標題: 新冠肺炎 給世界做出的貢獻: [打印本頁]

作者: manyiu    時間: 2020-1-29 09:55 AM     標題: 新冠肺炎 給世界做出的貢獻:

1、香港遊行示威活動已徹底停止,香港社會秩序逐步恢復正常;

2、法國已持續60多周的黃馬甲示威活動因為一名武漢女子的到來而宣布終止;

3、中東日趨激烈的戰爭態勢突然降溫;

4、全國課外輔導機構全面停課,教育部做不到的事,讓武漢海鮮市場辦成了;

5.紀委都管不住的大吃大喝,一夜之間全停了!

大半个中國; 終於出现了家庭空前和谐,

終於出現了~老公日夜陪老婆,老婆日夜陪老公的和谐画面了,

而且是終日厮守,難道這就是傳說話中的爱情?

都說爱情有毒,原来爱情需要的是這種新型冠状病毒

這幾天最難受的就是小偷了...

上街偷吧,街上没人...

入宅盗吧,屋裏面都是人!

作者: timmychoo    時間: 2020-1-29 12:50 PM

6. 所有在中國的野生動物, 都即時受到全國真正第一级保護 !
7. 加劇對新型冠狀病菌的認識, 然後能快速抗擊病毒
8. 疫情對策, 救治, 防護, 措施, 药物, 医務人員, 患者協調,
统统都给每個國家, 社会, 突發一次抵抗的信號...如何能攻克病毒.
9. 每次的病毒發生, 最终人類都能克服. 病毒就是只用時间來考驗人類而已 !
10. 事實擺在眼前, 疲情的發展, 能看出正反人性的交織(誰是[正]熱心, [反]泠酷.)
作者: 高杉貫一    時間: 2020-1-29 04:28 PM

希望大家可以互相幫助, 現在並不是再分你我的時侯, 大家一同抗疫吧
作者: manyiu    時間: 2020-1-31 01:02 PM

有次閻羅王命小鬼到凡間發放瘟疫取一千條人命,

但最終這場瘟疫卻死了一萬人。

閻羅王斥責小鬼,

我只要一千條人命,你為何竟帶了一萬條人命回來?

小鬼無奈的說:「一千條人命確實是死於瘟疫,

其餘九千人是他們自己嚇死的。」

作者: manyiu    時間: 2020-2-1 12:34 PM

有人問上帝,為何不提前保護武漢?

上帝說,早派8個人去了

不知道為何,後來就沒有消息了!

有人說,如果我能當時空旅行者,

穿越回一個月前,我一定要提醒武漢人民這次疫情,

拯救武漢人民,減輕這次災難.

不會,只會變成抓了9個造謠的人!

作者: timmychoo    時間: 2020-2-1 12:49 PM

.....閻羅王斥責小鬼,
" 我只要一千條人命,你為何竟帶了一萬條人命回來?"
小鬼無奈的說:" 瑪的! 我曾經警告那一千有瘟疫的人說 ' 不要到處亂走 ' .....!! "
閻羅王 : " 其餘九千人是如何跟隨下來呢...!? "
小鬼 : " 就是亂走的那一千...害死的...與我無關 !"
閻羅王 : " 我是说...為什麽還有九千人要跟隨下來...!? "
小鬼 : " 因 ' 死 ' 只有一條路...所以只有跟隨下來了呀 ! "
閻羅王 : ??.....!?!?...你敢頂嘴....!!?
小鬼 :....無語!
作者: timmychoo    時間: 2020-2-1 01:20 PM

有人問下帝,為何不提前通知武漢?
下帝說,早派小鬼去了,
不知道為何,後來就竟帶了一萬條人命回來!

有人說,如果小鬼能時空旅行,
穿越回兩個月前,小鬼一定能提醒武漢人民旱知這次疫情既來臨,
武漢人民應該会減輕這次災難的.

小鬼說,你就是那個馬後炮的人!
作者: manyiu    時間: 2020-2-3 02:12 PM

我朋友屋企樓下個看更話要罷工 !

佢話管理公司抗疫期間要佢定時用消毒液抹電梯制,

陳伯話抹來都無塑用; 因為佢塊布仲污糟過 d 制.

而且抹完轉頭都會畀人整污糟,

另外佢覺得好大壓力;

因為每日咁多住戶出入,

點知道d住戶有無染病番黎!

所以佢畀左個限期公司;

要封閉個大門口; 唔再畀d住戶出入,

佢才會抹電梯制!

否則就罷工, 甚至將行動升級!

會叫蓮姐唔倒垃圾; 直至管理公司答應佢地訴求!

最後管理公司叫陳伯執包袱返屋企; 自我隔離!

作者: timmychoo    時間: 2020-2-5 03:45 AM

.....會叫蓮姐唔倒垃圾; 直至管理公司答應佢地訴求!
最後管理公司叫陳伯執包袱返屋企; 自我隔離!
.....一個星期後.....
管理公司來電話說, 完全無條件答應所有訴求!
不日即要上班....
回到大厦, 大門落閘, 鎖上门口.....門前有医隊, 警察, 記者...
陳伯回家回電話說, 完全無須上班了....
公司說, 為啥 !?
陳伯回, 全大厦都被政府隔離了....!
作者: timmychoo    時間: 2020-2-10 02:25 AM

祈福願望:
所有疫倩一線醫療隊人員...
身体健康
百毒不侵 !
作者: manyiu    時間: 2020-2-12 03:41 PM

日日響屋企

餐餐果两味

問你星期幾

真係記唔起

想話落吓地

口罩剩無幾

预約遙無期

排隊唔見尾

企到脚仔痹

售馨牌挂起

諗落嘥鬼氣

揾笨揾自己

戲院冇好戲

卡拉唔OK

周圍無人氣

水靜又河飛

查一查手機

又增三千幾

何時有轉機

聽講就快嚟

希望快收尾

真係病唔起

病左冇人理

反正喺屋企

得閒整两味

食完睇吓戲

乜都唔好理

總之一句話

防疫靠自己

元宵無忘記

湯圆整幾味

渡過這疫期

來年再聚起

元宵佳節快樂

作者: timmychoo    時間: 2020-2-13 03:28 PM

日日響屋企, 餐餐果两味..........捱到身体無掟抖
問你星期幾, 真係記唔起..........你問我時我問誰
想話落吓地, 口罩剩無幾..........事實如此不亂想
预約遙無期, 排隊唔見尾..........人心旁皇言不盡
企到脚仔痹, 售馨牌挂起..........貨源不上誰來負
諗落嘥鬼氣, 揾笨揾自己..........何必自究人伤残
戲院冇好戲, 卡拉唔OK...........不說娛悅還談啥
周圍無人氣, 水靜又河飛..........冷冷清清氣兮兮
查一查手機, 又增三千幾..........心驚膽跳人人怕
何時有轉機, 聽講就快嚟..........誰能告知有疑問
希望快收尾, 真係病唔起..........總会雨過爽天晴
病左冇人理, 反正喺屋企..........不是不理而是難
得閒整两味, 食完睇吓戲..........心情如意安穩過
乜都唔好理, 總之一句話..........就是保健身体康
防疫靠自己, 元宵無忘記..........五彩繽紛慶瑞年
湯圆整幾味, 渡過這疫期..........無牽無掛人開朗
來年再聚起, 元宵佳節快樂.......苦事不再禧迎門
作者: manyiu    時間: 2020-2-14 11:14 AM

作多一項; 好野呀! 有創意!
作者: manyiu    時間: 2020-2-14 11:18 AM

醫生聯名要求紅十字會參與病毒研究。

紅十字會推脫道:“謝謝大家的支持,但我們對病毒一竅不通啊。

”醫生們紛紛說道:“你們只要應用一下在物資問題上的經驗好了!

