返回列表 回復 發帖

《守業者》“蠶是故鄉肥、絲是故鄉柔”,大家仲喜歡追捧嗎?[滿意大結局安排嗎?] ...

,  描述: 大結局收视率最高35點,成績好好喎。
單選投票, 共有 234 人參與投票

您所在的用戶組沒有投票權限
' ?4 w1 f& x! Dtvb now,tvbnow,bttvb公仔箱論壇" c, V1 d3 f  C) I! w& N, H4 D1 |
《守業者》“蠶是故鄉肥、絲是故鄉柔”,大家仲喜歡追捧嗎?! k! o% f- Z" o- H9 Y
9 @9 ]% y2 G1 G4 Q
無記大家族+產業類形劇又回歸嘞!TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* z' k( e2 I5 C. O3 y# S) A
大型產業加大家族加恩怨情仇係無記過往劇集必殺技,以前幾乎萬試萬靈,《守業者》再加上大時代(戰亂),今時今日大家仲喜歡追捧嗎?
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% }% \9 g9 M7 l3 P& W9 Z, f( @% q

0 @# |/ ?$ V7 |1 n* Cwww1.tvboxnow.com先申報立場,雖然新鮮感未必好多,但見演員排陣有馬浚偉,楊怡領軍及一眾穩膽麥包、岳華、程可為...等,同埋最重要係上天保祐「外景係真正外景」,唔再係用咗十萬九千幾次嘅「民初街」同「古裝街」,令我放心咗少少。再加埋近排睇完好多煞有介事情情塔塔嘅愛的季節呈獻之後,而家換上久違的劇種都幾好,對上一次同類嘅已經係一年半前講中藥業嘅《天梯》,所以我仍然有興趣追《守業者》嘅tvb now,tvbnow,bttvb, f+ T8 R% r8 P1 V- n
公仔箱論壇% z7 Q+ u; ^& y9 _! q) V5 c

* j4 y& O& }9 }3 ?/ w2 A5 s: i0 t% G+ Y6 M' y
前有《茶是故鄉濃》、《洒是故鄉醇》、今回輪到“蠶是故鄉肥、絲綢是故鄉柔”,唔知幾時有“粥是故鄉綿”、“魚是故鄉鮮”、“豬是故鄉肥”睇咁呢?
: y1 k% _) n' h/ S/ z8 Awww1.tvboxnow.com

+ I/ R  k: r/ Q8 f- |8 z: M! D5 v
: G) o( y" {" J7 d4 m6 M公仔箱論壇
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
好多觀眾包括馬仔本人,都覺得無記欠佢一啲獎賞,我都認為馬仔係嗰種「好駛好用」嘅演員,又可以唱埋主題曲又盛,但無記的製度下始終借唔到一個好位頒個獎比佢,非常可惜,但亦都係因為這個原因我先至要更加支持一下囉。
: \: R) g6 b6 d+ t4 t. h7 T 公仔箱論壇3 Y) g" L  ]" m! H9 s7 D" ~
www1.tvboxnow.com4 B& c% e- ]% v3 M8 n" [; T
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ R# o2 |% O4 W
佢好努力, 好似馬明咁, 都係無獎賞, 不過馬明好少少咁喇, 起碼有個最受歡迎男角色, 唔知無記頒獎定義係乜??? 不過有啲人攞到獎唔代表佢真係得. 唉.. 兩個字 "無奈"! ...
  p6 P  }9 ?' f大文細佬 發表於 2014-2-19 01:36 AM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) S" ?9 w! Q. C; _# ]. d. Z7 r
www1.tvboxnow.com( j) S! W) d4 D9 j' h5 x
係呀細佬,馬明好彩叫做攞過安慰獎,但佢年紀都唔細,過多三幾年後唔知會唔會變成第二個“馬浚偉”!+ {2 \+ p" z  p4 y, N
唔駛急,睇完幾集先投票啦。  I% G6 s2 o# V& I) [/ S, h
至於你提到有啲人攞獎名不符實,令我即時諗起某位「鄭」姓視帝.........
雖然故事可能有點老套,但馬浚偉回來拍劇真是使人期待,而且看了兩集,馬浚偉保持水準,也還真的不錯……所以,我會繼續支持!
5 J, T  {: C9 C8 Q公仔箱論壇shredcandy 發表於 2014-2-18 10:11 PM
7 U4 X7 T5 z1 @3 `6 w) }

