返回列表 回復 發帖

泰国水榕

水榕易種又好睇

評分次數

• chowold2

有冇詳細? 點易法 !
金鱼街檔20-30元一棵看size大小,水種,放鱼缸或玻璃缸,二日换一次水.每次換半缸,映日光,不用直射陽光.
以上係缸内無鱼計,如養鱼要按養鱼方法去打理.

評分次數

• chowold2

金鱼街檔20-30元一棵看size大小,水種,放鱼缸或玻璃缸,二日换一次水.每次換半缸,映日光,不用直射陽光.
以上係缸内無鱼計,如養鱼要按養鱼方法去打理.
ob51330 發表於 2013-8-19 09:59 PM
最近都見繽紛有賣水種植物好似有埋蝦既玻璃缸 2千幾-3千
OB哥似介紹金魚多d
連水榕的真身都睇唔清楚
是否用水種就可以?  有沒有更多資料分享.  謝謝.

評分次數

• chowold2

OB哥似介紹金魚多d
連水榕的真身都睇唔清楚
vandas 發表於 2013-8-20 02:39 AM
新手新机拿揑不準,下次贴張好D嘅  

ob51330兄, 我有好多, 但只能生長在魚缸, 唔可以生長在魚池中, 有什麼方法能長在水池? 謝謝你
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• chowold2

良兄,
吾係好明点解你D水草只能生長在魚缸而吾可以生長在魚池中.照理在水池应該生長良好才对.
1.鱼缸有冇氣揼.
2.水池有冇水揼制造水流.
3.户外温度如何? 水池有冇日照? 有冇養鱼?
以上几点都会影響水草生長.

評分次數

• chowold2

良兄,
吾係好明点解你D水草只能生長在魚缸而吾可以生長在魚池中.照理在水池应該生長良好才对.
1.鱼缸有冇氣揼.
2.水池有冇水揼制造水流.
3.户外温度如何? 水池有冇日照? 有冇養鱼?
以上几点都会影響水草生長. ...
ob51330 發表於 2013-8-20 06:45 PM
師兄:
1.

鱼缸有氣揼, 發熱筒.

2.

水池有水揼制造水流.

3.冬天晚上

户外温度約3-5度, 水池有日照, 有養鯉鱼.

有時我由香港回澳洲(約二個月), 魚缸D水榕生得很高很多, 我試過放置

水池, 約一個月D水榕就釘晒???

評分次數

• chowold2

3.冬天晚上户外温度約3-5度, 水池有日照, 有養鯉鱼.
有時我由香港回澳洲(約二個月), 魚缸D水榕生得很高很多, 我試過放置
水池, 約一個月D水榕就釘晒???
問题出現在第3条. 水榕係熱帶植物水温太低就活不成,而鯉鱼什么东西都咬.
你的水榕在鱼缸養尊處優-----暖管及氣揼,落到外面冰冻的水池,當然好快謝啦.
如要種水草試找本地----澳洲,河溪的一定可以掂.  

評分次數

• chowold2

良兄,給你参考一下!

評分次數

• chowold2

ob51330兄, 好似我以前果個膠山, 不過我沒有種咁多植物, D魚釘晒, 宜家攞左泥種菜, 絕對同意師兄說法, 相信是汵死, 因為D水榕是在金魚檔先有得買,在澳洲多塊木水榕要買到40蚊都幾貴? 帥兄圖片的水中植物我是在花圃店買, 謝謝你.

評分次數

• chowold2

良兄,給你参考一下!

ob51330 發表於 2013-8-21 11:14 AM
右邊好似竹既係咩植物?
水中的好似係蒲公英,板前的就吾知 .