你們一負責,它們就全都消失了!”

作者: manyiu    時間: 2020-2-14 11:29 AM

非洲無武漢肺炎確診?原因找到了

武漢肺炎疫情升溫,全球聞之色變,各國正嚴密防堵,不過就有網友好奇,「為什麼非洲沒有武漢肺炎疫情?」貼文一出,隨即掀起熱議,更有不少內行人點出背後殘酷關鍵。

原PO日前在PTT「八卦板」PO文指出,WHO(世界衛生組織)秘書長譚德賽是來自非洲的衣索匹亞人,因此便特別關注了非洲的武漢肺炎疫情,卻意外發現非洲並無武漢肺炎確診病例。

他不解,大陸跟非洲國家往來密切,2019年大陸更是非洲國家最大的投資國,有大批大陸人在非洲工作、生活、做生意,不禁好奇問道「為何武漢肺炎沒有傳播到非洲去呢?就連歐洲、北美洲都有武漢肺炎疫情了?為什麼非洲沒有疫情?難道非洲人的體質比較強健?去非洲的中國人剛好都沒有武漢肺炎病毒?原因是什麼?」

貼文一出隨即掀起網友熱議,紛紛留言直呼「病毒看到伊波拉會怕」、「始祖之力」
作者: timmychoo    時間: 2020-2-14 01:55 PM

.....醫生聯名要求紅十字會參與病毒研究。
醫生們紛紛說道:
“你們只要應用一下在物資問題上的經驗好了!
你們一負責,它們就全都消失了!”
紅十字會總監說: " 既然如此, 我哋紅十字會就無需參與病毒研究啦! "
一位醫生說: " 為什! ? "
總監說: " 你哋都話, 我哋紅十字會一負責,它們就全都消失了!
咁, 我哋如何能取到病毒源來研究呀 ! 不如各醫生,直接穿上我哋嘅紅十字會衫,
一齊上前線一起嚇走病毒不是更好嗎 !?"
另一位醫生說: " 到那裡念紅十字科! 要念上七年 !? "
總監說: " 就在红十字會,一穿就畢業...."
醫生...!@#$%^??
作者: timmychoo    時間: 2020-2-14 02:12 PM

.....貼文一出隨即掀起網友熱議,紛紛留言直呼「病毒看到伊波拉會怕」、「始祖之力」

我個人唸法.....病毒本身是有歧視人種辦法的功能!?(健康的選擇 !)
作者: manyiu    時間: 2020-2-16 01:19 PM

.....貼文一出隨即掀起網友熱議,紛紛留言直呼「病毒看到伊波拉會怕」、「始祖之力」

我個人唸法.....病毒本身是有歧視人種辦法的功能!?(健康的選擇 !) ...
timmychoo 發表於 2020-2-14 02:12 PM
「始祖之力」 我估其實係講笑居多 !
作者: timmychoo    時間: 2020-2-17 01:42 AM

病毒本身是有歧視人種辦法的功能!?(健康的選擇 !) ...
病毒是不可能有歧視功能.....這是個人我.....其實係講笑居多 !
不可認眞 !!
作者: manyiu    時間: 2020-2-17 05:15 AM

病毒本身是有歧視人種辦法的功能!?(健康的選擇 !) ...
病毒是不可能有歧視功能.....這是個人我.....其實係講笑居多 !
不可認眞 !!
timmychoo 發表於 2020-2-17 01:42 AM
呢度係開心區; 人人入黎都會帶著歡笑離開~
作者: manyiu    時間: 2020-2-17 05:16 AM

星加坡第12個肺炎確診者,證實是一名妓女。

星加坡當局已經取得此名妓女的客戶名單,

相信這批男人很快便會被安排隔離,

相信他們將會同時接受肺炎及老婆的雙重打擊......

武漢肺炎染病存活率98%

老婆發現存活率2%

結論:生存機率渺茫 !

作者: timmychoo    時間: 2020-2-17 01:09 PM

.....武漢肺炎染病存活率98%.....武漢肺炎染病死硬率 2%
被老婆發現存活率2%...............被老婆發現死硬率為98%
結論:生存機率渺茫 !...............結論:死定機率渺茫 !

條件 : 死定機率渺茫 !
總结 : 根據死硬率為98%前提下, 即是要痛改前非,
若以後再有機会去星加坡的話, 一定不可能有機會讓老婆再知道 !!
作者: manyiu    時間: 2020-2-18 01:54 PM

畀老婆知道唔係安全一些嗎?
作者: timmychoo    時間: 2020-2-19 02:16 PM

畀老婆知道唔係安全一些嗎?
小華: 嗯, 老友鬼, 咁好在星加坡遇到你, 先借我錢先, 得冇 !
小明: 你冇錢帶过來嗎!?
小華: 给人劫走了!
小明: 誰?
小華: 老婆呀 !

小華: 嗯, 老友鬼, 來星加坡呀 ! 你老婆知道有冇 ! ?
小明: 知道呀?
小華: 嘩 ! 咁, 你還敢來星加坡 ! ?
小明: 為什麽不敢 !? 這次我就是跟她一起回娘家的 !
小華: .... ! ??

小華: 嗯, 老友鬼, 星加坡不是有疫情嗎 !? 這時來到有甚麽好玩呀 !? 先借個火给我, 得冇 !?
小明: 不, 是你老婆托我來星加坡找你....來...火...!
小華: 托了甚麽来着 !?
小明: 叫你在星加坡馬上買口罩回港?
小華: 要是不買呢, 她有說嗎 !?
小明: 她有講...說, 全家若有肺花了, 那你就最好永遠留在星加坡, 不要回去吖!!
小華: ....馬上...馬上買!!

畀老婆知道唔係安全一些嗎?.....係人都應該要知道.....家庭為重.....何必去尋花悶柳 !?
作者: manyiu    時間: 2020-2-21 01:44 AM

You are super~
作者: timmychoo    時間: 2020-2-21 11:51 AM

疫情不再
四季平安
謝謝你的捧場 !
作者: manyiu    時間: 2020-2-23 02:59 PM

(真有其事)

有個大叔係游泳池游水, 遇見好耐無見既朋友

隨便 small talk 幾句~好耐無見; 近來係邊度威呀?

大叔: 我剛剛係香港番黎, 立刻就黎游水, 運動一下...

說時遲,  那次快....登 登 登....登....

游泳池唔見哂識聽廣東話既人...

留番係度...清一 色係西人....
作者: timmychoo    時間: 2020-2-23 04:32 PM

.....留番係度...清一 色喺西人....
小華: 嗯, 老友鬼, 你咁急腳, 去邊呀 !
小明: 有個大病毒說, 剛從香港回來, 馬上就喺游泳池游水啦!?
小華: 病毒不是怕什麼的嗎 ?
小明: 怕什麼來喳!?
小華: 不是怕人多勢衆...!!??
小明: 你真明, 還是喺懵了....!
小華: 唔喺好似洗手咁....喺泳池中, 齊齊用池水洗死佢咪就得囉 ! 你話喺唔喺呀
小明: 咁, 你入去同佢洗啦 ! 喺咁先, 拜你嘅拜 !
小華.....!!??@#$%^*??
作者: manyiu    時間: 2020-2-24 07:36 AM

齊齊用池水洗死佢係得㗎! 而家香港各行各業已經快 "攬炒", 而家一齊 "攬炒"....
作者: timmychoo    時間: 2020-2-24 02:32 PM

.....而家一齊 "攬炒"....

