 P9 r* X6 q樓主你說起化骨龍,令我記他金句:誓要去,入刀山,浩氣壯,過千關——《賭俠大戰拉斯維加斯》www1.tvboxnow.com0 K0 J( Z6 T  w
他因出千被人脅持,致電求救時再唱出《誓要入刀山》,但因被衫夾夾着嘴唇而唱至走音,難聽到笑想...