返回列表 回復 發帖

如何張網上下完BluRay片放到電視上睇?4k畫質問題?

問題1.
除了用手指外  還有什麼方法?
因為我遲d想買部新電視  好多時手指有時無甘大gb去裝一套BluRay戲

問題2.
在電腦網上下回來BluRay影片 如果放係電視睇  係咪同本身要用 BluRay機播出黎既畫質一樣架?

問題3.
而家所謂果d   4k電視  係咪睇返 BluRay  佢畫面都唔會話比   1080全高清靚架 ?
因為現時我好似無聽個一套戲係行4k   

問題4.
點解電腦下完既BluRay影片  係自己電腦個畫面睇返  好似好唔多似  高畫質既

謝謝回答
1) 當然唔會用手指,係會用USB HDD, 或者用NAS 去儲存影片
2) 你DL落黎既片,都要睇下係咪FULL SIZE,定係compress左,你自己要識分,要識睇,一般一套bluray片,大約4x GB,當然2x, 3x 都有。
3) 一部新既電視緊係 ...
luklukluk 發表於 2014-10-5 03:37 PM
唔該晒你先
先答你問題  你話第4條無資料答唔到我   我睇完你回覆可以肯定答你
我電腦下完既所謂BluRay影片  通常都係頂多1x  gb  通常都係10gb樓下 但都係寫BluRay影片
而家我開始明白  你講完  唔怪得下完係電腦睇個畫面始終差甘多 唔覺有   BluRay 畫質
有機會搵套 4x gb試下先

USB HDD, 或者用NAS    <<<

你所指既 USB HDD   係果d外置果d 2.5 hdd  對嗎 ?   一個500gb $400~$500  有交易

而  NAS   係咩黎   唔明    有咩用?  同usb hdd 有咩分別    邊隻比較好用     

唔該
問多少少野   例如:
http://tvboxnow.com/thread-3092361-1-1.html

Transformers.Age.of.Extinction.2014.1080p.BluRay.AVC.TrueHD.7.1-RARBG-41.82G.torrent

Transformers.Age.of.Extinction.2014.1080p.BluRay.REMUX.AVC.DTS-HD.MA.7.1--32.84G.torrent

想知呢2套其實有咩分別~

True 同DTS 只係代表音響?
甘果2套戲  畫兵質上都一樣嗎?

唔該!

其實想換電視  而家用緊32"  如果換40" 三x牌   雖然睇落好似無咩分別  4k 動態行200hz $4xxx
       但48" 三x 牌 有2.1聲道藍牙揚聲器 同藍光碟機送 又係4k 但動態行 100hz $7xxx   怕畫面太大   因為好近睇    價錢同送既野都好吸引

我對音響無咩要求 就算聽到2.1聲道揚聲器已經唔錯~
9# luklukluk

唔洗用電腦播咁麻煩。 基本上乜野格式都可以play到

你上面果句意思係咪話  唔洗用電視? 係咪打錯字 ?

5,1 入門最平要幾錢套?
1) 可以用HDMI將電視和電腦相連, 將電視變為電腦的顯示屏直播放, 因用外置(如USB 或HD) 有時睇唔到字幕.

2) 將電腦和電視用無線連在一起用, 用DLNA技術就可以在電視看到電腦媒體櫃內的影片. ...
JUNE123123 發表於 2014-10-10 12:24 PM
第2個方法好似幾好唔錯

第1個比較麻煩  要將電腦搬黎搬去  而且又要駁黎駁去屏幕條線

如果用 DLNA技術 即係wifi?

係電視上可以見到好似電腦屏幕個桌面畫面?  之後就係返媒體櫃內的影片 play就可以?

除左media player   用 影音之星 播放都一樣麻?
dl完呢套
Transformers.Age.of.Extinction.2014.1080p.BluRay.AVC.TrueHD.7.1-RARBG-41.82G.torrent

唔知點解係電腦睇時  睇睇下不時會聽到一d  卡卡聲   好似load碟時太花果種卡卡聲
畫面方面  有時有輕微起摺  反而睇低gb  下既又無甘既情況
岩岩遇到少少問題出現
明明我usb手指  gb   夠用  有d戲入到   有d戲佢話我空間不足 入唔到
可能我部電視舊  買左都有2年幾 有usb手指位  但無得上網  入左手指睇唔到片 應該只可以用黎睇圖片用
花一點錢去買一個多媒體播放器,
省時又方便,唔會有太多電腦問題牽連
dubai123 發表於 2014-10-16 12:31 AM
明白  謝謝  
我仲以為你既係網上dl  原來你一直講緊既係一部機黎架