標題: 《新抱喜相逢》能否打破賀歲劇的宿命? [打印本頁]

作者: leekwoklam    時間: 2014-1-25 03:26 PM     標題: 《新抱喜相逢》能否打破賀歲劇的宿命?

舊年睇《初五啟市錄》後曾戲言睇完《初》劇後睇乜嘢劇都會特別好睇,而家睇最新賀歲劇《新抱喜相逢》又真係幾好睇咁,原因當然唔係同《初》劇比較咁低能啦。追看理由有:
  X$ I" p" \+ a3 `% otvb now,tvbnow,bttvb
5 X" Y/ l* J& G/ k% b(1)處境親切、容易投入tvb now,tvbnow,bttvb7 N0 p/ _# O4 D
背境講番香港有親切感,多年前的賀歲劇如《錦繡良緣》、《迎妻接福》、《醉打金枝》古裝迎新歲感覺上熱熱鬧鬧本來幾好,但睇多幾集自會發覺背境道具因為太過熟口熟面而好快生厭,舊年《初五啟市錄》以民初做處境就更係「俺悶」之最。
tvb now,tvbnow,bttvb( h1 k- \: h7 `/ o9 S5 m& U* C$ Y
www1.tvboxnow.com9 P. k) c" d, }/ k6 k( {! @
(2)睇薛家燕開心又放心) k/ J2 S5 F  M$ L% v5 _
[attach]2658230[/attach]

" I- V0 g0 o$ G$ M4 U- ~* H6 d無睇“家燕姐”做戲好耐咯,對上一次已經係2011年《九江十二坊》,當時係做第二女主角“關惠蘭”,今次坐正做奶奶更係三大女主角之一,家燕姐個「福相」做喜劇當然係無得頂,夾哂賀歲劇個基本feel已經令人放心不少,相較於舊年未正式睇《初五啟市錄》前見到男、女主角係陳錦鴻、郭羨妮心裡已經涼咗一半。tvb now,tvbnow,bttvb& T+ v, v& b* L& [* Z' p# m

3 T) |! L# p7 e# @$ Q6 |(3)湯盈盈、滕麗名演妯娌兼天敵夠吸引www1.tvboxnow.com0 g. L0 N. j& X& J: O
[attach]2658231[/attach]
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ j6 C$ D. ^% W. |3 Z- g) d
湯盈盈喺《衝上雲霄II 》客串幾集做神婆無乜好講,反而喺《老表, 你好嘢! 》做港女“司馬淑貞”令人印像深刻,今次喺《新抱喜相逢》做“文彩菱”相信又係上到一張好牌。其對手滕麗名做“柚皮菲”(郭菲菲)劇份都唔弱,兩人演過氣女明星由幕前鬥到幕後再鬥到入豪門,過程引發的劇情基本上都發揮到應有的喜劇效果,再加上首週劇情有關二人的情節影射多齣電影、電視、導演及名人,又一連串短短哋嘅戲中戲,比人感覺夠熱鬧,初期觀看二人在片場鬥氣的戲份令我聯想起經典劇《山水有相逢》的李司棋及黃韻詩,當然睇到而家我相信兩齣「相逢劇」唔會再有太多相關的地方。tvb now,tvbnow,bttvb/ \/ Q0 H# C4 M. r& M
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" m4 x9 k  r( g8 u+ e, q, C+ _
(4)無一線小生花旦參與夠哂清爽www1.tvboxnow.com1 P9 p& j! ?$ l9 R5 {% g' E3 S
唔好話無林峰、馬明、黎耀祥、陳豪、Bosco、杏兒、楊怡......等上哂神枱的一線演員,連氣勢凌勵上位中嘅黃浩然及香香、苟姑娘等女神一個都無,但其實咁先至好。由台慶前到而家年尾上述一眾「大牌」一波接一波的上陣,但偏偏多齣所謂大劇播出後成績都強差人意,兼且食得「好嘢」太多越見「飽飽滯滯」,重有啲消化不良,《新抱喜相逢》嘅基本演員反而係穩當而少令人失望嘅組合

