標題: HKTV開台劇《選戰》劇情討論 [打印本頁]

作者: timmaxsing    時間: 2014-11-20 08:08 AM     標題: HKTV開台劇《選戰》劇情討論

[attach]2984259[/attach]
; \) K3 q% `8 V, qwww1.tvboxnow.com
www1.tvboxnow.com6 Y- Q* D' R5 ?, K+ g! [
故事大綱:TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( C5 n2 D4 R( l
《選戰》是一齣社會實況劇。tvb now,tvbnow,bttvb; |* S% B  U- L. Q" Z
社會的各階層有其掙扎和爭鬥,人性、權力、利益,糾纏不清。女主角李心潔背負丈夫的使命,秉承無私、追求公平的理念參選特首;可惜,社會現實將她捲入複雜的困局,一方面面對內部競爭,一方面面對對手廖啟智的攻擊。經歷重重阻繞,
卻發現敵我難分。角色之間的愛恨交織,人性和私利的糾纏,正是社會現實的縮影。
作者: timmaxsing    時間: 2014-11-20 08:11 AM

故事首集就講2017年,在普選勝出的特首繼任人韋文軒車禍身亡,他的太太葉晴從此踏上政途,公仔箱論壇1 y4 |- I6 E$ F. I# n  @
2022年特首選舉期間,葉晴從韋文軒舊幕僚張癸龍口中得悉丈夫之死另有內情,加上一篇從未曝光的韋文軒專訪,
逼使葉晴決心出選2022特首選舉…公仔箱論壇2 X( X+ U4 v1 T2 t7 _! c
[attach]2984261[/attach]
作者: mintone    時間: 2014-11-20 04:27 PM

& n1 B, ^. u/ w* Jwww1.tvboxnow.com5 y& @' k9 ~$ u  h$ L6 K  C
TVB呢世都做唔好到好似HKTV《選戰》呢種題材既劇, 真係好好睇tvb now,tvbnow,bttvb! p/ `5 c4 Z' o! s) s- B" m
把香港的政治民生實況原汁原味拍成電視劇, 加上融入電影手法製作, 呢部電視劇層次真係好高.
+ P" \) b8 w! u5 N) I/ N有一個缺點就係有d畫面色澤過暗, 整體不錯. 公仔箱論壇6 q3 K3 c$ ^7 P$ Q2 |+ V0 d0 X
P.S HKTV警界線都好好睇
作者: hashonet    時間: 2014-11-20 06:10 PM

畫面有點偏暗。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 Z- p# D3 }5 ?$ A, e1 Q. W# j
1 f: q, g# ?6 Q# F
人物衣著與背景亮度都偏暗。
3 ^6 R# U" u$ @" x8 {) ?) D' R) a! H2 ^$ t1 k+ {( \- m: B6 D
公仔箱論壇+ M. {1 ]6 Q; S! q. I- w' z
但劇情展開的很不錯,應該會是港視頭炮之作,題材很符合現況,編劇知道人民想要正義,而港視很有膽氣製作這樣踩線的戲劇,值得掌聲。
作者: playboyon99    時間: 2014-11-21 12:22 AM

劇情不錯,頗有電影的明快
作者: serrurier    時間: 2014-11-21 06:05 AM

睇了第一集後,就被精彩的劇情吸引了,事關和近期身邊發生的事物相似,相信會對部份香港的觀眾引起共嗚,直得追看。
作者: 大文細佬    時間: 2014-11-25 04:11 AM

