標題: 東拉西扯評《食為奴》 [打印本頁]

作者: leekwoklam    時間: 2014-3-1 05:34 PM     標題: 東拉西扯評《食為奴》

' n/ q# ^! ^) Y( `www1.tvboxnow.comwww1.tvboxnow.com# n1 F& H3 ~5 d  }! a
東拉西扯評《食為奴》TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% F0 D3 v! b  z5 R0 p
' a0 w  V# g$ ^1 e$ C7 n0 U
[attach]2684725[/attach]
& |, m4 [' w3 ~& E; y3 Q8 x( r7 u首集開場不久,已經出現康熙壽宴精美賀壽菜式與大清版圖並列的畫面,清楚地傳譯本劇實乃以美食廚藝包裝的宮廷鬥爭戲,加上又有《老表你好野》班底,所以將本劇定性為「半喜劇半宮廷鬥爭」應該無乜錯,一劇兩睇噃,所以收視平均過30點值得恭喜。而宮廷鬥爭情節圍繞“九王奪位”,又令人想起《步步驚心》,爭權奪利過程中飲飲食食起到關鍵作用,設定和包裝雖不算新鮮,但仍有吸引力。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 c2 J3 c1 m# K

9 i& K6 V1 ?# n, _" R& V【「鹹魚包」會唔會真係一包風行?】) N3 C3 B0 S; g
[attach]2684723[/attach]
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ |; `, f$ C6 u' s/ o
既然整齣戲有一半以食物為本,咁就睇吓編劇能否創造到一種“具代表性而又能貫穿劇情”的美食,今次係—“鹹魚包”。
, ^' d0 j' ~, w" I* \2 D編劇更煞有介事安排天寶將製作過程「公開」:「剁蒜頭、切蔥花、鹹魚切粒、揉皮、包餡、落鍋......」,講到似層層,睇到我哋流晒口水。真係有理由相信,喺《食為奴》未播完之前「鹹魚包」可能真係會喺電視機跳出嚟現實世界,成為旺角街頭小食,或者現身喺酒樓食肆,成為點心紙上一員,同义燒包爭一日之長短。年尾頒獎禮最佳配角可能唔係人,而係“鹹魚包”。
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ ]7 s0 ?( l2 Q( J
公仔箱論壇/ l% r7 k0 G# i" J% _8 N: g2 t9 ?1 f
【新舊拍檔張繼聰萬綺雯】TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" L* z2 [( c- \( r. l2 G. \1 w$ U7 ]
[attach]2684727[/attach]

" w) k, X0 p" l+ A1 T: h2 l二人在《老表你好野!》同劇唔同線,蚊蚊都坦言其時同繼聰唔係好熟,所以到《食為奴》才算是二人首次合作。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  x+ w8 @/ L* Y
以“張繼聰”嘅演藝背景,配合「上」到八阿哥呢張好牌,“胤禩”一角必可為張繼聰日後帶來更多機會及更多好角色。
9 B4 K1 S" P' c/ h) ~! J[attach]2684726[/attach]

