標題: 有點像蝸居的翻版 [打印本頁]

作者: pilate    時間: 2012-1-3 10:33 PM     標題: 有點像蝸居的翻版

看了第一集,
, M5 m0 D4 w$ I7 qwww1.tvboxnow.com1 B/ c9 u9 f! v4 W, k: N
有點像蝸居的翻版, 沒有甚麼特別, 大家是否同意呢?
作者: 喜洋洋189    時間: 2012-1-3 10:43 PM

But no SongSiMing  Version is
作者: bbjls    時間: 2012-1-4 01:05 PM

看了蜗居就会觉得没什么特,不过TVB本来就是copy人家的,叫不小心巧合。
作者: 忘记用户名    時間: 2012-1-4 01:06 PM

三哥做得几好啊
作者: jojo041133    時間: 2012-1-4 01:16 PM

蜗居...劇好睇...缺宅男女.只做了一集未知如何感覺....希望唔好令人失望啦....
作者: hoyin41414    時間: 2012-1-4 01:32 PM

蝸居反版
作者: kazaf1218    時間: 2012-1-4 01:35 PM

希望唔好令人失望啦
作者: keat1    時間: 2012-1-4 03:14 PM

.............................................
作者: dick8220    時間: 2012-1-4 03:23 PM

看左10分鐘, 覺得無眼睇, 道出慘況後又幫助唔到解決現實問題www1.tvboxnow.com8 q( n9 ~  _- E# R

C* y9 C  v4 a7 h" TTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。缺宅呢d 唔駛你講我都知啦, 可以點?
作者: Icedtea_822    時間: 2012-1-4 03:43 PM

好似口号就係蜗居港版。。。不过又係鍾嘉欣個喊包。。。。。。唉。。。。。
作者: edmanco    時間: 2012-1-4 06:17 PM

鍾+欣=海澡, 為層樓出賣身體
作者: edmanco    時間: 2012-1-4 06:19 PM     標題: 唔好比我估中抄"媧居"

鍾嘉欣同海澡一樣為層樓比Laughing哥攪!
作者: pilate    時間: 2012-1-4 06:48 PM

應該是
; ]7 q" _; m, W' F! |/ D5 STVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。鍾+欣獻身給地產霸權7 J6 s1 h0 [% w# k' j! `& }; V
真正的" 真淫權" 呀!
作者: impossible    時間: 2012-1-4 09:38 PM

一看就知
作者: limited-too    時間: 2012-1-4 09:52 PM

樓主難道你認為無記又放出另一部天與地嗎?? 佢地走哂d編劇才推天與地, 現在又咪係推埋另一些倉底貨, 你想有新題材呀, 算吧啦, 等三間免費電視台加入後, 可能會又另一部天與地的, 不過一定吾會在無記出現, 也不會在天與地完後立即出現....
作者: 自求我道    時間: 2012-1-5 12:08 AM

txb 就是左抄右抄架啦!
作者: jojo041133    時間: 2012-1-5 07:15 AM

媧居戚高青播...同係無線收費電視播過如果冇以上的頻道未唔覺佢炒媧居囉...我家中冇高青...
作者: superbasara    時間: 2012-1-5 07:28 AM

' c3 Q( w1 C; `edmanco 發表於 2012-1-4 18:19
3 Q5 R1 }% [) m6 ^! U2 bwww1.tvboxnow.com
# H6 V1 ?# D1 f  Xtvb now,tvbnow,bttvb
( s& {/ P, y$ X" \; N5 R+ b公仔箱論壇又是一個動不動就說 TVB 抄戲的人
+ y5 \/ z. i5 ?1 HTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。' n) s  ~( X. z' ]( E0 g% [
當初開拍的時候就說明了以"蝸居"為藍本的劇集tvb now,tvbnow,bttvb: @" C$ ~8 g8 H% A0 g
換句話說就是是港版 "蝸居"
) p' U$ I, E+ V8 j& L所以, 相似是正常的. 如果不相似, 當初就不用說明以"蝸居"為藍本了
作者: king100    時間: 2012-1-5 09:16 AM

It may similar to 蝸居 , but have to see more episodes to judge ........
作者: bmgogo    時間: 2012-1-5 09:31 AM