睇完第一集, 結論係好有美劇feel, 節奏好快, 甚至快過美劇... 所有tvb用嚟拖嘅劇情你一定揾唔到... 即係快過任何國家劇嘅劇情..個人覺得國家悶劇指數排位(即係得個拖字).. 韓劇, 大陸劇, 港劇, 日劇, 美劇... 依家港劇加咗HKTV所以進步咗
7 T$ w4 W6 t' D* {TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
- y, ^3 M" q, R; h- R6 S至於警界線, 睇完第一集, 節奏同選戰差唔多.. 但要一提係劇情有某啲地唔logic.. 例如响賣槍嘅黑店, 如果將會有大茶飯, 無可能仲同一個警察糾纏, 應該即時送佢走. 仲有無可能會比一個唔識嘅人帶走自己個仔(我諗呢part應該係女仔先至覺奇怪.. 男仔無咁心水清).. 希望以後唔會再有呢啲咁奇怪嘅地方喇...
作者: timmaxsing    時間: 2014-11-25 08:12 AM

睇完第一集, 結論係好有美劇feel, 節奏好快, 甚至快過美劇... 所有tvb用嚟拖嘅劇情你一定揾唔到... 即係快過任何國家劇嘅劇情..個人覺得國家悶劇指數排位(即係得個拖字).. 韓劇, 大陸劇, 港劇, 日劇, 美劇... 依家港 ...公仔箱論壇4 v# w9 E4 I& r) @; S$ x
大文細佬 發表於 2014-11-25 04:11 AM
劇情節奏寫實社會文生等...所以有美劇feel唔出奇,HKTV話會原班人馬開拍第二季...
作者: timmaxsing    時間: 2014-11-25 08:18 AM

《選戰》劇情深入文心,直得一看[attach]2987634[/attach]
作者: mnb1123    時間: 2014-11-25 10:17 AM

本帖最後由 mnb1123 於 2014-11-25 10:29 AM 編輯 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) k. S" [6 r% [2 i% z8 J

0 _' Z7 q8 a5 I( X  L睇咗两集,特點係劇情緊張、節奏緊凑,特別第一集,講出選舉種種黑暗、陰謀,唔怪得政府唔發牌俾魔童tvb now,tvbnow,bttvb- w; m( X0 ^2 K/ h9 w& j/ E9 E
(雖然蘇局良DL咗4-5個app响佢手機.平版)
! e4 G" r- a/ ~# }: h$ C' R3 Twww1.tvboxnow.com0 j/ m; o+ l2 Z! G! c, S- t8 r
選舉結果應該係宋漫山會當上特首,陸偉陶廢嘅,張癸龍索K,公仔箱論壇  Q/ w/ |8 X3 [  N: a0 ~3 }
公仔箱論壇/ r1 r& _" n9 _( l: L8 d$ Z0 j7 R
葉晴公平、正義,真正想為基層大眾做嘢通常都會落選,因為唔够奸,緬甸昂山素姫就係例子。P.S我都想佢tvb now,tvbnow,bttvb. w* j9 N9 y4 D0 }6 g! r0 `/ n7 i
tvb now,tvbnow,bttvb3 h2 e! p/ }! N* z2 u* Z
剩噃宋漫山够奸、政黨背景、黨主席、阿爺做大後台Sure Win。公仔箱論壇) U$ i+ P& ^& m9 ]
公仔箱論壇' o  G7 T3 A" _+ O5 u3 }

作者: lhy92725    時間: 2014-11-25 11:04 PM

我反而覺得他會在幕後,不會出面
作者: 大文細佬    時間: 2014-11-26 04:29 AM

睇了第一集後,就被精彩的劇情吸引了,事關和近期身邊發生的事物相似,相信會對部份香港的觀眾引起共嗚,直得追看。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; v. ^6 ^6 r: M8 Z6 H$ Q+ w9 ~
serrurier 發表於 2014-11-21 06:05 AM
2 @9 Q& K7 V# y1 wtvb now,tvbnow,bttvb公仔箱論壇/ N3 W$ A# \7 P3 l5 P
就係同近期發生有關政治嘅事相似, 先至想睇.. 其實勁多香港人仲係揾錢為大前提... 仲唔明運動嘅理想... 歸根究底唔係咁多人願意犧牲... 其實有幾多人會咁偉大吖!
, h* o2 t1 R2 h7 Fwww1.tvboxnow.comtvb now,tvbnow,bttvb; R7 T9 I& L6 P. n2 o. c
如果到最後可以好似套劇咁理想就好喇!
作者: 大文細佬    時間: 2014-11-26 04:30 AM