小華: 嗯, 老友鬼, 你有冇聽到新闻呀 !
小明: 什麽新闻!?
小華: 財政預算難攪吖 !
小明: 難攪什麼來喳!?
小華: 不就是因為疫情和暴動, 所有行業都因為咁而影响就業....宜家香港各行各業都快攬炒了....!
小明: 唔喺嘛 !? 正話先至派錢...又話好似資助本地口罩生產商....宜家咁快就講攬炒 ! 喺喇, 你話攬炒, 喺唔喺.....是炒什麽來啫, 冷飯 !?
小華.....你真喺冇睇新聞.... !!??@#$%^*??
作者: manyiu    時間: 2020-2-25 10:44 AM

發生在溫哥華~朋友圈傳出~

老趙電話中:老陳,我兩公婆剛剛在廣州返來溫哥華,

嗰邊要隔離帶口罩,疫情都受嚴控……

老陳電話中:亞趙,你哋從中國回來要自我隔離14天…… 有沒有東西要我幫手?

老趙:你放心,我們會自我隔離,

我們連孫仔和亞女都無見面,

連屋企狗仔阿旺財, 都仍在大仔家裡,唔敢接返嚟,

兩個星期隔離後,我才約你打麻將……

老陳回答:係呀,最緊要衛生安全……

老趙:係咁先啦,我趕住同老婆外出飲茶,之後,佢要去跳舞班,我又要去圖書館借書… …

作者: timmychoo    時間: 2020-2-25 01:45 PM

小華: 嗯, 老友鬼, 老趙兩公婆剛從廣州返來溫哥華 ! 你知不?
小明: 知道呀 ! 老陳告的 !
小華: 嘩 ! 咁, 你還敢來飲茶 ! ?
小明: 為什麽不敢 !? 哪你為什麽又敢來 !?
小華: 我都唔識老趙兩公婆....宜家佢哋坐在那張枱...!?
小明: 我都喺唔識佢哋嘅...所以坐那張枱, 我都唔知吖!
小華: 噫, 我有辦法...
小明: 怎 !?
小華: 老....!!
小明: 你傻呀 !
小華: 嗯, 無人應吖, 安全了, 我哋可以安心飲茶啦!
作者: manyiu    時間: 2020-2-26 07:20 AM

小華: 嗯, 老友鬼, 老趙兩公婆剛從廣州返來溫哥華 ! 你知不?
小明: 知道呀 ! 老陳告的 !
小華: 嘩 ! 咁, 你還敢來飲茶 ! ?
小明: 為什麽不敢 !? 哪你為什麽又敢來 !?
小華: 我都唔識老趙兩公婆....宜家佢哋坐在那張 ...
timmychoo 發表於 2020-2-25 01:45 PM
大聲叫老趙...會唔會當你傻傻地...可能又 work 喎~

作者: manyiu    時間: 2020-2-29 01:56 PM

意大利確診新冠肺炎124例。
意大利街頭標語:

不要亂跑,

這裡沒有火神山,

也沒有雷神山,

更沒有鐘南山,

也沒有共產黨當靠山,

感染了只能抬上山

作者: timmychoo    時間: 2020-3-1 03:08 AM

意大利確診新冠肺炎街頭後改標語:

不要亂跑,.....................但你可以有規矩的走
這裡沒有火神山,.............但有西西里岛落腳
也沒有雷神山,................有威尼斯船遊水城
更沒有鐘南山,................亦有不勒斯的维苏威火山等你見
也沒有共產黨當靠山,........既然沒有共產黨當靠山, 那你就乖乖地有規矩的走
感染了只能抬上山..............若你感染了, 就只能抬去梵蒂冈天主教圣地那裡送你上去見上帝 !!
作者: manyiu    時間: 2020-3-2 10:48 AM

家陣打小人出咗英文版,鵝頸橋亞姐識得讀又押韻

鵝頸橋專業打手家陣有英文版,洋人也幫襯。例如...

Beat your little hand,

Your good luck come to the end

Beat your little eye,

Very soon you die,

Beat your little foot,

Everything is no good,

Beat your little mouth,

You always have bad result.

Beat your little head, your work never go ahead.

Beat your little ear, you will not listen clear

You don't need to Beat the Donald Trump, he's already stupid and dumb.

作者: timmychoo    時間: 2020-3-3 12:23 PM

小華: 嗯, 老友鬼, 有人在 ' 笑出新天地 ' 發文, 用小人方式打 Donald Trump 吖 ! 你知不?
小明: 知道呀 ! 老陳講的 !
小華: 嘩 ! 咁, 你還敢剪 Donald Trump 小人纸 ! ?
小明: 為什麽不敢 !?  噫 ! 為什麽你要離我三尺講話嘅 !?
小華: 據我所知 Donald Trump 嘅導彈, 可以三尺以內, 隨時殺人, 而且準確率很高的...
小明: 冇有怕, 佢嘅 high tech 不及我嘅 low tech 快. By the time.... 噫, 我都打完小人啦 ! Donald Trump 應打到痴細肺了, 佢老婆應該都比我同埋一起打成了夫妻癈(肺)片一碟啦!
小華: 噫, 如果喺我....我就...改打....
小明: 怎 !?
小華: 你剪個美國版圖....打到佢陸沈下海.....
小明: 怎麽講 !?
小華: 你打到版圖陸沈下海.....不是好過剩喺打一個 Donald Trump嗎 ? 因為一個 Donald Trump 走了, 還是有第二個上台呀 !
小明: .....YES, YOU ARE RIGHT !!
小華: !@#$%^....小明, 你覺得好似有飛彈....來緊嗎 !!??

小明.....速離了' 笑出新天地 ' !!
作者: manyiu    時間: 2020-3-3 01:01 PM

打 Donald Trump 好呀! 打死佢...
作者: manyiu    時間: 2020-3-6 12:05 PM

【老王的故事】

老王正在遛狗 ~

突然 一個殺手從草叢裡竄出来 …

砰!砰!兩槍把狗打死了 。

老王大怒:「你殺我的狗幹什麼 ? 」

殺手冷笑一聲 :

有人花500萬 ,讓我取你的狗命!!

老王看了一眼殺手 ,

激動地握住他的手說 ☑ 「你的國文老師是誰 ?

我祝他教師節快樂!」

第二天,殺手再次從草叢中竄出來,

搶走了老王的iphone 7。

老王說:「你搶我手機幹嘛?」

殺手說:「因為有人出錢一千萬  

要讓我取你的首級(手機)。」

老王激動地再次握住他的手,

一時說不出話來。
第三天,殺手再次從草叢中竄出來,

拿了桶水潑向老王。

老王說:「你潑我水害我全濕了幹嘛?」

殺手說:「因為有人又出錢兩千萬  
要看到你全屍(全濕)。」

老王傻眼地看著他,久久說不出話來。

因為他知道以後再也見不到這個殺手了。

★結束了嗎?不,還有呢!

第四天,老王在蹲廁所,

正準備要沖水時,殺手從窗戶一躍而進,

大喊:「停!」

迅速取走老王馬桶內的黃金,

殺手:「有人出三千萬,要你死(屎)...」

經過多次死裏逃生後,

老王決定改在晚上散步,

想不到才第一晚,

殺手又從草叢裏跳出來,

綁住他的手腳,並用黑布矇住他的雙眼,

老王這次顫抖著問,你為何要如此待我,

殺手哈哈大笑說,

有人出五仟萬要你看不到明天的太陽!

再一天老王在外面散步,

一如往常,殺手還是跳出來,

可是今天殺手什麼都沒做,

反倒是跟老王邊走邊聊了起來,

兩人聊了很多,也不知不覺往山上走去,

當到達山的頂端時,殺手突然跟老王說,

我們就聊到這吧,我要下山去領錢了,

老王不解問殺手這次的任務是什麼,

殺手說:這次的任務就是

有人花兩千萬要送你上山頭。

作者: manyiu    時間: 2020-3-7 11:56 AM

大考試開始

1.美國最先拿到試卷,一看是考奧數,就直接偷偷地塞給了中國。然後裝成考官,一邊指指點點,一邊還嘲笑中國是學渣

2.中國打開試卷一看,媽呀!奧數卷美式英語。說乾就乾,一通操作猛如虎,不到半小時就只剩最後一道附加題了。

3.日本和韓國在圍觀,看傻眼了!日本說:老哥加油,我給你倒杯水!韓國說:老哥加油,我給你加支筆。太難了,老天保佑,我們千萬別考這張卷!