`! z6 A  I0 q' q7 a% c' Kwww1.tvboxnow.com[attach]2658232[/attach], J/ V. l$ I: N. d
敖嘉年首次做男主角跟另一男主角麥長青都係無記劇男配角上佳之選,在本劇雖然貴為男一, 然連祉森及連祉傑兩兄弟在三大女主角(三娘教子?)的戲份夾擊下唔係太容易突圍而出,不過喺設計上麥包乸乸哋的造型會較為著數,較容易吸引觀眾嘅注意力。
! }8 i/ _* n) ]- b  X
) O# E4 F/ }9 t3 q/ I7 y(5)全劇短小精悍www1.tvboxnow.com; _) A! q, K: V' e) N
我唔知係咪睇錯資料, 《新抱喜相逢》好似只得15集,喺無記咁計算成本效益的作風之下可謂少見,不過貴精不貴多濃縮啲劇情緊湊啲唔係更好咩?
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 o$ G, Y4 X) F. q! b; W+ d' G7 d# y( T

7 u. P/ r. _( ]& U) Rwww1.tvboxnow.com各位網友應該仲有好多鍾意同唔鍾意《新抱喜相逢》的原因,請回帖講講感受啦。
) `# W; o& L1 cwww1.tvboxnow.com
作者: yuenloi    時間: 2014-1-25 04:04 PM

湯盈盈滕麗名兩人演過氣女明星幾新鮮。
作者: sallytong    時間: 2014-1-27 07:54 AM

Much better than 《初五啟市錄》
作者: pmaatbrleck    時間: 2014-1-27 04:47 PM

在新年期間睇這片集,都可算過得去。期望不太高,可以看得過。
作者: jl01096    時間: 2014-1-29 05:35 AM

still...no story line...for c9 only
作者: molaytau    時間: 2014-1-29 09:47 AM

呢套OK, 我覺得橋段有新有舊, 不過看到香港本土背景, 真係幾親切, 人物結構本身就已經很不錯, 所以幾好睇。笑下笑下又一個鐘...
作者: momochacha2007    時間: 2014-1-29 01:01 PM

of course better than 初五啟市錄 lah, hahaha. this show have a very important actor.
作者: garlinwu    時間: 2014-1-29 02:49 PM

家燕妈妈演,一定捧场,剧集看看内容也不错~~
作者: leekwoklam    時間: 2014-1-29 04:02 PM

而家只係剩低一個問題,就係「賀歲」二字。- W1 A! p! k: R4 a. x( Y
[attach]2661111[/attach]
( M! ~9 e- ^, z3 `. M/ `, Dtvb now,tvbnow,bttvb希望劇情真係配合到有新年氣氛,而唔係只得幾位主角大唱許冠傑同阿姐啲「賀歲歌」就好勒。
* l8 N; t5 I! `8 _2 L8 g. y

作者: swdlhk    時間: 2014-1-30 02:08 AM

無可能啦
作者: mojoe    時間: 2014-1-30 05:07 AM

haha i think it will
作者: waisuper90    時間: 2014-1-30 02:28 PM

I've watched a little but the quality is not good.
作者: leekwoklam    時間: 2014-1-30 02:50 PM

本帖最後由 leekwoklam 於 2014-1-30 02:51 PM 編輯 公仔箱論壇1 ^; X5 r& L6 X" E
, i; V/ i3 s) U! v: J
睇薛家燕同雪妮前者做「大小姐」後者做管家「英姐」,二人演一主一僕睇得我感受良多。兩位其實都係粵語片同期阿姐,家燕姐後生雪妮三幾年,青春迫人多演時裝歌舞片,雪妮較成熟演盡古今女俠角色無數,與曾江合作電影《女黑俠木蘭花》更係其代表作,喺電視重播殘片時代我都番睇過一兩次,當時兩位阿姐後生各有各靚,大家睇下係咪?
, B5 [0 P, J0 d: ~7 k公仔箱論壇 [attach]2661876[/attach] [attach]2661873[/attach]
: A6 m  s+ [( T6 h8 Wtvb now,tvbnow,bttvb不過喺《新抱喜相逢》内,家燕姐皮光肉滑做奶奶,雪妮則白髮蒼蒼做管家,感覺上兩位阿姐直情争咗一兩代咁樣,直係唔可以唔讚家燕姐註顏有術。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  t9 o" U8 ~3 D; Y$ s/ a9 k9 @* m7 H
[attach]2661872[/attach]

作者: kalung000    時間: 2014-1-30 05:50 PM

幾親切, 人物結構本身就已經很不錯, 所以幾好睇
作者: xenthe    時間: 2014-1-30 06:11 PM

I think this short series is very suitable for this Lunar New Year season.6 X) S  [% Q- J. X
. Z' h( B9 R3 L% r5 n: `0 ~
Still the cast has many of my favorite artiste like 敖嘉年 &麥長青.
作者: jasonfussy    時間: 2014-1-30 07:01 PM