劇情節奏寫實社會文生等...所以有美劇feel唔出奇,HKTV話會原班人馬開拍第二季...
# N/ f( X. G3 k9 i4 a公仔箱論壇timmaxsing 發表於 2014-11-25 08:12 AM
tvb now,tvbnow,bttvb, J5 n! ]7 {6 t# z7 }% w/ f
0 K7 i) `/ r7 Y) R" K
應該要喇.. 唔夠劇播.. 一星期先至一集
作者: 大文細佬    時間: 2014-11-26 04:42 AM

睇咗两集,特點係劇情緊張、節奏緊凑,特別第一集,講出選舉種種黑暗、陰謀,唔怪得政府唔發牌俾魔童
) n- ?6 C, `! t. |! otvb now,tvbnow,bttvb(雖然蘇局良DL咗4-5個app响佢手機.平版)TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 z2 r8 n, L( g5 @6 k! N  E0 S0 B
" P3 f- F/ W, f# f
選舉結果應該係宋漫山會當上特首,陸偉陶廢嘅,張癸龍索K,tvb now,tvbnow,bttvb  s- r  F* v& l- L, V
...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ P  r4 x* z/ n7 y' B( ^
mnb1123 發表於 2014-11-25 10:17 AM
公仔箱論壇9 {# x3 |- Z8 o" f' Y
6 r- X2 I. Z5 x8 H) k
mn bb, 政治真係好得人驚架... 恐怖到呢.. 唔敢亦都唔想識呢啲人 .. 如果配合現實.. 葉晴一定無份喇.. 王維基就係一個好例子喇... 雖則佢都係生意人.. 但佢願意企出嚟, 拍啲大陸禁播嘅劇情..所以咪無得開無線嘅電視台囉.. ... 但呢套劇唔係一開始話葉晴當選咩??... 可能想比我地香港人有真普選嘅希望喇... 所以話葉晴可以當選
作者: mnb1123    時間: 2014-11-26 01:25 PM

! H- m/ }6 J( U* r0 ?8 S% Y& D公仔箱論壇7 t2 w/ O1 l  k
mn bb, 政治真係好得人驚架... 恐怖到呢.. 唔敢亦都唔想識呢啲人 .. 如果配合現實.. 葉晴一定無份喇.. 王維基就係一個好例子喇... 雖則佢都係生意人.. 但佢願意企出嚟, 拍啲大陸禁播嘅劇情..所以咪無得開無 ...
5 @$ q' }8 Q9 f# E' U: y大文細佬 發表於 2014-11-26 04:42 AM
0 v* ~3 }& p6 U" J無論共產或民主國家政治係最陰毒、最不擇手段嘅成年人游戲。而家好多國家仲係唔同政見D人輕則坐監、重則人頭落地 .......
; c4 D& C7 t9 V2 ^' Ftvb now,tvbnow,bttvb大佬,我睇劇真係鳥蛇蛇,呢套劇一開始話葉晴當選咗咩?可能有時我一路睇劇一路講電話、上徵信、覆E-mail睇漏咗 唔怪得J神
7 c& W% i' s8 [5 h: w, M. N6 ntvb now,tvbnow,bttvb
7 P  b! \5 J1 w* gTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。《選戰》精選問題遊戲個個人答案都係:葉晴
作者: 大文細佬    時間: 2014-11-27 04:03 AM

