返回列表 回復 發帖
一開始聽到劇名仲以為“使徒行者”係日劇同Eva有關公仔箱論壇/ ?& |2 j- Z, O+ `5 D
一見TVB出品先知唔關事
. \) l/ k  F, d- q4 I% C4 [9 \& E  D睇左幾集都幾好www1.tvboxnow.com  R- z- R7 B5 z1 f& p( D' E7 F
bgdqaa 發表於 2014-9-22 09:41 PM
+ L& l/ p8 |9 h1 N2 V& r
公仔箱論壇4 n5 ~8 S" g8 [9 A  S
播咗咁耐先至睇咗幾集?.. 呢套劇OK架.. 係最近可以令我唔係用耳仔去聽電視劇嘅一套.
許紹雄叫高海寧做宋生! 高海寧是變性人???
- W$ W% C& J  }4 A" E+ o3 n' _+ O% GTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 10:51 AM
公仔箱論壇( n# y" r% B$ t1 n9 B
www1.tvboxnow.com6 ~6 t4 c5 Y! |/ X
高海寧只係一個代言人啫.. 真嗰個宋生坐咗响隔離
沈震軒型啲嘛形象認真啲 森美搞笑形象太深入民心喇.. 好難比人360度改變對佢嘅睇法... 除非改番佢呢part係笑料多啲喇.. 不過好似咁都好喎.. 唔係只係釘姐呢part有得笑下.. 咁好似返而我鍾意喎
此劇引起觀眾搜尋臥底和黑警等話題, 吸引觀眾有興趣追看, 編劇等幕後劇組功不可沒公仔箱論壇0 k3 x( ^# U8 c3 u* x
如果沒有好的劇本, 演員幾好戲都做唔到好效果
1 x% u" M1 x; i0 ^" ntvb now,tvbnow,bttvbwww1.tvboxnow.com6 S/ X1 }0 X2 K4 g5 H% J" u
當然, 此劇演員也發揮出色 1 s+ `* `3 ?3 i7 b4 a% e! |/ Q* T
三哥的出場, 我覺得好有「氣場」 , 好有壓場的感覺, 尤其 ...
3 L6 i2 B/ Z6 W( F$ qwww1.tvboxnow.comtycn3320 發表於 2014-9-25 01:02 AM
www1.tvboxnow.com% y, x0 _! M- v' x$ d1 |

9 X! j5 T1 k: z2 y) ^) `) A( w0 N好一句-->如果沒有好的劇本, 演員幾好戲都做唔到好效果
第22集
# m+ y' z5 t) E5 }& K) pKobe 和 Yan 在酒吧自言自語, 其他客人不覺得奇怪" g+ w& O$ o# d/ H+ w. T
爆seed 在化驗所偷走和更換釘姐DNA報告 公仔箱論壇, _3 |$ k: {2 G1 J! `2 ^( f2 J
Pedestrian_A 發表於 2014-9-24 10:01 AM
  x" p0 V: s( L# G
" k/ F7 ]3 U. g5 y, s# Cwww1.tvboxnow.com係好奇怪.. 但依家好多人都會咁架.. 自言自語緊talk cell phone.. 遲啲仲會更普遍!
+ l4 x3 B8 O3 u: o公仔箱論壇
5 z; k$ O2 b$ F* e! m- ]www1.tvboxnow.comtvb劇情係咁架喇... 未開估前我仲估係猜fing換添...
第23集2 w0 p3 f& q0 B8 v0 N
Kobe 和 Yan 銅鑼灣拍拖   `0 L( }: w) L( }0 J. o0 F
他們之前怕ICAC知道Yan和黑幫成員拍拖, 所以需要像偷情一樣去郊外見面.  現在...tvb now,tvbnow,bttvb) R. J' P( r8 K( O; y% N
Pedestrian_A 發表於 2014-9-25 03:23 PM
/ D9 E: B0 ~1 s( N4 X6 m- G8 H5 N: I" I

