返回列表 回復 發帖

如何使吊蘭開放的花?

嗨大家早,

如何使吊蘭開放的花?能幫幫我嗎?
謝謝.....
種吊蘭也算是容易,只要跟隨它的特性去種,要開花也不難。
吊蘭喜陰,怕直接陽光(最好用比較強的間接光),喜濕潤,溫度15—25C,約每兩星期施薄肥。到初夏便會開花。
其實吊蘭花細小,也不堪可觀,最吸引是當有花茎時就有葉芽,有葉芽便可以分株。
真匿名
係呀 好易種!
Thanks your answer.

薄肥 = 葉肥??

薄肥 = 葉肥??
fatbyuk1 發表於 2014-4-4 02:32 PM
薄肥意思係好小份量既肥 有句說話叫薄肥多施 因為落肥小最多植物都係開唔到花
但係過多就一定死冇得救 落幾多視孚你裸植物大小 有相可以upload上黎比大家睇下
係呀 好易種!
dororo 發表於 2014-4-4 01:25 PM
超版,你都有種吊蘭?
吊蘭生長得好快,我每年分株之後,就要仔唔要乸,扔咗棵老嘅,咁棵吊蘭就可以always young
真匿名

薄肥 = 葉肥??
fatbyuk1 發表於 2014-4-4 02:32 PM
室內花卉通常薄肥多施比較好,我是用肥料指示的一半濃度,這樣對花卉安全又有效。
真匿名
超版,你都有種吊蘭?
吊蘭生長得好快,我每年分株之後,就要仔唔要乸,扔咗棵老嘅,咁棵吊蘭就可以always young
chowold2 發表於 2014-4-5 12:46 PM
最近有人送左d 吊蘭BB比我 我會水種
你扔咗既意思係扔落垃圾桶?
如果係既不如你今年試下將乸既放係門口貼張紙寫住free
睇下有冇人幫你拎走佢啦 扔落垃圾桶好慘wo
多謝各高手指教,小弟的劣作.....
種耐了由綠

色變成

青色.....

小弟手上有

綠葉肥及開花促進液, 合用嗎??

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• chowold2

多謝各高手指教,小弟的劣作.....
種耐了由綠色變成青色.....

小弟手上有綠葉肥及開花促進液, 合用嗎??
fatbyuk1 發表於 2014-4-6 10:31 AM
你嘅吊蘭看來很健康,也見到有舊花茎,再次開花應該無問題,只不過是開花季節未到.
現在你可以每隔一次用普通葉肥,下次用開花促進液,這樣對開花有很大幫助,不過不要只用開花促進液。
真匿名
最近有人送左d 吊蘭BB比我 我會水種
你扔咗既意思係扔落垃圾桶?
如果係既不如你今年試下將乸既放係門口貼張紙寫住free
睇下有冇人幫你拎走佢啦 扔落垃圾桶好慘wo ...
dororo 發表於 2014-4-5 06:26 PM
如果連埋個吊盆比人,實有人要,不過重皮。淨係棵吊蘭都幾難搵人要。
因為我盆吊蘭都係幾毫子買返嚟(過期貨),有時D過期花會好平,1/10價錢
真匿名
多謝版主指教, thanks a lot.
如果連埋個吊盆比人,實有人要,不過重皮。淨係棵吊蘭都幾難搵人要。
因為我盆吊蘭都係幾毫子買返嚟(過期貨),有時D過期花會好平,1/10價錢
chowold2 發表於 2014-4-6 11:23 AM
我覺得唔係錢既問題....
it's helpful thanks