返回列表 回復 發帖
7 Q! B  C5 o8 C! V7 ^  J0 x公仔箱論壇9 I* v; u% q& ?- k: z
响套劇就梗係蔣志光IQ高喇... 但真人喎, 相信係祖藍架喇!TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 I/ n, U, l3 P% l% D3 {9 P
大文細佬 發表於 2014-3-11 03:04 AM
公仔箱論壇! _2 B; Z: _7 B
tvb now,tvbnow,bttvb6 i8 @. X6 z* }6 ~1 b$ `, ~
1 i- ?3 _; ^% b4 l# ^
真係唔知始於何時?無記監製似乎非常喜歡安排蔣志光出演一些「智者賢人」角色,其實我十分認同此等舉動。
% O) |$ d: W, A蔣志光嗰種面懵心精、大智若愚的演譯,同我身邊出現嘅一啲真正聰明絕頂嘅人好相似。近年劇集中的角色為數不少都有類似特質—「外表平實,動作低調,冷眼旁觀,卻又往往快人一步睇通全局」,角色演出時間雖短但異常吸睛,實在好希望TVB比佢啲角色可以多啲戲份,唔知各位網友點睇咁呢?公仔箱論壇, J+ `/ Q/ c* l! Z1 z
近年較欣賞的智慧角色有:www1.tvboxnow.com& s! e" `  {% j" N* d" m& T) k
《楚漢驕雄》 飾 張良
5 O* X* t+ q  y  O$ Ktvb now,tvbnow,bttvb《情逆三世緣》 飾 公孫策/孫公略
$ }# F/ p3 p2 ?' ltvb now,tvbnow,bttvb《仁心解碼及仁心解碼II》 飾 連志森
. f. u. [  ^/ p7 y2 G* c8 Owww1.tvboxnow.com《幸福摩天輪》 飾 魯文迪主任' ~, R- i0 \! I# a+ O
《回到三國 》飾 荀彧(荀文若)
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
7 M: K/ G2 f4 x) a6 D% dtvb now,tvbnow,bttvb
" R$ ^, F' q" L( Y' p* @: A公仔箱論壇
' \) o; r- D/ ~: S, e# Q
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。& b- }5 m7 C8 T" L& t
咁勁? 你身邊有啲咁勁嘅人, 介紹嚟識下好喎! 係咪你自己呀?
; Q2 B" H& V' U/ i0 p$ q大文細佬 發表於 2014-3-12 12:42 AM
% V7 N3 \% s+ H, N; a5 M咪係以前份工啲老細(校長及科主任)囉,開會時三言兩語讚到你鬼咁開心,事後原來揾笨要我做爛頭卒嗰啲呀陰公.....
8 c# z$ @7 D' I5 @" g9 C細佬你誤會咗我啦,我永遠係笨人出手嗰隻啊!
! h% @5 I# M! f$ z6 o9 qTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
8 U' K5 y- ]/ ^% {9 I% y公仔箱論壇
响好耐之前我表達過對李天翔呢個演員好演技嘅同時亦點名話陳國邦係更資深, 可惜佢地唔係好似黎耀祥咁好運, 欠運囉!
( c9 l5 a8 G% A0 }7 h( L& @( ]大文細佬 發表於 2014-3-13 01:43 AM
+ ]: |+ }  S  [! ^/ K) k, gTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) |, k6 N, n4 \
你真係好記性嘅啫,舊年喺《初五啟市錄》你同我都讚過李天翔,李天翔同陳國邦呢兩個好演員,點樣攪都發唔到圍,睇落好陰公,留喺無記撈就好似只會等待攞10,20,30年服務老人金牌咁樣,慘慘
. D, W: t7 l1 I7 H( ]  q+ V
* t- i; M( k! }  m8 P* Z; Q8 c話時話,有無網友話我聽,陳國邦喺呢一刻仲係唔係無線藝人呀?tvb now,tvbnow,bttvb: g8 t1 v0 H7 f( O1 x- H  V

