返回列表 回復 發帖

[問題] 返大陸旅行有咩東西係一定要帶呢?

本帖最後由 civicboy1969 於 2011-10-10 06:20 PM 編輯 3 h, I+ S% p" t6 q9 e  U: A1 u* u, V% w

! p1 g5 r6 P1 ~2 q$ y. r6 A. K公仔箱論壇除左必須帶既証件,錢同衫之外,有咩東西一定要帶呢?
地圖!一定要帶!
我會帶多幾個環保袋買手信用

評分次數

我會帶多幾個環保袋買手信用
6 i# L! N- f8 O5 N: D周大褔 發表於 2011-8-31 10:30 AM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% |7 b4 {, n4 a* S& ^$ Z. z
$ g) _- g- d5 M2 `. s8 S6 h9 j( V$ r
yeah! yeah! yeah! 我成日都會唔記得帶多幾個環保袋,現在越來越多地方係無免費膠袋
我每次旅行一定會帶防曬用品,包括帽同防曬霜。仲有空氣清新座。

評分次數

• civicboy1969

我每次旅行一定會帶防曬用品,包括帽同防曬霜。仲有空氣清新座。tvb now,tvbnow,bttvb5 P! k7 |! ~5 y0 o9 j: I7 J
wingbow 發表於 2011-8-31 12:22 PM
# a# _  P4 a! V% L  J* {/ fTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
% v+ ]' P) O) F  V7 o) otvb now,tvbnow,bttvb空氣清新座?點解呀?
9 g5 R  r7 s3 I4 CTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 v5 S+ I$ J4 Z- h+ {
空氣清新座?點解呀?www1.tvboxnow.com. E. l! E8 j+ j: O- i% h5 I8 h9 Z
休止符 發表於 2011-8-31 12:35 PM
1 [' ?8 T  U1 h) n* b  q公仔箱論壇# T5 ^9 `; ~4 @) v
其實我好鍾意返中國大陸旅行。北京、上海、雲南、南京、黃山等等我都去過,但唔係每一次返大陸我都會住酒店,有時係因為想唔洗咁多錢,有時就會因為地點方便就腳而選擇一些民宿入去住,但民宿雖然係平,但衛生卻麻麻地,所以我多數都會帶多幾條私家毛巾自己用或墊住訓覺,無冷氣既民宿就會一陣陣梅臭味,所以空氣清新座就可以幫到我。

評分次數

哦~原來係咁。咁你用咩牌子呀?可唔可以介紹下呀?仲有點解唔帶罐裝既空氣清新劑呢?
哦~原來係咁。咁你用咩牌子呀?可唔可以介紹下呀?仲有點解唔帶罐裝既空氣清新劑呢?tvb now,tvbnow,bttvb. D/ D' {* c# J0 w5 j5 c4 K
休止符 發表於 2011-8-31 02:16 PM
+ s) q  `0 m, j$ Y* ^
& c- m# A- i+ E' T) J: T, xwww1.tvboxnow.com我買開“香必飄”。唔用罐裝係因為有部份空氣清新劑係經過壓縮處理,我怕唔上得飛機,當然如果個次個旅程係坐火車或長途巴士就無問題啦!

評分次數

( Y3 C: G2 V+ g0 a% o2 mTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
% {: S4 F" ?5 ^0 ^& d公仔箱論壇我買開“香必飄”。唔用罐裝係因為有部份空氣清新劑係經過壓縮處理,我怕唔上得飛機,當然如果個次個旅程係坐火車或長途巴士就無問題啦!
' {% e$ y* _( X% R4 B# ]  Nwingbow 發表於 2011-8-31 03:33 PM
9 X" c: n8 v3 \) stvb now,tvbnow,bttvb
- x' N) M' `8 [, o你真係好細心諗得好周到!
1) 萬能插座 --  因為大陸插座是兩腳斜的 ---->    \ /
7 M9 L6 m  I- [+ jwww1.tvboxnow.com2) 最好買張一咭兩號的電話咭, 可以慳好多漫遊費
& t8 t4 j$ V: u: H9 R7 z/ S3) 在大陸盡量避免使用信用咭, 但係帶一張銀聯雙幣咭傍身會方便D (e.g. 改變行程而要買機票, 酒店 etc)

評分次數

多謝分享!!!!