標題: 林峯角色係米抄死亡筆記個食蘋果的死神? [打印本頁]

作者: catmimi0405    時間: 2011-9-10 11:00 PM     標題: 林峯角色係米抄死亡筆記個食蘋果的死神?

好鬼似喎!
作者: 31415926535384    時間: 2011-9-10 11:20 PM

同意!
# U0 Q' N  R- U  v5 }# ^/ [. ewww1.tvboxnow.comTVB無新意!
作者: wakaka2345    時間: 2011-9-10 11:31 PM

作者: wincat92    時間: 2011-9-10 11:39 PM

好話歐陽震華係夜神月就得 orz
作者: a9mj7qgt    時間: 2011-9-10 11:43 PM

看劇情就不想看啦公仔箱論壇- O, v& ^8 j3 r
編劇到底在做啥
作者: syrinx    時間: 2011-9-10 11:45 PM

TVB drama... always copy cat!!!!!!
作者: AVA-GOOD    時間: 2011-9-11 03:26 AM

作者: johnkay    時間: 2011-9-11 05:21 AM

作者: xxxevolutionxxx    時間: 2011-9-11 12:27 PM

林峰的角色真的很像死亡笔记里面的死神....
( i2 m6 T& [7 J* A& ]5 r* C* z6 Q2 l公仔箱論壇而且都是喜欢咬红苹果!!
作者: 魔鬼定天使    時間: 2011-9-11 12:46 PM

林峰扮死神  OK wor
作者: milan520    時間: 2011-9-11 12:58 PM

不像,更像伊坂幸太郎的死神的精確度
作者: kingsley72    時間: 2011-9-11 01:10 PM

咬红苹果就系抄?甘他有无翅膀?会不会飞啊?咬红苹果就系抄,甘你唔去吃粪~
作者: LiewJohnLoong    時間: 2011-9-11 01:46 PM

明显是抄的
; L8 z( I$ p3 h; t. ^9 @, ]. V. a公仔箱論壇他们一定说参考~
作者: wailunh    時間: 2011-9-11 03:05 PM

無記出品.....9成係抄考=_=
作者: tontsang2011    時間: 2011-9-11 03:10 PM

同意.........
作者: 顷水    時間: 2011-9-11 07:34 PM

換個水果吃啊
作者: kentralee    時間: 2011-9-12 12:18 AM

食蕉啦, 咁就冇人話抄喇.
作者: durdfs    時間: 2011-9-12 12:21 AM

無新意!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: max18    時間: 2011-9-12 02:29 AM

我一看到那个预告就猜想应该会很想死亡笔记一样吧...~~没想到那么多人跟我一样~~...
作者: 臏臏    時間: 2011-9-12 06:34 AM

歐陽震華係夜神月?
作者: 五更夜行    時間: 2011-9-12 11:44 AM

如果係抄咁bobby最後應該都死左
作者: AVA-GOOD    時間: 2011-9-12 05:50 PM

作者: bklim38    時間: 2011-9-12 05:53 PM

没新意。。。。有点不想去看了
作者: 木人仔    時間: 2011-9-12 06:11 PM

全完覺得無咩興趣,唔好話抄唔抄死筆先,
! I) d1 j5 @& j6 f2 d. ZTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。本身個題材,係出完死筆之後就唔再好睇了,www1.tvboxnow.com1 ~9 z+ d9 ?) q+ B& j5 M
AND仲要係魔鬼係人間亂咁黎,基本上由知有魔鬼呢兩個字,開始都無變過
7 D0 _- N8 ?8 p4 I/ q情情愛愛既又睇到悶= =,睇林峰,唔好意思,人地佬黎對靚仔無興趣
作者: max4014    時間: 2011-9-12 07:03 PM

我覺得是抄"情約今生" 畢比特
作者: john_93    時間: 2011-9-12 08:13 PM

又一抄剧 ! 无线编剧无新意 !
作者: bionicpiggy    時間: 2011-9-12 09:23 PM

無興趣睇!!!
作者: 日日有食神    時間: 2011-9-12 10:17 PM

有可能係翻抄<飛越十八層>
作者: estellacheng    時間: 2011-9-12 11:00 PM

Agreed
作者: gt43    時間: 2011-9-12 11:07 PM

我想,如果拍的好看,就算是抄袭,也会受欢迎。9 C" Z/ U* r+ C+ I
但,如果拍得不好看,就算是原创,也会被踩。tvb now,tvbnow,bttvb( H. @& b! u. G* ^' P8 o

