返回列表 回復 發帖
橙皮放雪柜,抽乾水,用紗袋入住放窗口,就得。

做橙皮燈,有點煩

http://ft.51feibao.com/upcycle.php?act=view&id=1293
CC517 發表於 2019-5-29 05:07 PM
我讀小學時, 年年學校和屋企都係 "哈囉喂" 萬勝節用十幾磅以上南瓜做燈, 同橙燈一樣做法! 做好放係門口, 到萬勝節個晚, 就有好多小朋友黎拍門問囉糖果 ! 開心又好玩 !
金币就洗 纸币洗完好容易沾埋几张一齐噶
大啦叭 發表於 2019-5-29 08:33 PM
我可以証明, 加拿大的20蚊紙, 可以入洗衣機和乾衣機, 一d事都無, 我唔小心..試左...5蚊紙就無咁好采啦!
我讀小學時, 年年學校和屋企都係 "哈囉喂" 萬勝節用十幾磅以上南瓜做燈, 同橙燈一樣做法! 做好放係門口, 到萬勝節個晚, 就有好多小朋友黎拍門問囉糖果 ! 開心又好玩 ! ...
manyiu 發表於 2019-5-30 08:05 AM
甘即系你识整哦,不妨整返个,你果边嘅橙都几大只,应该容易落手
條骨都無佐lu
我可以証明, 加拿大的20蚊紙, 可以入洗衣機和乾衣機, 一d事都無, 我唔小心..試左...5蚊紙就無咁好采啦!
manyiu 發表於 2019-5-30 08:09 AM
睇黎都系成本问题啊
條骨都無佐lu
我讀小學時, 年年學校和屋企都係 "哈囉喂" 萬勝節用十幾磅以上南瓜做燈, 同橙燈一樣做法! 做好放係門口, 到萬勝節個晚, 就有好多小朋友黎拍門問囉糖果 ! 開心又好玩 ! ...
manyiu 發表於 2019-5-30 08:05 AM
大小差好遠喎
外星貓E生
甘即系你识整哦,不妨整返个,你果边嘅橙都几大只,应该容易落手
lhy92725 發表於 2019-5-30 11:09 AM
都有細橙既 ! 不過...很多野, 乜都大過人, 又唔係好吃過人...
大小差好遠喎
CC517 發表於 2019-5-30 11:51 AM
個南瓜大過嗰電飯煲, 又重, 做南瓜燈都好大工程㗎 ! 呢個最傳統, 比較容易做.
個南瓜大過嗰電飯煲, 又重, 做南瓜燈都好大工程㗎 ! 呢個最傳統, 比較容易做.
...
manyiu 發表於 2019-5-30 12:18 PM
浪費食物喎做完仲食得嗎?
外星貓E生
睇黎都系成本问题啊
lhy92725 發表於 2019-5-30 11:11 AM
好攪笑, 5蚊紙 連渣都搵唔到 !
浪費食物喎做完仲食得嗎?
CC517 發表於 2019-5-30 12:20 PM
通常早幾日做好左放出門口, 放係街幾日喎....冇人吃㗎! 過左鬼王節就拋棄㗎啦!
通常早幾日做好左放出門口, 放係街幾日喎....冇人吃㗎! 過左鬼王節就拋棄㗎啦!
manyiu 發表於 2019-5-30 12:23 PM
比鬼食過唔敢食啦
外星貓E生
比鬼食過唔敢食啦
CC517 發表於 2019-5-30 12:25 PM
都係呀! 驚 驚....
好攪笑, 5蚊紙 連渣都搵唔到 !
manyiu 發表於 2019-5-30 12:20 PM
你真富貴,攞成HK$30來做實驗最低工資都是HK$37.5
外星貓E生
60 几岁甘老嘎
大啦叭 發表於 2019-5-29 08:34 PM
一样还有奶
你真富貴,攞成HK$30來做實驗最低工資都是HK$37.5
CC517 發表於 2019-5-30 12:26 PM
唔係做實驗呀; 係大頭蝦忘記係個袋度囉番走呀! 無左 5 蚊都不知幾肉赤 !