標題: 吳卓羲 徐子珊系埋一齊,唔算亂倫? [打印本頁]

作者: sevensek    時間: 2011-6-20 06:47 PM     標題: 吳卓羲 徐子珊系埋一齊,唔算亂倫?

明明兩個系親戚,而且唔覺得血緣關係有幾疏...咁様唔算系亂倫咩``
作者: StevenLiu21    時間: 2011-6-20 08:05 PM

不算话。。。。有小小
作者: bleach456    時間: 2011-6-20 08:13 PM

香港不算
作者: excaliburs    時間: 2011-6-20 08:41 PM

周聰嘅老豆嘅妹就係吳卓羲嘅阿嫲,而徐子珊喺周聰嘅女,所以吳卓羲同埋徐子珊兩個間接點講都係有d血緣關係,按照血緣關係嚴格嚟講,佢吔應該係亂倫囉,都唔知無線d編劇係點搞嘅,亂咁嚟都得
作者: 飛鷹_    時間: 2011-6-20 08:50 PM

周聰嘅老豆嘅妹就係吳卓羲嘅阿嫲,而徐子珊喺周聰嘅女,所以吳卓羲同埋徐子珊兩個間接點講都係有d血緣關係,按照血緣關係嚴格嚟講,佢吔應該係亂倫囉,都唔知無線d編劇係點搞嘅,亂咁嚟都得 ...
* D0 ?  x1 n: N3 U公仔箱論壇excaliburs 發表於 2011-6-20 08:41 PM
& f5 t& k/ m% b; HTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 Z1 g5 N7 I8 B, F. D; a
依香港法例是沒有問題.
作者: octkidhk    時間: 2011-6-20 09:03 PM

從生物學角度,《表》(表兄弟姐妹)當然有血緣關係,應避免結婚。www1.tvboxnow.com; E7 K$ S& M2 @
從中國傳統倫理角度,《表》的關係是可以結婚,《堂》(堂兄弟姐妹)就算亂倫。
  K8 O3 H; r- \) @* L" t公仔箱論壇從香港法律角度,《表》或《堂》,指同輩,親戚關係,非直系,所以表/堂兄弟姐妹的婚姻皆不算亂倫。
作者: ETBT666    時間: 2011-6-21 05:41 PM

周聰和劉兆銘那一代是姑表, 因血緣關係密切,不能通婚. 但到再下一代, 相信可以結婚, 不算亂倫.
作者: chibayan    時間: 2011-6-21 08:37 PM

其实我都成日系度啉紧呢个问题~所以呢个问题问得好
作者: renlikun    時間: 2011-6-21 08:46 PM

沒有問題。。。
作者: dae_jang_geum    時間: 2011-6-21 10:18 PM

雖然法律上沒有問題但我認為他們結婚有小小怪怪的。
作者: ayanan    時間: 2011-6-21 10:58 PM

真的不知所謂的垃圾, 唔知幾時完. 浪費大家時間, 佔用此時段無野睇.
作者: skybirds    時間: 2011-6-22 09:12 AM

算 DNA, 表或堂 is the same, 25% from their grandparents !
作者: xnd    時間: 2011-6-22 11:32 AM

若沒記錯,依傳統姑表是不能通婚而姨表是可以的,但他們已經隔了一代,應該沒問題吧!
作者: YPo    時間: 2011-6-22 11:54 AM

我之前有讲过哩个问题.点知D人话我又要睇又要弹..
+ ^1 ?7 d: x+ |www1.tvboxnow.com我自己觉得乱了~
作者: buzz21    時間: 2011-6-22 03:27 PM