, H- m0 s+ j% m$ [8 owww1.tvboxnow.com张学友够翻唱了许多人的歌,但从来就没有人在意,因为他唱得和原唱一样好,甚至更好。
. [, w; o; h' L' y" W7 ?) TTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。如果说林峰能诠释出死神这角色的味道,那我相信会这部会是一部好戏。
) ?! ]* M2 E/ u+ m2 G4 owww1.tvboxnow.com不过,我对他的演技,还是有点保留。 哈哈!
作者: 化学肥料    時間: 2011-9-12 11:38 PM

无线d编剧去咗边?
作者: m_c    時間: 2011-9-13 12:35 AM

我觉得只有林峰的角色简直抄得一模一样,只不过是名字改为魔鬼而已。。。
作者: fcity    時間: 2011-9-13 01:51 AM

TVB also like copy other country TV program! hate
作者: zzz4750458    時間: 2011-9-13 10:04 AM

好鬼似喎
作者: popinglam    時間: 2011-9-13 10:30 AM

可能不是抄亡筆記~~~; h+ q7 _' S: k, f) @
你們可想聖經都寫亞當同夏娃都係食咗蘋果之後變咗有智慧!!!% H" `  P. s2 I$ W: n; S
無記D編劇可能想表逹D魔鬼(林峰)有智慧姐~~~
作者: pinkpink23    時間: 2011-9-13 02:39 PM

haizzz。。。又抄。。。。仲学埋食苹果,俾D新意啦,食其他水果唔得meh.....顶唔顺tbb D 编剧
作者: jazkchai    時間: 2011-9-13 06:37 PM

难道要吃榴梿你们才开心?
作者: jazkchai    時間: 2011-9-13 06:42 PM

haizzz。。。又抄。。。。仲学埋食苹果,俾D新意啦,食其他水果唔得meh.....顶唔顺tbb D 编剧
- g( `! p  y3 \/ {5 S' dtvb now,tvbnow,bttvbpinkpink23 發表於 2011-9-13 02:39 PM
2 U* J$ Z( m" V, ~& `+ a. _TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。公仔箱論壇; S, |1 E- w1 L
食士多俾梨=GAY6 T1 q. y0 U* U7 n8 D$ B  k: D
食蕉=仲GAY, e! ]7 z% F4 n! c1 m. q* O+ Y
食橙=要MOK皮
5 j; I0 d. s5 M* D2 j公仔箱論壇食蔗就最GAM啦~~~
作者: nienie915    時間: 2011-9-13 09:54 PM

一點都無新意
作者: 天使煌101    時間: 2011-9-13 10:13 PM

係囉係囉..真似...幾.似..
作者: kasumi_wong    時間: 2011-9-13 10:30 PM

我覺得林峰魔鬼造型有啲似一出臺灣劇《第八號當鋪》嘅高寒。
作者: nil_nemo    時間: 2011-9-13 10:42 PM

25# max4014 www1.tvboxnow.com4 [$ k7 ^4 P+ ]" f

+ @8 t' l+ i$ l( ^tvb now,tvbnow,bttvb我絕對同意!!
3 J, P- {4 i7 K: R# Ctvb now,tvbnow,bttvb而歐陽震華亦應該唔係夜神月,而係「情約今生」裡面預備隨時俾死神帶走個富豪老坑。致於加埋食蘋果呢下,我覺得純粹係同「死亡筆記」玩下 Crossover咁解,唔知有冇人有同感呢?
& Y7 {" P4 @2 R
$ s. n. s- Q& `  Y* t  R' C公仔箱論壇
作者: dollydeng    時間: 2011-9-13 11:58 PM

. H- ~0 K; V; S3 ?8 atvb now,tvbnow,bttvb+ o$ w: M+ i2 g$ {
食士多俾梨=GAY
0 t) ^$ }5 `( s1 s* I食蕉=仲GAY
3 z2 C+ D' c6 P) A% _, Q! ?公仔箱論壇食橙=要MOK皮TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ x+ B# v- I% {' J
食蔗就最GAM啦~~~公仔箱論壇; @2 G% r( ?9 }. r/ h" c: N
jazkchai 發表於 2011-9-13 06:42 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! L  C5 S  R; U1 Y
- \7 \4 a/ r1 Z: S, H# ^! b) R