4.日本打開試卷一看,奧數外語!美國笑而不語。中國說:老弟莫慌,這次是開卷考,你可抄我的。日本直接就叫開了:這卷子不是日語,也不是中文,而是美式英語,根本就不是亞洲卷,發錯了吧?罷考!

5.韓國打開試卷一看,宗教題!還挺邪門的那種,一邊冒汗一邊答題。中國說,老弟莫慌,等我考完就幫你。

6.意大利剛跑完步回到教室,課桌上放著一張試卷,奧數美式英語。意大利直接叫道:題目超綱了,這不是歐洲卷,是美洲的,我不會!

7.伊朗躺在家裡,天上飄下一張卷,奧數美式英語!伊朗直接暈倒了好幾次。中國說,老弟你快醒醒!我馬上就會來幫你。

8.世衛考官一看場面太混亂,忍不住直接敲黑板大聲說:同學們,中國都快考完了,你們也要抓緊!這次是開卷考,允許團隊合作,也允許直接抄作業!作為考官,我已經很仁慈了!沒想到幾十名考生齊刷刷地回答:抄也不會!

作者: timmychoo    時間: 2020-3-7 03:17 PM

【老王的故事】
.....
★結束了嗎?不,還有計算埋單呢!
有人花500萬 ,讓我取你的狗命!
有人出錢一千萬,要讓我取你的首級(手機)。
有人又出錢兩千萬,要看到你全屍(全濕)。
有人出三千萬,要你死(屎)
有人出五仟萬要你看不到明天的太陽!
有人花兩千萬要送你上山頭。

你的身價一点兒不值市價,
但你死去活來的命價就有.....
一億三仟五百萬....
為什麽你有這樣的命價 !?
就是因為我用種種形式語言叫他....把你好好送去上帝身邊....!
可是他每次都不成功.....真算你多麽夠運呀!
那, 為什麽你沒有市價呢 ?
因為殺手他, 跟我見面要埋單總數的時候, 大潑脾氣....
我問他, 潑這麽大脾氣做什麽....
瑪媽的, 全是越南, 日本錢...!!??
再來, 他就...噢 !...反...眼...反白眼.....還...氣绝身亡 !
所以你幸運冇市價, 要不然, 你會死硬 !!
作者: timmychoo    時間: 2020-3-8 03:33 PM

【大考試開始】

小華: 嗯, 老友鬼, 你知奧數不?
小明: 知道呀 ! 老陳講的 !
小華: 嘩 ! 咁, 你好叻吖!
小明: 我那裡好叻呀 !?  噫 ! 為什麽你拿着纸筆來嘅 !?
小華: 據我所知 奧數是十分難考的...我這裡有條題目問, 為什麽 1+1=3....你咁叻, 應該可以講解给我聽嗎 ?
為什麽 1+1=3....!
小明: 冇有難啫, 一個你, 加埋小娟结婚成了家, 後來小強出世, 你一家大细合共不是有三嗎, 明不?  
噫, 起錯了小強既名, 咁有可能会有多幾隻腳出來吖!
小華: 怎麽講 !?
小明: 你家厨房有小強曱甴, 走來走去呀 ! 到時不是 1+1=3....而是 1+1=無限大啦 !....
小華: !@#$%^!!??
作者: taralee    時間: 2020-3-10 02:01 AM

1# manyiu

thank for sharing多謝晒!!版主的熱心發帖...回帖以示支持
作者: timmychoo    時間: 2020-3-10 11:04 AM

taralee

謝謝你的支持 !!
作者: deathgundam    時間: 2020-3-11 01:05 AM

星加坡第12個肺炎確診者,證實是一名妓女。

星加坡當局已經取得此名妓女的客戶名單,

相信這批男人很快便會被安排隔離,

相信他們將會同時接受肺炎及老婆的雙重打擊......

武漢肺炎染病存活率98%

被老婆發現存 ...
manyiu 發表於 2020-2-17 05:16 AM
真你笑左~~ 多謝你~!
作者: manyiu    時間: 2020-3-14 12:02 PM

員工請假信

經理(HR)戴爾印度班加羅爾

親愛的先生,

我患有流感,醫生懷疑是冠狀病毒。

我要求您准予我20天有薪休假。 否則我會去上班。

強尼

人力資源部的完美的答回覆

尊敬的病員工:

知道您已被感染後,我們已要求所有員工在家工作,您可以來辦公室開始工作。 但沒有
薪金

-人力資源部門。

作者: timmychoo    時間: 2020-3-14 03:24 PM

後來人力資源部更完美的答覆
尊敬的病員工:
上次的回覆, 希望你明白!

經過開會討論和个人資料, 你亦已經到退休年齡了, 就是差那 28 天 !
既然您被感染,根據政府規定那 14 天的隔籬, 你應該也不差那多 4 天的隔籬,
你更...就不如索性順便退埋休吧!

-人力資源部門。
作者: manyiu    時間: 2020-3-17 12:36 PM

疫情義情 狂想曲

Part 01 : 北加州上星期有家銀行在營業時,突然進來兩名亞裔戴口罩的人。
所有行員和客戶都被驚嚇得緊張萬分.......
隨即這兩名戴口罩的人高喊:不要動,這是搶劫! 大家才鬆了一口氣

Part 02 : 可是警衛還是堅持幫他們量完體溫,才讓他們開始搶劫。後來有個
行職員忍不住咳嗽幾聲,兩名搶匪嚇得落荒而逃。

Part 03 : 搶匪駕車逃逸,警車迅速追捕, 在快追上時定精ㄧ看, 是 Corona 汽車,嚇得調頭到洗車場隔離14天

Part 04 : 洗車場老闆一看警車是 Hyundai, 亦嚇得自我隔離14天!

Part 05 : 大家看到汽油是從伊朗來的 全跳海。跳海後發現旁邊停著鑽石公主號,趕緊全游回上岸再繼續隔離14天,

part 06 : 游回上岸,結果方向搞錯了,游上岸~竟然是義大利,只能再繼續自我隔離28天。

輕鬆一下,再繃下去都要得憂鬱症了~~~~~

作者: wongwh    時間: 2020-3-17 10:11 PM

以疫症止世亂,
你話勁唔勁﹖!
作者: timmychoo    時間: 2020-3-18 02:46 AM

疫情醫情 炒想病毒曲

Part 01 : 北加州上星期有家銀行在營業時,突然進來兩名亞裔戴口罩的醫務人員。
所有行員和客戶都被驚嚇得緊張萬分.......
隨即其中一位醫務人員高喊:不要亂動,若是不合作, 就搶人劫人囉! 根據報告,這裡有人確咳...
好...現在大家排好,一個個咳來聽下...你!! 不要亂走...還走!?
大家一時緊張起來了 !。

Part 02 : 可是, 門口警衛追尾, 還是堅持要醫務人員示出証件, 醫務人員轉身馬上幫他量體溫問: 夠證明未 !?
不知何時, 那個要亂走銀行職員忍不住咳嗽幾聲,兩名醫務人員不理三七二十一, 夾手夾腳搶人劫人上車, 疾馳如電, 走了 !!。

Part 03 : 醫務人員迅速回到疯人院, ㄧ看人名填表, 是 Corona ,確定沒有劫錯人, 馬上再上車, 調頭到癲狂院要隔離14天!