不算吧
* W  V  I. {0 h- Y而且他們都無當個大家係親戚
作者: excaliburs    時間: 2011-6-22 08:25 PM

" i' W' J; d$ X" Q: @- e7 b, f2 B/ g, s
算 DNA, 表或堂 is the same, 25% from their grandparents !& H. g- |. a5 x
skybirds 發表於 2011-6-22 09:12 AM
唔好講法律得唔得,就剩係按照人類生物醫學角度嚟講,你講得絕對非常之啱,總之編劇將d人物關係寫成咁樣始終都唔係幾好, 經典嘅長劇<<創世紀>>就唔錯,[attach]1406312[/attach]    [attach]1406826[/attach]    [attach]1406822[/attach]    [attach]1406823[/attach]    [attach]1406824[/attach]非常之Perfect,全套劇都非常之好,令人好難忘懷,有共鳴,大製作,大卡士,實屬難得一見,兼且故仔特別好有意義,好勵志,激勵人心的故事,好有意思,好感動,仲有入邊有好多好歌,d 歌隻隻都咁好聽,咁動聽,有意思,有共鳴,令人好感動,可惜以後都不再有了,特別真係好懷念當時的古仔古天樂啊!真係演技實力派嘅表現,直頭完全係超細班,仲有可愛的鄭雪兒,我真係好想念佢地....總之依家d劇同埋d演員嘅質素同以前差好遠,直情係差天共地
) a7 \  o  l4 Y, U8 r  J2 \TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。

作者: whitedogdog1668    時間: 2011-6-22 09:03 PM

我覺得佢吔應該係亂倫因為佢哋眞係有血關係
作者: alex78963    時間: 2011-6-22 11:14 PM

作者: sophia1201    時間: 2011-6-22 11:17 PM

表兄妹... 不算的! 都沒有血緣關係!
作者: kimgundam    時間: 2011-6-23 11:14 AM

表叔,,,,都相差几远,当然唔算啦
作者: jpsho    時間: 2011-6-23 03:05 PM

No.  I don't think so
作者: wong_826    時間: 2011-6-23 03:41 PM

算 好有問題...
作者: waiwaila00    時間: 2011-6-23 04:56 PM

作者: vivian1238    時間: 2011-6-23 08:03 PM

good things ~
作者: yiu_1027    時間: 2011-6-23 09:24 PM

不算不算
作者: zhyyxdd234    時間: 2011-6-23 10:30 PM

多宣传宣传.
作者: creamson    時間: 2011-6-24 10:33 AM

不算啦~都甘疏咯~~
作者: moneyhunter    時間: 2011-6-24 11:14 AM

一般來說是不算的. 第三代表親, 加上不同姓, 結婚都不算有問題.
作者: dickkuok    時間: 2011-6-24 11:17 AM

可能問題不大吧....
作者: yjw997903    時間: 2011-6-24 11:12 PM

l靓嘅老人家之间已经系表的关系,而距地两个噶下一代就更疏啦。。所以无问题
作者: iamyounis    時間: 2011-6-25 11:22 PM

成套劇都好似有親人關係甘...
作者: whitedogdog1668    時間: 2011-6-25 11:23 PM

No~~~No BB will be OK!
作者: 臏臏    時間: 2011-6-25 11:30 PM

他們都無當個大家係親戚
作者: kongkyo    時間: 2011-6-25 11:45 PM

不同姓,应该不算乱伦。
作者: mypuppet    時間: 2011-6-26 12:11 AM

我睇既時候都有少少覺得係亂倫 o_owww1.tvboxnow.com0 _+ j' y. B, C9 T0 M: ~
雖然而家社會應該唔當係
作者: pogai    時間: 2011-6-26 02:25 AM

甘怎解下一集講阿翁以進同大满灌一齊就亂倫,甘吳卓羲 徐子珊他們一齊也算亂倫啦
作者: machal2930    時間: 2011-6-26 02:51 AM

TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# E8 |; y3 N0 {" s' Y
算没有问题吧
作者: ayayu    時間: 2011-6-26 03:43 AM