! }6 }# b- _. |: r' a$ ?9 `haha
作者: limescorpio    時間: 2011-9-14 01:12 AM

烂啊~~~~~~~~~~~~~~
作者: pshum63    時間: 2011-9-14 02:10 AM

呢样野都无办法啊~~抄人野永远都是TVB本色啊!!
作者: hky    時間: 2011-9-14 02:39 AM

i think so.
作者: vit81    時間: 2011-9-14 03:00 AM

作者: meee6eee    時間: 2011-9-14 03:03 AM

哎。。。。。。肯定啦,,,
作者: zhungheng    時間: 2011-9-14 02:11 PM

oh my God,难道已经没有人才写出个好剧本啦?
4 Z6 t+ S! {8 [- r- q) R怎么故事内容与死亡笔记类似相同!
; V' ^; y/ n8 V) jwww1.tvboxnow.com难道编剧与监制开始慢慢的灭亡?www1.tvboxnow.com* S" }  c% c, ~$ w; p- a1 @

作者: Antiviru    時間: 2011-9-14 03:00 PM

作者: hou2055    時間: 2011-9-14 04:27 PM

就睇就知道系抄啦
作者: 我凹你    時間: 2011-9-14 04:46 PM

點解D人咁 智障 tvb now,tvbnow,bttvb1 n6 P5 ~2 n  U* j
咁無腦架
# O; P- M) m4 r: uwww1.tvboxnow.com依個世上D野係抄黎抄去架啦 公仔箱論壇' E2 G6 v8 z4 ~% A0 U: ~6 A1 Q
食個蘋果都唔比??
( N5 `1 K; _- Q3 z3 Z6 {: z& m% P- Otvb now,tvbnow,bttvb咪能去睇TVB囉 ! n  [/ x' E3 i% K) B" K
嘈嘈閉
作者: wxk2011    時間: 2011-9-14 05:33 PM

我估係囉!
作者: kiseki_zelda    時間: 2011-9-14 06:07 PM

come on TVB, you think no one will realize?? you think no one read the comics/anime??, ^. O; j: D; v2 q
even the TITLE of this drama,, LOOK AT THE FONT!!! OMG!公仔箱論壇3 T# V% c1 M3 h4 w$ m6 |1 [  l

5 Y- @& p# x1 }* Z: O3 w: F1 D: k7 cwww1.tvboxnow.comtht's why the Japanese sayin we're  copycat...!!公仔箱論壇# c# a) I# V2 W" t6 z4 v# _
/ h$ L6 Q& \& x" E, ?4 D# n+ N
stop copy!! it makes us look stupid, it make HK look stupid!!
8 a+ O& Z- {3 C; M0 VTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。im shame of being a HK,,, coz we ve no original!!
/ C0 _- R6 P$ S# J7 X+ K- H  dTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
2 m5 {0 N5 e- h' ^" p( XIF YOU REALLY WANT TO COPY, THEN ITS FINE. BUT CAN YOU PLEASE BUY A COPYRIGHT FIRST?
作者: jimmy2427    時間: 2011-9-14 06:16 PM

唔鐘意林峰所以无睇,不过找林峰扮死神应该弹多过赞啦!
作者: jy_wong    時間: 2011-9-14 06:20 PM

今年林峰好似都无参与咩重头戏。~
作者: subarashii    時間: 2011-9-14 07:03 PM

绝对同意...
作者: 天馬座    時間: 2011-9-14 09:19 PM

呢套劇一出廣告宣傳 第一印象就係死亡筆記-__-
作者: nicholas1111    時間: 2011-9-14 09:29 PM

i think so^^
作者: ls1209    時間: 2011-9-14 09:33 PM

一樣係死神/魔鬼角色 一樣係食蘋果 好易引人懷疑姐!
作者: aard_wolf    時間: 2011-9-14 11:28 PM

抄geh。。。名唔同jeh。。。叫魔鬼~~~哈哈。。
作者: vit81    時間: 2011-9-15 12:45 AM

作者: keelala    時間: 2011-9-15 12:54 AM

我都觉,抄到无野抄,改下都5改,直接苹果,饮咖啡,食蛋糕都好啊。
作者: dandelion    時間: 2011-9-15 12:55 AM

everywhere du copy ga la. better than they buy other drama shows. if TVB du ng make tv shows... HK mo tv show ga la
作者: human79913    時間: 2011-9-15 01:05 AM

什么意思呀,都不知道的。
作者: airball23    時間: 2011-9-15 01:49 AM

我覺得只有好睇同唔好睇, 抄足都唔係問題吖, 新編故事亦未必一定好睇........中國四大名著, 同埋金庸嗰D,喺呢廿年都播過N咁多次啦!
作者: 【︿】    時間: 2011-9-15 02:05 AM

根本就係流克既化身~= =~搞到成套日劇咁~
作者: gohmui    時間: 2011-9-15 03:14 AM

死亡笔记里面的死神better than Mr. lam very much
作者: andyang81    時間: 2011-9-15 07:41 AM

yeah...should copy a bit..haha...the 1st time i was the preview...tot was hkg version death note..
作者: hellohello88    時間: 2011-9-15 08:12 AM

