返回列表 回復 發帖

[活動] 端午節特備活動 [已截止]

,  描述: 總共派出TVB$67,855,550

活動簡介:
1. 參加者從以下01號卡~10號卡選出一張, 然後連同以下其中任何一個內容一起回復於本帖
    A: 分享你/妳由小吃到大的粽子 (需附圖 + 描述)
    B: 分享你/妳吃過最特別或最難忘的粽子 (需附圖 + 描述)
    C: 分享你/妳生活當地比較不一樣的端午節習俗
    注: 無論選哪一個, 回復的字數都不能少過10字, 否則當作廢論
2. 卡片內容為TVB$555,555~TVB$5,555,555的獎金, 並且每個合格回復將另外得到參與獎金 (金額未定) 以及25積分獎勵
3. 若有內容精彩者, 則視情況追加獎金, 追加獎金暫定TVB$3,000,000 (有增加的可能)
4. 截止日期為截止時間: 2016.06.14 23:59 GMT+8, 並於2016.05.15日內統一公開卡片內容, 以及派發獎金
注: 回帖內容一定要有一個問題的答案, 卡片號碼, 缺一不可

活動規則:
1. 每人只能參加一次, 禁止分身參加
2. 不同的參加者可以重複選擇同樣的卡片號碼
3. 卡片乃事先制定好的, 任何人不得對其有異議
4. 本人blacker14tt擁有最終決定權
5. 本活動最大贊助商: goldmonk

有傾有講吹水區活動永久黑名單: babyqq93
開分身參與活動欺騙獎金, 故由2013.07.08 16:27 GMT+8開始被列入為黑名單, 所有水區的官方有獎活動均無法參與

活動紅包:

活動卡片: 這裡
獎金紀錄: 這裡
轉帳紀錄: 這裡
- 我選9號.

C: 眨眼間在美國不知渡過幾個端午節了. 回想在鄉下時好中意食粽子. 當時粽子材料沒現在既丰富, 最主要材料通常只有紅豆/綠豆, 糯米、肥五花肉、咸蛋黄、五香粉等. 但好好食. 而現在紐約過端午節都好平淡, 家人會每年做少少粽子慶祝, 材料亦比以前鄉下做既丰富些, 會在以前既材料上加些瑤柱, 臘腸, 花生等. 味道都唔錯, 但大家都比以前食得少些. 可能怕肥膩或擔心健康吧.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• blacker14tt

我選2號

A.由細吃到大嘅粽,系我外婆親自包的家鄉粽
不過自從她過身后就已經好多年無食過了
只能找網上的圖片了
家鄉粽的特色之一是比較細只
基本上是三片粽葉扭成錐形,
兩大羹米,1/4只鹹蛋連蛋白的(現在的基本上系無蛋白的),去皮綠豆(有人喜歡加花生,我外婆系唔的)
然後就系撈佐五香粉的花腩,甘就得佐了,然後用兩條水草扎實就完成架啦

我記得好細個果陣系用煤爐煲成5個鐘頭的,我負責睇火加煤的

評分次數

條骨都無佐lu
我選3號
C.不一樣的端午節習俗:
1. crazy:西方人扒龍舟
2.無假
3.好味粽only available at ***

評分次數

我選10號

A.由細吃到大嘅粽, 我係客家人所以食客家粽比較多!

內餡切成小丁狀,料不多卻味美的客家粽.

評分次數

型 英 帥 靚 正
我選7號

C.
在門口掛艾草、菖蒲(蒲劍)或石榴、胡蒜,都有其原因。通常將艾、榕、菖蒲用紅紙綁成一束,然後插或懸在門上。因為菖蒲天中五瑞之首,象徵卻除不祥的寶劍,因為生長的季節和外形被視為感「百陰之氣」,葉片呈劍型,插在門口可以避邪.

評分次數

我選8號

B:每逢佳节倍思亲!回想當年細個,端午節一家人在包粽的欢乐,蒸熟的粽放涼後拜完神兄弟們爭粽情景,我最細一定喺搶输果個?得果哭,每次都喺家姐母亲,余留一個俾我,喺我吃过最好味旳肉粽!前几日有同家姐提起細個端午節的事,兩姐弟都会心一笑,想起双親在天之灵...现在是否安好,现在大了 ,兄弟們各奔前程,有了家庭,家姐嫁了,希望大家好快在欢聚一堂。

評分次數

我選9號
A:由細吃到大嘅粽、當然是我媽整的廣東粽了、入面的材料豐富、味道咸香、想起就流晒口水了…

評分次數

多做運動身體好
我拣7号!
c:佛山人,每年端午周围都係龙舟气息~传闻佛山係最出名嘅龙舟漂移~每年哩段时期都劲多村、劲多其他市、国家龙舟队嚟比赛~所以,端午係佛山(主要係南海)多数人心目中都係叫龙舟节嘅~~

評分次數

1/4只鹹蛋連蛋白的(現在的基本上系無蛋白的)
lhy92725 發表於 2016-6-9 01:20 PM
我從來都冇食過有鹹蛋蛋白嘅粽

評分次數

• Pedestrian_A

我從來都冇食過有鹹蛋蛋白嘅粽
blacker14tt 發表於 2016-6-10 09:29 AM
以前我外婆系会事先碌熟D蛋然后剥壳切4份,再裹粽嘅
條骨都無佐lu
我都從未食過有蛋白既粽, 貓貓外婆中意咁包粽子啊.

我選7號
B:今年吃到最特別的粽子是朋友的媽媽做的西米露芒果粽子,第一次吃到

評分次數

我都從未食過有蛋白既粽, 貓貓外婆中意咁包粽子啊.
pknoface 發表於 2016-6-10 11:11 AM
細細個唔知,呢架諗返轉頭,可能系因為佢唔捨得唔要D蛋白,所以擺埋落去
條骨都無佐lu
我選3號
C.懷念以前香港端午節賽龍舟熱鬧景況:

評分次數