只系睇左一集 要等剧情发展落去先知
作者: bobng    時間: 2012-1-5 11:51 AM

無缐冇人材啦,不过呢套都几大卡示,我最欣赏就係将成日呌口号抗议既人魔写实到處害人害物,連自己個妹都害埋。佢地真係香港人之福啦!
作者: andyfn2006    時間: 2012-1-5 05:19 PM

我未看過蝸居.所以感好看!
作者: taiyau    時間: 2012-1-5 06:56 PM

thanks for sharing
作者: chancfu    時間: 2012-1-6 04:28 AM

More or less the same?
作者: bird888    時間: 2012-1-6 02:54 PM

好令人失望!tvb now,tvbnow,bttvb( k0 ?2 }) U& P
反版!
作者: 屁屁zzz    時間: 2012-1-6 06:43 PM

無殼蝸牛連環泡
作者: yueshan74    時間: 2012-1-6 09:19 PM

我觉得不会啊....不过只是看了两集,所以还不懂怎样...继续看下去才知道...现在才要看第三集...
作者: SweetLemon    時間: 2012-1-7 12:02 PM

我未看過蝸居.所以感好看!
& K- [7 d1 l5 b, Nandyfn2006 發表於 2012-1-5 05:19 PM
: |- d" g+ @; G; pwww1.tvboxnow.com我看過蝸居,很好看。。。對港版的有期待。。。就像做菜,一樣的食材可以煮出不同的味道。。。希望如此。。
作者: cmseva    時間: 2012-1-7 09:59 PM

婆媽劇!
作者: inoran_wing    時間: 2012-1-8 11:09 PM

算啦, TVB唔抄就無劇開嫁啦!!!
作者: wayne3505    時間: 2012-1-9 12:23 PM

thank you  of your sharing....
作者: terryguo    時間: 2012-1-9 01:05 PM

唉,系咁噶啦,都系一个鬼样唔好睇....如果哎黄子华再拍多部电视剧可能会高收视d
作者: juilan    時間: 2012-1-9 07:27 PM

無咩分別
作者: kseg    時間: 2012-1-9 10:13 PM

同意!!!公仔箱論壇! c4 @/ J- q1 ~! l( v( H) b
改下就當新劇6 }+ i8 m" B5 b( d/ h
tvb 出多d天與地 果類仲好啦!!
作者: kseg    時間: 2012-1-9 10:20 PM

同意!!!
2 j9 D0 o' A( h3 u% i& ~公仔箱論壇改下就當新劇
+ {# e$ b+ {8 X9 k4 D8 ztvb now,tvbnow,bttvbtvb 出多d天與地 果類仲好啦!!
作者: tonywong92    時間: 2012-1-9 11:17 PM

贊成~這應該是港版的蝸居~www1.tvboxnow.com) Z3 C( t7 u) X
而且內容有點硬拗~
- @  {8 _4 S% n8 c( |! y+ b只是劇情很貼近現實,加上樓市給大眾的影響,也難怪讓人看得又愛又恨~^^
作者: panda422    時間: 2012-1-10 12:17 AM

係呀 係呀 公仔箱論壇0 R1 H% n( v2 E
幾好丫...唔錯 比心機+油^^  GOGOGOGOGOGOGO~~~
作者: 忘记用户名    時間: 2012-1-10 01:58 AM

的确好像蜗居
作者: h_bbchu    時間: 2012-1-10 10:54 PM

同意! 但我寧可睇蝸居. 佢地做得好悶~
作者: 自求我道    時間: 2012-1-11 12:20 AM

34# kseg
6 |0 O/ \8 c2 b! h# B* {有邊次 txb 唔係咁, 失望!
作者: cxycyf    時間: 2012-1-11 07:20 AM

