標題: 如果你係病人,遇到好似楊沛聰啲咁嘅醫生,你會點呢?真係任佢針? [打印本頁]

作者: 天神村小吉    時間: 2012-2-15 02:48 AM     標題: 如果你係病人,遇到好似楊沛聰啲咁嘅醫生,你會點呢?真係任佢針?

嘩!睇到劇情個病人要打針,佢打極到唔中,係咁打!係咁打!如果係你?你會點呢?& p' u' ^: I( F, r) O6 m6 C
我就真係同佢死過,仲俾佢打,真係先前世未死過咩?都唔知有無攪錯嘅。
作者: 38219998    時間: 2012-2-15 06:43 AM

不可能有这样错漏百出的实习医生。太夸张了。
/ z' u2 c/ R4 V) X- `! ~如果是现实,早就被劝退了。
作者: KUNKIYT    時間: 2012-2-15 08:48 AM

冇可能任佢針,現實中冇可能咁樣做
作者: kenji2011    時間: 2012-2-15 10:06 AM

佢咁都可以做E生-.- 天呀TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。+ T: d% ~6 n$ L% t0 A! d
在第1集 仲係到講,做E生 洗鬼針...有護士做..7 d% D% s) I( m
第完這句 ..真無言公仔箱論壇+ s( z& Y. v- i& c
唔想下 連針 都針唔好 學咩人做E生
作者: 路飞0323    時間: 2012-2-15 11:45 AM

我就真是见过有D医院帮人打针
$ ~1 }# |% k" `' Owww1.tvboxnow.com打極都吾中的TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" z( V: F8 g$ @6 w  I. w  X7 A
不過現在大多數都是護士先會有甘個情況出現啦
作者: jpsho    時間: 2012-2-15 01:40 PM

what else can you do..... except to trust the doctor?
作者: lovebird88    時間: 2012-2-15 02:21 PM

我都有份插不入, 再插.. 不過不是抽血個隻.. 是打傷風針. 痛死我.....
作者: kt1028    時間: 2012-2-15 04:44 PM

成日都打唔入GA LA... 你地入得醫院少???tvb now,tvbnow,bttvb! ~6 h4 t' ~% r, l; A; h1 G0 t2 W
我細個成日入醫院www1.tvboxnow.com' d6 d1 E: Z5 V) Q: u& F( i. o

+ }8 E; x, U1 cwww1.tvboxnow.com如果你住屯門就更加明白... 屯門醫院D醫護人員某D差到咩地步www1.tvboxnow.com, r% n  Q: B8 H4 e& r  r7 K$ t
我D血管一眼望到同超粗我都試過俾人吉唔止一次...$ M2 t8 m, d" S5 V  v- e1 m: I2 B: o
細個O個時我真係發脾四唔俾佢掂我...www1.tvboxnow.com& D% V# G( \% c8 M
大O左就唔係咁好意思咁做不過會怒啤O個個人...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 M' m, A; G4 C" Y3 ]- J# F

+ |8 Q" {- E! B- C4 iwww1.tvboxnow.com洋蔥O個種醫生絕對有... 屯門醫院特別多...tvb now,tvbnow,bttvb& E, u0 i7 V8 h1 B
公仔箱論壇' D0 V3 F' I1 t- k- z
你地梗係未試過入政府醫院住一個星期, 七日主診醫生都唔同人呢?
" x9 j( K, K9 ^* vtvb now,tvbnow,bttvb我就試過喇!!! 醫生開抗生素, 唔講副作用都算...
5 i$ x# B! _" U+ ^* ktvb now,tvbnow,bttvb明知係抗生素已經問可唔可以開定胃藥... 唔理我...
2 j% w& N1 S  Q0 n公仔箱論壇嘔到我... 我話要換藥... 又唔肯... 話抗生素一定要食哂...
% K: W- V6 z5 {* G見我嘔到死先開返D胃藥...
0 k: @- _0 ~  e. V' Z; Ktvb now,tvbnow,bttvb呢D咪屯門醫生O既醫生 LOR!!!
5 c. z9 K6 P2 h- J( p公仔箱論壇所以報紙話屯院醫死人, 我絕對信!!!!tvb now,tvbnow,bttvb9 l6 `, V7 \! \7 I# H$ d