希望越大失望壞大呀!
作者: tommylau0911    時間: 2014-1-31 11:36 AM

湯盈盈好看D(滕麗名)不看好,兩人演過氣女明星不新鮮,不好看...!
作者: road333    時間: 2014-2-2 09:34 AM

no expectation! it is so simple in story!
作者: elvis333    時間: 2014-2-2 09:57 AM

我觉得可以囖!
作者: chiman1937    時間: 2014-2-2 09:44 PM

算過得去..................
作者: pong1977    時間: 2014-2-3 05:57 PM

搞笑劇
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-3 09:24 PM

希望越大失望壞大呀!  B: L+ f+ L* @# V+ A8 t! b
jasonfussy 發表於 2014-1-30 07:01 PM
& R0 K# C! Z! P% R; }0 E4 q
有網友提示我話應該將本劇視為「賀歲檔」劇集而非「賀歲劇」,所以就算劇情完全同農曆新年無丁點兒關聯都唔算名不符實喎,諗諗吓好似又有啲啱噃.......或者咁樣睇會無咁失望。
作者: ddokasan    時間: 2014-2-3 11:29 PM

The performance of 麥長青 is so good!  He's a good actor!
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-4 12:43 AM

湯盈盈、滕麗名佢地兩個都好用心去演戲, 湯盈盈自從同錢嘉樂開始拍拖, 佢個人&演戲嘅開心指數高到爆燈. 我最like睇開心野, 所以由嗰時開始like佢. 至於滕麗名, 佢好慘, 之前浪費咗咁多年青春响個賤男身上, 好采佢最後都揾到幸福! 講返呢套劇, 其實佢地咁鬥法都幾悶, 因為多咗. 同上年嗰套過年劇比較, 無得比, 呢套好睇好多.. 至少好好笑嘛!
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-5 04:34 PM

$ A# d* B3 \% `( Z  hTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
湯盈盈、滕麗名佢地兩個都好用心去演戲, 湯盈盈自從同錢嘉樂開始拍拖, 佢個人&演戲嘅開心指數高到爆燈. 我最like睇開心野, 所以由嗰時開始like佢. 至於滕麗名, 佢好慘, 之前浪費咗咁多年青春响個賤男身上, 好采佢最 ...
2 U$ @& R4 _, STVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。大文細佬 發表於 2014-2-4 12:43 AM
$ y3 u) N  Q6 F+ f" H3 [3 \! vwww1.tvboxnow.comwww1.tvboxnow.com1 @. |( e& d  J7 Z" _- j/ M+ I

( ~0 \' q5 ]1 W  \公仔箱論壇大文細佬睇得好投入好肉緊咁噃,兩個家嫂之中,我較喜歡湯盈盈嘅“文彩菱”, 霸道得嚟好彩重有少少可愛,搶咗名義上男主角嘅敖嘉年唔少戲。www1.tvboxnow.com1 ^8 y, Z$ L1 e0 C' t

( v9 a& C7 N4 U* A! y8 A9 R( ]& v公仔箱論壇滕麗名由佢初出道唱歌進而演戲一路睇住佢成長,一直都係我喜歡嘅二線王之一(我以前覺得陳煒或多或少會成為佢競争對手)。 你講嗰一兩位賤男開名都唔怕啦,浪費女仔青春確係非常乞人憎。“柚皮菲”滕麗名都做得不俗,做大少奶唔衰得之餘又要頂住個強勢奶奶,不單只得到姨仔及老爺認同,我諗好多觀眾都會喜愛阿滕嘅演出。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。4 B+ W" O8 n! j* n: d

8 ~( D8 F" A' f$ k0 Ewww1.tvboxnow.com你講得啱,若剩係睇兩位新抱鬥氣可能好快會無戲承接變悶。不過好彩最近講到二人聯手鬥奶奶的戲份終於都將我吸引番囉。# L# W) N) x: W
[attach]2665910[/attach]
作者: y499500742    時間: 2014-2-5 11:06 PM

its not my taste
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-6 01:31 AM

TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: p) G, Y  i: M
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 Q) [7 ?& d$ A6 C7 I
, E  m$ d# m- y; M7 Z, U/ H
大文細佬睇得好投入好肉緊咁噃,兩個家嫂之中,我較喜歡湯盈盈嘅“文彩菱”, 霸道得嚟好彩重有少少可愛,搶咗名義上男主角嘅敖嘉年唔少戲。
4 @; Q& R# `1 B+ z. v" ]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
" |/ C$ d  _8 f0 `  G' E5 n1 }. r; RTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。滕麗名由佢初出道唱歌進而演戲一路睇住佢成長,一直都係我喜歡嘅二線 ...6 [1 d) v, q' T2 m- h+ k
leekwoklam 發表於 2014-2-5 04:34 PM
+ }8 r" G* q$ z1 T2 z3 Y' o- D2 n) y% ~% V. Q' t6 ]
lol...原來滕麗名初出道唱歌架?? 你唔講我都唔知呀.. 多謝你update我個腦嘅資料庫呀!...
' D4 v( H, k+ Nwww1.tvboxnow.com我啱啱睇完第十集, 估計應該會轉topic去講個叔仔點奸法喇.. 到最後梗係佢地全家齊心去對付奸叔仔父子!.. 雖然好似無乜驚喜, 不過賀歲檔嘅劇一定要happy ending嘛!
作者: Canton仔    時間: 2014-2-6 02:17 AM

4 j0 e. x, Q- p( f: I

5 Y0 S, t6 Z3 s) Qwww1.tvboxnow.comwww1.tvboxnow.com, x, c' O+ t3 F! ?( T& G
呢张相几时的 ??  右边的是 ,家燕 ???
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-6 01:09 PM

本帖最後由 leekwoklam 於 2014-2-6 01:28 PM 編輯 . S$ q) r# U0 W# R' o8 M, h) d; r

" c; u& i# u  G5 ~, i, Y6 s  N1.9 _2 k0 a- w3 C% [, t
右邊嗰位係寶珠姐陳寶珠,唔係家燕姐啊。但係佢哋兩個都係粤語片年代紅星,同為「影壇七公主之二」。
" d! c0 b9 c: T& p其實七公主另外一位成員馮素波(後排右二)以前都係無記劇內常見甘草,係《新抱喜相逢》裡面,如果唔係雪妮演「英姐」嘅話,好有可能會由馮素波(如果未離開TVB)演此類角色。
+ Q+ O/ M& v0 s4 g  s: {5 w1 Fwww1.tvboxnow.com
8 v4 d5 f! |4 M% j8 {' l/ S1 C! l[attach]2666671[/attach]

, v7 ~; ~  r+ twww1.tvboxnow.com tvb now,tvbnow,bttvb, o5 i, q* `8 ^* i/ z
[attach]2666691[/attach]# ~% u/ P+ H) \& G  F( u8 ]

/ S9 D( }. a9 S6 P0 fTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 x# a4 {: R4 }! H. m) M* T
2.公仔箱論壇) X% ]0 ~" o1 O, R% `
大文細佬妹,其實都係喺專訪聽阿滕麗名自己爆話係最早期「新秀歌唱大賽」出身嘅,我都想聽佢唱吓歌不過無機會啫。3 z* S% k8 ]: x5 M3 i1 c! i( y

5 v3 |3 m: P. u4 C7 J2 U. c公仔箱論壇tvb now,tvbnow,bttvb2 ^6 K: y% Q4 o1 |

# B$ G3 i* f: ~www1.tvboxnow.com

作者: eastbaygam    時間: 2014-2-6 11:12 PM

great shows... I love 新抱喜相逢
作者: bb4748    時間: 2014-2-6 11:27 PM

有家燕姐的我基本上都不看
% L& M$ v+ l! o; L! Z# i2 bTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。所以沒意見
+ Y, O3 c/ M9 S5 ]反正收視底
作者: jix0509    時間: 2014-2-7 01:16 AM

有趣...个人觉得真的蛮不错看的...比起高潮迭起,哭得死去活来的戏码,本身更喜欢这类型较为轻松的喜剧...
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-7 11:51 AM

不過結局篇劇情開始涉及爭產,即TVB陳年老薑橋,有啲擔心........
. H5 f  h$ V: k" L0 T. R2 `[attach]2667326[/attach]

作者: 大文細佬    時間: 2014-2-8 12:55 AM

不過結局篇劇情開始涉及爭產,即TVB陳年老薑橋,有啲擔心........TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 W6 t2 E) Z8 o6 y
26673262 ~: j- a# d3 Q3 {* _( R- R
leekwoklam 發表於 2014-2-7 11:51 AM
% G3 r0 h$ @& v3 p9 Dtvb now,tvbnow,bttvb, X) q% m$ f7 u6 h5 S7 v7 b
一早估到喇, TVB嘛!... 仲有可能係兩兄弟嘅生意救返全家添!... 最後同叔仔家人冰釋前嫌... Happy Ending!
作者: 991188    時間: 2014-2-8 11:25 AM

