標題: 點解無線每套劇都要玩三角戀? [打印本頁]

作者: milito    時間: 2012-2-25 08:52 PM     標題: 點解無線每套劇都要玩三角戀?

純一類題材唔可以咩?% t) J/ @3 ?7 {% R
醫學可以講番醫學,查案可以只係重點查案,講下講下又係講番情情愛愛!tvb now,tvbnow,bttvb+ V& E; m5 N: b% g' H- \* q" L! k7 N. d
真係好悶!
作者: winstonlove    時間: 2012-2-26 05:14 AM

" Z+ `  m6 I+ _0 k: K( ]9 _tvb now,tvbnow,bttvb
1 a( [& Q. Y, B& Y* H4 a0 F- ktvb now,tvbnow,bttvb呢個係劇集而唔係医療專題,
0 R+ d- A/ {+ a人生反咉係劇上,
3 x4 u) k) [2 V  f5 ~3 J公仔箱論壇劇上又反咉左人生,tvb now,tvbnow,bttvb( b- B" \# L( J
劇集同人生点可能得一種單一原素," S# I3 S% l$ j* V7 L+ y+ w
若果編劇寫劇本只得一種原素可以炒得tvb now,tvbnow,bttvb" n& j* X, L* ]5 I# y
人性因為毎個人情感唔同,有高有低既喜怒衷樂,至會生出不同情素出來,オ會有以後既故事帶動
作者: shiroikoala    時間: 2012-2-26 10:59 AM

lee個係無記既特質嚟㗎! 所有劇集都一定要有錯縱複雜既感情綫, 一定要玩三角, 先叫無記出品吖嘛!  一個workplace入面,個個都唔係甲同乙拍拖, 但後來又同咗阿丙一齊, 就係甲乙丙丁搞多角戀, 現實邊有可能吖, 正所謂:“ 喺度食,都唔好喺度疴” 吖嘛!
作者: mrfusion    時間: 2012-2-27 03:08 PM

every story need a some love line, without it, it is a documentary.
作者: feedezz    時間: 2012-2-27 10:44 PM

作者: 日日有食神    時間: 2012-2-27 11:19 PM

如果唔係咁點拖20 集或以上?? 同埋呢條theory 係叫毛記定理...
作者: 真司    時間: 2012-2-27 11:41 PM

这才叫做戏嘛,不然哪里可以演到20多集呢。
作者: zhoudemian    時間: 2012-2-27 11:47 PM

tvb来来去去都是甘
作者: fung9420    時間: 2012-2-28 12:01 AM

你估佢地有無做過market research!? www1.tvboxnow.com# [, W: G4 k) U9 h1 w
佢地就係知大部份觀眾(老闆) 喜好係呢d , 咪怕呢d lor
% y: v! Y- K% ~0 k, S$ ?+ t公仔箱論壇又吾夠budget, 咁有咩計
作者: 古蘭士    時間: 2012-2-28 12:25 AM

因為師奶愛看 而且用來拖長劇情一流
作者: Thierrymissu    時間: 2012-2-29 05:49 PM

if no this, tvb no any idea liao,公仔箱論壇6 g; _0 K# f: l' k$ W$ q
forgive them
作者: milito    時間: 2012-3-2 01:41 AM

是劇集而不是醫療專題我絶對理解,# n; E! h, d, F. N& Z( Q& y
本人提出的是以醫療為主的劇集應以醫療為主線而去發展,
# W8 @3 f8 J( H: e8 J* C而不是剛開始就則重於男女之愛。
/ d3 d9 i3 l( F- n認同樓上咁多位的說法,
; \' Q0 \) h1 o! y  ^/ y迎合觀眾口味、拖長劇情、吾夠budget等才是我想知悉的問題所在。; x2 @9 k# [6 Y
同時正正反映出此劇很多不合理的劇情!
" j' Q, |" o  R7 v0 y- e亦所以我看了兩集便沒有心情看下去。
作者: seraph111    時間: 2012-3-2 01:54 AM

感情戏份会出现波折才会有剧情,三角恋通常都有的啦; X6 w2 B2 ]  a5 c& w( S7 m0 L& B) R4 [
医疗专题要最好是出现内幕或事故之类的,最好表现出主角的医德与技术www1.tvboxnow.com, B' Z& n4 S8 ]8 Z( R: }7 C1 R
这套剧就算了吧~
作者: kekfam    時間: 2012-3-2 04:07 AM

莫非你又想JOIN耶
作者: fsfa520    時間: 2012-3-4 11:13 AM

已冇创意鸟。。
作者: Alibaba1973    時間: 2012-3-4 11:55 AM

is true, always keep fight on girl is so sienz~
作者: Alibaba1973    時間: 2012-3-4 11:55 AM

maybe they can try to include some 科幻 de effect is better,,,,, hahahaha
作者: oneunited1356    時間: 2012-3-4 11:58 AM

因為師奶都愛看三角戀嘛。
作者: eqjim2    時間: 2012-3-6 07:15 PM

真係好悶
作者: Testydroid    時間: 2012-3-6 11:18 PM

without the triangular love, mostly keep the plot out of tediousness.
作者: casualwa    時間: 2012-3-7 01:24 AM

