返回列表 回復 發帖
呢个油系药油
lhy92725 發表於 2019-12-8 04:22 PM
西式用:橄榄油,水剂杏仁油,有D客会自备 玫瑰油等。
中医推油按摩
goldmonk 發表於 2019-12-8 10:40 AM
红花油,白花油,驱风油 都可以用作中式推油啦
正規嘅按摩店,都係一D有咁上下年紀架
lhy92725 發表於 2019-12-7 10:44 PM
年轻人都会入来。
我就做过年轻父亲肩膀痛。 后尾在店铺外见到4岁男孩。应该系抱仔劳损。
呢D婆仔油,好多婆仔都自己揸,你地呃鬼婆就可以
CC517 發表於 2019-12-8 10:40 PM
五十肩之类就易过食生菜啦 我除佐用按摩油,都无用药油,除非个客要求
我系讲系里面做工帮人按果D
太后生力度唔够,无经验做唔到嘅
lhy92725 發表於 2019-12-9 09:28 AM
一系力度问题。二是经验问题。三是手感问题。
揾个好按摩师,唔会按伤自己
擦同用来按摩系两回事嘅
lhy92725 發表於 2019-12-9 09:29 AM
如果得,推拿按摩师都要收档啦
啦叭唔收?
goldmonk 發表於 2019-12-9 06:32 PM
比得唔收就怪
按摩都系属于中医范畴嘅
lhy92725 發表於 2019-12-10 11:10 AM
中式循经络按摩。西式根据皮肤深浅程度按摩。
两式按摩都面对消肿的问题。那一个能提供最好的解诀方法?

但中式有治病效果,行医生的职责。西式仅解诀肌肉问题,起辅助医生的职责。
我觉得经络一说比较合理
lhy92725 發表於 2019-12-11 10:04 AM
经络一说都可以。中医推拿按摩手法有成百种,流行最多米十几种。
我系内劲按摩一脉,属道家内家内劲功。 国内的内功按摩属佛家外家内劲功一脉。
針炙好D,按摩都係好一陣
CC517 發表於 2019-12-11 11:23 AM
睇下术者理解同功夫啦
有个女同学,寒气从上小臂关节开始,到手指。拔火罐针灸按摩都试过,无用。
我接手将其中一边寒气即时推过关节到小臂过三分一处。后尾无时间继续 ,要关门走人
咁你又衰D喎,醫一半唔醫半,咁無良
CC517 發表於 2019-12-11 10:38 PM
clinic 教监主管老师 叫 我地走。 点做啊?
甘之后无再搵你继续按啊
lhy92725 發表於 2019-12-12 09:49 AM
周六 返去clinic 睇情况啦
收全費比一半貨就唔啱要回水架
CC517 發表於 2019-12-12 01:08 PM
在学校clinic 做当实习, 学生无钱收噶
内劲不足?
goldmonk 發表於 2019-12-12 01:09 PM
女同学话 唔好用内气安摩。费事越陷越深, 练埋气功喔
梗系要按完全套先可以收工架
lhy92725 發表於 2019-12-12 02:06 PM
你估 massage therapist 系神仙咩? 有好转就够啦,等客人回头啊嘛