; Z  F9 r( M2 X  M: U8 h1 l不過尋日見到佢地黃豆打到咁高... 我成頭問號...
: L1 ]4 o/ v, M* N' k! _$ A8 T4 E公仔箱論壇不嬲黃豆唔係手腕上少少GA JA 咩... 打到上手前臂???
作者: hactl6027    時間: 2012-2-15 05:18 PM

套劇真有少少無離頭,見習醫生錯漏百出,當更護士唔返工都冇事。tvb now,tvbnow,bttvb1 n; |" H6 {# i" ^, T8 {; c7 L
如果香港D醫院這樣管理,D大陸人就唔會仆到來醫病啦!
8 D* g7 w+ u" l# Q* _4 A0 v2 HTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。不過聽故不駁故,淨睇人物、畫面都算合格啦!
作者: choonseng77    時間: 2012-2-15 05:49 PM

現實中冇可能咁樣做
作者: 屁屁zzz    時間: 2012-2-15 06:53 PM

how did he graduated? injection is just the basic isn't it???
作者: alanlowbs    時間: 2012-2-15 08:11 PM

如果是你我遇到这医生的话,早就投诉他了,严重点还可能揍他呢
作者: jay82314    時間: 2012-2-15 08:30 PM

说不定也会碰到的
作者: 日日有食神    時間: 2012-2-15 09:18 PM

真係有呢D 醫生o架, 我早兩年入醫院個醫生搵唔到條血管, 插幾嘢都唔中, 個個病人都小晒鬼...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# Y- ~; g/ v$ q
tvb now,tvbnow,bttvb- @: j# N: p6 c/ R3 L) A- L) F
而且護士亦唔會主動幫你插drip 頭, 一定係houseman 做咗先...
作者: Ping_po    時間: 2012-2-15 09:45 PM

告他告到够够力...><
作者: timwong0812    時間: 2012-2-15 10:22 PM

其實話唔定真係有...特別係見習果d...
作者: Junior413    時間: 2012-2-16 12:06 AM

我会“鈡”他两槌先再讲。。
作者: latetx    時間: 2012-2-16 12:33 AM

现实中应该不可能公仔箱論壇! _. H- s- b9 H1 j7 P; f
演戏吗
作者: 1986127106alex    時間: 2012-2-16 03:45 AM

好看啊
作者: anycalle638f    時間: 2012-2-16 05:10 AM

遇到了 就趕緊轉院吧 別開玩笑了
作者: sisibeeva    時間: 2012-2-16 07:06 AM

如果真係有, 肯定鬧爆佢!!
作者: reevekane    時間: 2012-2-16 07:54 AM

真的有呢种医生吗
作者: mm170598    時間: 2012-2-16 10:05 AM

I think real world  is impossible,there is life,prehase there is dramma
作者: CrazyWinterPlum    時間: 2012-2-16 10:33 AM

俾次機會踞啦
作者: mjwai    時間: 2012-2-16 05:30 PM

命黎架~~梗係唔會啦
作者: narita    時間: 2012-2-16 11:09 PM

真係有D咁嘅醫生......咁咪係..夠寫實囉!
作者: tch710    時間: 2012-2-16 11:58 PM

唔寫實囉!講到政府醫院長期唔夠人,唔明點解仲有人咁得閒??
作者: carmenyong    時間: 2012-2-17 12:27 AM

有这种医生,真的死的人多...
作者: 天神村小吉    時間: 2012-2-17 01:17 AM

嘩!原來真係有啲咁嘅醫生o架!仲以為係做戲所以咁鬼死誇張,如果真係咁當黑要入醫院嘅話,就真係要自求多福了。 8# kt1028
作者: mrfusion    時間: 2012-2-17 07:28 AM

there are doctor like that, my little boy wasn't scare of injection before he meet one of these type of doctors, now he is freak out when ever he heard of injection.
作者: tvbgohb    時間: 2012-2-17 09:03 AM