- r/ I, N% M0 V8 M/ B無論共產或民主國家政治係最陰毒、最不擇手段嘅成年人游戲。而家好多國家仲係唔同政見D人輕則坐監、重則人頭落地 .......
! N6 Z) B' V- ?1 G大佬,我睇劇真係鳥蛇蛇,呢套劇一開始話葉晴當選咗咩?可能有時我一路睇劇一路講電 ...
; V1 y, B7 V- m2 U* nwww1.tvboxnow.commnb1123 發表於 2014-11-26 01:25 PM
www1.tvboxnow.com4 ?) L: M3 c9 p* l0 X. C! _
2 |/ v* k+ j$ [- Z2 y+ g
又或者葉晴當選只係佢自己發緊夢 巧驚政客...
/ ~" }6 O5 V4 M3 W- K5 Uwww1.tvboxnow.com話時話吖.. 我覺呢套選戰好似好睇過警界線.. 因為有想繼續追嘅感覺.. 好耐都無呢種呢種感覺lu.. 除咗啲醫生日劇
作者: timmaxsing    時間: 2014-11-27 07:54 AM

www1.tvboxnow.com# p4 o9 N  D/ D8 m% I
無論共產或民主國家政治係最陰毒、最不擇手段嘅成年人游戲。而家好多國家仲係唔同政見D人輕則坐監、重則人頭落地 .......
$ C7 l/ T3 c7 X% ]公仔箱論壇大佬,我睇劇真係鳥蛇蛇,呢套劇一開始話葉晴當選咗咩?可能有時我一路睇劇一路講電 ...
, z3 v- w( P9 Fmnb1123 發表於 2014-11-26 01:25 PM
3 U2 V/ K/ f- @7 c3 _0 J7 v3 ^公仔箱論壇mnb1123會員,今次遊戲不中的話,就下期繼續參與...,但不要忘記...論壇都有個開台劇《和平選戰》進行中架
作者: mnb1123    時間: 2014-11-27 10:58 AM

! W% q& I( ~3 K; S4 f. v& q- s9 S公仔箱論壇mnb1123會員,今次遊戲不中的話,就下期繼續參與...,但不要忘記...論壇都有個開台劇《和平選戰》進行中架
. t  [3 I# X# h2 n6 f8 z! vwww1.tvboxnow.comtimmaxsing 發表於 2014-11-27 07:54 AM
tvb now,tvbnow,bttvb. o6 [5 t; l. E+ A8 T0 A% J
遊戲唔中唔緊要,志在參與,玩吓啫 《和平選戰》キ《選戰》精選問題???
作者: mnb1123    時間: 2014-11-27 11:12 AM

公仔箱論壇0 _8 B3 o) I  Z1 W- r: i
tvb now,tvbnow,bttvb2 C# E! F' K/ Z5 m) {
又或者葉晴當選只係佢自己發緊夢 巧驚政客...
: C$ P( r( |% ?1 _& @; J話時話吖.. 我覺呢套選戰好似好睇過警界線.. 因為有想繼續追嘅感覺.. 好耐都無呢種呢種感覺lu.. 除咗啲醫生日劇 ...tvb now,tvbnow,bttvb# q/ L2 @  m2 r9 V9 {5 z6 E2 e9 T
大文細佬 發表於 2014-11-27 04:03 AM
9 P8 [6 V- H( E# cwww1.tvboxnow.com大佬,絕對有同感。警界線属於警匪片大家都睇得多,只不過故事、拍攝手法唔同,選戰講香港嘅選舉題材印像中都係第一次,有新鮮感,而且係近期熱門話題
作者: timmaxsing    時間: 2014-11-27 01:13 PM

/ v: h" o9 r$ g, k5 E7 RTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。遊戲唔中唔緊要,志在參與,玩吓啫 《和平選戰》キ《選戰》精選問題???
7 k6 R! s# R8 [7 |7 T4 a公仔箱論壇mnb1123 發表於 2014-11-27 10:58 AM
3 K% _7 ?2 j9 V% W# S& Y* gwww1.tvboxnow.com係論壇一年一度節慶,首次公開給會員選舉論壇版主年度表現:
# m! V% h3 D  K6 g( GTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。http://www.tvboxnow.com/thread-3149321-1-1.html2 N; F1 T8 l7 \- z. w
所以未叫《和平選戰》囉
作者: mnb1123    時間: 2014-11-28 12:50 PM

