返回列表 回復 發帖
我唔明呀.... 有無人教我呀...
roberton888 發表於 2011-4-5 10:11 PM
咁迟仲吾觉觉猪咩!日日都要早起身嘎,老细!在澳洲地揾食艰难啊。

你就当有三个在游乐场抛圈套鸭的圈。三个圈打栋敢企在身前。中间个圈剩是用手划。上面个圈就要举高双手做。下面个圈就要弯腰屈膝去做啦。

仲唔明,就真是要用Google去大陆网download个功法至得。
un un 腳人搖福薄喎
CC517 發表於 2011-4-5 09:24 PM
印印脚是只脚踏在地面的。我教是伸直只脚凌空打圈。人人都做得。
我都开佐半日工啦。
零售报纸佬。哈哈!

三十年前在广州唔练气功,就象棋、围棋、桥牌。在澳洲就揾两餐啦!

果个HIDE见我在“武术联盟讨论区”回贴,就话真是有料,就贴出来,大家分享下。咁就搞到依家自己都练番气功、太极拳嘞。仲在百度开吧《自学气功太极拳者乐园》、教人练番好哋气功添。
澳洲要揾两餐应该悟难吧,可能发达就难D
lhy92725 發表於 2011-4-6 12:06 PM
来到澳洲就知道打工仔好过做老细啦!

琴晚返屋企,找到两个穴位对血气不足引起的头痛有效。“太阳穴”同“百会穴”。百会穴在头的前后中线同耳尖经过头顶的交点,按摩时可以双手重叠。
仲可以开智添,旁边有四个穴位叫“四聪穴”。

是啦,你又做咩工架。
我做文员仔,即是打杂咯
lhy92725 發表於 2011-4-6 02:34 PM
难怪你话仲意郁脚果招啦。
关事架?我睇中医,医生话我血气悟好,所以我想呢方面改善咯
lhy92725 發表於 2011-4-6 03:54 PM
怪唔得你知咁多耶啦。学下放松啦,对行血气自我修复好好嘎!
我边知几多野
都是周围学返黎嘅
我都尝试放松啦
lhy92725 發表於 2011-4-6 04:08 PM
最难学的就是放松。

一种是忘记的放松:睡在张床上,望住天花板出神。真是会唔记得自己的手手脚脚咯。
另一种是内家拳的放松:当正自己是个胶皮人球,用吸气将佢吹涨,咁哋筋骨就被拉松晒啦。呼气后就保持被拉松是的状态。然后动作。

如果你能够用内家拳的松去做郁脚的话,你只冻脚即刻就暖番晒。
繼續努力 
HIDE 發表於 2011-4-6 12:47 PM
依家唔努力都唔得啦。仲出来做师傅添。
我就做佐半日啦。打工仔真是好,随时请假。做个老板仔,想病都无时间。连Good Friday都要返来做几粒钟。
依家连同哋朋友一齐听音乐的时间都无。
哈哈哈!

连饮茶时间都无啊。不过唔使受气,最多同个客闹过。。。
又唔是一样要睇大公司的面色。
有时大公司哋经理讲完“you got to do it' 跟住佢就消失佐。原来被公司炒着。嘿嘿!
伊!剩番你一个人啊。
是啦。啊CC517叫我来玩下又唔见人影。唔通真是晚黑至出动!