Part 04 : 洗車場老闆一看醫務人員車是 Hyundai, 亦嚇得馬上叫吊車公可來, 把醫務人員車吊起, 懸掛在空中, 要把它隔離14天才洗!

Part 05 : 大家看到汽油是從伊朗來的 全不到油站入油, 不開氣油車了。
就直接上鑽石公主號,遊船河去多好, 瑪的, 老到不清楚, 也不知道, 病毒也會懂跟着來遊船河 ? 既成事实, 何不趕緊將病毒牠们全趕回上岸繼續隔離一世,不, 要牠们永不超生多好呀 !!

part 06 : 遊船河 ? ,病毒上岸 ? ,結果方向搞錯了! 遊船河结果停泊日本, 病毒上岸~竟然反而到了義大利!
這樣, 主阿, 只能祈求上帝祢幫幫忙啦 ! 毒牠永不超生吧 !!。

輕鬆一下,最好回家, 看电視, 聽音樂,  看書, 入厨, 學藝, 再繃下去都要得心理病毒憂鬱症了 !!
作者: manyiu    時間: 2020-3-19 12:18 PM

以前抗戰靠大炮

現在抗戰靠口罩

以前抗戰靠攻城

現在勝利靠封城

以前成功靠奮鬥

現在成功靠訓覺

作者: manyiu    時間: 2020-3-19 12:21 PM

[attach]4870227[/attach]
作者: timmychoo    時間: 2020-3-19 02:08 PM

以前抗戰靠大炮, 現在抗戰靠口罩, 將來抗戰靠航天罩.
以前抗戰靠攻城, 現在勝利靠封城, 將來開戰靠太空城.
以前成功靠奮鬥, 現在成功靠訓覺, 將來成功靠幻暈覺.

-------------------------------------------------------
現在出國的話, 只剩一國了.....天國!
自出娘胎之後, 只有一條路.....死路!
作者: manyiu    時間: 2020-3-22 05:43 AM

《排隊》

加州宣佈封州,

一個美國人排隊做新冠測試,

排了大半天後實在耐不住火氣,

對身後的人說:「我受夠了!

你給我佔住位置,我去把特朗普一槍給斃了」。

幾小時後,他回來了。

替他佔位的人問:「你把特朗普斃了嗎?」

「沒有,那邊排隊的人比這邊的還要多!”

作者: manyiu    時間: 2020-3-22 08:53 AM

[attach]4873208[/attach]
作者: timmychoo    時間: 2020-3-22 02:14 PM

.....替他佔位的人問:「你把特朗普斃了嗎?」
「沒有,那邊排隊的人比這邊的還要多!”
佔位的: 「斃特朗普還須要排隊 !!? 你求其先開一空搶唄...!」
受夠了的: 「啥 ! 先開一空搶...」
佔位的: 「搶声一响, 那時候, 嗰個...看見就眼火爆嘅特朗普, 一定死在彈淋亂搶掃射之下的, 你話是不是!? 」
受夠了的: 「對 ! 我先排完新冠測試之後, 回去就先開那一空搶...媽的的, 他一定死硬 ! 」
作者: timmychoo    時間: 2020-3-22 02:21 PM

風水輪流轉.....

各自顯神通.....
作者: manyiu    時間: 2020-3-27 10:46 AM

~旅遊篇~

以前睡覺叫懶蟲,

現在睡覺叫貢獻。

一人睡覺,全家光榮,

全家睡覺,精忠報國。

現在上床就是夢遊,

下床就是周邊遊,

客廳就是省內游,

廚房、洗手間、陽台就是國內游,

下樓丟垃圾已經是出國遊了,

出小區就是太空漫遊,能不能回來就不知道嘍。

作者: timmychoo    時間: 2020-3-27 03:15 PM

困遊篇:

以前走動可隨便,
現在走動被困圍。
一人走動,全家拍掌,
全家走動,全城鼓掌。
現在上床就是固態,
下床就是要變態,
客廳就是省內開了困門,
廚房、洗手間、陽台就是國內放困一大試的地方,
下樓丟垃圾已經是大解困了,
出小區就是放你一馬,能不能回來就看你是否騎着駟馬難追這句話嘍。
作者: timmychoo    時間: 2020-3-28 12:23 PM

manyiu :

謝謝您的分享,請繼續支持!
作者: manyiu    時間: 2020-3-29 03:03 AM

manyiu :

謝謝您的分享,請繼續支持!
timmychoo 發表於 2020-3-28 12:23 PM
非常多謝你不討厭我的 "笑話", 感謝你!
作者: manyiu    時間: 2020-3-29 03:06 AM

請傳送給最 "聰明" 的人~

[attach]4880143[/attach]

[attach]4880144[/attach]

[attach]4880379[/attach]

[attach]4880145[/attach]

[attach]4880148[/attach]

[attach]4880146[/attach]

作者: ru8    時間: 2020-3-29 11:29 AM

作者: timmychoo    時間: 2020-3-29 03:24 PM

電話打通.....

约翰遜: " 喂... ! 事頭婆, 口罩買到了. 我依架送過嚟给他好不 ? "
依利沙白: " 佢都染到囉, 遲了一点啦, 留给你自己用唄, 你... "
约翰遜: " 我...甚麽呢 !? "
依利沙白: " 你有咁好心 !? 你染上咗才去買之嘛 ! "
约翰遜: "  " 咁, 算了, 我一会要見特朗普, 你想要我跟他說什麽好呢 ? "
依利沙白: " 你問佢, 這次惡死病毒在美國迅速漫延, 有何感想...? "
约翰遜: " 據我所知, 他只会留意股市的上落, 不過, 我到時我会再問佢... "
依利沙白: " 好啦 ! 喺咁先, 拜拜.  "
--------------------------------
约翰遜: " 特朗, 人哋話, 這次病毒是從美國出國的, 你認嗎 ? "
特朗普: " 簡單, 我跟卿蓬佩奥都会談過這個問題.... "
约翰遜: " 如何? "
特朗普: " 歹人的. 死都吾認啦 ! 隻病毒菌又不会說話嘅 ! "
约翰遜.....!!??
作者: manyiu    時間: 2020-3-30 02:58 AM

電話打通.....

约翰遜: " 喂... ! 事頭婆, 口罩買到了. 我依架送過嚟给他好不 ? "
依利沙白: " 佢都染到囉, 遲了一点啦, 留给你自己用唄, 你... "
约翰遜: " 我...甚麽呢 !? "
依利沙白: " 你有咁好心 !? 你染上咗 ...
timmychoo 發表於 2020-3-29 03:24 PM
係人都知道特朗普講野唔算數, 伙記既功勞, 佢就搶嗮當係佢既; 有鑊就嫁禍畀其他人 !
作者: manyiu    時間: 2020-3-30 05:17 AM

眾神都大受影響~

[attach]4881209[/attach]

玉皇大帝問: 很久沒有見千手觀音, 有沒有他消息?
回答:他仍未洗完手啊...

玉帝再問: 四面佛在哪?
答: 他那邊每星期獲發三個囗罩,他不夠口罩啊!

玉帝又問:二郎神那裏去?
答: 他找不到第三隻眼的保護鏡呀...

玉帝甚為不悅,說: 還有誰未到?
答: 關公面紅疑似發燒, 自我隔離中... 唐三藏取西經後未能入境...

玉帝問:點解何仙姑,鉄拐李果幾條友都冇浦頭呢?

答: 八仙多過4個人聚集畀人拉左!

最後玉帝無可奈何宣布休會至少十四天至另行通知。

玉帝最後問:閻羅王嗰邊情況係點。

眾神仙答:只有佢,仍然未封關

作者: timmychoo    時間: 2020-3-30 09:54 AM

因為眾神受影響故...