我好鍾意套劇 。。  令我覺得睇做好開心,舒服。。
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-8 03:57 PM

991188 睇得開心就好啦。5 c4 P' i7 R6 N2 c
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! P, l! Y4 M% h5 U- e: ?. I2 E2 o
www1.tvboxnow.com4 T2 }' j, B; n0 {
大文細佬同其他網友,唔知你哋覺得阿「大王」安德尊同王梓軒呢對奸人父子兵演成點呢?
' q  _! G5 w* e1 [[attach]2668175[/attach] [attach]2668173[/attach]
3 ]( c5 q% c6 D8 n3 C8 T
嗱!大王啲眼耳口鼻表情跨張就預咗嘅嘞,初時以為佢仲係做緊【都市閒情】添。不過最近開始交代“連熊”由於好多原因,致令佢處心積累要復仇,奸險咀臉陸續浮現,終於擺脫咗佢老人家多年嘅固有形像,無記走咗一大批三線演員,希望監製多啲安排大王做戲啦。tvb now,tvbnow,bttvb! m: u( {' i: S2 `
[attach]2668174[/attach]
% |3 z0 [3 T. T/ k: u: U) K; ?www1.tvboxnow.com至於梓軒呢,平時睇佢做【兄弟幫】主持工作越見淡定,亦懂得向受訪嘉賓發問有趣味話題,帶動到節目氣氛。
4 H' R8 A' C5 X& C- Ywww1.tvboxnow.com喺《新抱喜相逢》裡面形像好唔同,做奸仔“連祉聰”陷害連家眾人,表現算OK。不過我最有興趣睇佢同家燕姐同場嘅戲份,面對「外母」家燕姐時(傳王梓軒同家燕姐個乖女石祐姗拍拖),尤其係演一些靠害戲份時,唔知佢感覺係點嘅呢?呢啲都係成為收睇《新抱喜相逢》嘅bonus。

作者: 大文細佬    時間: 2014-2-9 04:42 PM

991188 睇得開心就好啦。公仔箱論壇5 F% |  N% ?. d& i
公仔箱論壇: C. S2 Y( _3 h2 ~/ Z
tvb now,tvbnow,bttvb7 i2 H' ^, _' q7 X. p7 G
大文細佬同其他網友,唔知你哋覺得阿「大王」安德尊同王梓軒呢對奸人父子兵演成點呢?
; N1 o1 @% n+ f; ywww1.tvboxnow.com2668175 2668173
* u' h. v7 {: J* D7 H公仔箱論壇嗱!大王啲眼耳口鼻表情跨張就預咗嘅嘞,初時以為佢仲係做緊【都市閒情】添。不 ...* c7 |0 O2 d& Y. V1 a* W( t* ]
leekwoklam 發表於 2014-2-8 03:57 PM
) {% }) T7 G% ]( sTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  p3 y1 U$ f$ N. Z$ F9 B, ~: ?
但係依然覺得安德尊演技唔係咁得喎 個人感覺, 不過佢地一出已經估到佢地係奸架喇.. 因為TVB製作嘛
作者: babylonzone_lew    時間: 2014-2-9 05:15 PM

淨係睇演員就已經覺得掂! 好!
作者: hung1447    時間: 2014-2-9 10:03 PM

我覺得都OK, 幾好笑呀 !!!
作者: 留美博士    時間: 2014-2-10 04:32 AM

鍾意看《新抱喜相逢》是因為覺得戲好笑,很適合在過年期間播放,戲裡的演員也都很能搞笑讓觀眾開心,總歸一句過年就是要『開心』
作者: engeng886    時間: 2014-2-10 11:28 AM

The drama is ended with "similar" quality of other CNY drama.
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-10 12:16 PM

本帖最後由 leekwoklam 於 2014-2-10 12:19 PM 編輯 5 S7 {5 m& v( T9 ?/ A9 {1 K
公仔箱論壇0 y0 x/ O3 P6 V: D) h6 \$ O
! `( W; a& K# B# p; K( ^TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" a" r! D. R9 z; M& F
但係依然覺得安德尊演技唔係咁得喎 個人感覺, 不過佢地一出已經估到佢地係奸架喇.. 因為TVB製作嘛& l% y  k# ~8 }. o  z/ K
大文細佬 發表於 2014-2-9 04:42 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。0 X# r: X" Y8 {/ U5 f8 ~5 ^

