標題: [疑問求助] 有咩方法可以減少家中狗味? [打印本頁]

作者: swinfish    時間: 2011-8-16 11:53 PM     標題: 有咩方法可以減少家中狗味?

屋企養了隻迷你貴婦,最近有屋企人投訴,夏天時個陣狗味好嚴重,但我已經好勤力幫狗狗清潔訓覺個豆豆,又會清潔狗廁所,沖涼方面無可能每天都沖,所以那陣狗味仍然存在,我現在唯有想方法去除呢陣狗味,因為我知道呢陣狗味係無可能完全消失。
作者: 阿米-O-    時間: 2011-8-17 02:05 PM

Bad Teacher
作者: 優之良品    時間: 2011-8-18 01:00 PM

貴婦唔會好大陣味架!? 如果你勤清楚地方更加好啦!!
作者: swinfish    時間: 2011-8-18 10:27 PM

其實一向都無人投訴架,係我哥結左婚之後佢老婆同我地一齊住之後,可能佢唔慣,所以未成日覺得好臭囉!!!我唔想我哥為難,所以想找方法解決,當然我係唔會放棄我隻狗啦!!
作者: 越王    時間: 2011-8-18 10:30 PM

有無試過用竹炭呀?天然方法 @.@
作者: swinfish    時間: 2011-8-18 10:37 PM

有無試過用竹炭呀?天然方法 @.@
越王 發表於 2011-8-18 10:30 PM
我試過日本城買過啦,但唔知係未太細包,所以唔覺有去到喎....
作者: 優之良品    時間: 2011-8-18 10:42 PM

我屋企都係用少少綠水,然後過清水,唔知係未真係習慣左所以唔覺有味!!!
作者: 宇宙人    時間: 2011-8-19 12:09 PM

我係用盒裝空氣清新劑,我用個隻除左有香水香味,仲可以去除異味架!!!
因為爸都係好怕個陣狗味,如果我唔解決呢個問題,佢會唔比我養,我試過用好多方法,都唔得,只後有朋友提議用空氣清新劑真係好work!!
作者: swinfish    時間: 2011-8-19 12:21 PM

我係用盒裝空氣清新劑,我用個隻除左有香水香味,仲可以去除異味架!!!
因為爸都係好怕個陣狗味,如果我唔解決呢個問題,佢會唔比我養,我試過用好多方法,都唔得,只後有朋友提議用空氣清新劑真係好work!! ...
宇宙人 發表於 2011-8-19 12:09 PM
清新劑都可以去除異味?真唔真呀?邊個牌子咁堅呀??
作者: 宇宙人    時間: 2011-8-19 12:31 PM

我用個隻現在電視廣告都有賣,但我之前用個時係無廣告,只係一個台灣朋友介紹我用,佢地台灣好多人都會用牌子,叫"香必飄",有香水香味之餘,仲有去除異味既功效。
有興趣自己睇片:http://www.youtube.com/watch?v=lZWlSK_1VQ0
作者: swinfish    時間: 2011-8-19 12:38 PM

哦~我知你講邊隻啦,如果幾十蚊,買來試下都好喎!!!
作者: popoeliz    時間: 2011-8-28 06:16 PM

If the smell is really bad, it could be yeast infection. You should not bath the dog more than once a month. That would strip the oil off the coat and skin. The dog would start to have rash. May try to go to pet shop and see any solution.

I would open the window when you can to air the house/apartment.
作者: eric2010ca    時間: 2011-9-2 12:26 PM

預祝成功啊
作者: JuliaTsai    時間: 2011-9-17 10:26 PM

勤擦地+每個星期都幫狗狗洗澡。
尿尿或便便要用漂白水+水清洗過
作者: LIUJO    時間: 2011-9-19 10:59 PM

狗味是发自本身,多带去游游水试试
作者: LIUJO    時間: 2011-9-19 11:02 PM

狗味是发自本身,多带去游游水试试
作者: meunkong    時間: 2011-9-27 04:16 PM

我養3隻朋友去我度都話唔覺有狗味(其中一隻貴賓狗)
你啊嫂係未唔鍾意狗架
貴賓狗無體味(未必係狗味,可能係尿味)
你試吓勤換尿墊再加"宇宙人"講用(香必飄)
因夏天我一日要換2次尿墊加用香必飄放係尿盤附近
作者: puichi520    時間: 2011-9-28 09:27 PM

其實屋企有寵物, 用哩D香精之類既野, 對寵物會唔會唔係幾好架??
作者: ivy040875    時間: 2011-10-9 01:35 AM

您有冇比人食既野比99食呀?如果有99係會有味架!還有狗觀頭都會!轉全乾糧會好好多!如果想頂住檔先、可去買個臭氧機每日開一至兩次都好好的!不過用時人畜都要迴避一下較好!我屋企都係咁、因為唔比養又驚d鄰居投訴所以都係咁用、去淘宝買個50元用左一年都ok的!
作者: popoeliz    時間: 2011-10-9 05:55 PM

I think you cannot bath the dog more often than once a month. Otherwise you would strip too much oil from the dog and it would start to be itchy. You can brush the dog as often as you like, that can reduce shedding in the house.
作者: elinnaesz    時間: 2012-4-19 02:01 AM

air fresher
作者: inclemental    時間: 2012-4-20 04:04 AM

爽身粉sa全身, 然後用風桶吹

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0