2 n. ?! `5 S+ d4 [- J* S公仔箱論壇所以,反而想講吓佢「女友」“萬綺雯”,初初仲諗住蚊蚊嘅對手由視帝安仔及三哥降呢反而會將佢變成焦點,結果竞然唔係咁噃。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  S7 f# |  q# U3 a/ ]7 {
蚊蚊以粗啞聲線演「武女」“紀慕雪”外形實際上都幾夾嘅。比起紀慕雪,「好心作怪」“唐善行”助夫打理商業王國,明顯女強人設定,性格剛強兼從一而終,演來較易達標,我覺得唔錯。www1.tvboxnow.com" v+ T! S; o; z0 O. j
: Y% B1 p) n# Z/ c& }& b8 D
不過“紀慕雪”非常唔同難度較高。舞刀弄槍既要背負家族與康熙世仇,感情線復又週旋於雍正及胤禩之間,雍正鍾情於己但自己又偏偏獨愛八阿哥。“紀慕雪”此角若要成功,演出者必須賦予慕雪有“剛柔並濟”的特質,蚊蚊演譯剛就有餘(沙啞聲底有啲助力),柔就爭咗少少,不過暫時劇情剛過一半,希望後段重有突破啦。
" U) x$ W6 c. Awww1.tvboxnow.com[attach]2684728[/attach]
3 P# ^# e0 w- D& p6 M0 Z8 n
其實,唔知監製有無建議蚊蚊睇吓一齣有啲相關嘅經典劇《呂四娘》呢?我相信“嘟嘟姐”(鄭裕玲)的演出會比到萬綺雯好多啟示% g. X) B9 v4 _; U
蚊蚊請繼續努力,因為重有好多人會支持你嘅。$ C+ a9 z$ j% U& B
/ z4 F6 k) I$ y1 h# d9 L
【萬人迷年若碧】www1.tvboxnow.com. ^5 J4 ^$ v4 X, A; R9 h( D
一直非常鍾愛“胡定欣”,年前奪得女配角獎更係實至名歸。! I* g3 t" F; ?. V5 {9 f
[attach]2684729[/attach]
0 s6 p3 \/ \7 H
睇官網“年若碧”一角的設定謂:「外貌秀麗不可方物,人稱京城第一美人,有萬人迷之美譽」。
  {9 k: Y3 B. dwww1.tvboxnow.com定欣以前曾獲選多個上鏡Cover Girl大獎,做「第一美人、萬人迷」都合理。講靚呢我諗無人話唔係嘅,不過“定欣”美麗得來又有啲粗線條,我覺得佢做「靚得嚟較硬淨」嘅角色例如蚊蚊個“紀慕雪”效果唔知會否更佳呢?( g" ^! N+ v1 T4 n

& {  P( ^8 R* \  @' ?( \. swww1.tvboxnow.com若碧傾慕天寶的劇情有強烈姊弟戀感覺,唔知有無影响大家投入睇佢同祖藍的感情戲?不過純係劇本問題,同定欣演技無關。其實祖藍同其正印李亞男都有姐弟feel,不少同祖藍演情侶的女演員都係無可避免有近似問題。
& [: O4 B( |0 w* a) \0 x
tvb now,tvbnow,bttvb5 S( p2 N1 b  j# B. w/ M# L
其實我覺得編劇唔須要專登堆砌若碧俾人驚艷嘅感覺(靚唔靚各花入各眼),定欣精湛演技往往可以活化角色,不過可能要照顧到日後劇情—若碧終成雍正妃子,編劇好心想為定欣打定個底,預先冠上「第一或萬人迷」去包裝啦。www1.tvboxnow.com  Z2 w. d$ [1 V
$ R7 G) q! g" g3 L, \' q: U

5 N- D- O/ u; y3 I, s! R5 H& C8 Gtvb now,tvbnow,bttvb【林盛斌演高天寶天敵】
& S" N. E, u# @% Y0 D0 i; v5 v% bwww1.tvboxnow.com
[attach]2684724[/attach]

3 F  I7 t, q! v; Bwww1.tvboxnow.com至於阿Bob飾演蔡鶴亭則十分入形入格,一眾缺點:「妒忌心重、小器、心術不正、階級觀念重、頑固、為打擊對手專爆陰毒......等」,全部演來合格有餘,睇嚟未來幾年林盛斌喺演戲呢條路上會更加得心應手
2 }  _7 y3 P  z; w! R9 j0 j' Qwww1.tvboxnow.com
公仔箱論壇' X2 F+ E2 `  {4 i
不過若論印象深刻,我更鍾意《My盛Lady》“馬明”一角,鹹濕賤格但又要扮正人君子,經常色迷迷的樣子,又成日諗計想侵犯盛花蕊,角色佔戲不及“蔡鶴亭”重,然而馬明性格較鮮明,我like馬明多啲,不過「撚手小菜」呢個「朵」,會令觀眾對蔡鶴亭一角更為深刻
$ ~$ p3 G, Q/ [3 V0 N. i  b" Mtvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb7 ~6 f0 E2 i) `! \# X3 t
【八王黨眾位阿哥】
. Q# P7 |& Y4 l3 K. ?[attach]2684721[/attach]

