標題: [問題] 飲多啲水可以幫助排便? [打印本頁]

作者: ecumenic    時間: 2018-5-5 03:55 PM     標題: 飲多啲水可以幫助排便?

好奇一問 有冇人都有腸胃唔暢順嘅問題?www1.tvboxnow.com, \2 E- W- G. B! R9 c# l3 H
如果我飲多啲水 對通腸胃有冇用?
& G- g# @$ ?$ _% GTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我平時係一直飲水
7 m; d6 j+ E. c* c3 |3 [但係都飲唔到幾公仔箱論壇& [* s2 L* g1 I9 |9 U+ @
大多數都係飲其他嘢飲公仔箱論壇" }( o, e' s: Q
依幾日因為便秘屙唔出
2 n0 Z  n4 E. s; |0 ^- K公仔箱論壇所以諗緊係唔係因為我飲水太少
2 V6 K( ~6 ~' P1 k6 Z; P/ L4 z考慮緊其他嘢飲就少飲啲TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 z8 g/ t9 x% H8 [
然後飲返多啲水,睇下會唔會好啲公仔箱論壇& a0 F6 l" M" E! A
都想知道有冇人都係因為飲返多左水,之後腸胃變得順暢左?
作者: soforlee    時間: 2018-5-6 12:02 PM

對你的問題不會有一個單一的答案,但整體健康是幫助的關鍵。 一般水,高纖維飲食,定期鍛煉身體會有所幫助。 只要你的便秘不是由任何疾病造成的.
作者: disnoie    時間: 2018-5-6 06:49 PM

飲水對我嚟講有時有用有時冇用0 g% u6 Z/ T' n/ v) O
但你可以試下朝早起身公仔箱論壇4 ]8 B+ r1 D& w' \
先飲500cc嘅温水
% F7 S) \+ L# W' ^) p! T) ]我之前有試過朝早起身咁飲,跟住就開始去到廁所啦
& y5 x! S* [& l0 w) `但唔係次次都得
作者: relieved    時間: 2018-5-7 03:03 PM

如果你排便唔係咁順暢嘅話% ?" Z) R& f- e+ l8 }
除左飲多啲水之外
+ m6 M  X; m# v! p7 ]7 M公仔箱論壇仲可以試下做運動TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( X: }9 V7 u2 d+ x
偶爾去跑下步都得㗎
% D6 ?7 O/ W: h' A7 z# fwww1.tvboxnow.com咁樣可以令腸胃都跟住蠕動
' {1 D: B6 d' T公仔箱論壇然後食返啲青菜水果www1.tvboxnow.com  o$ p# s* |$ T: m
青菜水果入面含有啲幫助消化嘅膳食纖維TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 |. G. J7 i5 ~
而我個人就比較中意食火龍果嘅
6 L4 {- z# ~! o* r1 k, l6 \公仔箱論壇之前屙唔屎嘅時候
6 _/ l& P' V* C1 s. X9 T公仔箱論壇大概一日會食差唔多一個火龍果左右公仔箱論壇. a& D1 c5 A% V) N9 k8 }$ S" A
咁樣真係有幫助到我排便嘅tvb now,tvbnow,bttvb. I# G, K, r1 o+ R  ?  R0 \
之前試過次次食夠一至兩日就可以順利去到廁所啦TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. c  m5 `7 s- Q
火龍果入面有我講嘅膳食纖維TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( V9 ]" L2 y3 J4 Z8 B
對腸胃嘅消化好有幫助公仔箱論壇/ m1 w* m, J4 Y5 `* u# q$ ?8 H
而且我都固定去買King Ping嘅火龍果) D9 O, j5 f; N  k, F$ w# S1 j3 O, x* O
如果你想食甜啲嘅就直接買紅肉tvb now,tvbnow,bttvb* P# k0 l) x5 y2 j) y" X1 y
如果你怕肥嘅話可以買白肉嚟食tvb now,tvbnow,bttvb8 s  e  m8 h4 ^; H, U7 X
尤其你便秘個排  我建議食白肉會好啲公仔箱論壇. r! E9 X% V6 \+ r, Z
因為白肉入面嘅纖維會比較多
) v0 a5 m& {& l: V公仔箱論壇可以試睇下佢~~~
作者: popolis    時間: 2018-5-7 04:31 PM

我覺得依啲係睇你個人嘅體質) r+ r! _0 u5 _
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: m) H2 c# L. J! t' v, Z/ F
我日日都會飲水. `; P/ h5 n/ L
5 x8 b6 t- J6 P0 R# l2 `2 B4 a2 I& `
但都仲係會遇到便秘嘅問題3 z. A- M8 N( {

2 p9 Q. X4 P) Y+ m3 g8 GTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。反而有時候飲返杯咖啡 就冇事
9 k/ A3 ~3 T; c+ Q% l- N" }- F2 e) o: f( Zwww1.tvboxnow.com  O* g0 J0 y7 {1 q0 J
我認為依個問題真係好難講
作者: ecumenic    時間: 2018-5-7 09:58 PM

火龍果有冇咁好啊?!
5 d9 S  s8 g' Otvb now,tvbnow,bttvb利申我真係好少食+ j" r& A6 j  ]" B9 N/ p( G. I& m8 |/ U8 z
但係你講到佢又有分紅肉同白肉TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 \4 x+ w8 K9 u8 z  t0 {
咁如果我要去買嘅話tvb now,tvbnow,bttvb  I  e1 k, G+ d
要點樣先分別到? 求教學
作者: relieved    時間: 2018-5-8 06:45 AM

如果唔識分嘅話,直接問就得㗎啦5 [. R( y" u; i+ Z3 \
叫佢幫你揀出你想要嘅
; Z% C+ p* E! q2 F1 h公仔箱論壇我覺得咁樣比較保險公仔箱論壇2 l& R* ]* Z$ W4 w  I) b0 ~# `
平時去買唔理紅肉白肉我都照買

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0