返回列表 回復 發帖
好诱惑呀~~~
Majiajunx 發表於 2015-5-6 08:49 AM
好誘惑大師你都啱
不是所有穆斯林是恐怖分子,但是所有恐怖分子是穆斯林
萬一睇中我點算
亂來晚上好
亂來大師中午好
亂來早晨
亂來中午好
亂來大師早晨
你都唔出現,d人走嗮囉。。。。
你搵佛牌啊?
係呀
jjwah 發表於 2016-3-4 02:09 PM
自己答自己係你搵乜嘢佛牌最近佛牌界好商业法,搞到完全偏离佛法嘅真正意义咁
強國人市場需求大
Pedestrian_A 發表於 2016-3-4 02:54 PM
唔止强国架,大马,新加坡,总之有佛牌嘅地方都係咁。
去入貨,咁大獲你點知架
jjwah 發表於 2016-3-4 06:11 PM
入货?你卖佛牌啊?
個朋友開,叫埋我幫佢攞貨順便自己請番幾粒
jjwah 發表於 2016-3-5 12:05 AM
入貨分兩種哦,一種係親自向師傅請,師傅授權,一種係向工廠攞
藏傳佛教果D?
lhy92725 發表於 2016-3-5 12:27 AM
泰國係南傳佛教
南傳即系邊個?
藏傳就信奉蓮花生大樂蓮師
lhy92725 發表於 2016-3-5 02:21 PM
我之前係我嘅帖提過,佛教3大派,漢傳,藏傳,南傳。漢傳既係我地華人嘅佛法,唔可以吃肉。
藏傳屬於西藏密宗,南傳一帶屬於泰國緬甸。
其實仲有北傳,屬於日韓兩國。
其實教義應該都大同小異嘅遮
華人,現在好多都信藏傳佛教嘅
lhy92725 發表於 2016-3-5 05:54 PM
教義大同小異,不過習性就唔同,漢傳佛教和尚不能吃肉,因為吃肉既殺生(原因:梁武帝)。
南傳嘅可以吃肉,不過超過下午2點后就不能進食(應該係咁嘅時間,忘記咗)。
“華人”係一個好特別嘅種族,只有乜嘢教幫到佢,就毫無條件咁信,係得個“信”字,係唔會去了解自己本身嘅宗教。