返回列表 回復 發帖
不過飲奶茶
Anonymous 發表於 2015-9-16 10:58 PM
有冇食早餐?
通常吃塊三文治
Anonymous 發表於 2015-9-16 11:02 PM
咁都好 , 唔好空肚 飲奶茶
唔好空肚 飲奶茶。。。乜飲奶茶咖啡都有咁多限制架
Anonymous 發表於 2015-9-16 11:06 PM
空肚 飲奶茶 .... 會傷胃......
有奶點會傷胃
Anonymous 發表於 2015-9-16 11:08 PM
奶茶有幾削胃?
奶茶,花奶撞上紅茶產生的口感,令不少人上了癮,每天總愛來上一杯,享受幼滑口感,既醒腦又提神,但美味的東西,通常不健康,奶茶也似乎打不破這個定律。

在精神不能集中的時候,歎上一杯香濃幼滑奶茶,一解口腹之慾,令精神為之一振,但要記住少食多滋味,長年累月喝得太多,不只有機會變肥,甚至可能傷到脾胃。

奶茶當水飲走進筲箕灣以奶茶聞名而有四十多年歷史的百利冰室,入面大部分食客都點上一杯熱奶茶。店內沖奶茶的蔡師傅指奶茶要香滑,秘訣是「七分茶、三分奶」。任職櫃面的黃小姐笑言:「我每日都一定要飲一杯,唔飲唔舒服,我老闆直情當奶茶係水咁飲。」

百利冰室的蔡師傅沖奶茶已沖了三十多年,每天要沖上三百多杯奶茶,香滑的秘訣是要落三成奶,還不時有客人要求加花奶,但花奶的熱量每百克有近一百四十卡路里,是鮮牛奶的一倍,多喝實在無益。

無畏削胃之後記者在中環茶檔蘭芳園外面視察,一個個「茶客」飲完奶茶,滿足的步出茶檔,訪問了其中幾位。大學生陳小姐說每逢出門都會「口痕」,一定要飲一杯奶茶才止痕,「我又唔覺得可以提神,只係覺得奶茶好好飲,又香又滑。」不過,也有人覺得奶茶可以提神,家庭主婦唐太一星期要喝四杯:「飲完個人真係好精神,不過會飲到『削胃』。」削胃都唔怕,足見她對奶茶的狂熱程度。

胃酸多者要忌口註冊營養師陳國賓提醒好像唐太般胃不好,就不宜飲太多,因為每個人對咖啡因反應不同,「有啲人胃酸比較多,飲完可能會胃酸多有脹氣,因為咖啡因可以增加胃酸分泌,小腸為咗中和胃酸,分泌中和劑就引起咗胃氣脹,就係『削胃』。」

濕熱傷胃奶茶多喝,的確會壞脾胃,中醫師曹信恩說:「奶茶偏濕,有溫性,會令到人濕熱,容易傷脾胃,脾胃最驚濕,運作得唔好,有啲人就容易便秘。」脾胃不好,亦容易生痱滋、發脾氣和口乾口臭。另外,一些人本身體質濕重,即睡眠充足依然覺得疲勞、肌肉鬆弛、大便糜爛、口氣較重等,如果奶茶喝太多,小便也會出現問題,曹說:「濕熱去到膀胱,會有可能想去但去唔到小便。」

飽和脂肪多奶茶也會致肥,元兇是其內含花奶及砂糖,陳國賓直言每天來上一、兩杯,日積月累所多出的卡路里,對營養攝取並沒有幫助,「一般 OL長期坐辦公室,真係好少機會可以消耗到。」而且花奶的熱量是普通牛奶一倍,陳坦言:「沖一杯三百毫升嘅奶茶,有一百毫升係奶,計番已經等於一杯鮮奶。最擔心係入面比較多飽和脂肪,飽和脂肪係製造膽固醇原材料,所以有啲人會標榜用植脂淡奶,比較健康。」
唔好空肚 飲奶茶。。。乜飲奶茶咖啡都有咁多限制架
Anonymous 發表於 2015-9-16 11:06 PM
喝奶茶的壞處

1. 草酸 + 鈣質 = 容易結石

2. 高熱量 = 易肥

3. 奶精成份 = 易形成高血壓、糖尿病

樣樣都唔飲得,咁飲乜
chowold2 發表於 2015-9-16 11:12 PM
water
唔記得匿名忝
Anonymous 發表於 2015-9-16 11:13 PM
食焦哥現身
快Dpost多D罩左現身貼
Anonymous 發表於 2015-9-16 11:18 PM
我會計你 D 帖
快Dpost多D罩左現身貼
Anonymous 發表於 2015-9-16 11:18 PM
5d 起高高只得 我知
又要返工,bye
Anonymous 發表於 2015-9-16 11:20 PM
good bye kiss
計我兩貼,我現身兩次
Anonymous 發表於 2015-9-16 11:22 PM
只計 你 的 匿名
由 700 # 開始 計 到 1500 #
真係要走bye
Anonymous 發表於 2015-9-16 11:23 PM
good bye kiss again
你夠鐘返工即係我要訓覺咯
lhy92725 發表於 2015-9-16 11:26 PM
good night
各位 早午晚好 , 星期四啦。。。。
多個1個匿名
Anonymous 發表於 2015-9-17 05:03 AM
我知道你是誰

那我計下食焦哥(匿名)度啦