返回列表 回復 發帖
咁現在大陸汽車都要買保險嘅
碰瓷果D理得你邊個負責賠,總之我有錢收就得架啦
lhy92725 發表於 2018-11-29 09:58 PM
安裝個行車記錄相機 ! 有証據在手, 告佢忝呀 ! 係溫哥華~ Richmond 發生; 以下呢個碰瓷哥, 係人都認得佢 !

呢兜友仔比你點左相了,唔使出街了
CC517 發表於 2018-11-30 10:29 AM
唔係我影....加拿大~ 明報有登呀 ! 上哂 Youtube ! 我嗱嗱臨把屋企d車安裝哂 行車記錄儀 !
【針對華裔居民】列治文碰瓷大哥惊現高貴林 繼續頂風作案!

高貴林市皇家騎警(RCMP)近日警告稱,一種針對華裔居民的“碰瓷”詐騙方式正在該市停車場內流傳,即詐騙者在車輛從車位中倒出時假裝被撞倒,隨後便向司機索要現金賠償。

有受害人趁雙方交涉期間用手機拍下該男子的容貌並上載網站,發現多宗案件的「碰瓷」男,不論是衣著及容貌都極為相似。

高貴林騎警發言人麥克勞克林(Michael McLaughlin)表示,此類案件去年底以來已在高貴林市出現三起,與之前列治文和本拿比的作案手法類似。

麥克勞克林指,疑犯針對的都是亞裔市民,不排除他會說廣東話或國語,並認為類似的詐騙亦在大溫其他城市發生。他估計疑犯鎖定亞裔為目標,可能是認為亞裔一般會帶備現金以及對ICBC的索償機制不熟悉。

作案手法:

疑犯在停車場等候司機駛走汽車,趁汽車倒後時疑犯便上前訛稱被撞倒,向司機索取金錢「私了」。

列治文碰瓷事件:

今年2月,列治文華人商場接連發生「碰瓷」事件。其中一次一名壯年華人男子在停車場聲稱被撞後向司機索償500元,並拒絕報警或報ICBC,司機最後給了他50元。

本拿比碰瓷事件:

事件被廣泛報導後大約一星期,本那比多個停車場再發生類似案件,有事主指男子聲稱被撞後向她索償100元,最後她給了70元了事。
澳洲快两粒钟遮
大啦叭 發表於 2018-11-30 07:18 PM
我度差 16粒钟呀 ! 你笑得好奸呀 !
车录影机有角度噶
大啦叭 發表於 2018-11-30 07:21 PM
買嗰好D, 俾多少許錢, 高清+闊角度 ! (需要係夜晚都睇見前車嗰 車牌號碼, 呢樣最重要! ) 我嗰 dashcam 幫左我兩次, 一次係有架車從後衝上+ cut in. 另一次 有架車係嗰小路口衝出黎, 我當時係大路直線行車+行最左嗰 lane , 佢係右邊打橫越過兩 lane 斬過黎 ! 避唔切 ! 好釆我係 BMW 粉絲, 我架車大過佢架車, 感覺唔係好震動, 否則......(對方架車係凌志 RX350 ) ! ICBC 睇左嗰影片, 無需要人手驗車, 對方 100% 錯 !  
靚女梗醒啦
lhy92725 發表於 2018-11-30 09:56 PM

靚貓貓, 你唔好玩我啦 ! 我驚死呀 !
真系有大状潜质
大啦叭 發表於 2018-12-1 06:22 PM
唉, 係现场嘛...!
又長一歲
CC517 發表於 2018-12-1 04:00 PM
Happy Birthday to 貓E生!

祝你身體健康, 日日吃大餐都唔肥!

革命尚未成功
CC517 發表於 2018-12-2 09:41 PM
唔好吃肉, 餐餐吃粥, 包你瘦到腳仔軟...唔見左八命...
你個方法幾好,不過無得閑去煲粥
CC517 發表於 2018-12-3 12:51 PM
我借個 instant pot 俾你, 20分鐘有得吃 ! 今日煮花膠響縲雞湯, 25分鐘, 啖湯好靓, 正過以前煮倆個半鐘 !
其实吃粥可以减肥吗
lhy92725 發表於 2018-12-3 01:40 PM
我年頭病左十日, 日日食粥, 輕左八 LB....不過睇報告....我貧...
会派红包吗?
4461 發表於 2018-12-3 10:14 AM
四弟, 你好想收红包? 我遲d攪個活動, 通知你去 "收包"
煲咸瘦肉粥啊嘛
多盐腌瘦肉一晚,稍冲水就成够同米一齐煲。粥好再整烂够瘦肉同粥一齐食埋
大啦叭 發表於 2018-12-3 07:21 PM

我阿媽話白粥安全d, 所以我差不多日日吃白粥+肉鬆 .
之前不懂银行有限制,很多钱丢进去都没了
4461 發表於 2018-12-5 01:02 PM
好采我嗰時囉左一些錢出黎準備派獎金用...早知囉多d啦....!
TVB币现在已经唔值钱了,可惜我做唔到元老了
lhy92725 發表於 2018-12-5 01:24 PM

而家錢還有用, 可以換功勳, 做到元老 !