返回列表 回復 發帖

應該選擇傳統煮食爐定係無火煮食好呢?

用傳統煮食爐會攪到成屋都係油煙味,但用無火煮食又無咁有味道,點選擇好呢?
都係架~我自細屋企都係用煤氣爐,現在結左婚有目己一個家,我都係用返煤氣爐。
我都好怕成屋油煙味,所以我屋企用電磁爐,加上我好少係屋企煮飯,多數去亞媽度食
我同奶奶一齊住,佢老人家一定要用石油氣爐,因為唔識用電磁爐,但每日煮飯,尤其是煎魚真係成屋都係油煙味,強力抽油煙機都吸唔走。
我同奶奶一齊住,佢老人家一定要用石油氣爐,因為唔識用電磁爐,但每日煮飯,尤其是煎魚真係成屋都係油煙味,強力抽油煙機都吸唔走。
swinfish 發表於 2011-8-25 11:07 PM
係呀~我同你都一樣,雖然我唔係同奶奶住,但老公鍾意食用火炒出來既送,但每次我煮送時佢都嘈話攪到咁大油煙。
話時話,最近有無睇過一個電視廣告介紹一隻清新噴霧,可以吸油煙味之餘仲有花香呀?但一時間我又想唔到係咩廣告…
話時話,最近有無睇過一個電視廣告介紹一隻清新噴霧,可以吸油煙味之餘仲有花香呀?但一時間我又想唔到係咩廣告…
swinfish 發表於 2011-8-25 11:29 PM
係未個老公打電話返黎話帶同事返屋企食飯,但老婆係屋企煮到成屋油煙味,仲有個細老女,之後拎支野出來噴下就無晒味嘛!!
係未個老公打電話返黎話帶同事返屋企食飯,但老婆係屋企煮到成屋油煙味,仲有個細老女,之後拎支野出來噴下就無晒味嘛!!
明天是晴天 發表於 2011-8-25 11:39 PM
係呀~ 就係呢個廣告啦!!
係呀~廣告話唔係只係得香味,仲可以洗走晒異味功效,我想試下。
係呀~廣告話唔係只係得香味,仲可以洗走晒異味功效,我想試下。
swinfish 發表於 2011-8-26 12:04 AM
好似又真係幾好喎,呢支咁既野應該唔會好貴。
係呀~ 明天去睇下先。

係我泥講用咩爐都冇所謂,
both are good