在凌霄宝殿上...
玉皇大帝問: 很久沒見千手觀音, 有沒有他的消息 ?
回答: 下了凡間教人洗手, 每次一教, 就是五百, 唔得閒回來開例會...
玉帝問: 咁, 四面佛在哪 ?
回答: 他正在周圍走, 唔知何方才能到這裡來開例會...
玉帝再問: 咁樣, 二郎神呢 ?
回答: 同隻狗去見獸醫, 一時話, 需要他輸血吖, 好似聽闻死去活來, 暫時回不來開例會...
玉帝又問: 咁鬼樣, 哪吒呢 ?
回答: 他趕得太快, 唔知怎解, 火輪太熱, 熬煎到超標, 不能入殿到這裡來開例會...
玉帝氣色在變: 咁, 鐵面無私, 來咗未 ?
回答: 原因怕是面红耳熱似發高燒, 他给人家隔開, 不能到這裡來開例會...
玉帝駡了: 咁 ! 瑪的, 孫悟空死去邊呀 ?
回答: 他還在五子山內小便, 迷失了方向, 佛祖話低佢死吖, 想, 他不能到這裡來開例會了...
玉帝氣頂心胸, 面色轉青: 咁 ! 快 ! 鱼蝦士衛, 帶寡人去天仙房宮照肺呀 !

玉帝在想.....佢哋唔來開例會之嘛, 结果怎解 END UP 我要照肺嘅 !?
作者: timmychoo    時間: 2020-3-31 01:50 AM

manyiu :

真好 !
你笑了 !!
歡樂新天地就是笑出新天地,
邀請各路看官入版場大歡笑!
愿大家身心健康,
日子过得特別好!
作者: manyiu    時間: 2020-3-31 10:55 AM

manyiu :

真好 !
你笑了 !!
歡樂新天地就是笑出新天地,
邀請各路看官入版場大歡笑!
愿大家身心健康,
日子过得特別好!
timmychoo 發表於 2020-3-31 01:50 AM
入你個 "笑外新天地" 當然係開開心心笑餐飽啦!
作者: manyiu    時間: 2020-3-31 10:57 AM

眾神都大受影響~

玉皇大帝問: 很久沒有見千手觀音, 有沒有他消息?
回答:他仍未洗完手啊...

玉帝再問: 四面佛在哪?
答: 他那邊每星期獲發三個囗罩,他不夠口罩啊!

玉帝又問:二郎神那裏去?
答: ...
manyiu 發表於 2020-3-30 05:17 AM
下續:

玉帝沒好氣再問:哪吒呢?
答: 哪咤用完酒精洗手,點知成身著傷入廠(唔記得自己腳踏風輪)

玉帝離開前問:為何沒見海龍王呢?

眾神仙答:很多郵輪出事,龍王躲在深海處,以策安全。。。

作者: timmychoo    時間: 2020-3-31 02:13 PM

既然有後續版...
......
玉帝氣頂心胸, 面色轉青: 咁 ! 快 ! 鱼蝦士衛, 帶寡人去天仙房宮照肺呀 !
玉帝在想.....佢哋唔來開例會之嘛, 结果怎解 END UP 我要照肺嘅 !?
玉帝氣平心靜回宮之後, 對鱼蝦士衛說: 以後到齊人, 先好叫我開例會...
鱼蝦士衛說: 喺嘅大帝.
.......
這一天, 眾神仙人, 齊合凌霄宝殿, 候着玉皇大帝來主持例會, 但他們有点兒不耐煩了....正在起鬨 !
問: 何時玉帝到殿 ?
鱼蝦士衛說: 大帝話 ' 上次你哋成班都冇到, 宜架只欠佢一個人, 有甚麽算不了, 這次例會就咁算數 '
眾仙問: 是眞的就咁算開了例會 !?
鱼蝦士衛细聲說: 大帝現在與海龍王和阎羅王討論到誰不会封關....
仙問: 是誰不会封關呀 !?
鱼蝦士衛细語說: 是阎羅王囉 !!
眾仙...!@#$&*^!!
作者: manyiu    時間: 2020-4-2 11:39 AM

既然有後續版...
......
玉帝氣平心靜回宮之後, 對鱼蝦士衛說: 以後到齊 ...
timmychoo 發表於 2020-3-31 02:13 PM

再續:

玉帝又問: 為何孫悟空也沒有來?

眾神回答:孫悟空帶埋花果山的徒子徒孫去咗超市偷米,所以沒有來。

玉帝又問: 為何如來佛祖也沒有來?

眾神回答: 佛祖在西方飛來,已被強制隔離在駿洋邨!所以來不到。

作者: timmychoo    時間: 2020-4-3 04:52 AM

繼續版:

不覺过了廿八天...
玉帝總於上殿說: 總於人齊了...噫 ! 為何孫悟空還沒有來?...
算啦 ! 繼續開會...這次討論 COVID-19 , 要弄明白是誰帶源頭上天殿來的 ?
來 , 佛祖你先講...

佛祖回答: 我門下 , 無一確診 , 無可奉告 !
玉帝又問: 你呢 , 二郎?
二郎回: 人狗差点落天回地一次了, 唔知邊個仙人失去咗法力 , 感染咗這次病毒, 還傳了開來...
玉帝說: 好 , 停 ! 咁, 灶君王爺你呢 !?
灶君答: 我周身咁忙又咁火熱...病毒根本不可能有幾会埋身...是誰帶着源頭 , 就眞的不知囉 !
玉帝再問: 咁 , 你哋話誰呢...!!??
眾神回答: 一定是悟空 , 不用審啦 !
玉帝問: 咁 , 你哋講下怎解...?
灶君答: 我認為是咁樣...我當時還唔知悟空去咗超市偷米的 , 他一日 , 他煮飯的時候 , 细語不時說...
死特朗普話美國冇 COVID-19 病毒, 等我去了一趟 , 回來就周身唔妥 , 重咳到依架...下次見到佢 , 媽的 !
先给他一棍...照頭棒喝.... ! !@#%*&!!
作者: manyiu    時間: 2020-4-6 12:28 PM

變肥豬仔

[attach]4888486[/attach]
作者: timmychoo    時間: 2020-4-6 03:13 PM

小華: 嗯, 老友鬼, 咁耐唔接电話, 作死呀 ! 冇見咁耐, 近况如何呀 ! !
小明: 你是誰 ? 唔好問注先, 今日星期幾, 幾多號, 你的电話號碼呢, 你住九龍還是香港那邊呀 !?
小華: 你有冇攪錯, 我是誰你都唔知! 老友鬼鬼阿華呀
小明: 誰 ! 阿花? 冇呢個人 !
小華: 喂 ! 喂 ! 喂 !....喂 ! 喂 ! 喂 ! 還收線添...!

小華想.....佢一定關困關到懵咗了, 唔喺啦, 老陳医術咁高明, 還是过海帶佢見一見老陳穩陣啲
作者: manyiu    時間: 2020-4-13 09:51 AM

下地獄。

赫爾穆特.科爾下了地獄。

魔鬼問他:「你這一生對你的人民撒過多少次謊?」

科爾不好意思地說:「剛好10次......」

於是他被刺了10針作為懲罰。

戈爾巴喬夫也下了地獄。

魔鬼也問他,對他的人民撒過多少次謊。

「100次,」戈爾巴喬夫承認,於是他也被刺了100針作為懲罰。

突然隔壁的房間發出巨大的噠噠噠震響!