唔算亂倫,傳統堂兄弟姐妹 is but not 表兄弟姐妹
作者: diandeng    時間: 2011-6-26 03:14 PM

当然不算,,很明显的问题吗
作者: ltban    時間: 2011-6-26 09:36 PM

呢套劇咁差,睇唁睇都冇所謂.
作者: bettyyb    時間: 2011-6-26 10:28 PM

不算吧~~~~
作者: kenny1523    時間: 2011-6-26 10:45 PM

可能吧~~~~
作者: kywongjj    時間: 2011-6-26 11:59 PM

唔算!
作者: zhu_shoushan    時間: 2011-6-27 04:11 PM

去到第三代,溝到好淡架喇
作者: modik    時間: 2011-6-27 04:27 PM

可能。。。
作者: DAYDAY08    時間: 2011-6-27 06:08 PM

作者: AUTOKILL    時間: 2011-6-27 09:41 PM

作者: Alibaba1973    時間: 2011-6-27 10:03 PM

just a bit only~
作者: tammyki    時間: 2011-6-27 11:53 PM

yes la
作者: kikisang    時間: 2011-6-28 12:14 AM

应该不算吧 我是这样认为的
作者: classking    時間: 2011-6-28 08:46 AM

不算
作者: ctl3005    時間: 2011-6-29 09:03 PM

in general, their blood is not mix with others, therefore no any problems!
作者: whitedogdog1668    時間: 2011-6-29 10:22 PM

I don't know why too?
作者: hugon789    時間: 2011-6-29 11:41 PM

ths for sharing
作者: klienteo    時間: 2011-6-30 11:57 AM

作者: 911kiss911    時間: 2011-6-30 01:23 PM

i dont think so
作者: ttt_boy1    時間: 2011-7-2 12:53 PM

>>從中國傳統倫理角度,《表》的關係是可以結婚,《堂》(堂兄弟姐妹)就算亂倫。
! _& i0 g/ i. S, t6 A" p2 stvb now,tvbnow,bttvb應傳統說法不算~
作者: yipwillie    時間: 2011-7-2 01:13 PM

1# sevensek
作者: yipwillie    時間: 2011-7-2 01:16 PM

明明兩個系親戚,而且唔覺得血緣關係有幾疏...咁様唔算系亂倫咩``
  x, ?, H& d/ m+ U5 v  H* ?# B公仔箱論壇sevensek 發表於 2011-6-20 06:47 PM
/ N# X# [3 x0 n; O7 p" M1 L
要睇他们是姑表,还是姨表关系,如是姨表是可以通婚的。
作者: lishen8369    時間: 2011-7-2 11:46 PM

thanks for sharing
作者: qmonkichi    時間: 2011-7-3 12:31 AM

不算亂倫+1.....
作者: alan1988131    時間: 2011-7-3 05:26 AM

又是这种剧情
8 C, J# B! N$ ?& v0 P, p$ xTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。tvb now,tvbnow,bttvb3 y# ]+ x1 ]! \7 Y
雷雨
作者: carriefish    時間: 2011-7-3 10:30 PM

it should be ok, right?
作者: maamaabau    時間: 2011-7-4 12:19 AM

唔係亂倫, only 有血緣關係, 2 generations apart already. no problem.
作者: mrbig    時間: 2011-7-4 12:59 AM