7 N# b8 D2 [% _  x" z" eTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
0 O; S5 _7 J4 g5 C0 t" {八阿哥張繼聰:
) f3 ]) M! [) ^9 W4 e2 e6 T2 Atvb now,tvbnow,bttvb[attach]2684731[/attach]
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。4 J( y2 R3 L9 s8 \! y; J
張繼聰運勢越來越好,做到八阿哥係一個證明。八阿哥性格非常多面體,高傲、自命不凡、堅信「帝位應傳賢不傳長」,呢的心態上嘅演譯張繼聰當然綽綽有餘,好睇嘅都係佢同慕雪跟雍正的三角關係戲。始終論才智胤禩不下於胤禛,所以首次奪位失敗後仍然心生不忿,縱使胤禛已繼帝位,然他裡裡外外依然極看不起這個四哥,張繼聰演來絲絲入扣。暫時嚟講,張繼聰的演出竟然係令我追看本劇的最大動力,事前我真係估唔到架
, Z1 i( g: `6 L( r- U0 gwww1.tvboxnow.com3 Y7 a+ R" x' I' N5 b/ t
九阿哥黃建東:
* m: S8 i& o  ?8 W, V. Awww1.tvboxnow.com[attach]2684722[/attach] [attach]2684732[/attach]tvb now,tvbnow,bttvb/ p: g4 _. `' A: ~) T
九阿哥算幾搶戲,此角雖然唔算好高難度,只要表達到胤禟暴躁、衝動嘅個性就已經成功咗一半。及後奪位多場戲份均表現稱職,留低幾好的印象比觀眾。可惜,遭軟禁後借機勒死雍正不果,最終反斃於馮鷹爪下之後就完晒所有戲份,希望下次監製比多啲戲佢啦。公仔箱論壇* f4 d& ~" }6 x! h; ]' ^
本劇之前,雖然經常見到Derek客串好多角色又做主持,但總係叫唔出佢個名,而家唔係啦— 「黃建東你做“胤禟”幾好,加油呀!」
  C$ ^6 p0 ?; u# V' n公仔箱論壇
公仔箱論壇0 B' l; r+ d- @& L* E4 |9 c
十阿哥高鈞賢:2 `) t4 ?  B- j9 [7 A" |  L
[attach]2684734[/attach]

; Z( e1 [: O1 h" I2 L9 O5 N同黃建東一樣,高鈞賢都係藉香港先生選舉入無記。
% X( x1 _& m9 M1 p( }+ }6 ~: I公仔箱論壇「香港先生」呢個嘜頭,有段時間比好多人認為係虚有其表的代詞,好多觀眾覺得週身muscle嘅男演員演技有限,比人咁樣label諗落其實幾陰公。公仔箱論壇2 f) P. x. M* v
對於高鈞賢呢,多年以嚟直到而家,我依然覺得佢咪斯斯文文靚仔一個囉。十阿哥今次都係表現平平,建議佢搵大佬九阿哥研究一下吖。公仔箱論壇5 R* n) P9 f. V0 a4 S
4 ~6 Y5 Z+ T# i8 ^7 O& ?
十四阿哥張振朗:
: h$ m* ^; c# j- {) }) v# pwww1.tvboxnow.com
漸漸脫離Bosco嘅陰影,繼續累積經驗,繼續努力。公仔箱論壇0 K6 A: p+ l: a
tvb now,tvbnow,bttvb# P1 Q* r- j; I, p7 ?! R: H
【大小兩個細細粒】www1.tvboxnow.com/ H. L# h& \+ v
「大細細粒」陳嘉佳今次做“小桃”,主要都係傍住若碧行行企企,同“李衛”有短短一條感情線已經算佢好彩,同胡諾言呢一pair根本講唔上襯或唔襯。然而角色著墨有限,今次無《My盛Lady》“夏明珠”一角佔頭四、五集戲咁正咁集中,今次角色小寳發揮有限,就當係多上一堂課好了www1.tvboxnow.com' X( X) n% V" g$ ^0 s" ?
[attach]2684730[/attach][attach]2684733[/attach]
" g, E' t' q; X. Mwww1.tvboxnow.com「小細細粒」米小魚,對演戲新丁“何雁詩”嚟講,又係一個幾好嘅磨練。男兒身時得得意意,回復女娤又清清秀秀 ,造型上觀眾容易接受小魚,至於戲份多與祖藍同場,最初仲以為編劇安排小魚同天寳一對,睇落先知二人只會發展為兄弟情。其實咁樣都唔差,第一次擔重戲(以前容串劇集多為須唱歌的角色),如果又要兼顧感情線未必個個新人都承受到嘅,而家支線主要集中講米小魚尋親及師徒情義的戲份,我覺得非常適合何雁詩的現況。
+ j5 ^; {( c8 j- pwww1.tvboxnow.com總之,觀眾現在唔會用好唔好演技嚟評論何雁詩,反會在意佢有無比心機去演譯?而今次做米小魚,我睇得出佢有。
# l8 ]9 ]* b) L$ z
- u5 j! [/ U8 _" @/ B3 O, ptvb now,tvbnow,bttvb6 a3 F+ Y3 J$ t$ t% J
【《食為奴》的幾個最乜乜物物】tvb now,tvbnow,bttvb4 ]. ~7 [4 f/ \5 e( K% ?
最多人誤解:

8 @5 E& D9 ]6 c8 t7 W8 g+ WTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。十萬九千幾人初時以為本劇係《老表,你好嘢!》古裝版。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 G/ o6 w4 F6 g7 r$ [* T  {3 D
公仔箱論壇+ O3 H' L6 T7 y% G* {7 h
最多被翻抄橋段:
; \+ c1 j/ c8 ^& v" [- rtvb now,tvbnow,bttvb「九王奪位」情節已被中、港、台翻拍咗N次。但「翻拍絕對唔係罪」,只要台前幕後都配合,加入適當新鮮元素,觀眾都會接受嘅。www1.tvboxnow.com5 y# ?4 [8 P( y- N7 W! t6 a
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) ^2 ]4 J, r$ {" z
最可疑金庸小說人物:
) T; U7 c6 C  L2 E" I祖藍個高天寶角色被懷疑係韋小寶化身。
$ `" a: E3 o; n, V0 j! e

! c) t2 |3 t8 p! z2 Htvb now,tvbnow,bttvb最離譜穿幫片段:- i. ~. b/ v, c
唔駛講,睇版主zzleezzhttp://www.tvboxnow.com/thread-2892655-1-1.html嗰條帖文短片就知。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。& `$ Z4 W4 d! A; `) `
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! K) `  Z/ m8 |- F: f0 Z
最沙聲女主角:
. j2 Z/ I5 k- W, T萬綺雯把聲真係有執執佢嘅必要。除非角色本身須要,我諗唔係好多導演鍾意女主角嘅聲線太沙啞太沉。# i8 x$ ^& y& x
不過如果我係廣告商,我會揾蚊蚊做“川貝枇杷膏”代言人,喺廣告裡面蚊蚊以“清脆”高音(當然係用電腦執啦)大唱:「京都念慈菴川貝枇杷膏,不但止咳化痰好,煙酒過多,睡眠不足,喉嚨痛,聲音啞,一樽攪掂曬。」,我估計拍此廣告後佢本人條聲帶都會因而受惠哩。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( c, G5 ^4 G( Q5 U
公仔箱論壇. L7 ?( t* S" a( a& E
最多核凸菜式:
3 W9 t: d/ u$ O% J" w$ B% }; w6 U
珍饈百味、精美菜式《食為奴》有好多,但細看下不難發覺不少所謂宮廷菜都係得啖笑,遠望唔覺有乜問題,近睇先至嚇到心臟病發。就以首集及11集款待外國使節為例(尚有其他恐佈造型請參考劇集綜合吹水版http://www.tvboxnow.com/thread-2889859-1-1.html一帖):賣相核凸求其,攪到國宴唔似國宴真係吾不欲觀之矣。
5 P" E% G2 _5 J, V# u+ L7 J  W. Z8 _TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。[attach]2684735[/attach][attach]2684736[/attach]

