返回列表 回復 發帖

秀才難寫13公(未答到)

有說秀才難寫13公, 狀元能寫13公, 意思是字13個"公"的同音字, 大家試下啦!
我只能數到十二個(唔可以自己作的字,要字典內有的!)

所有答案已找郅,請記住,只限"公"音字!
公  工  宮  共  功  蚣  供  拱  龔  攻  弓  恭  貢  鞏  

古時沒有電腦當然寫不出來。。。
報  包  煲  暴  褒  抱  鮑  豹  胞  曝  苞  爆  炮
修  秀  休  袖  銹  繡  羞  嗅  朽  宿  岫  饈  琇
歡迎樓主到 同音字 玩。。。每帖 10000 獎勵。。。每次 3 帖 為限。
柠姐好嘢
外星貓E生
SORRY,共、拱、貢都唔係!
公  工  宮  共  功  蚣  供  拱  龔  攻  弓  恭  貢  鞏  

古時沒有電腦當然寫不出來。。。
SweetLemon 發表於 2012-6-1 10:06 AM
第十三個字已找到,共拱貢鞏 都唔係
Sorry, 我只讀過 幾年 小學。。。。對 1 2 3 4 聲 沒什麼 研究。。。。
唔玩啦。。。。
Sorry, 我只讀過 幾年 小學。。。。對 1 2 3 4 聲 沒什麼 研究。。。。
唔玩啦。。。。
SweetLemon 發表於 2012-6-2 07:23 AM
huh讀過 幾年 小學我只讀過1年幼稚班
唔玩啦。。。。
SweetLemon 發表於 2012-6-2 07:23 AM
咪講笑啦,見你係sound the same中的表現,點止讀過幾年丫,不過呢個同果度有d唔同,所以post出黎諗住大家試下啫!

我都試左好多次,真係搵左好多本詞海詞典先搵齊

再試下先,係星期一晚我再開估啦!
唔洗開估,我黎玩
工,公,宮,恭,供,攻,弓,功,躬, 蚣,芎,塨,龔
真匿名
篏~龚~靏~觵~糿~碽~篢~匑~靏~匑~觥~愩~玜~
13公~
桋~鸃~顊~鈶~鉹~貤~謻~袲~螔~狋~椸~暆~扅~
13姨~
天天開心~
篏~龚~靏~觵~糿~碽~篢~匑~靏~匑~觥~愩~玜~
13公~
桋~鸃~顊~鈶~鉹~貤~謻~袲~螔~狋~椸~暆~扅~
13姨~
happy721022 發表於 2012-6-2 03:34 PM
完全 讀不出來。。。是不是 亂碼 還是 什麼?

广东话音定华语音啊?
工,公,功,弓,攻,宫,供,恭,躬,龚,蚣,肱,觥

(听闻"红"就有公字音,塨也应该是公字音)
條骨都無佐lu
完全5明