. C$ Q. I$ {& f1 j' U4 i& Y, q  y
2 F  p- p* C. f( h. e1 ~5 iwww1.tvboxnow.comTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* P+ H6 x5 u# Y4 ?
你舊老細似韋小寶多啲喎, 讚到你上天, 原來係推你去屎, 韋小寶呢啲咪叫死剩把口囉, 不過韋小寶响危急關頭都會重情義嘅, 唔知你舊老細係咪呢?www1.tvboxnow.com/ i+ x/ v2 K( W# `% {

/ `4 g7 H2 k0 |* b  Ctvb now,tvbnow,bttvb所以唔好做笨人呀.. 一定要成日出口, 唔好出手喎! 因為講係可 ...公仔箱論壇3 p$ q* V( X0 n- m# _
大文細佬 發表於 2014-3-13 01:39 AM
tvb now,tvbnow,bttvb8 A$ ]0 Z/ h) L2 r* E4 ]; P
我收到,但驚改唔到。
河豚解體show,唔好爆哂D毒汁出來呀,唔係就浪費啦" J0 R: [' l3 P' c) _! |9 y
timmaxsing 發表於 2014-3-13 11:09 AM
tvb now,tvbnow,bttvb3 ]& G& _- Z- e5 w6 x1 s1 c
唔知電視機睇到嗰條河豚係流定堅嘅呢?
  Z9 g, E$ r* D* a: W3 W流出嚟嗰啲毒素可以用來比慕雪服用來假死囉。(我唔知呀,睇美劇成日都話,啲主角可以服用適量嘅河豚毒素扮停止呼吸假死家嘛?唔係咩?)
這集河豚解體show令我又想起一套日劇:超級特派員,大前春子於第三集三十公斤吞拿魚解體SHOW好睇好多啦,真是精彩。其後尾集還考了河豚料理師,真是不能不服呀! ...tvb now,tvbnow,bttvb1 B' p9 [3 U: w# Z; Y
timmaxsing 發表於 2014-3-14 02:36 AM
/ S# `2 x# b+ i- R. ^tvb now,tvbnow,bttvb對,一啲都無錯,超級特派員及職場之神比到少少靈感。
* W  ?  w. N; m% V5 G7 ]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 b- B$ D2 [: [; f: ~, Z
假死?? 我就係唔明, 女主角點解會死, 咁即係唔係女主角喇, 米小魚先至係女主角似啲喎!
, j5 k& Q; I; X4 r6 iTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。大文細佬 發表於 2014-3-14 12:24 AM
公仔箱論壇. T3 i- _  p! x8 v$ Z) f7 m5 I
但係慕雪唔死都無用,夾喺兩個男人之間咁鬼麻煩,為八阿哥做咁多野連勤工獎都無得出,比著係我就........
7 e4 V( U& `* t! Rtvb now,tvbnow,bttvb
9 X+ l  T; [/ p+ B, p2 X
4 a+ m& l8 D" m) ~3 {3 M0 ~

7 v" f9 a5 ]  d3 uwww1.tvboxnow.com係leekwoklam要改呀, 佢唔要做笨人出手嗰隻呀, 佢要出口唔出手!.. 咁我咪比個奸爸爹佢囉!tvb now,tvbnow,bttvb- F, [/ |; @! s& m5 i, N* p
大文細佬 發表於 2014-3-15 01:44 AM
公仔箱論壇/ c  \8 \4 ?# P9 a: Q, r
多謝你個奸爸爹呀細佬。
, u9 F3 ^" V  p仲有好多謝你喺本帖傾傾講講咗咁多個星期啊,無咗你參與绝對無咁好玩,希望你繼續支持,喺「《叛逃》聊天室」 再見吖,十萬個讚。  
! @4 W* \3 g3 `: H' {. d公仔箱論壇TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  n- x4 S, X, p1 J5 F
公仔箱論壇% I& O! r4 a5 v3 H  _0 ?5 Q6 a3 X, q- I