5 W* h1 \! T+ M. ?$ G) X6 `雖然名義上有一半係喜劇橋,但上述劇情係好正經,並非用來攪笑個喎?
( y5 W: ^, q( H' e% Xtvb now,tvbnow,bttvb此刻令我想起多年前《金玉滿堂》,裡面啲菜式正路好多,精美菜式賣相就真係精美,其實本劇部份外景遠赴橫店拍攝,啲菜式賣相要整得正常啲都唔係咁難啫,係嗎?tvb now,tvbnow,bttvb6 b6 n* O. h* \+ ?5 q( G' ^

+ d0 [  F7 l, U+ O# \公仔箱論壇 tvb now,tvbnow,bttvb* u6 i8 q1 E: O2 o* D
更新:邊個角色係《食為奴》IQ之王?
) H: ~( E+ `* U2 N; g. q公仔箱論壇
高天寶:估值為1100 t' u/ h1 @3 Y0 g% Y
雖然話係矮仔多計啫,不過天寶只係屬終伶牙俐齒小聰明。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。& O7 Z! \( Z* j

A7 F  _' w8 I% V: k% M雍正:估值為120TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* a) p8 }- I& f" {  M/ h4 J% A, Q
真嘅雍正皇帝智商相信非常高,黃智賢版本嘅當然都唔低,不過佢身邊無咗個軍師相信都幾頭痕。www1.tvboxnow.com# r1 g  X- _! w. q+ f- ]
www1.tvboxnow.com) G$ u* S! A. _3 s
紀慕雪:估值稍低於100) `( S1 @, H! Z3 }" C1 `9 E
甘心做咗八阿哥隻棋子,係蠢但值得同情。
7 N! Q) p& J+ ]$ L- k3 t2 Mwww1.tvboxnow.com
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 Q2 T, e+ u3 K3 Z- C+ V. `+ L1 W* n
米小魚、年若碧:智商正常
0 x& V3 ^5 D: d4 Z) d公仔箱論壇
阿哥年羹堯智商反而幾低,口不擇言兼功高蓋主。
1 U/ {7 K4 V0 Z( c- lwww1.tvboxnow.com

& O  f; P' _- F( q( x+ TTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。八阿哥胤禩:估值為130以上tvb now,tvbnow,bttvb* F1 _; b2 _% c, O
張繼聰版本八阿哥論才智比雍正可能更高,應該仲係劇中數一數二。淨係睇佢懂得以退為進,並且利用紀慕雪“隔山打牛”已經知係無得頂,做唔成皇帝只可歎句“時也命也”。
) ~5 s7 C& ^0 V* u# @
2 s4 x5 j4 j9 P" G' j8 F7 O
九阿哥:估值為95TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; k1 S9 Y+ G: q+ d% a, R1 O& y
暴躁、衝動嘅個性已經表露無遺,所以注定行先死先。
! a% X7 S  Z6 z3 y) Fwww1.tvboxnow.com

8 f2 w. K9 H' {' Q" h  gtvb now,tvbnow,bttvb蔡鶴亭:估值為90. d9 g: v7 p% h3 F# w& ?
IQ同EQ都唔係好掂,同九阿哥如出一轍,喜怒太過形於色。& o9 M2 L" F7 D
tvb now,tvbnow,bttvb3 j5 |; n3 N0 B# n
小桃:估值為105- D% B7 w( b. X3 }
識得跟著個纖纖瘦瘦嘅富家小姐年若碧,年中肯定食過無數小姐唔鍾意食同埋食唔晒嘅燕窩魚翅,而家隨若碧嫁入宮中,真係幾乎要乜食乜,咁仲唔算IQ高?公仔箱論壇0 t3 h, y$ z' V( W

! X6 p# J- i, ?9 ~' j公仔箱論壇李衛:智商近乎弱智* Z" I8 E5 a# |5 k
睇佢揀女友嘅口味就知。tvb now,tvbnow,bttvb! D) p0 c4 n( ^- a* ^

! t( B% N. x3 l" b# S, y7 d鄔思道:估值150以上0 L* R# j$ f8 i0 n, V
實為本劇IQ之王。雍正可以無咗紀慕雪。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 x, [/ \" z* k
tvb now,tvbnow,bttvb8 ?6 {. F& f- l3 h. R
公仔箱論壇; d- _" {2 s7 B& }) M! d0 i) f

