返回列表 回復 發帖
KK 下午好
KK
thank you 乜都傾會館, kk and penny

Pedestrian_A 發表於 2016-12-3 05:03 PM
多謝路人甲支持
通常早上先啡嘅遮
lhy92725 發表於 2016-12-3 05:22 PM
唔係晚上先飲咖啡
晚上饮佐仲训得着?
lhy92725 發表於 2016-12-3 06:04 PM
就係因為要工作先要飲唔係咩
AC router 都有分好多款嘅,平嘅$250就有,貴嘅$3000,
睇制式,穿透力同牌子而定嘅
例如你屋企得100Mbps有線網絡速度
咁就畀隻幾勁嘅Router你都得物無所用
但係如果你屋企得1000Mbps有線網絡速度就唔同講法喇
...
perfectman 發表於 2016-12-4 05:34 PM
唔係好明可以詳細說明嗎.....我都係用1000Mbps
AC router 都有分好多款嘅,平嘅$250就有,貴嘅$3000,
睇制式,穿透力同牌子而定嘅
例如你屋企得100Mbps有線網絡速度
咁就畀隻幾勁嘅Router你都得物無所用
但係如果你屋企得1000Mbps有線網絡速度就唔同講法喇
...
perfectman 發表於 2016-12-4 05:34 PM
同埋有什麼好介紹(Router)
應該點選擇先正確(應該點睇或適合)
http://www.tp-link.tw/products/list-9.html?page=1
電信公司不包 wireless modem?
Pedestrian_A 發表於 2016-12-5 03:37 PM
不包
依家買router,都係買AC制式(5 GHz)㗎喇
一來因為N係舊制式(2.4 GHz)太普遍喇,好容易同周圍啲wifi撞到死死吓,互相干擾,影響速度同會斷,AC制式相對會比較無咁易撞!
二來N舊制式,最高速度只有600Mbit/s
AC ...
perfectman 發表於 2016-12-4 09:26 PM
多謝完美俠指教
http://www.speedtest.net/

看看網速是多少?

如果顯示得100M以下,就先要檢查Lan咭是否 GigaBit Lan 咭
因為一般Lan咭只support 10/100網速
GigaBit Lan 咭 就support 100/1000網速
另外也要檢查cable是什麼,C ...
perfectman 發表於 2016-12-5 11:45 PM
咁OK嗎
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
Better than Okay啦,Win10新電腦?
perfectman 發表於 2016-12-6 10:44 AM
就係想問下點解去唔到1000Mbps
WIN 10 冇錯不過唔係新電腦, 只係以前由舊轉新升上WIN 10
六人在等候巴士......(晴晴)唔係人咩
点解交通灯前得三辆车?
lhy92725 發表於 2016-12-6 03:16 PM
因為前面兩架唔係汽車
雖然話最高速度係1000M,但唔係吓吓都扯咁盡㗎?
等於100KM高速公路,唔會話吓吓都行足100KM㗎!

你係1000M寬頻啫,對家有幾快你唔知㗎喎?
除非你搵到本地有1000M寬頻嘅同你玩掉數據包測試啦 ...
perfectman 發表於 2016-12-6 02:20 PM
但係我估唔到得7XXMbps是否我個Router 問題, 是否應該更換嗎
唔系汽车系咩啊
lhy92725 發表於 2016-12-6 03:40 PM
係巴士同貨VAN