哈哈哈哈。15楼好搞笑
作者: leung312    時間: 2011-7-4 01:25 AM

緊係唔算啦
作者: slwong8    時間: 2011-7-4 01:50 AM

一般吧
作者: bmgogo    時間: 2011-7-4 02:56 AM

唔知咧~有D地方算 有D地方唔算挂
作者: sau2000    時間: 2011-7-4 05:23 AM

有些怪,现今堂或表都不会通婚。
作者: tss045506    時間: 2011-7-5 09:35 AM

不算
作者: o3428320d    時間: 2011-7-5 05:13 PM

算亂倫
作者: najibtunrubbish    時間: 2011-7-5 09:02 PM

作者: wetwet888    時間: 2011-7-6 02:54 AM

作者: raylplam    時間: 2011-7-7 11:02 PM

thanks
作者: janetong    時間: 2011-7-8 05:00 PM

其實計血緣...跟本就係一樣...表同堂..跟本都唔應該一齊架我自己覺得=="
作者: bakapprince    時間: 2011-7-9 11:38 PM

沒有問題啊~
作者: fres110    時間: 2011-7-10 03:48 PM

周聰嘅老豆嘅妹就係吳卓羲嘅阿嫲,而徐子珊喺周聰嘅女,所以吳卓羲同埋徐子珊兩個間接點講都係有d血緣關係,按照血緣關係嚴格嚟講,佢吔應該係亂倫囉,都唔知無線d編劇係點搞嘅,亂咁嚟都得www1.tvboxnow.com" y6 L( D$ h/ B
tvb now,tvbnow,bttvb6 K7 Z$ |; C$ Y2 {) t" c
好晕晕晕晕....................
作者: kenglun    時間: 2011-7-10 09:33 PM

我讚成
作者: kokwah777    時間: 2011-7-11 12:47 PM

应该不算。
作者: love_chuchu    時間: 2011-7-12 11:17 AM

不算吧 不算吧
作者: 555115    時間: 2011-7-12 08:31 PM

我觉得有点乱伦,不过这个故事讲的挺不错的
作者: wadefason    時間: 2011-7-13 12:58 AM

因為表,所以唔算- -
作者: pancake178    時間: 2011-7-13 02:37 AM

i have no idea :)
作者: try1455    時間: 2011-7-13 02:41 AM

不算,(表)是可以结婚,(堂)就不可以。
作者: cyberBTnetradio    時間: 2011-7-13 09:28 AM

表親結婚都無問題(不過事實係表親係唔應該結婚, 因為基因遺傳問題); 可況佢地係疏表, 更仲無問題啦!
作者: hcwr9    時間: 2011-7-13 10:16 AM

15# buzz21 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。0 A, A; |- v$ z3 ]" c; n$ o
yes........
作者: kenez    時間: 2011-7-14 11:31 AM

怪怪的~
作者: kapono    時間: 2011-7-14 01:42 PM

唔知呢
  X# a8 j# W# Z9 F) h4 K1 |; mtvb now,tvbnow,bttvb不果以進個角色成日想起人老婆,有點怪怪的
作者: 希索家    時間: 2011-7-15 03:29 PM

作者: yukipang    時間: 2011-7-15 08:03 PM

表兄妹都不同姓就没问题    但是
% ?! t/ e7 r  _3 _; z+ B公仔箱論壇堂兄妹是同姓同埋同血型
作者: dgkk    時間: 2011-7-15 09:55 PM

近亲结婚。。。。。。
作者: ETBT666    時間: 2011-7-16 10:55 AM

吳卓羲和徐子珊是兩代之後,可以接受. 但劉兆銘和周聰個妹是姑表兄妹,竟然生下女兒,是亂倫.
作者: barrytong    時間: 2011-7-16 11:23 AM

亂亂亂亂亂亂亂亂亂亂亂亂亂亂亂亂!!
作者: hoyin41414    時間: 2011-7-16 05:33 PM

不算
作者: oh_no123    時間: 2011-7-16 06:17 PM

周聰嘅老豆嘅妹就係吳卓羲嘅阿嫲,而徐子珊喺周聰嘅女,所以吳卓羲同埋徐子珊兩個間接點講都係有d血緣關係,按照血緣關係嚴格嚟講,佢吔應該係亂倫囉,都唔知無線d編劇係點搞嘅,亂咁嚟都得 ...公仔箱論壇5 @0 f" ?8 `: n& ?: h& o
excaliburs 發表於 2011-6-20 08:41 PM
: a" F" |! `4 ZTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。劉兆銘同周聰妹妹有路,生埋大滿貫,未更加亂倫... 劉兆銘同周聰妹妹係兩兄妹d仔女....
作者: oh_no123    時間: 2011-7-16 06:22 PM