一般般,不是很好看。。
作者: copen    時間: 2012-1-11 10:50 AM

同感同感!!!
作者: johnwood62    時間: 2012-1-11 11:23 AM

三哥做得几好啊
作者: huangjiale    時間: 2012-1-11 07:07 PM

作者: spyspy01    時間: 2012-1-11 09:19 PM

蝸居翻版
作者: honfung1985    時間: 2012-1-11 11:30 PM

SUPPORT~~~~
作者: even2010    時間: 2012-1-11 11:37 PM

这个开拍的时候不是就说是蜗居的香港版吗?
作者: ericlaicf    時間: 2012-1-12 12:56 AM

Totally agree beacuse TVB is a copy cat.......
作者: 灰空    時間: 2012-1-12 09:23 AM

其实是盗版又怎样
. W, n1 {6 K7 a  ^最重要是好看
1 o8 ?1 ^- j& X: fwww1.tvboxnow.com如果TVB推出多点像天与地的戏公仔箱論壇7 m4 i4 X) E1 |& y5 Q- F# g& ~5 _
恐怕倒闭了
, R0 R2 S. S! p. C! H! NTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。因为拍摄手法再高明都好- s$ s+ r" y  F6 D1 P& v
如果闷到要死也没用
作者: fakestarstar    時間: 2012-1-12 11:31 AM

連創作也是國內比較創新,TVB可以退下來了
作者: 肥鼠    時間: 2012-1-12 01:56 PM

連創作也是國內比較創新,TVB可以退下來了2 b% w" A/ K8 n2 y5 o/ M! s: A
fakestarstar 發表於 2012-1-12 11:31 AM
$ O: }- w% \, c' m( T

1 a7 q" @, O1 X1 Rtvb now,tvbnow,bttvbTVB N年前已經開始下滑 (大約亞視老邱時代)
作者: 明智光    時間: 2012-1-12 02:21 PM

系甘抄来抄去噶啦
作者: AUTOKILL    時間: 2012-1-12 07:12 PM

作者: nero2012    時間: 2012-1-12 07:41 PM

一看就知
作者: nero2012    時間: 2012-1-12 07:41 PM

現在又咪係推埋另一些倉底貨

你想有新題材呀, 算吧啦
作者: iytiyt    時間: 2012-1-12 08:07 PM

绝对翻版
作者: yuuka_pp    時間: 2012-1-13 12:58 AM

原来钟最后是献身????
作者: Alanchanal    時間: 2012-1-13 03:10 AM

蝸居, never heard of it; maybe I should check it out.
作者: moonlight1812    時間: 2012-1-13 10:00 AM

看了蜗居就会觉得没什么特,不过TVB本来就是copy人家的,叫不小心巧合。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。& h: u7 T, R( Q7 x
bbjls 發表於 2012-1-4 01:05 PM
www1.tvboxnow.com+ |0 F$ V7 q4 m1 |' R- O
tvb now,tvbnow,bttvb( K9 A; Q& k9 c7 z
對對對!
作者: vacationbear    時間: 2012-1-13 09:19 PM

同意
作者: xbel    時間: 2012-1-13 11:17 PM

鍾嘉欣好难变海澡,看她就没有哪本事演得出从拾金不昧到贪慕虚荣
作者: tch710    時間: 2012-1-14 12:31 AM

TVB一向都愛抄襲啦!!
作者: AUTOKILL2    時間: 2012-1-14 05:53 PM

都係寫實...道道生活迫人啦...
! x3 q  r- i# T! q, E# \如果加d笑料會好d
作者: winstonlove    時間: 2012-1-15 06:27 AM

* I' k2 m2 G3 w2 C# ewww1.tvboxnow.com
; P3 L9 R# ~8 \: a( S# |, Wtvb now,tvbnow,bttvb
! A* i& [4 [2 G/ Tedmanco 發表於 2012-1-4 06:19 PM
tvb now,tvbnow,bttvb2 ^- Z/ @: O& T! t: k
! S* W) [2 m+ [
我覺得當中會有d分別,鍾嘉欣角色唔係一個勢利既人,個人比較純真,
* x! D+ L( {: q" L0 _, bTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。同laughing一齊可能係有好多因素造成,斷唔會單單為層樓而同laughing一齊的( S3 P3 f* B. k6 ^/ k1 F2 Z4 Q