作者: tycn3320    時間: 2014-3-1 08:01 PM

我覺得米小魚會同高天寶發展感情公仔箱論壇% _' h9 H& @' B# ~! W
如果真係, 唔知第一次拍劇o既何雁詩會處理成點: S; x: y: T. p5 q* }
btw, 米小魚會同高天寶呢條線, 我覺得幾好笑, 尤其是澡堂嗰段
作者: hkmtr1    時間: 2014-3-1 10:36 PM

越來越有味道,繼續追..
作者: stevenforever    時間: 2014-3-2 02:19 AM

都OK~
作者: chy25    時間: 2014-3-2 04:02 AM

菜式賣相搞笑
作者: 屁屁zzz    時間: 2014-3-2 04:52 AM

haha, i think your info are more serious than the drama itself
作者: 大文細佬    時間: 2014-3-2 06:50 AM

詳盡到呢! tvb now,tvbnow,bttvb7 z" L1 p5 u. X: g, f# z% P
公仔箱論壇- v  J6 h& s1 l, n. e
大部份我响另外啲帖討論過, 只係胡定欣呢part未比我本人嘅comment. 首先要講靚唔靚真係各花又各眼, 唔講年齡, 就算時光倒流番萬綺雯同定欣e+個age比較, 我本人就覺定欣靚過佢好多, 因為我好睇人對眼(靈魂之窗)靚唔靚, 當然仲要睇整體多方面喇. 所以如果以呢兩個比較美若天仙, 定欣當之無愧!
作者: engeng886    時間: 2014-3-2 08:58 AM

So far, this drama is Ok.  I am looking forward for the ending.
作者: leekwoklam    時間: 2014-3-3 07:06 PM

本帖最後由 leekwoklam 於 2014-3-3 07:59 PM 編輯 * e$ ]( s  V( J4 t

$ @9 A4 F" W9 B1 f公仔箱論壇
詳盡到呢! 3 a! ~& l1 w2 h* s6 N5 v3 k+ K
www1.tvboxnow.com. I8 _8 r  b' P  X8 r$ G
大部份我响另外啲帖討論過, 只係胡定欣呢part未比我本人嘅comment. 首先要講靚唔靚真係各花又各眼, 唔講年齡, 就算時光倒流番萬綺雯同定欣e+個age比較, 我本人就覺定欣靚過佢好多, 因為我好睇人對 ...
7 ^7 d  g" s( X: o) `7 `' j大文細佬 發表於 2014-3-2 06:50 AM
' @4 ?# s# N1 V3 `: W' z公仔箱論壇0 M' _' f) A' |9 M% D
我真心覺得定欣做纪慕雪會好正,雖然我而家都好欣賞年若碧一角,若碧啱啱又失咗明,好痛心.......
作者: 大文細佬    時間: 2014-3-4 02:37 AM

3 U5 F3 K" l, Y: e( l
! _; d4 J$ ~) m0 [www1.tvboxnow.com我真心覺得定欣做纪慕雪會好正,雖然我而家都好欣賞年若碧一角,若碧啱啱又失咗明,好痛心.......tvb now,tvbnow,bttvb9 p  k& x3 {" O, \( k3 f" Q* |  U0 P
leekwoklam 發表於 2014-3-3 07:06 PM
) c' Y+ m' D7 \3 H8 h8 DTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
" f) j! K# D& x7 ~TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。但年若碧先至做到皇帝個老婆喎!
作者: chinchiu2004    時間: 2014-3-4 09:12 AM

大致上劇情一般,演員非常努力演好角色,直得一看。
作者: leekwoklam    時間: 2014-3-4 11:59 AM

, h- S6 f9 i8 H  @5 ~

* o0 d1 C* f' P  X4 w3 |www1.tvboxnow.com但年若碧先至做到皇帝個老婆喎!
+ g6 E9 F  M9 A* M; P: E3 @大文細佬 發表於 2014-3-4 02:37 AM
& B# d# C$ J! t5 t8 Y公仔箱論壇唔知會唔會就係因為咁而令天寶同皇上反目,化友為敵呢?tvb now,tvbnow,bttvb% {. Q  v. N$ d; ~5 o1 @3 @
[attach]2686790[/attach]
作者: bigheadson    時間: 2014-3-4 10:22 PM