* y, E& v% j7 c我都係一路睇一路話呀.. 咁劉江叔因yan同佢家姐關係有乜可能唔知kobe係UC吖.. tvb不知所謂... 咁情形.. 我諗歡喜哥唔係UC lu... 因為原來tvb編劇好白痴
劉江老師。我知道...www1.tvboxnow.com/ c+ {( x! @9 w# p+ {2 S0 |
; J- _* \6 \# DTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我知道你已經做過晒TVB各中生、小生、花旦、小花嘅爸爸及爺爺...
- c) g/ ^$ Y( q$ E% w8 T& }. ]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我知道你唔鍾意演搞笑角色,只喜歡演嚴肅角色(因你性格內向)...公仔箱論壇" l( C8 U+ p' M: G& c
我知道你N年前演過李靖(決戰玄武門)、黃飛鴻(寶芝林)、 ...) N) p" g( C% h3 Z/ D$ N
leekwoklam 發表於 2014-9-25 02:55 PM
! S8 j8 W# g7 i0 ^! g' G% u
公仔箱論壇9 ^. ~  c  K8 H: @8 _7 `1 Q- C
嘩.. 你揾到佢咁多資料
3 @3 d4 _/ `) J# a/ G! _3 _
& N7 Y* A/ E% ]
我之前講過呢個劇本好, 但去到呢D情節真係好唔得, 編劇們寫到故事後段係咪有少少走火入魔? 再次虎頭蛇尾
$ x( ^: j- x6 q公仔箱論壇kobe同yan公然在銅鑼灣拍拖呢段, 我都覺得好有問題, 大家話我「馬後炮」都係咁講, 有乜理由古惑仔同ICAC公 ...
# s: h* @" s3 B6 Y. c, [! n9 ftycn3320 發表於 2014-9-26 11:55 AM
公仔箱論壇7 O; R0 R) w( V# \* ?2 V
tvb now,tvbnow,bttvb+ _: B3 |7 N: T& W# O5 K8 a
第廿二集開始覺得tvb編劇啲橋去到最盡都係廿集... 腦汁搞盡喇!.. 所以變咗以為觀眾無腦囉!
第25集2 ?% \4 B0 x: k  R5 h9 d
歡喜哥, Rose媽, Nancy媽, Susie媽, 猜Fing...  我們永遠懷念你們!
; Q9 y0 M( X9 qwww1.tvboxnow.com6 R; L9 m' _; z- `' r
爆Seed讓歡喜哥和猜Fing見面... www1.tvboxnow.com/ P* E0 T+ r+ H0 Y
9 {1 q  w7 {5 |/ S& S
五個人包括前坐館被槍殺,警方沒有把爆Seed帶走問話還可以在醫 ...
8 ]  s5 g& d2 @! U) {* A公仔箱論壇Pedestrian_A 發表於 2014-9-27 03:19 PM
. v9 _2 ~& G" S6 v" J" C% ]' z公仔箱論壇
9 t1 o3 V0 N" O7 h# `6 b" g! o* Dwww1.tvboxnow.com可能我地比之前廿集誤導咗.. 雖然之前廿集都有唔合理嘅地方.. 但我地可以從另一啲角度同啲編劇解釋.. 但依家變得勁唔合理喇... 我地祈望太高喇!
非常同意leekwoklam"患「腦退化症」嘅唔係徐家寶,係本劇嘅編劇。"  
4 V5 D# q, t6 Y7 {$ a
( h5 g% B0 k7 `& h( v% oTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。20集後不知所謂!!! www1.tvboxnow.com  t. C' K9 L& m5 n1 ]
Pedestrian_A 發表於 2014-10-2 03:33 PM
$ P2 t+ ^/ x+ h5 Q+ Y5 _6 }* awww1.tvboxnow.com
6 f  J# O: m8 x- U( Htvb now,tvbnow,bttvb差勁! 太多野要插..
"EXACTLY".. 死晒罷就.. 唔應該死嘅晨早死清光
: v( r8 S9 B. f+ H- ztvb now,tvbnow,bttvb
" @/ ?9 d; L! e* A# _8 u公仔箱論壇本帖功成身退,多謝大文細佬陪我傾咗咁耐。www1.tvboxnow.com5 w& q& ?: W6 L5 x  a' F! w

1 d/ z3 a  E; f+ L, P$ o6 B9 s% A+ U公仔箱論壇其餘都多謝版主timmaxsing,Pedestrian_A, 金田Sam, mnb1123 幾位參與討論。www1.tvboxnow.com6 i- y8 L: R. n1 E& q0 Z$ F7 Z6 F

* C# }, w7 e1 }8 h" j5 T2 F7 {www1.tvboxnow.com有你哋各位,回帖區先有咁多話題。公仔箱論壇$ Y2 O# _/ |" d. R2 a( ?! Z

" }- W+ S* L7 R0 Q其他有喺本帖發言嘅會員我都衷心感謝...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  V9 S% a$ R# B  ?4 c% f& F" f. h
0 m/ e) b" X. j9 C1 o6 C
《再戰明天 ...www1.tvboxnow.com2 _% K- L1 ?" P& M
leekwoklam 發表於 2014-10-4 11:36 AM
4 ~9 {: L+ Q; ?* y  v
公仔箱論壇: J) S$ u# B; g: I- I) H9 q& t
原來總結响呢個帖.. 等我响第二個帖寫咗我對ending comment添