7 ^2 u6 Q0 B! E" w2 Otvb now,tvbnow,bttvb無錯啊大文細佬,阿大王啲五官唔知係咪經多年訓練兼有啲鬆馳,喺咁咦講句說話或者簡簡单单笑吓巳經好誇,演技真係唔講得上好呢。tvb now,tvbnow,bttvb8 D( L, {: p! m  |4 l7 I! C8 v- R
喺上面讚佢一句其實係我跟人口水尾當係賀佢舊年攞「傑出演員獎」囉,哈哈哈,新年流流當派利是嘛。
5 A' r, Q5 A/ l
tvb now,tvbnow,bttvb& O# E0 @$ _7 d  |  T
[attach]2669544[/attach]
+ O2 B1 v: a8 O" Q8 q: d1 x公仔箱論壇其實講安德尊,我剩係記得佢同無記厨神李錦聯的恩恩怨怨啫。
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-11 06:52 AM

( a1 Z) s+ q" H6 C. @tvb now,tvbnow,bttvbTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 {) _0 ]/ I* ]. u; V  Y5 E! [% p# k/ x
無錯啊大文細佬,阿大王啲五官唔知係咪經多年訓練兼有啲鬆馳,喺咁咦講句說話或者簡簡单单笑吓巳經好誇,演技真係唔講得上好呢。
. n7 b% ~: [0 T) Etvb now,tvbnow,bttvb喺上面讚佢一句其實係我跟 ...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 ]/ o6 I; H6 v8 B9 L8 A' s, t
leekwoklam 發表於 2014-2-10 12:16 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; M" o8 x3 B) n" w" ]3 S% _

& c, d+ i1 Z' Z  Q, g# j7 Z3 b/ ~公仔箱論壇咁你覺得佢最後演成點呀?? 似唔似受咗重大打擊傻咗呢? 今次我唔識comment佢嘅演技添
! `8 }- n. X1 A0 B7 l不過ending好壞參半, 玲玲姐呢段引道人生兩面睇, 幾有教育意義, 值得一讚! 但最後响公司嗰part 我睇完O晒嘴呀! 都唔知做乜???
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-11 01:29 PM

本帖最後由 leekwoklam 於 2014-2-11 01:33 PM 編輯 . X( {) S- M% o, M

1 R" E5 z! O9 j公仔箱論壇
www1.tvboxnow.com/ G# f# @; T! U, V
公仔箱論壇1 Y4 B# p: K( X7 L
咁你覺得佢最後演成點呀?? 似唔似受咗重大打擊傻咗呢? 今次我唔識comment佢嘅演技添
" M3 I# Q: W$ U' k3 H/ I* ^www1.tvboxnow.com不過ending好壞參半, 玲玲姐呢段引道人生兩面睇, 幾有教育意義, 值得一讚! 但最後响公司嗰part 我睇完O晒嘴呀! 都唔知 ...
0 u# R' o0 T  g大文細佬 發表於 2014-2-11 06:52 AM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- c  x; Z" S9 R+ r" q* D

" M  M  t! O9 w. v2 g) o8 {, l- wwww1.tvboxnow.com哈哈!我又何德何能評論佢老人家,不過阿大王儍咗之後同未傻之前啲表現又有乜分別吖?
4 p" p2 B' E7 B; P佢同鄧梓峰都有一張卡通面孔,好嘅係容易令人有印象,壞嘅係喺正正經經演戲嘅時候啲觀眾總覺佢變化有限咁囉。公仔箱論壇: J- B8 P! N; _% R4 |" J0 N, Z
[attach]2670353[/attach]
/ o: b" ]. _3 Q/ b% b" ^2 S/ F) Wtvb now,tvbnow,bttvb無錯!玲玲姐飾演麥師傅係一道幾好嘅甜品,講吓因果業報夾番過年feel,新年流流算係好頭好尾啦。
作者: liuoldman    時間: 2014-4-11 12:19 AM

有家燕媽媽 還可以啦~
作者: angj    時間: 2014-4-20 05:50 PM

家燕媽媽演,一定捧場,光看她熟練的演技就夠了~
作者: 風情萬種。    時間: 2014-4-22 04:48 PM

好搞笑。tvb now,tvbnow,bttvb8 I$ c4 a% W' t& @; t5 ^$ i
少女P
作者: pavan    時間: 2014-4-23 02:49 PM

無可能啦
作者: lek0212    時間: 2014-4-24 06:59 PM

多谢分享!

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0