- c/ i! W, I3 Y係論壇一年一度節慶,首次公開給會員選舉論壇版主年度表現:
; o+ x. c; J& thttp://www.tvboxnow.com/thread-3149321-1-1.html
% ~2 u) I& `* D0 q) Twww1.tvboxnow.com所以未叫《和平選戰》囉
- m, ?  i7 \8 d* @1 s# O3 Atvb now,tvbnow,bttvbtimmaxsing 發表於 2014-11-27 01:13 PM
www1.tvboxnow.com) _; p$ M# e  A6 Y* L+ J

明解明解 ‎,原來係論壇

奧斯卡仲係首次公開俾會員選舉,咁就要去提名啦
作者: Pedestrian_A    時間: 2014-11-28 04:37 PM

& S) k% m  i3 _5 Z" Q
係論壇一年一度節慶,首次公開給會員選舉論壇版主年度表現:
# P% ^1 H; m& x. G; Etvb now,tvbnow,bttvbhttp://www.tvboxnow.com/thread-3149321-1-1.html. a3 S- m8 n. {* q1 v
所以未叫《和平選戰》囉TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, ]* r: p! F! v2 p8 u
timmaxsing 發表於 2014-11-27 01:13 PM
" y/ Z# m7 A- X9 L, B! a2 jTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。上面 link #18 reply  g" u- ?; `; j% @+ C, {& l5 y: y- a
加油
作者: 大文細佬    時間: 2014-11-30 07:47 AM

% O8 z- p6 o7 {  m6 O( rwww1.tvboxnow.com係論壇一年一度節慶,首次公開給會員選舉論壇版主年度表現:
# c5 Q+ V  [) o4 J- E# Lwww1.tvboxnow.comhttp://www.tvboxnow.com/thread-3149321-1-1.htmltvb now,tvbnow,bttvb3 q$ M  O" N* z) @2 k- w2 M
所以未叫《和平選戰》囉: k# f2 W! h6 D. E: L& ~
timmaxsing 發表於 2014-11-27 01:13 PM
$ Z8 v* Y6 ?! @; _0 m  b: M5 c
9 x9 H9 ~+ |. ]% n1 [公仔箱論壇J神兄, 版主我只係識你喎.. 可以只選一個嘛??
作者: 大文細佬    時間: 2014-11-30 07:49 AM

. f: {5 ?5 W- y
大佬,絕對有同感。警界線属於警匪片大家都睇得多,只不過故事、拍攝手法唔同,選戰講香港嘅選舉題材印像中都係第一次,有新鮮感,而且係近期熱門話題 ...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! x5 P. l, s0 a6 T' L" D3 S, K0 w
mnb1123 發表於 2014-11-27 11:12 AM
  i- N# R" a: P, C0 _' Htvb now,tvbnow,bttvb; |- j. z5 a# v% l# a
因為只係選戰比我有想繼續睇嘅動力 大台老表都就快播完.. 無野睇lu!
作者: timmaxsing    時間: 2014-11-30 01:11 PM

0 _6 L5 ?0 C$ i/ X2 N
tvb now,tvbnow,bttvb. k, W9 O1 Q2 h8 ?3 Z
J神兄, 版主我只係識你喎.. 可以只選一個嘛?? TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。+ W9 U* R; }, w
大文細佬 發表於 2014-11-30 07:47 AM
非常多謝你的支持,有關活動係可以提名一位的...
作者: 大文細佬    時間: 2014-12-1 06:07 AM