科爾好奇地問魔鬼,發生了什麼事。

「噢,那是特離普——」

「他怎麼了?你把他放到哪裡去了?」

「他需要在縫紉機下面呆上一個星期。」

作者: timmychoo    時間: 2020-4-13 02:12 PM

.....「他怎麼了?你把他放到哪裡去了?」
「他需要在縫紉機下面呆上一個星期。」

「他怎麼了?要受那麽多針刺?」

「本來離譜他, 跟一級國家管絃樂隊, 齊齊一起演奏貝多芬既樂章的.
當時人家奏緊貝多芬, 他就偏偏一齋奏柴可夫斯基的鋼琴協奏曲, 音樂旋律全走章, 最攪笑的, 重開腔唱, ' 財神到 ' , 你話他, 是不是離譜來喳 !?。」

「咁, 又怎麼了?都不會把他放到哪裡縫紉機下面割針一個星期吧?」

「鋼琴有幾個鍵要彈!?, 他奏柴可夫斯基鋼琴協奏曲, 裡面有幾多上上下下既豆鼓要彈!?佢唱嘅 ' 財神到 ' 內容, 你可聽明有那幾個字 !。」

「啊! 明了, 佢喺利用鋼琴離譜講柴可夫斯基樂譜弹財神爺大話 ! 所以就要那樣針佢 !」
作者: manyiu    時間: 2020-4-14 12:20 PM

“沒有硝煙的笫三次世界大戰”

過去打仗叫戰役,
這次打仗叫戰疫;

過去進軍先吹號,
這次進軍先吹哨;

過去戰爭靠大砲,
這次戰爭靠口罩;

過去武器戰鬥機,
這次武器呼吸機;

過去打仗要攻城,
這次打仗要封城;

過去出征是前進,
這次出征是逆行;

過去打仗用戰士,
這次打仗用護士;

過去敵來鑽地道,
這次敵來進方艙;

中國人打上半場,
其餘國打下半場,

海外華人打全場。

作者: timmychoo    時間: 2020-4-15 07:45 AM

過去打仗叫戰役,......過去戰役是讓後人從事實历史上借鑒.
這次打仗叫戰疫;......現在戰疫是前線人從事病毒上在奮鬥.

過去進軍先吹號,......過去吹號進軍是讓十萬雄獅直指敵人.
這次進軍先吹哨;......現在吹哨讓全區疫齊心恊力直抗病毒.

過去戰爭靠大砲,......過去靠大砲是因它的殺傷力射程夠遠.
這次戰爭靠口罩;......現在靠口罩是因病毒近身傳人入心肺.

過去武器戰鬥機,......過去戰鬥機是代表宣耀空中翱翔霸權.
這次武器呼吸機;......現在呼吸機是用在生命關鍵生死時刻.

過去打仗要攻城,......過去攻城要的是土地取的是霸權國土.
這次打仗要封城;......現在封城隔的是區疫人分的是染疫人.

過去出征是前進,......過去出征前進是男兒當自強直搗黃龍.
這次出征是逆行;......現在出征逆行是齊抗病毒恊力研疫苗.

過去打仗用戰士,......過去用戰士出征前進戰鬥攻城要軍人.
這次打仗用護士;......現在用護士出征逆行疫苗抗病要醫隊.

過去敵來鑽地道,......過去敵人鑽地道出征前進是詭計多端.
這次敵來進方艙;......現在敵人進方艙出出入入是靠踴夠狼.

中國人打上半場,......過去中國人奮打上半場而無其餘國幫.
其餘國打下半場,......現在中國人幫其餘國打下半場而無怨.

海外華人打全場。......海外華人打全場就冇有可能看到完場.
作者: manyiu    時間: 2020-4-15 12:25 PM

過去打仗叫戰役,......過去戰役是讓後人從事實历史上借鑒.
這次打仗叫戰疫;......現在戰疫是前線人從事病毒上在奮鬥.

過去進軍先吹號,......過去吹號進軍是讓十萬雄獅直指敵人.
這次進軍先吹哨;   ......現在吹 ...
timmychoo 發表於 2020-4-15 07:45 AM
謝謝你說明; 還非常有趣味性~
作者: manyiu    時間: 2020-4-15 12:26 PM

抗疫封神榜(上)

非常時期大家都格外注重個人衞生,勤洗手、戴口罩成為生活中必不可少的環節。都說藝術來源於生活,有網民靈光一閃,發揮創意寫下「抗疫封神榜」新編:千手觀音洗手幾耐先洗得淨?有三隻眼的二郎神點戴保護鏡?且看天庭眾仙家的抗疫日常~

作者: manyiu    時間: 2020-4-15 12:27 PM

抗疫封神榜(中)

上回說到,玉皇大帝想召集眾仙家到大殿開會,惟千手觀音未洗完手、二郎神未搵到第三隻眼的保護鏡,紛紛缺席聚會。玉皇大帝唔死心,再問天庭童子:「咁四面佛、關公、唐三藏等仙家呢?」

童子上前一躬身,施施然答應道:「四面佛唔夠口罩、關公面紅疑似發燒過唔到南天門、唐三藏去取西經遇上封關未能返來呀~大帝~」

作者: manyiu    時間: 2020-4-15 12:28 PM

抗疫封神榜(下)

眼見眾仙家都未能到場,天庭大會開唔到會,玉皇大帝惟有宣佈休會至少十四天,直至另行通知。而原本約咗過來打麻雀的何仙姑、鉄拐李等人,亦因為新天條規定唔俾超過四人以上聚集,惟有放棄。

玉帝獨自一人在大殿,百無聊賴之際,突然接到一通電話。原來是閻羅王打來,玉帝見佢神情疲倦,於是問道:「閻羅王,我呢邊好清淨呀,你嗰邊情況係點?」

閻羅王歎息:「唉,我呢邊好多人報到呀,你得唔得閒過嚟幫手呀?」

作者: timmychoo    時間: 2020-4-16 05:30 AM

抗疫封神榜 1

.....玉帝問道:「閻羅王,我呢邊好清淨呀,你嗰邊情況係點?」
閻羅王歎息:「唉,我呢邊好多人報到呀,你得唔得閒過嚟幫手呀?」
玉帝道:「閻羅王,你可以暫時封關呀,雖然呢邊情況係有點清淨無聊,但...千手觀音...好似趕到回來了...!」
閻王說:「玉帝,你眞喺講笑 !,我呢邊關口是無門的,怎封呀 !? 况且這邊是隨到隨入的 .」
玉帝道:「閻羅王,不說了,又多幾位仙眾回來了,等着給我匯報人間疫情 !」
閻羅王歎息:「睇死你唔会過嚟幫手啦 !! 掛了 !」

玉帝問道:「千手觀音, 你终於回來了, 老實講你洗手需要幾耐才洗得淨?」
千手觀音:「嗯,疫情情況下, 我用廿五秒....玉帝, 為什麽您要這樣問...呀?」
玉帝道:「千手觀音, 老實講, 你上次不能趕回來, 就是因你洗手需要好耐才洗得淨.....」
千手音:「嗯,不同了! 自從那次之後, 我請雷公幫忙, 裝上千個水龍頭一個開關, 所以一次过就可以洗上千手啦 ! 對, 就是一次过用廿五秒...?」

玉帝問道:「你呢, 四面佛, 你都终於回來了, 講下你嘅情况來聽下....噢 ! 等我入後殿炭翻杯仙啡先至返來聽你講....你就等等....!!」

待續
作者: manyiu    時間: 2020-4-16 07:47 AM

抗疫封神榜 1

.....玉帝問道:「閻羅王,我呢邊好清淨呀,你嗰邊情況係點?」
玉帝道:「閻羅王,你可以暫時封關呀,雖然呢邊情況係有點清淨無聊 ...
timmychoo 發表於 2020-4-16 05:30 AM
等著你回來 ~(續集)
作者: timmychoo    時間: 2020-4-17 08:44 AM