從生物學角度,《表》(表兄弟姐妹)當然有血緣關係,應避免結婚。
/ N, ^! c9 p' ]: y' N  vwww1.tvboxnow.com從中國傳統倫理角度,《表》的關係是可以結婚,《堂》(堂兄弟姐妹)就算亂倫。
& E( ]2 e% {2 A* {! {8 Z  ?7 R公仔箱論壇從香港法律角度,《表》或《堂》,指同輩,親戚關係,非直系,所以表/ ...
0 Y( A: Y5 U9 {0 Y  P5 Z4 Mtvb now,tvbnow,bttvboctkidhk 發表於 2011-6-20 09:03 PM
www1.tvboxnow.com; [+ p& _* {( g( w
tvb now,tvbnow,bttvb7 {% r0 y& h" a
是中國傳統倫理重男輕女/ H& ~2 _" o! [: i6 V4 w
兩兄弟之仔女==>結婚" [2 \: C& ?9 \$ p; e) \6 k# b
兩兄妹之仔女==>結婚% L0 k* J& i7 R
兩姊妹之仔女==>結婚
7 D$ E* Q$ u7 p! c. r3 Ewww1.tvboxnow.com都係一樣,都是亂倫
5 S- e* b$ E. N9 ~) N) ~2 ~# }TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。只是舊中國傳統,自欺欺人,覺得《表》是可以結婚,《堂》就算亂倫
作者: oh_no123    時間: 2011-7-16 06:25 PM

從生物學角度,《表》(表兄弟姐妹)當然有血緣關係,應避免結婚。
9 _4 c' m( ?. m* T. t從中國傳統倫理角度,《表》的關係是可以結婚,《堂》(堂兄弟姐妹)就算亂倫。
3 o# C% E5 K& V5 m# u. H! }4 wtvb now,tvbnow,bttvb從香港法律角度,《表》或《堂》,指同輩,親戚關係,非直系,所以表/ ...
2 d  R; ~$ c' dwww1.tvboxnow.comoctkidhk 發表於 2011-6-20 09:03 PM
' z4 x5 g0 S0 Q8 [& i  X! t" }! OTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
4 m. t: N9 t0 d0 k  ~TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 n6 I% ~5 f# Z
是中國傳統倫理重男輕女
% B5 v. J2 J; j8 hTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。兩兄弟之仔女==>結婚TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( q' Z& e: a+ E. K
兩兄妹之仔女==>結婚
( P# X* `7 x1 L) e5 G1 c  j' D: u: `兩姊妹之仔女==>結婚
# |* O7 X' M7 ITVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。都係一樣,都是亂倫
0 d9 u7 A0 ?. g" ytvb now,tvbnow,bttvb只是舊中國傳統,自欺欺人,覺得《表》是可以結婚,《堂》就算亂倫公仔箱論壇& g6 u. n% j5 D$ k2 |$ X
www1.tvboxnow.com. H4 N( Y+ Q7 X
我問過好多人,都有好多人有這"於"腐思想... >__<
作者: mcgrady13    時間: 2011-7-17 12:08 AM

不是很喜欢这个剧集
作者: bitichengshi    時間: 2011-7-17 12:35 AM

7 \! i% t! i$ @4 l) q" N# j7 C從中國傳統倫理角度,《表》的關係是可以結婚,《堂》(堂兄弟姐妹)就算亂倫。www1.tvboxnow.com) R; W: U( c- ?$ A% t/ }+ `! r
從香港法律角度,《表》或《堂》,指同輩,親戚關係,非直系,所以表/堂兄弟姐妹的婚姻皆不算亂倫。
作者: ha1f1ife    時間: 2011-7-17 04:18 AM

周聰和劉兆銘 aren't they are brother to each other?? so therefore their children is consider
( y3 u, A3 u. \! J1 X6 {! ~6 x$ H+ \公仔箱論壇first line cousins they can't marry to each other otherwise it will be  亂倫, because they
: C) S) m2 A9 V0 D* F5 \! ?$ M4 u公仔箱論壇both carry the same family name.

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0