返回列表 回復 發帖
内地好多行业都死晒啦
lhy92725 發表於 2024-1-17 11:39 AM
呢邊開大門,貓狗都自稱專材,拿著假証書就可以來了
外星貓E生
因为香港嘅人才都移民了,要整返D所谓有D学历嘅人过来撑场面啊
lhy92725 發表於 2024-1-18 09:48 AM
但守門的都不看清楚或者...乜人都放入來

有人話如果比兩萬人工香港人,點會無人做,出咁多錢請人材,來到還要訓練先,真多舊魚。
外星貓E生
呢D都系唔长久嘅,到时候就知道出问题架啦,当交学费啊
lhy92725 發表於 2024-1-18 10:01 AM
實有人有好處,唔係點會夾硬來做,好似的綠車小巴司機,6人考試得2個合格,真是浪費納稅人D錢。
外星貓E生
现在你地纳税人的钱都系皇上架啦,唔怕浪费了
lhy92725 發表於 2024-1-18 02:49 PM
咁就直接扣班癈柴人工都可以搶到好多錢啦!癈柴45萬一個月,多聖上廿幾倍。
外星貓E生
無能者都可以攞咁多人工,低層人做到死都係得雞碎咁多人工,仲要比人壓榨。
外星貓E生
当初维持所谓公务员高人工,就算系彰显资本主义制度啊嘛,要安抚好班权贵先好慢慢收编
lhy92725 發表於 2024-1-20 09:44 AM
呢邊已收歸國有,要減癈柴人工了。
外星貓E生
唔系仲话每年加薪的嘛?点会减啊
lhy92725 發表於 2024-1-20 01:52 PM
當然不會,靜靜的加了。人民福利減,契弟加人工。
外星貓E生
深水埗購龍年立體揮春 市民:覺得平過淘寶買
外星貓E生
挥春酒唔使淘记啦,又要辗转寄落香港甘麻烦
lhy92725 發表於 2024-1-22 09:43 AM
而家好多人幫襯,D速遞派貨倉,成街都有。
外星貓E生
即系唔使辗转就可以直接寄落香港?
lhy92725 發表於 2024-1-23 09:58 AM
有的是,有的寄去廣州集運站,再運來香港自提點就可以自己去取貨,或送上門都有。
外星貓E生
甘运费点计啊?
lhy92725 發表於 2024-1-23 11:56 AM
順豐最貴,其他大約12元之後8至9元1KG
外星貓E生
甘你地计埋运费买淘宝都系有着数?
lhy92725 發表於 2024-1-23 04:51 PM
唔係明知係假嘢都會上來買咩? 用得就算,肯買貴嘢的都在香港買,唔係以前點會有咁多人來搶奶粉同買貴包。
外星貓E生
甘一定系收到货觉得还可以接受先会继续嘅
现在其实多了许多代购,所以落来购物的人真系少很多
lhy92725 發表於 2024-1-24 10:06 AM
平平地就算買左唔用得,掉左都無咁肉赤。

咁多人失業,有錢都留來慢慢搣,再有錢的都走了。
外星貓E生
貓都買多左
外星貓E生
而家要垃圾徵費,更加要就住就住了。
外星貓E生