返回列表 回復 發帖

鳳梨品種在台灣

這麼多品種
要閱全文可以pm我 for url。。。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• chowold2

鳳梨也要防曬

觀賞鳳梨可分為觀果、觀花、觀葉三種。

有趣,菠蘿都要戴帽防曬
真匿名

這個好特別! 那釘像榴槤
有趣,菠蘿都要戴帽防曬
chowold2 發表於 2013-5-26 12:15 PM
可能可以避免果子太早熟吧. 連運輸時間; 上到市場要一段日子.
http://www.tvboxnow.com/attachments/day_130526/1305261106011d5b0a9b114db9.jpg
這個好特別! 那釘像榴槤

可能可以避免果子太早熟吧. 連運輸時間; 上到市場要一段日子. ...
vandas 發表於 2013-5-26 01:23 PM
金桂花鳳梨,果實圓錐形,果皮薄,花腔淺,果肉黃質緻密,纖維粗細中級。平均糖度14.1°,酸度低0.39%,糖酸比38.7,具桂花香味。品質最佳時期是4~7月。
自然散發桂花香味

台灣果菜農都會盡量保護果菜 - 風吹雨淋,鳥偷食。。。

評分次數

• chowold2

死囉 真係唔知菠蘿係係地一個個種出黎 以為係樹上果tim.....
咁產量咪好小? 一個又要種咁內
真係唔知菠蘿係係地一個個種出黎 以為係樹上果tim.....
超版你系咪想笑死我?
超版你系咪想笑死我?
SweetLemon 發表於 2013-5-26 06:00 PM
我係唔知呀 又唔係得我一個唔知 我會驚你笑咩
我係唔知呀 又唔係得我一個唔知 我會驚你笑咩
dororo 發表於 2013-5-26 08:45 PM
我唸系得你一個唔知。。。不過我做呢篇都學到唔少。。。。
我可以稱你樹上菠蘿超版嗎dororo, 你是否跟大樹菠蘿搞錯咗.
蘭---花之君子也
我唸系得你一個唔知。。。不過我做呢篇都學到唔少。。。。
SweetLemon 發表於 2013-5-26 08:58 PM
咁你個世界太小人了
我可以稱你樹上菠蘿超版嗎dororo, 你是否跟大樹菠蘿搞錯咗.
orchids 發表於 2013-5-26 09:14 PM
你鍾意點叫咪點叫囉 呢個世上仲有好多我唔知既野
我知既野你唔知 唔通我又要笑你咩?
3q sharimg
咁你個世界太小人了
dororo 發表於 2013-5-26 09:30 PM
我的世界就係公仔箱度。。早投。