这样才有戏做啊,不然没故事没戏看。
作者: leelee59    時間: 2012-3-7 11:06 PM

無綫D劇套套都差唔多啦
作者: asdfghjkl4321    時間: 2012-3-7 11:32 PM

唔中意美雪!!!
作者: asdfghjkl4321    時間: 2012-3-7 11:32 PM

因为距地觉得甘先显出男主角很好啊嘛。。。车
作者: the3tyuio    時間: 2012-3-7 11:35 PM

tvb只有新戏没新桥,迟早玩完~
作者: kk246hk    時間: 2012-3-8 12:50 AM

C9 至愛, 最好其中一個原本係奸的
作者: oace    時間: 2012-3-8 08:09 PM

26# kk246hk
作者: oace    時間: 2012-3-8 08:09 PM

26# kk246hk
作者: yuenloi    時間: 2012-3-8 08:15 PM

人生沒有情情愛愛,就不完整了。
作者: gt43    時間: 2012-3-8 08:51 PM

真系好笑啦。无爱情嘅剧? 哈哈哈哈哈哈....笑死我啦!! s7 J$ p2 b5 Y0 T9 }
你估系拍记录片咩?
  T: g0 {2 f0 O: o7 JTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。记录片有时都有爱情片段啦。
; t# Z) P1 S2 N3 Hwww1.tvboxnow.com如果有爱情,有三角恋就系无新意,甘我睇啲韩剧啊同日剧啊,仲死过港剧。尤其是系韩剧。
作者: lucasau2005    時間: 2012-3-8 08:52 PM

因為要有2個女人GE戲路
作者: wmff97    時間: 2012-3-12 09:44 AM

講醫太單調,加D感情戲會多知多彩,如煮食一樣要加D調味料!!!
作者: ivy_cfk    時間: 2012-3-12 12:08 PM

如果没有三角恋爱,那你也没兴趣看吧!
作者: 天神村小吉    時間: 2012-3-12 08:48 PM

講多啲情情愛咁,咪可以拖長嚟拍囉,成本又少,一舉兩得嘛。
作者: j173    時間: 2012-3-12 09:19 PM

醫人醫得甘多咩!!!
作者: siulam1978    時間: 2012-3-12 10:00 PM

作者: haicheuk    時間: 2012-3-12 10:31 PM

我都覺得on call 太多感情線,以前d 醫療劇都總有一,兩個病人特別深刻,www1.tvboxnow.com0 [5 ~  H" L& q+ N1 G+ j
又或者對個機構,部門特別深刻
+ W1 I; K  P# h( PTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。但on call ,,,我睇完都了解唔到腦外科有幾覆雜:(
4 l* o+ u7 J" c' {# s% \TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。但又了解到三角四角五角戀有幾覆雜--
作者: winstonlove    時間: 2012-3-13 02:13 AM

- e; v8 J; z8 i/ O* L6 wwww1.tvboxnow.comtvb now,tvbnow,bttvb) L7 S1 I) K+ G3 ^  ~- @
如果呢部戲係專講點醫病人,療程係點,咩病,點樣跟進,由咩部門跟進,& _* g6 _" o3 }1 I
最後又講對個機構又有咩特別深刻療程,有咩特別深刻進展的話,公仔箱論壇# o  e) B+ \; y9 q8 L
咁樣搞法,睇個電視劇豈不是會好沉重?; ^. Q/ h# t7 c  h1 m
; j' }& N5 n& O/ P$ }% L7 q: z& Q
呢部戲唔係兼負講腦外科或神經內外科或心肺胸外科有幾複雜喎,TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 h3 \( h  I5 s+ H: c4 J$ U' h( F
你要知道呢部戲唔係醫療視像講解,唔該唔好捉錯用神,. Y8 ^8 o) s) m) A' z8 U& t1 y7 g
部戲佢有時講吓醫人過程係講述醫生醫人時心態係點," P% v6 Y; l+ S& _
若果想知其他疑難雜症有幾覆雜應該睇醫療書藉
作者: kevinchu_kp    時間: 2012-3-13 11:22 AM

如果純粹講D太專業既野,對於行外人來說會覺得更悶,感情戲更能打動觀眾
作者: loischaw    時間: 2012-3-13 03:30 PM

如果冇呢D錯綜複雜的情情塔塔,就唔叫TVB啦。唉,好心TVB做多D好似巾幗咁嘅劇啦。有時簡簡單單,點到即止的愛情更為人歌頌及回味。著重係劇情仲好啦!
作者: woaihui    時間: 2012-3-13 05:13 PM