抗疫封神榜 2

玉帝道:「四面佛, 嗯,你终於回來上殿了.....你可有飲过仙啡嗎 ? 」
四面佛:「嗯,是的, 回來上殿了, 致于先啡, 未飲過, 那是玉帝御品專用, 咁, 玉帝您可有飲过困啡嗎 ?....玉帝, 為什麽您要問仙啡呀?」
玉帝道:「冇吖 ! 喺喇, 困啡未聽過, 怎嘅 ? 味道如何 ? 有持別飲法嗎 ?」
四面佛:「嗯,您首先開始計劃自困在內殿十四天隔離, 隔到思啡的時候, 你就派人來我處取, 到時只用天仙水一冲, 甚麽都不好混, 淨啡....玉帝, 您幾時亦讓我試試仙啡呢?」
玉帝道:「那好, 改天吧 ! 聽完你既報告後, 再來考慮困啡...你终於回來了, 來, 報告一下凡間疫情 !」
四面佛:「我四面都去过,東南西北全球疫情下, 人間合力抵抗嘅情況很了不起的, 但唔知怎解, 人間都學到千手觀音洗手法, 也用廿五秒....? 唔知喺唔喺千手觀音下凡親身去教人. 據我四面走所知, 全球凡間確診有超過二百萬, 那是人間忙, 死去的逾11萬人喪命, 那是陰間閻羅王忙, 玉帝, 敢問, 您現在可忙緊甚麽呀?」
玉帝道:「老實講, 我正在忙緊查哮天犬的病是怎樣得返來的.....我细聲同你講, 我既心一直懷疑緊是悟空做既手腳...!」
四面佛:「嗯,玉帝, 為什麽您有這樣想法...?」
玉帝道:「好, 你聽, 你記得有次, 孫悟空大鬧天宮和楊戩鬥法的過程中使出了七十二般變化, 雙方你來我往斗不可開交嗎 ? 可是兩人都是會七十二變, 這樣誰也鬥不過誰, 誰也無可奈何. 後來孫悟空靈機一變, 變成了一坨大便, 楊戩一看, 一個這麼噁心的東西, 這可怎麼辦 ! 正在牠身邊的哮天犬看到了, 於是一個惡狗撲食沖了過去, 一口就將悟空吞了, 就這樣得了悟空的一個變化法術。悟空反應過來的時候, 已經從哮天犬屁股後面拉了出來. 從此以後孫悟空就只有七十一般變化,比二郎神少了一個變化,所以開始被楊戩追著打,直到跟隨唐僧西天取經以後,才被佛祖補了回來!
所以從那次起, 我就因此而確定悟空是懷恨在心, 他一定報此仇大恨的. 從現在起, 同我去四面找找悟空回來見我....順便探探這次疫情, 誰是救人英雄...好等我有嘢忙, 那樣將來我昇他(她)們為仙人就無問題了...!!」
四面佛:「尊...旨意 !」
作者: manyiu    時間: 2020-4-17 12:17 PM

抗疫封神榜 2

玉帝道:「四面佛, 嗯,你终於回來上殿了.....你可有飲过仙啡嗎 ? 」
四面佛:「嗯,是的, 回來上殿了, 致于先啡, 未飲過, 那是玉帝御品專用, 咁, 玉帝您可有飲过困啡嗎 ?....玉帝, 為什麽您要問仙啡 ...
timmychoo 發表於 2020-4-17 08:44 AM
原來孫悟空而家只得七十一個變化, 之前係被 all 番出黎, 就咁無左 "一法" !
作者: timmychoo    時間: 2020-4-18 01:00 PM

抗疫封神榜 3

玉帝道:「悟空, 你终於上殿了.....身体健康可好 ? 」

悟空道:「托您鴻福, 一個星期前, 偶遇濟公, 他老人家给了我七粒皮泥丸, 一日一粒,
每天食完又疴又嘔, 三天過後, 我就冇咗 COVID 19 病症, 今日有幸终於回來上到殿了..... 」

玉帝道:「咁, 你可見到四面佛 ? 嗯, 你回來上殿就是他跟你講的吧 ?」
悟空道:「不, 不是四面佛, 反而是二郎講的 !」
玉帝道:「嗯, 可以解釋一下嗎 ?」

悟空道:「嗯, 可能濟公叫他來找我吧, 因為我有多出四粒皮泥丸在身邊,
原來哮天病了, 二郎還输上血. 我二話不說, 全數四粒皮泥丸都给了二郎,
我相信哮天到現時痊瘉了, 不久, 他門應該都回來上殿 !」

玉帝在想.....死火 ! 我重同四面佛講, 一定是悟空傳染 COVID 19 給哮天犬的.....

悟空道:「嗯,玉帝您在想什麽....?」
玉帝道:「無,我在想...好唔好同你入後殿嘆嘆天界仙啡.... 不, 還是你來吧 ! 一齊入內殿共飲仙啡...!!」
悟空道:「謝玉皇大帝 !!」

完版
作者: manyiu    時間: 2020-5-1 12:19 PM

群裡聊天,

說上廁所沒帶紙,

用過的最貴的東西是什麼,

有人說用100美元,

有人說用前任照片。

當我說出我的答案時,

他們都輸了。

我用的N95。

大家紛紛表示太浪費了,

我說還好吧,洗洗還能戴。

作者: timmychoo    時間: 2020-5-2 12:23 PM

這邊群裡聊天.....

老陳說:  
" 那邊群裡聊天, 上廁所沒帶紙,用過的最貴的東西是什麼,
群裡有人說用100美元,有人說用前任照片。
有人說用N95,而且洗洗還能戴吖 !
你哋話用N95當廁所紙來用, 是不是最貴的 ? "

老趙說:
" 我還是覺得眞金白银 100 元用作厠纸是最貴的. "

小華說:
" 嗯, 老友鬼, 我那次上厠, 結果用上剛剛訂做既新西裝....你話貴得有冇 ! "

小明說:
" 如我呢, 那次上厠所, 用上三張六合彩, 最衰的, 買咗什麽號碼, 連一個字都唔記得, 如果眞喺中上的話....死咯...你咪話, 那三張廁纸六合彩, 唔好話, 不是最貴的 ! N95  算得什麽, 如果我能夠學到佢哋咁, 諗下先嘅話, 洗洗再乾再留, 那我就會是個億萬身家既人了,  你哋話廁纸六合彩,  是不是最貴! ? "
作者: manyiu    時間: 2020-5-6 06:53 AM

~WIFE~

[attach]4918414[/attach]
打錯字; 不是你的 Wife, 是你的 WI-FI

作者: manyiu    時間: 2020-5-7 12:14 PM

"禁工令"

特朗普希望工人不受"鎻國封城"限制,趕快開始工作,

因為他想使美國"重拾雄風"。

一位工人告訴他,他從不理會禁工令,

每天上班,加班再加班,甚至由於無法應付過多工作量,而要24小時工作。

特朗普很高興聽到他這樣說,

還認為他是美國工人的榜樣。

然後他問工人哪裏工作,

工人回答:火葬場。

作者: manyiu    時間: 2020-5-21 12:46 PM

負責

醫生聯名要求紅十字會參與病毒研究。

紅十字會推脫道:“謝謝大家的支持,

但我們對病毒一竅不通啊。

”醫生們紛紛說道:“你們只要應用一下在物資問題上的經驗好了!

你們一負責...它們就全都不見了!”

政治局聯名要求習近平去領導, 中央應對新型冠狀病毒感染肺炎疫情工作領導小組。

習近平推脫道:“謝謝同志們的支持,

但我對冠狀病毒一竅不通啊。

”政治局常委們紛紛說道:

“習近平同志,您只要應用一下您在輿情控制問題上的經驗就好了!

您一負責,負面消息就全不見了!

作者: roraroland    時間: 2020-6-10 02:55 AM

甘都俾你霖到

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www1.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0