講堅,真有其事!!!
; k! b5 Q: T4 ?
成日都打唔入GA LA... 你地入得醫院少???
' V# I, e8 O$ s- F3 ~+ xtvb now,tvbnow,bttvb我細個成日入醫院
7 \1 D1 D) f4 N% o; A+ lTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 n% ^+ Q! t+ C5 J
如果你住屯門就更加明白... 屯門醫院D醫護人員某D差到咩地步
& `# {: n$ R) Q( y  h公仔箱論壇我D血管一眼望到同超粗我都試過俾人吉唔止一次...
+ R) A: \- B( w7 F! b9 m6 Otvb now,tvbnow,bttvb細個O個時我真係發脾四唔俾佢掂我...5 ]3 X. y, y3 J$ O; P% Y  \( d  A
大O ...公仔箱論壇( x* H5 l6 t+ r( N9 e
kt1028 發表於 2012-2-15 04:44 PM

作者: apes_hk    時間: 2012-2-17 09:41 AM

咭返佢轉頭囉~
作者: shiroikoala    時間: 2012-2-17 10:59 AM

All I can say is person like him can never be a doctor in reality!
作者: choonseng77    時間: 2012-2-17 12:37 PM

做戏吧了,放松DIHOHOHO
作者: pmaatbrleck    時間: 2012-2-17 02:24 PM

睇你好唔好彩。有時也會發生。通常兩針唔中立即換人。
作者: warteng    時間: 2012-2-17 09:33 PM

no i will not
作者: NGHUISUNN88    時間: 2012-2-18 01:54 AM

NOOOOOOOOOOOO
作者: catmimi0405    時間: 2012-2-18 12:26 PM

Port 佢!
作者: ddokasan    時間: 2012-2-18 04:29 PM

I'll complaint to his MO directly!
作者: robertcclai    時間: 2012-2-18 08:22 PM

一於直接了當同佢講,'呀醫生,你可唔可以淡定D,我就嚟變蜜蜂竇'
作者: theng9316    時間: 2012-2-18 08:25 PM

冇可能任佢針
作者: huangjiale    時間: 2012-2-18 10:54 PM

作者: huangjiale    時間: 2012-2-18 10:57 PM

作者: huangjiale    時間: 2012-2-18 10:58 PM

作者: huangjiale    時間: 2012-2-18 10:59 PM

作者: huangjiale    時間: 2012-2-18 11:01 PM

作者: 天神村小吉    時間: 2012-2-19 04:37 AM

一於直接了當同佢講,'呀醫生,你可唔可以淡定D,我就嚟變蜜蜂竇'5 h2 ?$ q, G$ Y) d( J# u* ~7 y
robertcclai 發表於 2012-2-18 08:22 PM
哈哈哈………咁有冇用呢?但可能都會針少兩針都唔定嘅。
作者: houdai    時間: 2012-2-19 05:24 AM

thanks for sharing...
作者: unruledboy    時間: 2012-2-19 06:07 AM

讀了5年書是不可能這樣的,編劇2了
作者: gohmui    時間: 2012-2-19 06:17 AM

Complain complain and complain
作者: npy1983    時間: 2012-2-19 10:59 PM

哈哈~他系剧中系负责搞笑~笑下就算~如果发生现实生活中就~火都来喇~
作者: withoutr    時間: 2012-2-20 08:11 PM

com 到佢爆 1# 天神村小吉
作者: lokyip107    時間: 2012-2-21 01:31 AM

佢誇張咗, 真正的醫生係唔會咁做, 如果一隻手抽唔到都唔會不停抽同一隻手, 如果咁黑仔佢抽錯了兩次, 佢就會即刻係病房找個高手來的, 無咁離譜!
作者: movee_fanz    時間: 2012-2-21 08:05 PM

根本就不适合他~
作者: alienaire    時間: 2012-2-22 04:49 AM

如果遇到洋蔥这種醫生, 就真是命苦, 本身有病至会抽血检查, 碰到他则是雪上加霜
作者: oscarwjoko    時間: 2012-2-22 02:04 PM

剧情需要啫,现实边个会干钝啊?
作者: sei340262    時間: 2012-2-22 02:54 PM

現實中就一定無可能架啦
作者: danny123500    時間: 2012-2-23 01:33 AM

比我實換人....傻ge...比佢吉咁多下....
作者: Testydroid    時間: 2012-2-23 06:13 AM

no way, must file a complain and make sure he will not pass.
作者: vistafans    時間: 2012-2-23 10:24 AM

