標題: [處理器] 關於cpu既問題 [打印本頁]

作者: paul94512    時間: 2008-2-11 04:40 PM     標題: 關於cpu既問題

小弟新玩電腦
吾係好識砌機
受朋友影響
想換一換個cpu
我部機既底板就i845
cpu就celeron 1.7g
就想換個p4 cpu
我想問
可以的話 我應該換隻 p4 幾多g既cpu 最適量
價錢係幾多  主要係用來打機 睇片 上網
吾可以的話 我應該點做好
仲有 p4 cpu 除左分做 2.4g個d
仲有冇分其它野
吾該各電腦高手/對電腦好熟既朋友 請多多幫忙
教下小弟

作者: smsl    時間: 2008-2-13 01:54 PM

P4还找得到嚒?
现在你去找C2D跟好了。
可是你的底板就须换了,RAM也是。
作者: asus_p2_vb    時間: 2008-2-13 04:51 PM

我認同smsl 講法..... 除非你想買二手機??
其實p4已經引退江湖緊, 所以我贊同smsl 兄話買c2d簡稱core2dual, 最終都係要睇你本身個budget.
作者: EasonWong17    時間: 2008-2-21 09:24 AM

哈哈...小弟有意想买二手机.....请pm我哦......
作者: evin1945    時間: 2008-3-1 09:07 AM

make sure, your mother board and memory are support with your new cpu, otherwise, waste your money.
作者: wing1112    時間: 2008-3-6 11:07 AM

if your motherboard can support 3.0 cpu in p4, you can change to that if you want.  about $50-70usd
作者: qjunco    時間: 2008-3-22 02:55 PM     標題: 回復 #1 paul94512 的帖子

With your current motherboard, I don't think you can support C2D or C2Q. Change to a later motherboard and use C2Q, it is not very expensive now.
作者: 94rascal    時間: 2008-3-30 10:16 PM

这个配置现在就没有必要去换了.要换还不如一下全换成新得了!现在双核也没有好多钱的.而且都是最新的.近几年不会淘汰的.你这个就是换了P4CPU如果有一个部件有问题.以后都是个麻烦.1价格要高.2质保没有好久.3质量也没有保证!自己要求不高.就原来的配置继续用着!
作者: jwxie518    時間: 2008-3-30 10:23 PM     標題: 回復 #1 paul94512 的帖子

P.4有好多種
有2.6, ,有.30, 有3.2
亦有你所見到的2.4
也有更低的P4, 低的P4很早以前就沒出產了
目前我看到2.6, 3.0仍然有人賣
因為還是有一點點的市場
每一個都係唔同的型號
你的MB可以支援P4

我記得p4有一個是65nm的
Cedar Mill型號
那個很少人知道,....

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0