好似食神...
作者: 大文細佬    時間: 2014-3-5 12:51 AM

' M# u: ^9 R( W: \' O6 M& b公仔箱論壇唔知會唔會就係因為咁而令天寶同皇上反目,化友為敵呢?tvb now,tvbnow,bttvb* p) M0 f( p4 j
2686790TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 M4 U# z1 {8 D( Z
leekwoklam 發表於 2014-3-4 11:59 AM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  a- A2 M+ {4 S* J9 S
- N. O  r: M+ |
又係為女?
3 c( |5 B' F; `. b, x/ P2 r( K! X公仔箱論壇公仔箱論壇; q& V- d4 _) j0 a9 f8 X: e$ E
話時話吖, 其實套劇女主角係咪米小魚呢??
作者: leekwoklam    時間: 2014-3-5 01:24 PM

3 R7 B' t; U; ?& E/ W
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。4 T, r. i( v/ ~
又係為女?
- Y$ s% b, p# L3 g8 G公仔箱論壇公仔箱論壇% |& n# m2 g4 D7 o' L5 H3 t
話時話吖, 其實套劇女主角係咪米小魚呢??tvb now,tvbnow,bttvb$ z7 s: j3 c. S
大文細佬 發表於 2014-3-5 12:51 AM
公仔箱論壇, n& n+ B" W* }8 P; M5 W3 _
[attach]2687517[/attach]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 K) }0 q: H$ c: _
其實喺某電視台討論區,真係有會員覺得小魚先係女主角,蚊蚊、定欣都係靠邊站咁講喎,唔知各位點睇呢?
作者: 大文細佬    時間: 2014-3-6 02:18 AM

www1.tvboxnow.com2 h  [9 f) B$ N' m5 P
; N: d. {3 M) t( i6 ftvb now,tvbnow,bttvb其實喺某電視台討論區,真係有會員覺得小魚先係女主角,蚊蚊、定欣都係靠邊站咁講喎,唔知各位點睇呢?
1 s5 X; v8 O& H4 }www1.tvboxnow.comleekwoklam 發表於 2014-3-5 01:24 PM
6 [# M+ S/ t# ]4 ]* Kwww1.tvboxnow.com但係最後唔係米小魚同主角高天寶一pair咩? 高天寶係男主角, 咁佢另一半應該會係女主角架喎. 無記有古惑
作者: 落魂草    時間: 2014-3-6 08:45 AM

剧情越来越不精彩了...
作者: leekwoklam    時間: 2014-3-6 04:46 PM

8 \' g9 h, U: Z. x( c  q  Q8 ^
但係最後唔係米小魚同主角高天寶一pair咩? 高天寶係男主角, 咁佢另一半應該會係女主角架喎. 無記有古惑tvb now,tvbnow,bttvb5 @3 Q0 ~/ B; |* H- S
大文細佬 發表於 2014-3-6 02:18 AM
. b5 r/ k6 p( gtvb now,tvbnow,bttvb1 X- ], x$ z& F6 y5 A% s3 L
係好得意,都唔知邊個係第一女主角?
作者: christinel82    時間: 2014-3-6 10:37 PM

同意楼主所说。张继聪的演技是越来越好。
作者: timmaxsing    時間: 2014-3-7 02:03 PM

食為奴中的高天寶一角選了祖藍演繹他的鬼馬動作令該劇集生動不少啦
作者: leekwoklam    時間: 2014-3-8 03:08 PM

食為奴中的高天寶一角選了祖藍演繹他的鬼馬動作令該劇集生動不少啦8 M, f7 J7 }/ G" Z
timmaxsing 發表於 2014-3-7 02:03 PM
/ g% k" m3 T# O- T* Twww1.tvboxnow.com
3 R5 C& Z5 H# c( k) ~2 @  Vtvb now,tvbnow,bttvb周星馳之後有張偉健,張偉健之後就有祖藍........
作者: leekwoklam    時間: 2014-3-10 08:33 PM

