返回列表 回復 發帖

i5 or i7 砌機list $5000-$6000

i5 or i7 砌機list $5000-$6000 或者普通Online Games
主要download用!
想行SSD, 火牛想要560W以上 各位大大有什麼好提議!

你的用途用上I3已經足夠, 顯示卡足以應付中等遊戲設定
對你而言不建議使用SSD, 主要原因是SSD不合適用作下載使用
而且120GB SSD同等的價錢可以購入3TB的硬碟, 是否合適就請閣下考慮
我赞成楼上的说法,你主要系download,倒不如买个3TB 或者 2 x 2TB 行raid 1 仲稳阵。但是事先话你知,用主板的raid永远都有风险的。
我赞成楼上的说法,你主要系download,倒不如买个3TB 或者 2 x 2TB 行raid 1 仲稳阵。但是事先话你知,用主板的raid永远都有风险的。
syong422 發表於 2013-7-26 01:01 PM
多謝兩位大大幫助!
如何我吾用SSD,  budget 一樣的話, 可否改i5 or i7?  另外,HDD用WD好嗎?謝!
多謝兩位大大幫助!
如何我吾用SSD,  budget 一樣的話, 可否改i5 or i7?  另外,HDD用WD好嗎?謝!
kcreric 發表於 2013-7-27 06:07 PM
可以去到I5, 但INTEL新一代的8系底版正在更新C2晶片, 建議你稍等1,2天, 待市場替換了新的底版再出LIST
HDD方面可以改用 WD 的green系列, 但由於是環保節能型號, 所以硬碟效能和速度也會降低
如果你堅持的話也OK
都系甘话,你无对速度/多核心的需要,不如将d钱投资落你既HDD,关于HDD,我个人比较对WD有信心。
如果你真的唔打算用SSD,我建议你存d钱,买张适合你的主板的Raid Card,用raid1黎backup你d资料或戏。(用raid只是个人偏好,唔代表你要跟住做,因为我怕死所以行Raid1+0。但系记住,你一打算玩raid,就要用到多钱啦,唔系建议你只系download系既用途。 我系collector,所以我d系唔delete的 )
都系甘话,你无对速度/多核心的需要,不如将d钱投资落你既HDD,关于HDD,我个人比较对WD有信心。
如果你真的唔打算用SSD,我建议你存d钱,买张适合你的主板的Raid Card,用raid1黎backup你d资料或戏。(用raid只是个 ...
syong422 發表於 2013-7-27 08:49 PM
謝謝兩位大大! 我下星期再請教你地
謝謝兩位大大! 我下星期再請教你地
kcreric 發表於 2013-7-28 04:28 PM
INTEL底版的更新速度緩慢, 最快可能須要等到下星期, 如不方便的話也可以當下購買
謝謝大大!

跟你,等你通知!^_^
如果你真的唔打算用SSD,我建议你存d钱,买张适合你的主板的Raid Card,用raid1黎backup你d资料或戏。(用raid只是个 ...
syong422 發表於 27/7/2013 08:49 PM
NAS 都好用,可以唔使開電腦都睇到戲
認真睇真啲真係又真係
系啊。
NAS 都好用,可以唔使開電腦都睇到戲
lckiong 發表於 2013-8-5 12:06 PM
兩位大大有無新消息?我想有更新:
1. i5 or i7
2. SSD 128G
3. WD 2TB HDD Blue?
4. Antec 520 唔知夠唔夠用?
5. 用Win7 32Bit, 4G Ram 係咪夠?
6. 可能會打D普通Game
Budget 都係6000大圓
據報導說INTEL的8系底版將會在8月中才會全線更新, 廠商一拖再拖, 應該是在清存貨, 建議你再等一下, 市場一有消息會馬上通知你
WD 沒有BLUE系列的2TB, 只有GREEN, 效能會降低
520W足夠了, 足夠應付預算內的顯示卡
WIN7用64BIT較好, 對你日後RAM的擴充也能夠支援
謝謝你的意見!
拿i5就够咯,港得难听d,买i7都系show off罢了。根本用唔上全部,省返d钱买ram好过。
细佬比较偏向Asus底板,z87系列都出左,唔错用下。
HDD方面2TB只有Green/Red/Black

我建议如下:

Intel i5 4570 (4C/4T) 3.20Ghz 6MB L3 Cache
ASUS Z87M-PLUS
PLEXTOR M5 PRO 128G
Liteon DVDRW +-
SAPPHIRE HD7850 2GB D5 256BIT (有free game)
火牛 如同上边一样
其他自己拿决定