非常多謝你的支持,有關活動係可以提名一位的...
$ N& X9 ?. E) G6 x- U5 X0 Ftimmaxsing 發表於 2014-11-30 01:11 PM
tvb now,tvbnow,bttvb9 p5 @1 m- g* h' a  [& _3 y4 E7 {. r
www1.tvboxnow.com$ f' i8 U+ L8 w: v
唔比我投票嘅?? .. 出咗呢句-->對不起,本主題已關閉,不再接受新回復,請返回。www1.tvboxnow.com  o: j: J6 \5 y! \

" }5 c0 v& t* m/ Z$ G; S公仔箱論壇如果lamlam都係版主.. 咁我就一定提你地兩個喇
作者: timmaxsing    時間: 2014-12-1 07:55 AM

2 P1 w6 `8 r9 @$ K6 z2 D$ m/ v
8 h& w9 j! u5 U" ?2 f! Z4 Z2 E1 xTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。唔比我投票嘅?? .. 出咗呢句-->對不起,本主題已關閉,不再接受新回復,請返回。www1.tvboxnow.com8 f/ X* ?+ p5 Q8 `* h3 m
公仔箱論壇1 s! a5 T8 j' b' s3 s' |
如果lamlam都係版主.. 咁我就一定提你地兩個喇
- M/ m+ u- m9 W) B8 I大文細佬 發表於 2014-12-1 06:07 AM
本版帖只係複製帖,係用這個進行投票/到系統意見區:
4 l$ l- J% ^( {8 @6 ^tvb now,tvbnow,bttvbhttp://www.tvboxnow.com/thread-3149321-1-1.htmltvb now,tvbnow,bttvb8 F7 G, i4 `6 z
非常多謝你...我同lamlam兄都非常開心
作者: lhy92725    時間: 2014-12-3 05:57 PM

不過我覺得第三集已經開始跌walt了
  m6 Z" j; |7 s7 H3 e5 Q( l, etvb now,tvbnow,bttvb港劇的通病,虎頭蛇尾
作者: 大文細佬    時間: 2014-12-6 02:24 AM

不過我覺得第三集已經開始跌walt了
4 W6 o$ Y! U5 D6 [' n5 y公仔箱論壇港劇的通病,虎頭蛇尾
2 a2 N' P% @- W$ I; v  zlhy92725 發表於 2014-12-3 05:57 PM
# B' j2 m' Z' owww1.tvboxnow.com5 v) N9 R& Q/ x2 ?+ P
未睇第三集前, 睇咗你個comment再去睇, 觀後感-->有可能劇情開始拖慢嚟拍.. 會比人再有港劇feel... 比我感覺到最後段女主角葉晴同唔知係咪男主角嘅張癸龍一路一前一後行導演係想拍到一啲唯美feel... 同時又比我認識到.. 就算幾有heart.. 為咗要成就大事, 有時要違背良心.. 到最後有好多人會因為做得太多違背良心嘅事, 已經忘記咗自己當初嘅抱負甚至良知... 希望女主角甚至現實依家爭取緊民主自由嘅學生同市民到佢地最後如果幸運地爭取到.. 都唔會忘記佢地嘅良知... / H9 \4 W* A8 {( S
www1.tvboxnow.com; v5 j- O" A0 @4 r
有民主唔一定最好.. 但適當嘅民主唔應該無... 但自由就一定要悍衛... 因為相信大家都應該感覺到九七後從經濟, 民生, 教育方面睇, 自由開始唔多唔少遠離緊香港市民.. 唔洗到五十年後已經同大陸好多人民一樣.. 唔知乜野係自由!
作者: lps3a    時間: 2014-12-9 06:24 PM

其實選戰認真幾好,起碼我投入到故事,反而警界線節奏太急,tvb就太多枝節拖慢故事,佢就太少技節搞到角色無哂血肉
作者: zjq08    時間: 2014-12-28 02:06 PM