唔会!哈哈
作者: befffieh    時間: 2012-2-23 01:37 PM

係咁打, 喺香港一早投訴到死啦...
作者: gman852    時間: 2012-2-23 02:31 PM

我始终觉得在戏中看到的,都有机会在人生中出现,戏如人生嘛
作者: omin81    時間: 2012-2-23 03:21 PM

好...开刀不是HOUSEMAN吧=/=
作者: alex78963    時間: 2012-2-23 05:51 PM

作者: yoyo12294    時間: 2012-2-23 06:04 PM

其實我諗醫院入面係真係會有d咁既醫生
作者: 扣子啦啦啦    時間: 2012-2-23 10:11 PM

╮(╯▽╰)╭ 这毕竟是电视剧 现实这样早就被辞退了
作者: pangpk23    時間: 2012-2-24 04:33 PM

我晕了.
作者: hollson    時間: 2012-2-25 08:21 PM

算自己倒霉。。。
作者: cola123123    時間: 2012-2-25 09:27 PM

現實中真係有D咁嘅醫生o架!!
作者: Pip33    時間: 2012-2-26 02:27 AM

一腳伸開佢啦
作者: JordannLim    時間: 2012-2-26 11:05 AM

这样错漏百出的实习医生... 投诉他!!!
作者: MRS-CHEN    時間: 2012-2-26 11:26 AM

现实中边有D甘既医生啊
作者: chumuimui    時間: 2012-2-26 12:14 PM

但我上個月係醫院生仔,真係吉左四野先吉到...隻手瘀晒~
作者: malvin    時間: 2012-2-28 07:40 AM

complaint lahh...www1.tvboxnow.com) [- s! O5 F" R4 X0 x+ Q
ask another nurse to do better rite...
作者: DoggieTreat    時間: 2012-2-28 09:33 AM

thanks.
作者: honhon1176    時間: 2012-2-28 11:54 AM

unbeleive , very terrible
作者: 463697891    時間: 2012-2-29 07:36 PM

現實中冇可能咁樣做
作者: kapono    時間: 2012-2-29 09:17 PM

算啦,睇故唔好駁故!
作者: kotzs    時間: 2012-3-1 11:50 AM

if not 楊沛聰 butis 徐子珊, 插幾嘢都唔中 still ok la..
作者: cpltse    時間: 2012-3-1 12:34 PM

首先, 你第一次比佢搞...你點知佢係咩料牙..公仔箱論壇! I! [6 g! E( a- c

- L' ?, |0 w4 K* D+ wtvb now,tvbnow,bttvb除非你係成日都住醫院...唔係既話,你都冇咩可能知道邊個醫生邊個屎....
, A* s9 w) e% Y1 s4 I4 \3 z公仔箱論壇
  G! R$ w, P0 y6 Mwww1.tvboxnow.com係公立可能有咁既可能..即有實習醫生幫你...www1.tvboxnow.com0 V8 u' R. \3 {
但係私院, 根本冇得發生...
作者: coolaware    時間: 2012-3-1 01:37 PM

我諗我最多俾2次機會.....再唔得一定出聲....
作者: nefts1    時間: 2012-3-2 11:47 AM

现实中的护士都能厉害,电视夸张了点。
作者: key00    時間: 2012-3-2 11:54 AM

闹到距PK啦
作者: windyuyu    時間: 2012-3-2 12:25 PM

比我都驚到走=.=有d誇張劇情講到咁
作者: blue17    時間: 2012-3-3 10:56 PM

yaya...really funny!! cant get it in reality la..just drama only! take it easy!
作者: guoshenghaof    時間: 2012-3-4 04:17 AM

但系又真系好阴功咯啵。区地确实又需要联系,我地又5想甘痛。。。
作者: ps6688    時間: 2012-3-4 05:23 AM

call police immediately la.
作者: q22952748    時間: 2012-3-4 05:46 AM

其實一定會有黎D事
作者: jackly    時間: 2012-3-4 06:05 AM

做手术都是让新人去练,奈何。
作者: eqjim2    時間: 2012-3-6 07:16 PM

現實中冇可能咁樣做
作者: 443853443    時間: 2012-3-6 07:38 PM

找姑娘打
作者: timtse2003    時間: 2012-3-6 07:43 PM

新醫生嘛4 I- w8 H1 M. T8 `
應該好易遇到

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0