作者: 忘记用户名    時間: 2012-3-13 07:34 PM

橋段陳舊
作者: brustar    時間: 2012-3-13 10:23 PM

雖然系咁,但依然好多人buy喔
作者: octopuscity    時間: 2012-3-13 10:24 PM

太老套喇
作者: winstonlove    時間: 2012-3-14 12:05 AM

/ c0 q6 T0 ^( `( n1 h' J' U: G. Ktvb now,tvbnow,bttvb
+ ~1 T5 f) \, X* O3 Z6 VTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。其實嚴格泥講都未去到三角戀地步
5 }1 `( V. n  O# q% |, Zwww1.tvboxnow.com真係比較懷疑知唔知咩叫三角戀,5 h8 d2 A; Q' ?0 ]% E3 ], T; U
三角戀組合係呢個戀同時有三個人參與,而呢三個人係同時戀ing之中,
; c5 L. n4 W; I6 r; lwww1.tvboxnow.com依家都未戀,只不過係魚仔初頭鐘意咗一健,美雪又鐘意咗一健,係講佢地鐘意,但都未成事TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) V- T7 ^5 j" o+ w7 [& [, y3 Y
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. |7 s9 {  `, L1 X
莫講tvb d戲係咁,根本現實生活之中梗會有啊a鐘意咗啊b,但啊b又情傾啊c,但啊c又暗戀啊d,TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# J8 h' ~" z. n& ~+ b' c' F! K! [
但啊d 又對啊c無意,心入面其實係鐘意啊a,呢 d野,未成戀,現實之中都不知幾多,
$ j6 @4 {5 |1 ?& ]2 F5 o0 wTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。梗係會有呢個鐘意果個,果個又鐘意另一個,未成戀既野,可以講話多如天上繁星,( n5 [: O: k& B
無線 d戲根本係講番現實,反映現實,tvb now,tvbnow,bttvb# J, r2 ], @: _; I% y  ]6 o$ V
點解部部戲會有甘多戀,係因為人啊,係感情動物啊,基本上人係好容易會動情,
2 y% Q; }2 Z9 `3 k5 ~5 g' E# e對得多啊,就會不知不覺生出情縤,又未必全部都係甘,只不過係有部份先係甘,有咩甘奇..
作者: tvbgohb    時間: 2012-3-14 10:25 AM

要親番東西宮略嘛
作者: kwanyeun520    時間: 2012-3-14 11:05 AM

本是同一出呀TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  c0 i2 C8 N" }! c
tvb套套都係咁
+ c7 t! N# G: Q" k( _唔講冇人睇
作者: wymanwu    時間: 2012-3-15 05:13 AM

tvb系锦啦,都系以前的戏经典,
作者: einnay    時間: 2012-3-15 12:14 PM

如果只讲医学太闷了吧,加一点男女感情戏,师奶更喜欢睇啊!
作者: herokinggg    時間: 2012-3-15 06:33 PM

那証明佐你有 突破心,,TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ U/ |( y, Z" M- ?8 ^) @" C
香港的演藝太注重成本效益了,,不願意花錢之餘,還要反轉頭來讚更多的錢,. g% K6 L1 [, g" i
而以往的戲情經驗得知,收視不錯,所以按安全起建都跟住個勢走,,
' i3 r9 }' v' a# v9 f9 r而且TVB係極度缺乏創新導演了,不像西方演藝業有好大競爭和發展空間,www1.tvboxnow.com% P+ W- q! p" n( M4 }6 U
因此香港的電視基本上是好難改革到,
作者: sesamestdee    時間: 2012-3-15 11:15 PM

已經沒有新鮮思維只有抄襲!
作者: unruledboy    時間: 2012-3-16 04:37 PM

無線來去都3杜屁!編輯江郎才盡了,希望多跳槽到別的免費電視台,開創爭霸局面
作者: kykykyoioi    時間: 2012-3-16 06:33 PM

無特色
作者: stephen626    時間: 2012-3-16 06:53 PM

邊有咁多創作呀, 通常都係一般O既劇情
作者: skinnymocca    時間: 2012-3-16 06:57 PM

tvb does not have many good actors & actresses left to act la, so need to bring out all these newbies to play love triangles...
作者: hollson    時間: 2012-3-17 12:17 AM

就这点感情戏 不然没东西拍了
作者: winstonlove    時間: 2012-3-17 01:41 PM

5 V3 P9 r* e4 F$ f- l1 r
8 e7 c9 X, Q' N# yTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。唔好再嫌有三角恋喇,呢部戲如果冇講愛情又點會有甘好睇既ending?
& N( N! x* N" I& Y2 f尋日既ending之所以精彩,令人動容,在於寫對白既人有感情,TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. u6 f" R$ l% b/ Y0 B6 w0 |$ u' d
拍既人有heart,呢個世界如果人性係冇heart,就會冇感情,TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。' q  ~4 e# d9 T' I: C
人既情感就會變得好冷,會好無情,人生發展好多時因為一個情字會改変好多野,; C4 @2 s" e" K4 V% _
人生亦反映部戲度,戲如人生人生如戲,一部劇若果冇左人與人之間感情角度,只講單一醫療事故,TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- r7 {4 w: g% R5 X) a
就已經唔再係一個完美劇集了...一個完美劇集係要有情感先會精彩,才會令人感動
作者: JYfan    時間: 2012-3-17 02:23 PM

to attract audiences...

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0