大爱漫山兄,够奸
作者: lhy92725    時間: 2015-1-5 02:29 PM

睇到第8集,慢慢明白導演其實系想將政治的最醜陋一面逐樣呈現公仔箱論壇! W. q4 n0 l& ]  t/ h. z
入得果個圈,道德基本系無底線嘅
作者: lps3a    時間: 2015-1-21 12:43 AM

成套戲好識用本地的政治事件帶入故事,本地人睇一定更有共鳴,但係不足的是政治辯論張力有點不足
作者: mnb1123    時間: 2015-1-21 10:57 AM

廖啟智够奸、陰险,郭峰够够邪、狡猾,倆個奸角都演得非常出色,差唔多三個月都係播得10集有D唔過癮。
作者: cj0615    時間: 2015-2-4 03:47 PM

劇情不錯,頗有電影的明快,希望HKTV继续有好成绩呈现。
作者: maqmtrzv    時間: 2015-2-9 04:07 PM

睇咗3部,《選戰》《來生不做香港人》《警界線》,但系3部都冇睇到尾,睇到中段就已經覺得好悶好冇癮,劇情完全冇邏輯性,突出唔到重點,就好似一身神力,但系唔識發勁,唔想睇落去了,編劇編得好差
作者: 小敏鱼    時間: 2015-2-12 01:54 PM

好鐘意呢種題材,不過一周1集的確讓人好煎熬
作者: 我是肥牛7    時間: 2015-2-13 01:56 PM

政治就是不断的斗争,为了赢,无底线
作者: littlesamsam    時間: 2015-2-22 05:25 PM

終於完了
. [8 T( t. J% x9 ^6 v3 V6 S* Otvb now,tvbnow,bttvb成套野黑媽媽) G# h. X/ n1 g4 j
睇到眼殘
作者: 月騎超人    時間: 2015-2-23 09:09 AM

精彩戲情快,演員有戲,同TvB天同地,TvBD戲成日拖又拍下廚房又大廳食下飯,c奶到不得了。
作者: lhy92725    時間: 2015-2-27 06:58 PM

呢個大結局?其實都幾開創港劇結局的先河
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-2-28 04:49 AM

特首沒有必要向葉晴交代她的丈夫去世之謎
作者: lhy92725    時間: 2015-2-28 09:56 AM

都臨離任囖,當做件好事遮
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-2-28 03:44 PM

都臨離任囖,當做件好事遮
9 Z) a! [4 @( J6 W' k- Utvb now,tvbnow,bttvblhy92725 發表於 2015-2-28 09:56 AM
現在只是告訴電視機前的觀眾XX政府黑暗, 沒有幫助故事
作者: lhy92725    時間: 2015-2-28 04:27 PM

我覺得整套劇基本上就是羅列選舉的種種手段同黑暗做法
作者: mnb1123    時間: 2015-3-10 01:14 PM

啱啱睇咗13.14.15連續三集,特首係.........邊個選上唔重要,重要係:tvb now,tvbnow,bttvb/ J! D) ]6 {  S- w" l% T  n! y
猫姐話齊套劇基本上就是羅列選舉的種種手段同黑暗做法,睇到我真係好唔舒服。
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-10 03:30 PM

啱啱睇咗13.14.15連續三集,特首係.........邊個選上唔重要,重要係:
2 X) w" Z! `- i' ?: C" l猫姐話齊套劇基本上就是羅列選舉的種種手段同黑暗做法,睇到我真係好唔舒服。 ...5 l. V6 b9 G2 h. K2 [. h3 j; N! R+ V1 }
mnb1123 發表於 2015-3-10 01:14 PM
沒有台灣著名轉灣子彈
作者: mnb1123    時間: 2015-3-11 10:23 AM

沒有台灣著名轉灣子彈公仔箱論壇' d( c0 q6 J! A7 N* B
Pedestrian_A 發表於 2015-3-10 03:30 PM
1 n: l: q' i& e& D0 \係哦,成套劇好多卑鄙手段出晒,仲有一招台式轉灣子彈未出。路人甲大哥心水清
% r2 D5 e( b# v$ w' O% @www1.tvboxnow.com雖然每個角色都做得好出色,但都係 '來生人'   同  '童話曲'  令人睇得舒服。
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-11 03:32 PM

