返回列表 回復 發帖

颱風天都有小背心周街走!
perfectman 發表於 2017-6-12 09:13 PM
好心你唔好咁賤格放人地嘅相上黎啦。

又唔介紹我識
不是所有穆斯林是恐怖分子,但是所有恐怖分子是穆斯林
小強
你對於新加坡有咩評價?
perfectman 發表於 2017-6-15 01:48 PM
等我黎評價啦
暫時嘅新加坡依然可以睇到南洋一帶嘅影子,例如大馬嘅文化。
依架嘅新加坡大量咁向中國,香港學習。
列如:電台播嘅歌,你只會聽到中文版,絕對唔會有廣東版,睇香港電影都係。
飲食方面就偏向香港粵式。政策方面都係偏向香港,列如房屋管理。
再加上大量嘅海外華人加入公民,再多幾年,可以話冇真真正正嘅新加坡人架啦。
連新加坡獨有嘅文化也會因此而消失。
以前行 西 式
依家轉 中 式
lckiong 發表於 2017-6-15 07:06 PM
以前行西式,但係依然保留咗自己嘅文化。
依架可以話中唔中,西唔西咁,完全冇嗮自己嘅文化。
曾經有個中國人同我講過去希望自己嘅國家更強大,但唔希望變成新加坡咁。
因為實在過度發展,導致大量海外人進來,已經唔似新加坡,反而是一個國際舞台多d。
為自己嘅單眼購買閃光燈SB-500,又可以玩一排
大概了解,有個細姪女話有新加坡醫院撬佢過去,可以搞埋移民,佢好唔鍾意依家嘅香港,但係又唔知嗰邊咩環境,嗰邊出嘅條件無香港咁好,係入藉吸引佢囉! ...
perfectman 發表於 2017-6-15 08:46 PM
係香港人嘅立場,絕對可以過黎,因為新加坡人特別崇媚洋外,尤其是鬼老或香港人。
尤其是飲食界,香港人黎到新加坡就蛟龍得雲雨架啦。
唔熟相機,搭唔到咀!
perfectman 發表於 2017-6-15 08:53 PM
其實我都唔熟,都係旅行或去d特別景點先攞出黎影下,部機就專業人士用嘅。
不過我連業餘都埋唔到邊
我以为新加坡人都比较排外嘅添,乜中意香港人嘅咩
lhy92725 發表於 2017-6-16 09:58 AM
排外?冇傻啦!現實到冇人有,你係高級種嘅免費送俾你都得,低級種眼尾都唔肖你一眼。
派钱。应该派几多?
thank you
為什麼penny沒有獎?
Pedestrian_A 發表於 2017-7-2 06:00 AM
突发性派彩,俾当日有出现嘅坛友。就算路过都有。
大家早晨
大家晚上好
最近依然一樣
餓又餓唔死,彈又彈唔起。
http://www.tvboxnow.com/images/smilies/default/003.gifgood morning kk

try moving back to malaysia.  maybe better.
Pedestrian_A 發表於 2017-7-29 11:29 AM
返馬拉,死得仲快。
所以要睇供求關係
廿年之前事求人嘅社會,個個都話打工皇帝,
依家就人求事嘅社會,成間公司,無咗邊個都得,唯獨是唔可以無咗老闆!

老闆係畀錢請人解決問題,唔係請人製造更多問題㗎! ...
perfectman 發表於 2017-7-30 08:38 PM
所以話有錢人越有錢,窮人越窮。
我認同你嘅講法...如果無咗啲員工...
老闆接幾多JOB返嚟...唔通佢一個人做晒咩?
都要有人幫下佢手先得架...
charlie417 發表於 2017-7-31 11:02 AM
你唔做,大把人等緊嚟做
lckiong 發表於 2017-7-31 11:19 AM
好似我老細咁,佢講你就要認同,頂佢一句,就問你“要做唔做?”