返回列表 回復 發帖
你的食品已经给的身边的人尝试了吗??
他们的意见又如何呢??
记得你的食品是要符合大众的口味呀~~
祝:
高朋滿桌
原帖由 canz85 於 2007-11-25 04:12 發表
你的食品已经给的身边的人尝试了吗??
他们的意见又如何呢??
记得你的食品是要符合大众的口味呀~~
朋友們都好贊成!
不過下下都要自己整旦糕.
就會好辛苦囉!
~~ 亞妹   逢一、三、五           休息
                  二、四、六           放假
                 星期日及公眾假期   謝絕探訪 ~~
原帖由 ed_teck 於 2007-11-25 23:18 發表
祝:
高朋滿桌
thank you !
原帖由 lux1261 於 2007-11-26 03:12 AM 發表

朋友們都好贊成!
就會好辛苦囉!
去做模型啦~~~
那就不用那么辛苦了麻~~~
祝公主,
          生意兴隆、:014:
       一本万利、
       心想事成。
大家好吗?
其实做饮食生意....最重要系两样野...

1) 你要问你自己, 如果你系顾客, 你会不会再返黎帮亲? 将你自己放在顾客即位度念, 甘就易好多喀啦...

怎样要人地返黎帮亲,以下几样野你就要念念啦..
食物, 价钱, 服务, 地点.

食物
-你D食物味道, 买相点?
-买D么食? 正餐食物, 点心类,
-饮品? 酒精类?  coffee, tea?果汁?
-自己煮? 请厨师? 批发?
-当你有做D头绪, 甘你就要念下D货源D拿啦, 不论你自己煮或者买, 都要计下D价钱, 成本,
-仲有啊, 最紧要就系开始左, 就要慢慢跟住D顾客D口味入货, 甘你地货就5洗屯洗响度啦...

价钱
-价钱公5公道?
-通常D食物原料不会好贵, D成本贵在, 人工, 铺租, 灯油火蜡...
-去做下 survey啦...睇人地D价钱系点?

服务
-D waiter/waitress D态度?
-请边D人? 长期? part-time?
-请几个? 人工卑几多?

地点
-间铺既地点,?
-就5就脚?
-干净? 尼个对我来讲系最重要.....

2)你间cafe即气氛点?因为就算上面D野你做到最好即卑D顾客, 气氛不好, 我念无人会再返黎帮亲.因为无人会去卑钱受罪...
头先讲D食物, 价钱, 服务, 地点啊? 都系比较睇得到喀...气氛尼样野, 你就要念多D啦,非常抽象即...
比如讲, 你D waiter如果穿晒制服, D人就会觉得有制度D, 卑贵D都OK...
仲有, 你间铺D design都会影响D气氛...我睇你讲你想用黑白色, 我觉得都OK, 不过, 多数人会觉得, 黑白色比较沉, 不过我觉得要睇整体你点带D feel 出来啦...

以上几个方面, 都系D门面, 仲有D数簿啊, 管理啊, 货源管理...有排你念啊....老细.....

欧洲款式既design....

黑白色即 design.....

画左个design卑你啦.....

評分次數

• canz85

• lux1261

原帖由 lux1261 於 2007-11-26 03:12 AM 發表

朋友們都好贊成!
就會好辛苦囉!
亞妹, 吾辛苦边得世间财呢?
努力加油噢!!!
我们tvbnow的全体成员以及爱与诚王国的子民一定撑你的。。。
原帖由 crashersus 於 2007-11-26 15:00 發表
其实做饮食生意....最重要系两样野...

1) 你要问你自己, 如果你系顾客, 你会不会再返黎帮亲? 将你自己放在顾客即位度念, 甘就易好多喀啦...

怎样要人地返黎帮亲,以下几样野你就要念念啦..
食物, 价钱, 服务, 地点. ...
武哥正吁!多謝哂!
原帖由 lenykoy 於 2007-11-26 16:40 發表

亞妹, 吾辛苦边得世间财呢?
努力加油噢!!!
我们tvbnow的全体成员以及爱与诚王国的子民一定撑你的。。。
我會努カ加油!
多謝你地支持!
原帖由 lux1261 於 2007-11-26 09:24 PM 發表

武哥正吁!多謝哂!
希望尼D帮到你啦....系尼...你搵5搵排挡啊??:014:
原帖由 crashersus 於 2007-11-26 23:33 發表

希望尼D帮到你啦....系尼...你搵5搵排挡啊??:014:
乜野叫""排挡""吾明?
原帖由 lux1261 於 2007-11-26 11:52 PM 發表

乜野叫""排挡""吾明?
股东.....
原帖由 crashersus 於 2007-11-27 00:06 發表

股东.....
一定吾會!
原帖由 lux1261 於 2007-11-27 12:13 AM 發表

一定吾會!
点解哦?? 你D资本够5够啊??