我強烈推介第二人生
作者: lhy92725    時間: 2015-3-11 03:50 PM

無人幫我搵百度資源,無得睇呀' C2 _  m0 T9 L, ^8 ]
文武兄幾時返黎呢
作者: mnb1123    時間: 2015-3-12 11:52 AM

我強烈推介第二人生TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! n' \  Y% i1 O8 \- r
Pedestrian_A 發表於 2015-3-11 03:32 PM
3 l# h0 U8 S' MTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
+ b; v2 |5 {4 K+ O# L* Ktvb now,tvbnow,bttvb多謝路人甲大哥推介,共十一集唔會太长啱晒spring break 放一個星期假可以睇。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 V: x' i# G# w

+ F' L$ S9 O# v1 b) k/ F7 z2 bTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) W, H2 j# ^) j7 O3 i8 k
quote]無人幫我搵百度資源,無得睇呀
$ V, v- ?; k: W) s) d  U文武兄幾時返黎呢
- n  f2 n0 L6 [$ y! P3 _2 Vlhy92725 發表於 2015-3-11 03:50 PM [/quote]7 c- s( @" L0 h" w2 \6 l0 z

( ^6 ~4 [" m, K3 n猫姐,TV分享區HKTV 劇集專區有得下載。
作者: lhy92725    時間: 2015-3-12 10:15 PM

( ^' [  m7 L7 [! Ntvb now,tvbnow,bttvb
: }: ?" `1 O/ g" o! j( ?; |& K公仔箱論壇多謝路人甲大哥推介,共十一集唔會太长啱晒spring break 放一個星期假可以睇。
" l) f* I1 A- y2 K, L9 rTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 {$ H  _9 @( ]: B* c  X' ^

. m- p# j4 r5 N# E- @9 [1 ?( `5 pTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。quote]無人幫我搵百度資源,無得睇呀TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。& _9 {4 d* K- O+ l  O1 D) @9 O
文武兄幾時返黎呢www1.tvboxnow.com/ T* S; [4 b% b" z# {5 N
lhy92725 發表於 2015-3-11 03:50 PM http://www.tvboxnow.com/images ...www1.tvboxnow.com: r) n8 i0 T) Q8 C9 }' I6 X, U
mnb1123 發表於 2015-3-12 11:52 AM
果度D空間下載鏈接我都鏈接唔到架
作者: vacky007    時間: 2015-3-16 11:49 AM

thanks for share
作者: candyquek    時間: 2015-5-27 12:01 AM

thanks for sharing i just can't wait to watch .
作者: BBee8888    時間: 2015-6-27 10:06 AM

製作的確勝無線好多,可惜唔能睇到最好畫像…
作者: 寅次郎5858    時間: 2015-10-14 11:16 AM

您值得擁有!太狠阿里嘎頭
作者: abcd306247002    時間: 2015-12-5 08:15 PM

而家開拍緊電影版, 好期待
作者: kangcs1978    時間: 2016-1-14 10:44 AM

没有结局的一套剧
作者: gelim    時間: 2016-9-14 08:24 AM

看了这剧,才知道原来选举背后原来有这么多外人所不知的一些活动。。。。。。。。这么辛苦只为了要这为止。。。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; L. L2 c/ g0 V; w1 g! D
tvb now,tvbnow,bttvb* o' O" x" X0 A
是真的吗。。。。。。。哎
作者: 670019812    時間: 2016-10-9 03:50 PM

可惜大陆禁播~~
作者: 花吟双    時間: 2016-10-31 07:40 PM

好像不错看看
作者: thc890630    時間: 2017-8-23 10:50 PM

劇係好, 不過始終都上唔到大銀幕

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0