返回列表 回復 發帖
101# blacker14tt 一般啦。好多留學生都系淨系玩都唔學習gar,因為黎度系靠自主。如果你可以control到你自己gar話,都okay掛。
vincewoo 發表於 2012-7-24 02:48 AM
呢個係事實, 尤其係未定性嘅, 好容易就過得頹廢 @@"
香港人

日本物價高漲
現時世界大趨勢是學好英語,去日本留學幫助不大

我寧願去英國/加拿大. 因為那裏的教育制度較完善
qwertt12 發表於 2012-7-27 10:46 AM
多謝意見

時間支出操作
qwertt122012-8-16 06:34 PMTVB 100000 元積分轉出
短期語言學校比較可能! 只是喜欢学日语而已。
虎虎2 發表於 2012-7-29 11:20 PM
學語言確實要靠你自己喜歡 ^^"

時間支出操作
虎虎22012-8-16 06:35 PMTVB 100000 元積分轉出
我揀左會0係日本長期留學呀~事實上我都來左日本差不多1年~
而家一邊讀日語學校一邊準備報大學,暫時兼職既錢都好足夠生活費用呀。
royaling 發表於 2012-8-2 12:10 AM
喔?? 你而家係日本邊度呀?? 要考好嘅大學要好好準備, 希望你一切順利 ^^

時間支出操作
royaling2012-8-16 06:37 PMTVB 110000 元積分轉出
台灣。
本人已在美國工作二年多,在這有所比較。
建議也可以來美國短期留學,因為這裡的學習環境、方式和亞洲差異很大,需要自動自發的學習。
但我還是喜歡日本,畢竟生活習慣和我們比較像。 ...
trftk14a 發表於 2012-8-4 08:13 AM
日本跟台灣確實有比較多相同的地方 ^^

時間支出操作
trftk14a2012-8-16 06:38 PMTVB 100000 元積分轉出

PS: 轉帳時給錯留言你 lol
會啊..我就係日本讀緊書..
啱開始都係想短期..
但係接觸咗日本d文化..and體驗到佢地D素質之後..真係會想起日本耐D..
minicat20 發表於 2012-8-6 08:21 PM
好高興又有人係日本留學中, 希望你可以發掘更多日本嘅美好事物 ^^

時間支出操作
minicat202012-8-16 06:40 PMTVB 100000 元積分轉出
香港
識多一種語言就多一個專長
何況通常學完曰文都會學埋韓文
pkilx 發表於 2012-8-6 10:40 PM
日文同韓文嘅文法確實比較接近, 但係學韓文首先要記得D符號, 我以前學過一陣, 而家忘記晒lur ^^"

時間支出操作
pkilx2012-8-16 06:42 PMTVB 100000 元積分轉出
會! 日本文化風俗是值得讓人去學習的,尤其是日本百年老字號企業的佔世界第一,還有日本人武士道精神都是讓人敬仰的,如果經濟許可的話,我覺得長期留學是要的!這樣的人生才是多彩多姿阿! ...
cs042982 發表於 2012-8-14 08:41 AM
日本的店鋪確實很多都是老字號, 上次剛看到電視節目, 京都的老字號都在100年以上
所以京都人對於東京的100年以下的店鋪能稱為老字號覺得有點.....不屑 ^^"

時間支出操作
cs0429822012-8-16 06:46 PMTVB 100000 元積分轉出
物價現在什么都漲 相對 收入來說 還行。在日本工作 一開始 就 18W-20W左右 隨年加 也有不加的。
現在 經濟不景氣大部分的公司都沒的獎金。
日本人活的很虛偽 真成為真心朋友比較難。從來不說心里話。拿到日本國籍唯 ...
X_XXXX_X 發表於 2012-8-15 09:34 AM
永住住滿10年就可以申請了, 其中5年必須有繳稅, 基本上我認識不少人已獲得永住
不知你在日本哪裡呢?

時間支出操作
X_XXXX_X2012-8-16 06:51 PMTVB 100000 元積分轉出
台灣

日本人嚴謹的態度造就的技術層面令人嚮往
如果還年輕的話應該會排除萬難過去吧
coolyule 發表於 2012-8-16 06:25 PM
是說你........不年輕了? lol

時間支出操作
coolyule2012-8-16 06:54 PMTVB 100000 元積分轉出
香港 ~

已在日本留學近五年 ...先是語言學校...現在専門學校也快畢業了...打算在日本找工作~
sounds a good idea
美國: 唔會去留學. 除左叮噹之外我對日本文化冇咩興趣。主要都係要對佢語言文化有興趣先去囉
台灣,目前在日本工作中,是菜鳥
會想要在這裡留學
這裡的新知很快,和歐美幾乎同步
日本是一個像西方的東方國家
其實有很多東西是可以學習的

以上
加拿大

會, 但只想短期遊學, 因為有很大機會學習到日本語。  最緊要係學到新野,如文化,朋友,一定要感受個先知道。長期找工作有用。 不用長留,因為我覺得日本人只會給機會俾自己人。

我在大學是學日本語, 但是在日本一年的朋友已經比我好。