睇若碧入宮後被屈落毒,真係好心痛啊!
4 g6 N8 z& N% N! F" }1 _" ~www1.tvboxnow.com[attach]2692171[/attach], @. J/ q' p6 R/ G/ l! s# N! E
1 x" g, U7 m6 w" b/ K* [5 |
[attach]2692172[/attach]
作者: tycn3320    時間: 2014-3-11 07:30 PM

陳國邦扮演無德無能太子真係精彩,但可惜戲份太少www1.tvboxnow.com- g0 a+ |! a. W" D: \+ x* m
公仔箱論壇2 f6 m  L. C/ b6 }% K
張繼聰好戲,佢話為左呢套劇,要睇關於八爺的歷史,我估佢真係有睇過,演活左八爺想爭皇位的心態和狡猾 (當然,此劇有情節偏離史實),好想再睇下佢最後點樣奸狡爭皇位 (雖然明知佢唔會爭贏),另外,相比起其他演員,佢講對白最有古裝語調
! h2 V! G! }! D0 `
/ p' L/ y# ]. Z! S* w" H6 L/ w) B黃智賢也好戲,掌握了由四爺至做了左皇帝心態上的改變,之後劇情會變得暴戾,期待黃智賢會應付得很好
6 }% e/ B% _. `% {- @( t: Y7 otvb now,tvbnow,bttvb  g; G. C$ p* f+ l8 L& B
不是說胡定欣演得不好,但劇本使她不夠發揮空間
8 k6 d: R# }/ W. Ktvb now,tvbnow,bttvbTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。+ b/ f# ?! X  ]4 e1 C: N8 W
何雁詩演女扮男裝米小魚,同高天寶呢條線好好笑;起初不看好何雁詩,演得很生硬,但之後米小魚同高天寶鬥氣,以至喜歡高天寶,又做得幾自然,而且好好笑!如果無左米小魚,高天寶呢條線會好dry。米小魚同高天寶鬼馬場面好ok,新人來講,合格啦!公仔箱論壇3 D: l9 k4 m+ x

% G6 @$ c; g+ R% P$ Y阿Bob演卑鄙小人,多個情節都係小器、想取著數,但最後咩都無,感覺真係好正!
作者: leekwoklam    時間: 2014-3-12 11:59 AM

陳國邦扮演無德無能太子真係精彩,但可惜戲份太少www1.tvboxnow.com8 E2 V3 U. A+ _( g5 g# Z8 |5 X% A

, K2 p2 N* N! W7 U2 S2 v6 w張繼聰好戲,佢話為左呢套劇,要睇關於八爺的歷史,我估佢真係有睇過,演活左八爺想爭皇位的心態和狡猾 (當然,此劇有情節偏離史實),好想再睇下佢最後點樣奸狡爭 ...
% M) L9 i4 H8 |" C' ?- b5 f- f: H* Mwww1.tvboxnow.comtycn3320 發表於 2014-3-11 07:30 PM
5 h3 `& y9 ?& I
分析得幾好,繼續支持。/ {& W3 N( [$ I7 ]
至於阿邦請睇小弟在吹水區帖文。

( F# k$ U8 H  G+ n
/ @; Z1 D8 @$ L$ C. D: qTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。公仔箱論壇+ r& h3 S- l/ H$ }7 b( Z  g2 \
http://www.tvboxnow.com/thread-2889859-1-1.html
* q, z0 X# j; |3 `7 T; E. A公仔箱論壇

作者: tonyc2388    時間: 2014-3-14 08:20 PM

i love it good take
作者: hk1950    時間: 2014-3-16 08:24 AM

好, 好, 好
作者: s2000c    時間: 2014-4-27 02:45 PM

不錯好笑
作者: siuwai200506    時間: 2014-5-6 12:01 AM

HAHA  其實都幾好睇呀
作者: hou_lilian    時間: 2014-5-7 12:21 AM

祖藍很搞笑,喜歡。
4 }  \+ q! [8 j' D0 @. ^: D  p細紋很漂亮,喜歡。www1.tvboxnow.com& u0 w9 d+ ]) o1 d
美食很誘人,喜歡。
& Q4 v/ t: I' `3 U+ X! gTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。八爺稍微弱了點。。。。。

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0