同意...真係好悶
作者: minamilai    時間: 2011-9-15 08:20 AM

copy copy copy
作者: bmgogo    時間: 2011-9-15 10:19 AM

你抄下我 我抄下你 抄抄下就惯嘞
作者: cheerful12    時間: 2011-9-15 11:03 AM

that was my first thought when i see his character!
作者: tc70177    時間: 2011-9-15 02:53 PM

so boring~
作者: superstar200    時間: 2011-9-15 02:55 PM

無線抄橋又不是第一次, 效果好就OK了
作者: fungwaikam    時間: 2011-9-15 09:20 PM

在咬紅蘋果...
. n3 {# {" Y- u; |那就代表我是死神是copycat...?
5 o) R' A  D- ], x+ V思想成熟點唄-.-
作者: cycfs    時間: 2011-9-15 09:29 PM

好心佢抄得黎就轉下道具啦, 連個蘋果都抄埋, tbb的編導係咪懶成咁呀???
作者: gid19860904    時間: 2011-9-15 09:46 PM

咬红苹果就系抄?甘他有无翅膀?会不会飞啊?咬红苹果就系抄,甘你唔去吃粪~# R% f! q7 v2 }5 [
kingsley72 發表於 2011-9-11 01:10 PM
3 m+ _- O$ G" F% W, p* }4 ]使五使咁激动呢????版主呢?
作者: try1455    時間: 2011-9-16 03:25 AM

死神都喜欢吃苹果。。。
作者: ibm128    時間: 2011-9-16 07:47 AM

抄死亡筆記 抄得太明顯  ahhhh...
作者: wendysky1    時間: 2011-9-16 08:48 AM

作者: aric2005    時間: 2011-9-16 10:43 AM

"如有類同,實屬抄考"   @@
作者: chiho0320a    時間: 2011-9-16 04:58 PM

林峯依家好假
作者: cfleo5    時間: 2011-9-16 07:53 PM

100% agree
作者: renlikun    時間: 2011-9-16 08:01 PM

还好啦!!
作者: shuyao2002    時間: 2011-9-16 08:15 PM

你这么一说 倒是有点像呢 又是抄袭 靠 没水平呀
作者: fungwaikam    時間: 2011-9-16 10:42 PM

根本吃蘋果代表死神不是原創
1 J1 s$ [; e6 ^, W8 o" x8 g" i; Z公仔箱論壇不是原創的東西就不算抄襲
5 K6 e& z# m3 Dwww1.tvboxnow.com而且魔鬼的主色是黑色或紅色(比較恐怖的顏色)( p( i1 K# y  ]
黑色的水果:葡萄(沒有feel吧)! O' i5 ]- z% y+ w8 m
紅色的水果:蘋果、草莓、火龍果... (草莓不像恐怖人的作風,而火龍果吃的時候很煩,你不會看見魔鬼用工具在吃火龍果吧= =)
作者: paulpaulpaulpau    時間: 2011-9-17 12:17 AM

he is smart
作者: Arko2005    時間: 2011-9-17 12:36 AM

換個水果吃啊
作者: pkseto    時間: 2011-9-17 12:39 AM

seems not familiar to death note.  but the story is very very boring.
作者: 200205413    時間: 2011-9-17 11:28 AM

林峰的角色真的很像流克
作者: huynh.vietthanh    時間: 2011-9-17 11:57 AM

作者: 0205354167    時間: 2011-9-17 02:23 PM

本来就系抄死亡笔记噶啦...
0 b" ?8 L* x+ C3 m+ U+ ltvb now,tvbnow,bttvb只不过个苹果系主人比佢食,而唔系自己就可以变来食.
作者: carmeua    時間: 2011-9-17 03:42 PM

這出電視戲左抄抄右抄抄~唉
作者: facket    時間: 2011-9-18 12:01 AM

我都觉得有点抄袭
作者: Frinson    時間: 2011-9-18 07:56 AM

我都觉得好似!!仲要食苹果!!
作者: wetwet999    時間: 2011-9-18 05:20 PM

有人話抄日本漫畫神之手。
作者: owen_chan2005    時間: 2011-9-18 05:24 PM

苹果傳說係禁果,tvb now,tvbnow,bttvb) ]6 n( E3 x& g1 [
所以抄也不算大問題 `
作者: heinous    時間: 2011-9-18 11:58 PM

吃苹果想起死亡笔记,系死亡笔记的影响太深刻
作者: 92tiger    時間: 2011-9-19 04:34 AM

Agree

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0