$ @7 w* e9 t) _# G5 S部戲好寫實,蝸居正正係反映依家住屋既問題
作者: ilovedrsc    時間: 2012-1-15 01:03 PM

agree
作者: p6160289    時間: 2012-1-15 01:21 PM

直头系啦!
作者: btprofessor    時間: 2012-1-15 01:28 PM

就是a版啦
作者: andyleelee    時間: 2012-1-15 01:49 PM

我同意三哥做得几好啊
作者: 奇連士文    時間: 2012-1-15 04:27 PM

無線係咁架啦,不過講明都好啲!
作者: app123app123    時間: 2012-1-16 08:19 PM

作者: ymc122180    時間: 2012-1-17 04:38 PM

我都覺得好似呀, 點解無記成日都, 抄, 抄, 抄既......
作者: paulpaulpaulpau    時間: 2012-1-18 09:01 AM

very agree
作者: lokpo    時間: 2012-1-21 04:37 AM

好誇張..............
作者: kaka8005    時間: 2012-1-21 10:26 AM

希望能做的好看!
作者: kapono    時間: 2012-1-21 10:07 PM

個概念就真係啦,不過 TVB 成日抄人地既慨念
作者: 得闲    時間: 2012-1-22 12:28 AM

SUPPORT
作者: harry2005    時間: 2012-1-22 06:08 AM

中港台日韓互抄....
作者: mcmugcute    時間: 2012-1-22 06:36 AM

跟蝸居題材一樣,有點改動啦。佢地D劇一向都係抄人地D題材。
作者: monkey678    時間: 2012-1-22 12:48 PM

COPY蝸居, 但也是實情, 反映現實!
作者: fcity    時間: 2012-1-22 02:05 PM

yes = I agree
作者: maurolo    時間: 2012-1-22 02:05 PM

直情抄蝸居
作者: bt-boy    時間: 2012-1-23 05:25 AM

但是此劇仍保持港劇特色,後段吳卓羲好似要上位,要報復.
作者: 我爱我国    時間: 2012-1-23 06:34 AM

只系用在香港社会同蜗居大陆社会没分别
作者: kelvin1986    時間: 2012-1-24 07:22 PM

作者: jamessze913    時間: 2012-1-24 09:07 PM

師拉戲... 冇咩興趣睇
作者: taxi2007    時間: 2012-1-26 08:59 AM

抄足一樣
作者: athtse2001    時間: 2012-1-26 03:29 PM

太陽下無新事.
作者: idnak    時間: 2012-1-26 03:44 PM

連個劇的英文名 Les cargot (原是法文)﹐ 翻譯返都叫the snails... 真係想也不用想.... 無記又點會自己創作.....
作者: bb4748    時間: 2012-1-27 01:28 AM

應該是tvboxnow.com9 z/ s2 e" X1 `1 S5 S
' ~# I9 e7 {5 W. u8 X, N% H$ l; D6 mTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。 鍾+欣獻身給地產霸權
作者: ck05228    時間: 2012-1-27 12:03 PM

唔好令人失望
作者: kingere    時間: 2012-1-27 12:36 PM

鍾+欣做海澡既角色岩曬啦~~~~佢做苦情戲都OK架~~~~你估好多人做到丫~~~有好多人做苦情戲只能交足戲.....但無真實感咯....
作者: sdred    時間: 2012-1-27 12:36 PM

这个确实有点像,不过没蜗居拍得深入
作者: wongpyk1104    時間: 2012-1-27 03:57 PM

只是昨夜湊巧看了半集,只令我處處聯想起蝸居的情節,TVB真是半點新意都沒有....
作者: zwater    時間: 2012-1-27 05:55 PM

认同,就系个九官变咗富豪
作者: macau-man1679    時間: 2012-1-29 02:10 AM

想起來就像啊
作者: wallacelum    時間: 2012-1-29 06:29 AM

蝸居should be much better.
作者: kenny2003    時間: 2012-1-29 08:53 AM

或者叫房奴
作者: kim612kim    時間: 2012-1-29 06:07 PM

蝸居好睇,缺宅男女吾www1.tvboxnow.com1 [1 w& _5 r6 @
覺得抄蝸居可以睇睇.
作者: tchioud    時間: 2012-1-29 06:20 PM

真的.....太像了啦公仔箱論壇3 U9 H* S0 h0 e% d# _2 |
沒啥新創意阿~

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0