Y1 ~' E3 s- U, U* [. X公仔箱論壇希望大家唔好鬧我跟红頂白,馬仔離開無記後我先覺得佢真係做咗好多好戲喎,無得睇有啲空虛。所以知佢一回歸之後就非常期待囉。
咦?真係估唔到有咁多人睇淡本劇喎,係咪劇組比唔到新鲜感觀眾咁呢?遠叔梁材遠領軍噃..........
) f! q& q; t0 ]9 t3 E, `7 ^( G/ ^tvb now,tvbnow,bttvb2 J# |. f; m+ K; V7 M& U
唔中意人都唔驶甘踩CK~~~~
$ A" g; u) s' ]* ]+ A1 N( g2 htvb now,tvbnow,bttvblaimei81 發表於 2014-2-20 12:53 PM
. ^& H6 H( }. H) l( s
laimei81,原本來你喜歡鄭嘉穎,唔緊要,送張靚相比你。公仔箱論壇/ Z$ G* |7 [2 n/ o5 n& F
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-2-22 02:16 PM 編輯 9 U$ f) W$ R& j5 }
tvb now,tvbnow,bttvb- i) C* g% ^' v" ~
民初偵探劇.. 好采係有少少推理.. 如果無, 我會無興趣追劇.. 你地估邊個係兇手呢?
: w. A( s- H/ P1 r+ q- ~, ~$ I8 Q  g大文細佬 發表於 2014-2-22 12:56 AM
" G/ B8 g% }  [+ U, B/ _TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! ]0 w; e: P  F1 U+ c
細佬你講得好啱,簡直係意外收獲。; u: m. ]) S- n" x& H
至於兇手呀?!唔......
  j) k/ @5 S& k, G2 u/ |9 i& m
15# leekwoklam
& _7 l, k7 \# T9 r7 `馬仔有攞過最受歡迎男角色,不過攞唔到視帝,d劇集又成日俾人塞去炮灰檔,又無大製作參與,咁先同tvb講byebye。
0 |' N( P0 d4 {: v# Q公仔箱論壇spacesand 發表於 2014-2-24 11:54 AM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, h* k0 Y7 S* c5 q2 q
多謝修正。不過可唔可以提示吓係邊套劇,當係溫故知新吖嘛。
啱啱先至留意本劇英文名係Storm in a Cocoon,硬譯就係【天繭內的風暴】,哈哈,有啲科幻feel.....www1.tvboxnow.com' ^" {1 N& f7 Z  d. Z

- Z; t3 A# Q1 G2 FTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
' A2 q$ \$ g& H$ b# n" L
支持馬浚偉, 好想見到他拿到獎!www1.tvboxnow.com" p0 |1 h; h% ^6 B) T- Y& p% f
gigi831008 發表於 2014-2-26 11:11 AM
5 [3 l, P+ w: e+ X. gwww1.tvboxnow.com
9 j; ^: S: R: N# s  z2 Ntvb now,tvbnow,bttvb成半年無見,好開心見番你。, f! Q+ p0 e: ]2 ?9 `  g
好欣賞馬仔,佢個樣又好襟老,本劇同楊怡外形都頗襯。
tvb now,tvbnow,bttvb1 L6 N: d+ G. f0 w% R! G: `
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-2-27 12:19 PM 編輯 公仔箱論壇# d0 ]( A$ v# k8 T/ i+ V, o

% N2 r7 J: P: l4 P# T公仔箱論壇
第一次聽到 "好使好用"呢個詞來形容馬仔, 真係 非常貼切~~我覺得都馬仔幾好, 至於楊怡就開始睇到悶...
* J& ?+ U; y- d) k; v" pwww1.tvboxnow.com另外幾欣賞D 女工的衫, 吊腳褲令我睇落多左一份真實感... ...www1.tvboxnow.com) P6 }2 @' y8 p9 e/ _+ y
molaytau 發表於 2014-2-26 04:05 PM
5 }1 I3 B& h' L+ W/ [2 t+ m

0 s. p) s2 ^; U; g, p; G  o  a- f公仔箱論壇其實馬仔拍劇外又主持咁多綜藝節目,又識煮野食,唱歌更係佢嘅最早期本業,祥仔都無佢咁多材多藝啊!
3 n. _: j  j( y9 m& }% u4 STVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
- K' }# R2 c8 b$ S5 K$ jtvb now,tvbnow,bttvb公仔箱論壇) L" @4 t0 ?0 N- p
你係咪女仔嚟架呢?女生對服裝特別敏感啊!
4 m, a2 N/ i- Q; B' y啲人成日話無記拍野馬虎,不過本劇外景有部份幾實在,而家又有你讚服飾幾好,當係補飛啦.........
2 `4 z' S! b% t$ u, b6 }& ^' LTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
0 C7 F! [" V" B" M話時話吖, 佢唱歌幾好聽架喎! 做乜唔唱歌揾食呀? 你唔講我都唔知佢唱歌出身添
! y) G" c4 Q# c& F" S+ `$ @% H公仔箱論壇大文細佬 發表於 2014-2-28 02:57 AM
" @' q5 K* Q9 zwww1.tvboxnow.com公仔箱論壇) [0 q2 l: d. [  f
細佬,馬仔初出道時仲好興四大天王架,無線當時仲將佢塑造為黎明接班人喎。
馬浚偉是一個好演員, 但這劇暫時看到有點悶!www1.tvboxnow.com9 F# |9 @1 ]) E; n
講到攞奬, 我覺得馬浚偉早幾年做「大廚出馬第2輯」主持做得幾好, 要落手親自出馬學煮, 又要hold住D參賽者, 又要應付D評判, 點知最後輸俾草猛, 無線D奬俾邊個, 真係唔知有 ...0 I5 E" [1 ~5 ?5 m0 ?
tycn3320 發表於 2014-2-28 12:19 AM
www1.tvboxnow.com) @9 S9 r5 `' v
公仔箱論壇1 j- b  v  s+ t! M& o$ f  r
係!無錯!開始有啲拖有啲悶,尋兇尋得太耐咯.........
都係以前果d好睇d,茶是故鄉濃TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* o* k5 m2 W$ Y7 X: D
canon1874 發表於 2014-3-2 01:33 PM
公仔箱論壇. s) T& o, O- w) ~7 t7 Q1 N! B

8 t  u; t0 |6 H係呀!好懷念《茶是故鄉濃》同《酒是故鄉醇》,好懷念林家楝同阿佘,好懷念張可頤,好懷念無咗嘅青春.........
3 Y1 d" j- u% _- |( s1 ^7 j/ twww1.tvboxnow.com
又睇到馬仔迫於無奈要弒師,感動係有啲,不過這類劇情睇到我好攰......TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% Q  ^. f. q# y. Y' D