返回列表 回復 發帖
老實講,佢地D粥同飯區別唔大哦
我地D粥先真系粥架嘛
lhy92725 發表於 2018-12-6 10:37 PM
其实系杰冷饭粥就真
我麻麻真係日日都有一撐粥, 佢用快子吃粥㗎 ! 我喜歡廣東粥多d!
manyiu 發表於 2018-12-7 03:34 PM
广东粥要用粥底校过稀杰噶, 然后再加料。好似肉片,鱼片,等等
其实系杰冷饭粥就真
大啦叭 發表於 2018-12-7 07:33 PM
系杰到好離譜,偶爾食下就得,日日真系唔掂
條骨都無佐lu
我麻麻真係日日都有一撐粥, 佢用快子吃粥㗎 ! 我喜歡廣東粥多d!
manyiu 發表於 2018-12-7 03:34 PM
你嫲嫲系好傳統的潮州女人,一定好食整野食同好勤力,持家有道
條骨都無佐lu
靚貓貓答得好清楚 ! 加拿大近幾年實施左保護產權...攪到我地唔敢網上下載美國大片, 我被逼買DVD 囉!
manyiu 發表於 2018-12-7 03:37 PM
有無辦法在線睇呢?
條骨都無佐lu
lhy92725 發表於 2018-12-7 10:03 PM
係吃水飯, 我唔喜歡 ! 我阿媽唔係廣東人, 所以煮d粥係介乎兩者之間, 都可以接受既 !
有無辦法在線睇呢?
lhy92725 發表於 2018-12-7 10:07 PM
有些搵唔到又想睇, 咁就要買...
你嫲嫲系好傳統的潮州女人,一定好食整野食同好勤力,持家有道
lhy92725 發表於 2018-12-7 10:06 PM
佢重男輕女, 煮嗰d"家鄉送" 好難食(係我唔掂 !) 生蟹+鹽, 掩一日就係咁吃.....鹹籃角, 生到見血既唔知乜野名既蜆.....我怕怕 !

貓 E 生 生日快樂!!

心想事成!! 身體健康!!!

評分次數

• CC517

佢重男輕女, 煮嗰d"家鄉送" 好難食(係我唔掂 !) 生蟹+鹽, 掩一日就係咁吃.....鹹籃角, 生到見血既唔知乜野名既蜆.....我怕怕 !
manyiu 發表於 2018-12-8 06:21 AM
潮州人重男轻女系传统,已经非常之根深蒂固了
理应潮州菜好多系几好食嘅哦
不过好似的确冷盘多
條骨都無佐lu
系哦,今日系E生正日生日
健健康康,生生猛猛啦

評分次數

• CC517

條骨都無佐lu
Happy Birthday!

評分次數

• CC517

個壇下午跪低咗,慶祝E生生日快樂
條骨都無佐lu
lhy92725 發表於 2018-12-7 10:03 PM
开罐头豆豉绫鱼送
manyiu 發表於 2018-12-8 06:21 AM
生蟹?真系未食过 生蚝就食过