5 ^7 L3 h9 j- kTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。比你就點啫? 呢個女子根本就like八阿哥, 比我係皇帝就飛佢喇, 人又唔靚, 本身個女子又想一拖二.
$ [! p- k) y7 t' I* Dtvb now,tvbnow,bttvb大文細佬 發表於 2014-3-15 01:47 AM
.www1.tvboxnow.com# e" P/ s3 d6 ?  w4 K3 g9 ~

% U- ~: X8 j8 H) @& v) M: b) W公仔箱論壇我係慕雪嘅話呢,我或者做一朶出牆紅杏(講笑啫),玩番八阿哥轉頭,最後當然繼續做皇上個秘密情人,但無論如何點都唔會繼續“藕”喺宮中架嘞........
河豚又稱河魨《丹徒縣志》稱:「子與眼人知去之。血藏脂內,脂至肥美,有西施乳之稱,食者必不肯棄。苟治不法,則危矣。」清代名醫王士雄稱:「其肝、子與血尤毒。或云去此三物,洗之極凈,食之無害。」
4 P2 F# _7 Z6 s- Atvb now,tvbnow,bttvb在日本料理 ...公仔箱論壇+ k& h7 }+ i, P& g. B7 f1 M
timmaxsing 發表於 2014-3-13 11:30 AM
! X. q" W+ o! k( C) o+ w  ?! j" |4 zTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. c1 w9 s# ^: e' i8 d9 ^$ U( x
多謝timmaxsing兄補充資料,thank you very much.
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-3-16 04:40 PM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb* `7 x# c0 b3 l& Q# R
www1.tvboxnow.com% A* \6 g6 O/ b& v# |! n
該劇情已END了,在這裡多謝樓主:leekwoklam非常精彩介紹該劇情,希望好快又同樓主繼續合作一起評論新劇。 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ @+ s) q9 U$ j1 O: D' @
最後你們覺得那一幕是最直得回顧或最直得想起的對白呢? tvb now,tvbnow,bttvb- T! [) @$ }, b6 @" n2 ]* p  X5 E
答得有趣味及出眾會員可得+5 TVB/ ...
; M4 \  i2 b0 K9 ]; {TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。timmaxsing 發表於 2014-3-16 12:24 PM
! ^% a9 R3 N5 {. B; V  {. z+ e公仔箱論壇
/ a; o' b' c( n; j/ Y! wwww1.tvboxnow.comtimmaxsing,
) @5 [3 c4 ~$ b多謝你同其他版主支持本帖就真,最初回流本版時心情非常不安,担心寫嘅野冇人睇,啲笑話又驚唔好笑,本帖係初步試探性質,以前未試過咁寫野所以好拍比人鬧,不過我見你同其他版主都有比正面嘅評分先至叫做個心定啲,雖然未必每套劇都適宜好似《食為奴》會客室咁寫法,但我會繼續努力及嘗試,喺《叛逃》聊天室希望可以繼續吸引多些會員參與討論。
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 W: R) q5 _! ?6 C4 G# S. Q
tvb now,tvbnow,bttvb# L# P0 I3 d# a9 {3 s
我同你都係一樣,非常熱愛劇集綜合吹水區,我呢個咁無用嘅前任,到呢一刻,終於真正放下心頭大石囉,多謝你!
% A/ h! e/ ~8 {TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
4 M5 Q9 z9 `! e/ O( T最後多謝版主JackyNelson, blacker14tt,timmaxsing, LastWinner, rrliew 幾位大姐大佬嘅評分。
Happy Ending,相信人人滿意。
2 ?8 P( {. L& u4 ^% n& LTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
# h9 c/ I( A$ O& i) S" @: f公仔箱論壇不過小寶被假閹又有點奇怪,竟由雍正手下去做?皇宮內不是有專職太監負責嗎?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! C* }1 S- H8 p$ H  K* L# f" M
arthur2005 發表於 2014-3-24 01:11 PM
: `4 {8 N, A) H% K  Q+ o1 {5 K; Q
係喎!又多個疑点,多謝athrur2005。