返回列表 回復 發帖
一樣嘅嘢,唔同叫法啫
就好似
大陸叫 U盤
香港叫 USB手指
台灣叫 記憶棒
perfectman 發表於 2017-3-30 03:54 PM
not the same!
西樵大餅,是廣東省佛山市南海區西樵鎮的一種民間小食。為一種白色粉狀圓形大餅,因較其他餅類的體積略大,故叫大餅。相傳該餅由明朝嘉靖年間籍貫南海的宰相方獻夫所創製。
其縮小版則為光酥餅。兩者原料一樣,但分量有別。光酥餅體積較小,易於攜帶。
2013年5月15日,中華人民共和國廣東省衛生廳發佈廣東省食品安全地方標準《西樵大餅》(DBS44/ 003-2013)。[1]根據該標準,西樵大餅的主要原料是「小麥粉白砂糖、鮮雞蛋、水、食用植物油和西樵大餅麵種」,烤好的圓形大餅直徑不少於18公分。
無錯,咪又系甘嘅做法,其實耐不耐食一次,OK好食的
lhy92725 發表於 2017-3-30 09:16 PM
貓老作
今日多野做到嘔,真系好PK
lhy92725 發表於 2017-3-30 09:17 PM
嘔完PK貓
good afternoon kk
撞鬼你食甘多
lhy92725 發表於 2017-3-31 01:24 PM
清明
各位 下午好
型 英 帥 靚 正
清明系食香嘅哦
條骨都無佐lu
簽名被屏蔽
下午茶

型 英 帥 靚 正
下午茶饮杯咖啡咪好咯,食大碗粉做咩哦
條骨都無佐lu
下午茶饮杯咖啡咪好咯,食大碗粉做咩哦
lhy92725 發表於 2017-3-31 05:26 PM
肚餓就要食架啦
型 英 帥 靚 正
各位 晚上好
型 英 帥 靚 正
貓老作
Pedestrian_A 發表於 2017-3-31 02:52 PM
一D都無作,有時候隔離屋阿婆都會請我食一個
條骨都無佐lu
肚餓就要食架啦
chan200308 發表於 2017-3-31 07:37 PM
中午無飯食咩
條骨都無佐lu
not the same!
西樵大餅,是廣東省佛山市南海區西樵鎮的一種民間小食。為一種白色粉狀圓形大餅,因較其他餅類的體積略大,故叫大餅。相傳該餅由明朝嘉靖年間籍貫南海的宰相方獻夫所創製。
其縮小版則為光酥 ...
Pedestrian_A 發表於 2017-3-31 02:50 PM

其實你噏乜?

你話 : not the same!

但係又話 :
其縮小版則為光酥餅兩者原料一樣但分量有別。光酥餅體積較小,易於攜帶。

唔通大狗就係狗,細狗就唔係狗?
perfectman 發表於 31/3/2017 04:38 PM
可能佢自己都唔知自己噏乜狗
認真睇真啲真係又真係